Успехът и провалът на турските сериали през ТВ сезон 2020-2021 г.

За осма поредна година СЕРИАЛИ в България прави подробен анализ на телевизинния сезон в южната ни съседка Турция. Какво бе представянето на седемте основни телевизионни канала и техните сериали през месеците от септември 2020-а до юни 2021-а година, представяме в настоящия материал. Колко нови сериала започнаха - кои от тях успяха да привлекат зрителското внимание и кои се провалиха и бяха свалени от екран? Колко хитове от предната година бяха подновени с нови сезони - кои от тях затвърдиха силните си позиции и кои не оправдаха гласуваното им доверие? Отговорите на всички тези въпроси намираме заедно в следващите редове. 

Започваме по традиция с KanalD, която с премерена стратегия успя за втори пореден телевизионен сезон да не се провали, подобно на предходни години, а дори напротив - да привлече със сериалите си висок зрителски интерес, гарантирайки си силни позиции и занапред. Телевизионен сезон 2020-2021 г. бе един от най-успешните за канала, тъй като излиза от него с цели 3 сериала, които ще поднови с нови епизоди през предстоящия 2021-2022 г. (макар и други 4 да се провалиха и приключиха)!
За да можем да неречем изминалия телевизионен сезон "успешен" за KanalD, най-голяма заслуга несъмнено има "Неверният" (Sadakatsız). Турският римейк на британския хит "Доктор Фостър" (Doctor Foster) стартира в средата на октомври 2020-а, излъчвайки се всеки вторник, като за отрицателно време привлече огромен зрителски интерес. Рейтингите на драмата, оглавявана от Джансу Дере, Джанер Джиндорук и Мелис Сезен, бяха изключително високи - от по 9-10%, като сред интелигенцията тя бе и най-гледана (в основната целева група TOTAL обаче така и не успя да отнеме лидерството на 6-сезонния феномен "Мафията не може да управлява света"). Огромния успех, който пожъна с първия си сезон, гарантира на "Неверният" подновяване с нов втори тази есен. Следващите два нови сериала на KanalD обаче отчетоха тотален провал. Драмата "Грехът на една майка" (Bir Annenin Günahı), започнала в края на ноември м. г., и семейната комедия "Добър семеен баща" (İyi Aile Babası), завъртяла се пък в началото на декември м. г., привлякоха много нисък зрителски интерес и приключиха само няколко седмици след началото си - съответно с 5 и 8 епизода. Едва по-късно в началото на април 2021-а по KanalD бе дадено началото на четвъртия и последен нов сериал за изминалия телевизионен сезон - "Момичето на прозореца" (Camdaki Kız). Психологическата драма, снимана по мотиви от едноименния роман на турската психиатърка Гюлсерен Будайъджъоулу, също като "Неверният" (Sadakatsız) още с премиерата си привлече голям зрителски интерес, продължил да нараства и след това. Макар и да не успя да победи 3-сезонния титан "Имало едно време в Чукурова" (Bir Zamanlar Çukurova) в четвъртък вечерите в основната група TOTAL, в тази на интелигентните зрители AB "Момичето на прозореца" с Бурджу Бириджик в главната роля бе най-гледана с рекордни резултати от по 10-11%. Именно този ѝ успех ѝ дава зелена светлина да продължи с нов втори сезон тази есен, след като първият завърши с 9 епизода. 
Ако едно заглавие не отсъства от анализите ни вече осма година, то това, без изненада, е "Опасни улици" (Arka Sokaklar). Полицейският хит не излезе от мода сред зрителите в южната ни съседка 15-ти сезон подред и макар през изминалата година да споделяше лидерството в петъчните вечери с основния си конкурент "Червена стая", запази много високи рейтинги от по 8-9%, които му гарантират подновяване с 16-ти сезон тази есен. Другият сериал на KanalD, бил подновен с нови епизоди, бе "Хекимоулу" (Hekimoğlu). Медицинската драма с Тимучин Есен и Ебру Йозкан обаче не успя да повтори успеха, който имаше с първия си сезон, и се провали с втория си, но въпреки това той завърши пълен в края на май т. г. Причината да продължи ротацията си във вторник вечерите въпреки ниските си рейтинги бе една идея по-доброто ѝ представяне сред интелигенцията. Що се отнася до летния сериал от 2020 г. на KanalD "Любов на покрива" (Çatı Katı Aşk) - той се провали, макар че смени деня си на излъчване от четвъртък в събота заедно с актрисата, изпълнявала главната роля, и приключи с 16 епизода в края на октомври м. г. 
Какво предстои за KanalD през новия телевизионен сезон 2021-2022 г.? Трите ѝ хита от предната година ще бъдат подновени с нови епизоди - "Неверният" (Sadakatsız), "Момичето на прозореца" (Camdaki Kız) и "Опасни улици" (Arka Sokaklar). Летните сериали на телевизията "Рецепта за любов" (Aşkın Tarifi) и "Игра на късмет" (Baht Oyunu) отчитат ниски рейтинги, като за първия вече се знае, че ще приключи в началото на следващия месец септември с 13 епизода. Сходна вероятно ще бъде съдбата и на втория. Колкото до новите сериали, чиито премиери предстоят тази есен по KanalD - за момента е известен само един и това е съдебната драма "Съд" (Yargı), която ще бъде оглавена от Пънар Дениз и Каан Урганджъоулу. 


Нечуван провал записа StarTV през изминалия телевизионен сезон 2020-2021 г. През деветте месеца от септември 2020-а до юни 2021-а година каналът излъчваше сериали с ниски рейтинги, финализирани само с по няколко серии. Двата ѝ хита от предходната година, били подновени с нови сезони, не оправдаха гласуваното им доверие и се провалиха. Същото можем да кажем и за общо шестте ѝ напълно нови сериала, които въпреки звездните си кастове също не привлякоха зрителския интерес. Така на телевизията ще се наложи да започне напълно на чисто през новия сезон, без да има на какво да разчита като основа, но и вече без нищо за губене...
Първият нов сериал на StarTV през изминалия сезон 2020-2021 г. започна още в края на август м. г. - "Търси мениджъра ми" (Menajerimi Ara). С първите си епизоди турският римейк на френския хит "Dix Pour Cent" се разписваше с що-годе добри резултати от по 4-5%, особено сред интелигенцията, но те бързо се стопиха до незадоволителните 3%, които доведоха и до преместването излъчването му от вторник в неделя. "Търси мениджъра ми" на Ay Yapım с Баръш Фалай, Джанан Ергюдер, Ахсен Ероулу и Дениз Джан Акташ получи много шансове, въпреки падналите си до дъното рейтинги от един-два пункта, продължавайки чак до края на миналия месец юли и завършвайки с 47 епизода. Подобна възможност обаче не получиха започналите след него две нови заглавия на StarTV. Романтичната комедия "В добри и лоши дни" (İyi Günde Kötü Günde) с Елчин Сангу и Озан Долунай в главните роли започна през септември 2020-а, но продължи само 6 епизода в шест поредни съботни вечери, тъй като неочаквано се провали. Младежката драма "Лявата ми половина" (Sol Yanım) с Йозге Яъз и Толга Менди пък стартира през ноември м. г., първоначално ротирайки се в четвъртък. Заради незадоволителните си резултати от 3% тя бе преместена в сряда, когато окончателно се провали и завърши с 13 серии. Необоснован шанс да продължи излъчването си цели 26 епизода получи драмата "Скорпион" (Akrep). Сериалът с Еврим Алася и Юсуф Чим стартира през декември 2020-а, ротирайки се първоначално в петък, а след което преминавайки в четвъртък и бележейки тотален провал с ниски рейтинги под 1%! През януари 2021 г. дългоочакваната си премиера по StarTV направи най-обещаващият нов сериал за сезона - "Чаках те дълго" (Seni Çok Bekledim). Драмата с Йозджан Дениз и Ирем Хелваджъоулу, излъчвала се в петъчните вечери, неочаквано се провали с рейтинги от по 3% и приключи преждевременно с 13 епизода. Последният шести нов сериал на StarTV за сезона "Къща от хартия" (Kağıt Ev) имаше сходна съдба. Излъчвал се в понеделник вечерите през април и май т. г., трилърът с Нур Фетахоулу и Ердал Бешикчиоулу не привлече голям зрителски интерес и завърши с 8 серии. 
Сериалите на StarTV, били подновени с нови сезони през септември м. г., също се провалиха, влошавайки и без това лошото положение на канала окончателно. "Дъщерята на посланика" (Sefirin Kızı) се завърна с втори сезон в понеделник вечерите, като още със самото му начало отчете двоен спад в рейтингите си, паднали от десет на пет пункта. Напусканията на изпълнителите на главните роли в нея Ураз Кайгълароулу и Неслихан Атагюл нанесоха последния и най-силен удар на представянето ѝ, стопило до ниските 2%. Присъединяването на Туба Бююкюстюн и повторното ѝ партниране с Енгин Акюрек седем години след съвместното им и незабравимо участие в "Черни пари и любов" (Kara Para Aşk) не можа да спаси "Дъщерята на посланика" и така драмата завърши през май т. г. с 52 епизода. Другият хитов сериал на StarTV - "Вавилон" (Babil), също се провали с втория си сезон, но много по-бързо и безболезнено. Психологическата драма още със завръщането си не успя да повтори успеха, който записа с първия си сезон по-рано, и привлече много ниска гледаемост от по 1-2%. Така излъчвалият се в петъчните вечери сериал на Ay Yapım с Халит Ергенч, Онур Сайлак, Бирдже Акалай и Аслъ Енвер завърши през ноември с общо 20 епизода. 
На нула ще трябва да започне новия телевизионен сезон 2021-2022 г. StarTV. Летните сериали на канала, на чиято основа той се надяваше да се опре поне през есента - "Островна приказка" (Ada Masalı) и "Случайна любов" (Kazara Aşk), се провалят и е малко вероятно да продължат ротациите си след септември. Единственият проект, обявен за излъчване по StarTV тази есен, е новият сезон на полицейската драма "Кръг" (Çember), който ще бъде оглавен от Тувана Тюркай и Йозгюрджан Чевик. На по-късен етап ще започне и римейкът на американския хит "Династия" (Dinasty) на Ay Yapım, в който е много вероятно да участва Демет Йоздемир. Как StarTV ще излезе от незавидното и безпрецедентно положение, в което е изпаднала - предстои да разберем! 


Продължаваме с FOX, която и през сезон 2020-2021 г., също като предходния, бе с най-запълнена и дори препълнена програмна схема. Каналът поднови с нови сезони цели 6 свои доказали се хита, а същевременно с това даде началото на 4 напълно нови заглавия, продължавайки излъчванията и на 2 летни сериала. При това положение, както можете да се досетите, FOX не прояви никакво снизхождение и към най-дребното провинение, спирайки един след друг всеки свой сериал, издънил се в рейтинг-класацията. Успя ли обаче да бъде първа в нея, така както бе първа по бройка? Никак... 
Първи сред новите сериали на FOX през октомври премиерата си направи "Детство" (Çocukluk). Социалната драма на MF Yapım с Берен Гьокйълдъз даде заявка за успех с първите си епизоди, отчитайки добри рейтинги от по 4-5%. Месец след началото си обаче интересът към нея бавно, но сигурно започна да пада, стигайки до незадоволителните три пункта. Така "Детство" завърши с 11 епизода, приет не особено добре от зрителите и заради голямата възрастова разлика между изпълнителите на главните роли - Бурджу Йозберк и Ердал Бешикчиоулу. В края на ноември пък излъчването си всяка неделна вечер започна драмата "Изкупление" (Kefaret), оглавявана от Нургюл Йешилчай и Мерт Фърат, която през по-голямата част от телевизионния си живот се радваше на добри резултати от около пет пункта. Потенциал да бъде подновена с втори сезон обаче не бе видян от страна на канала и продуцентската ѝ компания, най-вече заради понижилите се рейтинги в края на пролетта, но за сметка на това продължи по-дълго - до края на юли, и приключи с 35 серии. На 1 януари 2021 г. FOX даде началото на третия си нов сериал за сезона - "Последно лято" (Son Yaz). Драмата с Алперен Дуймаз и Хафсанур Санджактутан отбелязваше средни от 4% и по-високи рейтинги от по 5-6% в групата на интелигентните зрители всяка петъчна вечер, като именно заради стабилното си представяне ще бъде подновена с втори сезон на есен. Първият ѝ се състои от 21 епизода. Четвъртият и последен нов сериал на телевизията "Невинност" (Masumiyet) пък започна през март т. г. Оглавяваната от Дениз Чакър, Мехмет Аслантуу и Хюлия Авшар драма не привлече очаквания висок интерес към себе си и заради посредственото си представяне от около 3% бе финализирана след 13 серии. 
На цели 6 свои сериала, успели през изминалите сезони, FOX даде шанс да продължат през 2020-2021 г. "Опасно изкушение" (Yasak Elma) продължи да пише история в понеделник вечерите, отчитайки най-високите си рейтинги - от 9%, именно с четвъртия си сезон. Успехът на драмата, излъчваща се от месец и в България по БТВ, ѝ гарантира подновяването с нов пети сезон, чийто снимки вече започнаха, през септември. Във вторниците пък с втори сезон продължи "Бараж" (Baraj), който въпреки плахото си начало и голямата конкуренция, бавно, но сигурно, си върна силните позиции от по 6-7% и продължи до май, когато излъчи финала си в 39 епизод. Четвъртък вечерите пък биваха заети от втория сезон на "Доктор чудо" (Mucize Doktor). Медицинската драма с Танер Йолмез не успя да повтори зашеметяващия успех, който записа с първия си сезон, но въпреки това запази отлично представяне и завърши достойно с общо 64 серии. Подновен с втори сезон бе и "Изумруденият феникс" (Zümrüdüanka), който обаче не оправда гласуваното му доверие и понижи рейтингите си двойно. Незадоволителното представяне на новите епизоди от драмата с Алп Навруз доведе до финализираното ѝ с 26 епизода в началото на януари т. г. По-късно през април в съботните вечери се завъртя и петия сезон на "Войник" (Savaşçı). Военната драма, вече оглавявана от Еркан Мерич, не повтори успеха, с който се славеше с първите си четири сезона, и бе окончателно финализирана със 109 серии през юни. След непланираното му прекъсване заради пандемията с нови епизоди в нов ден на излъчване - неделя, се завърна и "Учител" (Öğretmen). Психо-трилърът с Илкер Калели и Джерен Морай изгуби аудиторията си и именно заради провалянето си приключи с 9 епизода. Като най-гледан летен сериал за 2020 г. "Почукай на вратата ми" (Sen Çal Kapımı), логично, бе продължен и през основния телевизионен сезон 2020-2021 г., първоначално продължавайки ротацията си в сряда. След спада в резултатите ѝ обаче романтичната комедия бе преместена в събота, където се стабилизира. Тя излезе във ваканция през април, а през юни бе подновена с втори сезон. Предстои да приключи след три седмици с общо 52 епизода. Другият продължил летен сериал от лятото на 2020-а - "Мистър грешен" (Bay Yanlış) с Йозге Гюрел и Джан Яман, обаче нямаше същия късмет в петъчните вечери и завърши през октомври след спад в резултатите си с 14 серии.
FOX е каналът, подготвящ най-силна програма през новия телевизионен сезон 2021-2022 г. С нови сезони ще бъдат подновени два успешни и доказали се сериала - "Опасно изкушение" (Yasak Elma) и "Последно лято" (Son Yaz). По всяка вероятност ще бъде даден шанс и на летния "Любов, логика, отмъщение" (Aşk Mantık İntikam) да продължи. Премиерите си предстои да направят обаче цели 6 нови сериала, при това - кой от кой по-обещаващ. Това са "Лъжецът и свещите" (Yalancı ve Mumları) с Елчин Сангу, Феяз Думан и Джерен Морай; "Беззакони земи" (Kanunsuz Topraklar) с Уур Гюнеш и Есра Билгич; "Ръката на момиче" (El Kızı) със Севда Ергинджи и Исмаил Еге Шашмаз; "Раздяла" (Ayrılık) с Гьокче Бахадър и Ийт Киразджъ; "Приказка за далечния град" (Uzak Şehrin Masalı) с Аслъхан Гюнер и Баръш Кълъч; и "Осъден" (Mahkum) с Онур Туна. Как каналът ще реши това невъзможно математическо уравнение и ще побере общо 9 сериала в 7 дни - давайки жертви, разбира се. А кои ще бъдат те, времето ще покаже. 


На ред идва ATV, която за пореден телевизионен сезон е на върха. Успеха си обаче оранжевият канал дължи, без изненада, не толкова на новите си сериали, колкото на добре познатите и доказали се стари. С нови сезони бяха подновени 4 хита, като също толкова - 4, бяха и напълно новите заглавия, завъртяли се от септември 2020-а до юни 2021-а година. Продължи и един летен. Така ATV успя да си осигури лидерство отново, макар и лежейки повече на стари лаври и провипоставайки се на новия си набрал голяма сила конкурент - TRT1... Ако можем да посочим все пак и поне едно нейно слабо място, през изминалия сезон то това със сигурност бе групата на интелигентните зрители. 
Първа в началото на септември премиерата си направи драмата "Мария и Мустафа" (Maria ile Mustafa). Оглавяваната от Джесика Мей и Хилми Джем Интепе продукция на NTC Medya се разписваше със средни рейтинги от по 3-4% в неделните вечери, като именно заради не особено стабилното си представяне и завърши със 17 епизода в края на 2020-а година. С началото на новата 2021 г. започна и фентъзито "Нападател" (Akıncı) с Шюкрю Йозйълдъз и Бюшра Девели в главните роли. То стартира в петък вечерите с високи рейтинги и заявка за по-нататъшен успех, но интересът към него бързо се стопи двойно и падна до незадоволителните 3%, заради които и премести излъчването си в неделния prime-time. Въпреки че не подобри представянето си, "Нападател" в последния момент получи зелена светлина за подновяване с втори сезон, започващ скоро. Също в началото на тази година се завъртя и криминалето "Човекът от Варосия" (Maraşlı). Обещаващият нов сериал с Бурак Дениз и Алина Боз се ротираше всяка понеделник вечер, привличайки висок зрителски интерес от по 5-6%. Тези му резултати, впоследствие паднали до 4%, обаче не бяха сметнати за достатъчни от страна на канала и продуцентската компания за подновяването му с втори сезон и така "Човекът от Варосия" завърши с 26 епизода през юли. Най-успешен сред новите сериали на ATV от миналата година, който и единствен ще бъде продължен с нови епизоди на есен, бе "Братята ми" (Kardeşlerim). Младежката драма с Джелил Налчакан и Аху Яту още с началото си спечели сърцата на зрителите в съботните вечери, превръщайки се бързо в най-гледания сериал за деня с високи рейтинги от по 9-10%. Именно този ѝ голям успех я прави и потенциален нов титан на ATV, който да се присъедини към трите други такива на канала. 
Да си дойдем на думата и да анализираме представянията на четирите хита на ATV, били подновени с нови сезони. Без изненада, вторниците, средите и четвъртъците през изминалата една година продължиха да бъдат под властта съответно на "Мафията не може да управлява света" (Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz), "Основателя Осман" (Kuruluş Osman) и "Имало едно време в Чукурова" (Bir Zamanlar Çukurova). Трите титана на оранжевата телевизия продължиха да събират по-голямата част от зрителското внимание с много високи рейтинги от по 10-11%, гарантирайки си продължаване с нови епизоди и тази есен - "Мафия"-та със седми, "Основателя" с трети, а "Чукурова"-та - с четвърти сезон. Единствен "Вятърничав" (Hercai) от подновените с нови сезони сериали на ATV не оправда гласуваното му доверие. Драмата с Ебру Шахин и Акън Акъньозю бавно, но сигурно започна да понижава рейтингите си в петъчните вечери с третия си сезон, а при падането им до 3% тя бе преместена в неделя. Един от най-успешните и харесвани сериали за последните две години в Турция бе финализиран през април т. г. с общо 69 епизода. Летният сериал "Погубена младост" (Gençliğim Eyvah), ротирал се в понеделник, мина незабелязано само в началото на телевизионен сезон 2020-2021 г. през есента, проваляйки се окончателно и завършвайки със 17 епизода през октомври. 
И през предстоящия нов телевизионен сезон 2021-2022 г. ATV не планира да променя стратегията си. Оранжевият канал ще заложи на сигурното, подновявайки с нови епизоди титаните си "Мафията не може да управлява света", "Основателя Осман", "Имало едно време в Чукурова" и "Братята ми", както и "изтърсака" "Нападател". Сред летните ѝ сериали, въртящи се в момента, с най-големи шансове да продължи по-дълго е "Сърдечна рана" (Kalp Yarası). Най-вероятно обаче и другите два - "Основен проблем" (Baş Belası) и "Нашата тайна" (İkimizin Sırrı), също ще получат такава възможност, имайки се предвид участието на актьорите в тях в заснемането на промоционалния клип на ATV за новия сезон. Към момента не е обявен нов сериал, чието излъчване да предстои по телевизията. 


Необикновено успешен бе изминалият телевизионен сезон 2020-2021 г. за ShowTV. В средата му, през зимните месеци, каналът стигна до завидното положение да излъчва пет големи хита, без да има слабо звено в програмата си. Той даде началото на 4 нови сериала и поднови с нови сезони 3 други. Още по-странно и необикновено е, че по стечение на обстоятелствата и въпреки този си успех, ShowTV ще влезе в новия телевизионен сезон 2021-2022 г. изцяло на чисто, без да разчита на свои стари хитове. Кои обаче бяха те през изминалите девет месеца, макар и да няма да имат продължение - редно е да им отделим внимание. Защото го заслужиха!
"Повреда" (Arıza) бе първият нов сериал на ShowTV, започнал в средата на септември 2020 г. Криминалната драма на O3 Medya бе оглавявана от Толга Саръташ и Айча Айшин Туран и се излъчваше всяка неделна вечер. Тя успя да привлече голям зрителски интерес от около 5-6% и предвид не особено голямата конкуренция в неделите, неведнъж бе и най-гледана за деня. През пролетта на т. г. обаче резултатите ѝ бавно, но сигурно започнаха да падат и така се наложи "Повреда" да приключи с 30 епизода и един сезон през април. Започналият през октомври сериал "Дума на честта" (Şeref Sözü) обаче се провали още с началото си. Драмата, оглавявана от Толгахан Сайъшман, стартира като един от най-мащабните и обещаващи нови проекти през есента, но не оправда високите очаквания и заради ниските си рейтинги завърши с едва 4 серии. По-късно през ноември премиерата си направи другият успешен нов сериал на ShowTV - "Пламъци" (Alev Alev). Драмата на Ay Yapım се излъчваше всеки четвъртък и бе оглавена от звезди като Демет Евгар, Хазар Ергючлю, Дилян Чичек Дениз, Беркер Гювен и Беркай Атеш. С рейтинги, стигнали до повече от отличните 7%, тя привлече зрителското внимание, но впоследствие постепенно започна и да го губи, падайки до 3% в края на сезона през пролетта. Именно заради този спад тя завърши с един сезон и 28 епизода в края на май т. г. Последният четвърти нов сериал на ShowTV бе "Червен камион" (Kırmızı Kamyon). Първата по рода си пожарникарска драма в Турция, оглавена от Гьоркем Севиндик, Нилай Дениз и Ебрар Демирбилек, не се хареса особено много на зрителите. Още след първия си епизод, разписал се с незадоволителните 3% рейтинг, тя бе временно преустановена, за да продължи впоследствие през лятото под ново заглавие - "Татко е герой" (Kahraman Babam). И този опит обаче не сработи и заради окончателния си провал през лятото тя бе свалена от екран преждевременно с 8 епизода съвсем наскоро. 
Истинските звезди в програмата на ShowTV, също като тези в тази на ATV, бяха подновените с нови сезони стари хитове. Криминалната драма "Пропаст" (Çukur) излъчи последния си четвърти сезон в понеделник вечерите от септември 2020-а до май 2021-а година, предизвиквайки отново нестихващия интерес на зрителите към себе си и резултати от по 8-9%. Един от най-успешните сериали за последните четири години в Турция завърши с цели 131 епизода на върха. Рискувайки с почти изцяло обновен актьорски състав, на нова локация и в нов ден на излъчване, петъчните вечери през изминалия сезон пък биваха заемани от "Рамо" (Ramo). Другото успешно криминале на ShowTV оправда гласуваното му доверие и не разочарова нито канала, нито продуцентите си, записвайки високи рейтинги и с втория си сезон. Драмата, оглавявана от Мурат Йълдъръм и Есра Билгич, бе константният трети в рейтинг-класацията в петък с отлични представяния от по около 6%. Тя завърши с общо 40 епизода през април - също като "Пропаст" на върха. Най-гледаният сериал на ShowTV през изминалите девет месеца, изненадващо или не, обаче бе "Северна звезда" (Kuzey Yıldızı). Романтичната комедия с Аслъхан Гюнер и Исмаил Демирджи продължи да пише история и с втория си сезон в съботните вечери, макар и да отстъпваше лидерството първо на "Планина от сърца" (Gönül Dağı) на TRT1, a след това и на "Братята ми" (Kardeşlerim) на ATV. Хитът бе финализиран с 64 епизода през май. 
Въпреки че с пет от общо седемте сериала, които излъчваше от септември 2020-а до юни 2021-а година, ShowTV пожъна успех, както вече споменахме, каналът започва на чисто през новия телевизионен сезон 2021-2022 г. Летните сериали на телевизията - "Татко е герой" (Kahraman Babam) и "Стъклени тавани" (Cam Tavanlar), се провалиха и бяха свалени от екран още преди края на лятото. ShowTV обаче подготвя четири нови обещаващи проекта, а именно - "Лъжецът" (Yalancı) с Бурчин Терзиоулу и Салих Бадемджи, "Един от нас" (İçimizden Biri) с Йозге Яъз и Бора Аккаш, "Три куруша" (Üç Kuruş) с Ураз Кайгълароулу и Лейля Танлар и "Азиз" (Aziz) с Мурат Йълдъръм и Дамла Сьонмез. 


Макар и последнa в анализа ни, но в никакъв случай на последно място, а тъкмо напротив - дори на първо, е TRT1. Турската национална телевизия написа история през изминалия телевизионен сезон 2020-2021 г., давайки началото на пет сериала, превърнали се бързо в тотални хитове! Така от последна в рейтинг-класацията допреди това, тя неведнъж я оглави, най-вече - в групата на интелигентните зрители. 5 нови сериала и 3 подновени с нови сезони - така изглеждаше програмата ѝ. Именно TRT1 е най-големият герой за сезона, тъй като за феноменалния си успех разчиташе единствено на новите си заглавия. Кои в крайна сметка бяха те?
Първи в средата на септември 2020 г. започна "Блокът на невинните" (Masumlar Apartmanı). Психологическата драма, адаптирана по един от романите на турската психиатърка Гюлсерен Будайъджъоулу, се излъчваше всеки вторник, привличайки огромен зрителски интерес. Хитът, оглавяван от Биркан Сокуллу и Фарах Зейнеп Абдуллах, успя дори да победи титанa и шестгодишен фаворит на зрителите във вторник вечерите "Мафията не може да управлява света" (Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz) на ATV, отчитайки рекордни рейтинги от 10-11% в основната и 14-15% в групата на интелигентните зрители. Макар през пролетта да падна втори и леко да понижи резултатите си, "Блокът на невинните" ще бъде подновен с нов втори сезон на есен. Има обаче само един въпрос, подлагащ под съмнение успеха му занапред - това е напускането на изпълнителката на главната женска роля Фарах Зейнеп Абдуллах. Как то ще се отрази на представянето му, предстои да разберем. В края на септември м. г. пък започна "Голямото пробуждане" (Uyanış Büyük Selçuklu). Историческата драма на Akli Film с участието на Буура Гюлсой, Екин Коч, Хатидже Шендил и Севда Ергинджи в главните роли за кратко време се превърна в лидер в понеделник вечерите с много висока гледаемост от по 10%. Тя запази това свое отлично представяне през целия сезон и, без изненада, ще бъде подновена с втори през септември. Рискът при "Голямото пробуждане" обаче е същият като при "Блокът на невинните", при това още по-голям - сериалът изцяло ще обнови актьорския си състав и сюжета си. Вземайки предвид обаче кои ще са новите изпълнители на главните роли - звездите Баръш Ардуч и Фахрие Евджен, няма нужда да се притесняваме особено за успеха му. В средата на октомври 2020-а пък премиерата си направи "Планина от сърца" (Gönül Dağı). Непретенциозната драма с участието на Берк Атан и Гюлсим Али в главните роли спечели сърцата на зрителите и бързо се превърна в най-гледана в съботните вечери, привличайки интерес от 8-9%. Тя също ще бъде продължена с нови епизоди на есен. И ако сте се уморили да слушате само за успехи и нови хитове, то си поемете дълбоко въздух, защото идва ред на най-големия! Криминалната драма "Разузнаване" (Teşkilat) започна през март 2021 г. и още с премиерата си се разписа с рекорден рейтинг от 10%, оглавявайки неделната класация. Със следващите си епизоди новият тотален хит, събиращ за втори път на една снимачна площадка любимците на зрителите Чаалар Ертуурул и Дениз Байсал (партнирали си по-рано в "Г-жа Фазилет и нейните дъщери"), покори нови върхове. Гледаемостта на "Разузнаване" стигна до рекордните 14%, с което сериалът се превърна в най-гледания за изминалия телевизионен сезон 2020-2021 г. Без съмнение той продължава с нов втори сезон тази есен, готвейки се отново да щурмува ефира в неделните вечери. Последна през април т. г. започна историческата драма "Едно време в Кипър" (Bir Zamanlar Kıbrıs). Оглавявана от Серкан Чайоулу, Пелин Карахан и Гюлпер Йоздемир, с епизодите си в четвъртък вечерите тя успя да отчете много добри рейтинги от по 4-5%, които ѝ гарантираха подновяването с втори сезон занапред. 
По-малък интерес представляват другите сериали, излъчвали се по TRT1 през изминалата година и били подновени с нови сезони. "Казвам се Мелек" (Benim Adım Melek) продължи с втори сезон след успеха на първия си, но с него отбеляза по-ниски рейтинги - от около 3%, и приключи с общо 66 епизода. За историческата драма "Абдюлхамид" (Payitaht Abdülhamid) изминалият сезон също беше последен, макар и за нея пети подред - излъчвала се в петъчните вечери с ниски резултати от по два-три пункта, тя бе финализирана след забележителните 154 серии. Семейната комедия "Ставай да вървим" (Kalk Gidelim), също ротирала се дълго по TRT1 в съботите, понижи драстично и без това не особено високите си рейтинги и сложи край на историята си в 135-ти епизод в края на 2020-а година. 
Новият телевизионен сезон 2021-2022 г. се очертава да започне много силно за TRT1. Тя ще поднови с нови епизоди петте свои тотални хита, наложили се през изминалата година - "Голямото пробуждане", "Блокът на невинните", "Едно време в Кипър", "Планина от сърца" и "Разузнаване". През следващите месеци обаче TRT1 подготвя за излъчване и три нови сериала - "Сага" (Destan) с Ебру Шахин и Едип Тепели, "Барбаросите" (Barbaroslar) с Енгин Алтан Дюзятан и Улаш Туна Астепе и "Мевляна" (Mevlana) с Тимучин Есен и Аху Тюркпенче. За да се поберат тези общо 8 сериала в 7-те дни от седмицата, изглежда, че един от тях ще трябва да отстъпи мястото си на друг. Най-вероятно това ще бъде "Едно време в Кипър" като този сред петте завръщащи се с нови сезони с най-ниски рейтинги (както споменахме - 4-5%). 


Макар за поредна година да бе скромна откъм количество, е редно да обърнем внимание и на TV8. Защото тя също има с какво да се похвали, макар и малко. Психологическата драма "Червена стая" (Kırmızı Oda) с Биннур Кая в главната роля се оказа печелившият билет за TV8 в петък вечерите през изминалия телевизионен сезон 2020-2021 г., тъй като неведнъж бе най-гледана с много високи рейтинги от по 7-8%. Да не говорим, че лидерството ѝ бе категорично сред интелигенцията, от която бе следена още повече - с по десет-единадесет пункта. "Червена стая" ще продължи и тази есен с нов втори сезон, след като първият завърши с 42 епизода. Другият сериал, излъчвал се по TV8 през изминалия телевизионен сезон, бе "Родният ти дом е твоята съдба" (Doğduğun Ev Kaderindir). Драмата продължи да се ротира с втория си сезон отново всяка сряда вечер, запазвайки добър резултат от 4% в основната и по-висок от 5% в групата на интелигентните зрители. Особено след напускането на изпълнителя на главната роля в нея - Ибрахим Челиккол, обаче представянето ѝ се понижи и така тя приключи с общо 43 серии. 
__________________________________________________________________________________

Като равносметка след подробно направените анализи на представянията на всяка една телевизия в Турция през изминалия телевизионен сезон 2020-2021 г. можем да извадим и следните данни в цифри - започнаха 28 нови сериала, от които 14 успяха да привлекат голям зрителски интерес, а други 14 се провалиха; 21 сериала бяха подновени с нови сезони, от които 11 успяха да задържат голямото внимание върху себе си, а други 10 не оправдаха гласуваното им доверие; 4 летни сериала получиха шанс да продължат и през есента, от които обаче само 1 се възползва от него и запази високите си рейтинги. В периода от септември 2020 г. до юни 2021 г. се излъчиха общо 53 сериала, от които 37 приключиха, а 16 ще бъдат подновени с нови сезони тази есен. 

*Припомнете си предишните ни анализи "Успехът и провалът на турските сериали":

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.