Успехът и провалът на турските сериали през ТВ сезон 2016-2017"

Здравейте, приятели! Един от най-интересните телевизионни сезони в историята на турската телевизия - 2016-2017 г., приключи
преди месец. Ние, от СЕРИАЛИ в България, за четвърта поредна година ще направим подробна равносметка на случилото се през изминалите девет месеца в турския ефир. Ще припомним кои бяха успешните и кои - провалилите се проекти, какъв успех отчете всяка една от шестте най-гледани телевизии. Разбира се, ще направим и поглед към предстоящия сезон 2017-2018 г., който обещава да бъде не по-малко интересен и вълнуващ. Време е да започваме!

Стартираме както обикновено с KanalD! Телевизионен сезон 2016-2017 г. за тази телевизия не бе толкова успешен, колкото предишния, но в никакъв случай не бе и такъв провал, какъвто бе по-миналия. Можем да кажем, че каналът отбелязваше средни рейтинги и се радваше на по-голям интерес в групата на интелигентните зрители.
В началото на сезона, през септември, KanalD завъртя премиерната семейна драма с Айча Бингьол, Бюлент Инал и Джейда Дювенджи "Баща ми и семейството му" (Babam ve Ailesi). Тя се излъчваше всяка понеделник вечер, но отбелязваше нестабилни рейтинги от около 3% и рядко намираше място в ТОП 10, като именно заради това приключи през декември с 13 епизода като провал. В края на октомври започна "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin) - драма с участието на любимците на зрителите Бергюзар Корел и Халит Ергенч. Тя се излъчваше всяка четвъртък вечер и още с началото си предизвика огромен интерес, напълно очаквано. Рейтингите ѝ в основната категория варираха около 5-6%, като неведнъж заемаше първото място, особено в края на сезона, когато се изяви като лидер. Двойно по-голям бе успехът на "Ти си моята родина" в групата на интелигентните зрители, където всяка четвъртък вечер бе най-гледана с рекордни резултати от около 9-10%. Именно заради това историческият сериал продължава на есен с нов втори сезон. В началото на ноември пък започна семейната комедия "Златните" (Altinsoylar), излъчвала се в събота и представила едва три епизода заради изключително ниските си рейтинги, довели до нейното преждевременно преустановяване. В края на януари 2017-а започна младежката поредица "Име-легенда" (Adi Efsane). Обещаващият проект с Ердал Бешикчиоулу, Рожда Демирер и Гьокче Бахадар се радваше на огромен интерес през първите два месеца от излъчването си всяка събота, след което обаче започна да отбелязва все по-ниски и по-ниски рейтинги. През юни той бе временно прекратен, като се завърна в началото на юли като част от лятната програма на KanalD с нов втори сезон, с напълно нова история и с обновен актьорски състав. Уви, засега отчита доста ниски рейтинги. В началото на март премиерата си направи последният сериал на Endemol Shine Turkey - "Детско ухание" (Evlat Kokusu). Излъчвала се всяка сряда, поредицата с Ханде Сорал и Баръш Кълъч не успя да се наложи сред зрителите и приключи с едва 9 епизода. В края на март се завъртя военната драма "Безименните" (Isimsizler), която се позиционираше всеки понеделник и отбелязваше добри рейтинги от около 4%, като именно заради това ще се завърне на есен с нов втори сезон. Също в края на март започна обещаващото заглавие с Емре Кънай и Халюк Билгинер "Черна орис" (Kara Yazi). Драматичната сага се излъчваше за кратко във вторник, като заради ниските си рейтинги малко след това премина в неделя, където окончателно се провали и приключи с 6 серии. 
През изминалите девет месеца по KanalD се излъчваха и сериали, завърнали се с нови сезони заради големите си успехи. "Песента на живота" (Hayat Sarkisi) бе драмата, ротирала се по KanalD във вторник вечерите през изминалия сезон. Поредицата с Биркан Сокуллу и Бурджу Бириджик отчиташе нестабилни рейтинги с втория си сезон и често изпадаше извън ТОП 10, но заради големия интерес, който предизвикваше в групата на интелигентните зрители, продължи до края на сезона. "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) се завърна през октомври с трети сезон, като продължи да се излъчва всяка сряда. Феноменът, който обра наградите за най-добър актьор, най-добра актриса и най-добра режисура на "Златна пеперуда 2016" (Altin Kelebek 2016), отбелязваше нестабилни резултати от около 4% и често не намираше място сред десетте най-гледани програми, но предизвикваше същински фурор сред интелигенцията и в социалните мрежи. Той приключи с непълен трети сезон от 20 епизода в началото на март. Вечният полицейски хит "Опасни улици" (Arka Sokaklar) няма нужда от коментар - той се завърна с 11 сезон и се излъчваше всяка петъчна вечер, радвайки се на огромен интерес и заемайки неведнъж първото място, като именно заради това продължава на есен с нови епизоди. В ефира на KanalD през сезон 2016-2017 г. продължиха и два летни сериала - "Сладко отмъщение" (Tatli Intikam), приключил през ноември заради ниските си рейтинги в събота, и "Бодрумска приказка" (Bodrum Masali), който въпреки нестабилните си резултати, които отчиташе всяка неделя, предизвикваше голям интерес в групата на интелигентните зрители и именно заради това продължава с втори сезон през септември. 
През изминалите девет месеца KanalD завъртя 7 нови сериала, едва два от които отчетоха успех и продължават през новия сезон с нови епизоди - "Ти си моята родина" и "Безименните". От старите си проекти, които бяха 5, също два ще гледаме с продължения през новия сезон - "Опасни улици" и "Бодрумска приказка". Както разбрахте, повечето проекти на медията се радваха на голям интерес в групата на интелигентните зрители AB. Какво да очакваме през новия сезон по KanalD? Отсега е официално обявено, че с нови сериали в ефира на медията се завръщат мега-звездите Елчин Сангу и Енгин Акюрек, а неофициално - и Кенан Имирзалъоулу, което дава предпоставки да очакваме много силна програма. 

Преминаваме към StarTV, която бе най-успешната и гледана телевизия през изминалия телевизионен сезон! Медията предложи програма, в която умело съчета нови сезони на доказали се тотални хитове и обещаващи премиерни заглавия. През първите 2/3 от сезона в понеделник вечерите се излъчваха епизоди от последния трети сезон на мега-хита "Твоят мой живот" (Paramparca). Той определено не се представи така блестящо, както първите два, но запази добър интерес от около 4% и винаги намираше място в ТОП 10. С нов втори сезон се завърна и не по-малко успешната драма "Черна обич" (Kara Sevda), която заради огромния интерес към себе си от около 5-6%, който поддържаше през цялото време, приключи подобаващо преди няколко седмици. Най-успешната турска романтична комедия "Любов под наем" (Kiralik Ask) също зарадва милионите си фенове с втори сезон, като до края на 2016-а отбелязваше изключително високи рейтинги от около 5-6%, но в края на годината интересът към нея внезапно секна, тя излезе няколкократно от ТОП 10 и така приключи в края на януари т. г. До края на 2016-а излъчването си продължи и най-успешният летен сериал на StarTV от изминалата година - "Висше общество" (Yuksek Sosyete), който се ротираше всеки четвъртък, но през ноември премина в събота, където значително понижи резултатите си и няколко седмици по-късно бе финализиран.
Всичко написано досега не съответства с резюмето, което направихме в началото за StarTV - че бе най-гледана през изминалия сезон. Защото успехът на тази телевизия не бе предизвикан толкова от завърналите се с нови сезони хитове, колкото от премиерните, които започнаха през изминалите девет месеца! В средата на октомври започна младежката романтична комедия с Бирдже Акалай и Канболат Гьоркем Арслан "Животът понякога е сладък" (Hayat Bazen Tatlidir), която се излъчваше всяка неделя и неведнъж заемаше първото място с високи рейтинги от около 5%, побеждавайки феномена "Моят живот" (O Hayat Benim) на FOX. Вероятно защото така е било замислено още в началото, тя приключи малко преди края на сезона с 26 епизода, въпреки големия си успех. В края на октомври започна проектът, който донесе най-високи рейтинги на StarTV през изминалия сезон - драмата с Джансу Дере, Вахиде Перчин и Берен Гьокйълдъз "Майка" (Anne)! Трогателната история предизвика същински фурор, като в началото си отчиташе рекордни резултати от около 10-11%, побеждавайки дори тоталния хит "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz) на ATV. Впоследствие интересът леко падна и поредицата оставаше често втора, но с все така високи резултати от около 8%. Първоначално бяха замислени 11 епизода, колкото бяха тези в оригиналната японска версия на сериала, но заради високата гледаемост "Майка" бе удължен до края на телевизионния сезон и приключи с 33 серии повече от успешно. В началото на ноември вълната от силни нови сериали продължи с гвоздея в програмата на StarTV, към който очакванията бяха най-големи - драмата на Ay Yapim с мега-звездите Туба Бююкюстюн и Къванч Татлъту "Смели и красиви" (Cesur ve Guzel)! Проектът се излъчваше всяка четвъртък вечер и в началото си неведнъж се превръщаше в най-гледания за деня. Рейтингите, макар и отлични от около 6%, бяха доста под очакваното. Особено в края на сезона те доста се понижиха и паднаха до около 4%, което бе и причината най-мащабният сериал на сезона да приключи с един сезон и 32 епизода. През януари 2017-а като заместник на "Любов под наем" започна мюзикълът с Йозге Гюрел и Берк Джанкат "Звездите са ми свидетели" (Yildizlar Sahidim), който бе първият провал на StarTV от началото на сезона. Излъчвалият се в петък обещаващ проект още с началото си отчете нисък рейтинг и именно заради това бе финализиран с едва 4 епизода. В началото на февруари в събота започна друг обещаващ сериал, който също се провали - драмата "Бурята в мен" (Icimdeki Firtina) с Мерве Болуур, Гизем Караджа и Юсуф Чим. Тя също не се задържа в ефира за дълго и приключи с 6 серии. Но дотук с провалите! През март стартира изключително силното заглавие "Истанбулска булка" (Istanbullu Gelin) с Йозджан Дениз и Аслъ Енвер в главните роли. Драмата, излъчвала се всяка петъчна вечер, привлече доста голям интерес от около 4-5% с първия си сезон, като именно заради това се завръща на есен с нов втори. Интересът към нея в групата на интелигентните зрители бе доста по-голям, като там бе лидер. В края на март започна още една драма с далеч по-непопулярен актьорски състав - "Г-жа Фазилет и дъщерите ѝ" (Fazilet Hanim ve Kizlari). Продукцията се радваше на нелоши рейтинги от около 4% всяка събота, като новият ѝ сезон се очаква да започне съвсем скоро. В началото на април премиерата си направи мащабната военна поредица "Обещание" (Soz) с Толга Саръташ и Мерич Арал, която донесе изключително голям успех на StarTV с епизодите си всяка понеделник вечер. За отрицателно време проектът се изкачи на първото място с рекордни резултати от около 8%, като феновете му отсега с нетърпение очакват втория му сезон.
През изминалите девет месеца в ефира на StarTV с нови сезони се завърнаха три хита и продължи един летен сериал, като всички приключиха. Стартираха цели 8 нови сериала, шест от които се превърнаха в хитове. Три от тях приключиха, а три продължават на есен с нови сезони. През целия сезон 2016-2017 г. медията излъчи едва два провала. Какво да очакваме през новия сезон? Засега е обявен един обещаващ нов сериал с Ханде Ерчел и Толгахан Сайъшман в главните роли - "Черна перла" (Siyah Inci). Очаква се да продължат и летните хитове "Пълнолуние" (Dolunay) и "Светулка" (Atesbocegi). Повече - съвсем скоро!

Продължаваме с FOX, която бе телевизията, излъчила най-много провали през телевизионен сезон 2016-2017 г.! Изминалите девет месеца бяха изключително неуспешни за тази телевизия, като неслучайно именно в нейния ефир се излъчваше най-нискорейтинговият сериал за целия сезон. Все пак не можем да не отбележим и големите хитове, които излъчваше, но и които не можаха да компенсират големите провали...
Започналите по-рано, в края на август 2016-а, драми "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat) и "Сърцето на Рюзгяр" (Ruzgarin Kalbi) се радваха на изключително голям интерес в началото на излъчванията си. Първата се излъчваше всеки петък и се радваше на голям интерес от около 4%, а втората - всяка събота, като заемаше първото място също с добри резултати. Уви, и двете станаха жертва на лошите програмни решения относно тях, като първоначално "Сърцето на Рюзгяр" бе преместен в понеделник, където предвид огромната конкуренция очаквано се провали и приключи с 10 епизода. Малко по-късно и "Научи ме да обичам" премина в понеделнишките вечери и очаквано - също се провали, бивайки финализиран с малко по-приличен брой серии - 22. През септември започна семейната комедия "Фамилия" (Familya), която даде заявка за успех в началото си, но с епизодите си всеки вторник впоследствие се провали и приключи с 9 епизода. В средата на октомври бе дадено началото на първата успешна нова продукция на FOX за сезона - драмата с Кутси и Йозге Йозберг "В сърцето ми е Дениз" (Kalbimdeki Deniz), която с епизодите си всяка събота отбелязваше изключително високи рейтинги от около 6% и заемаше първото място. През март тя се раздели с лидерството за постоянно заради новопоявилата се конкуренция, но запази отличните си резултати, заради които продължава на есен с нов втори сезон. В началото на ноември стартира вторият успешен нов проект на FOX за сезона - младежката драма "Не можеш да сложиш белезници на надеждата" (Umuda Kelepce Vurulmaz). Тя се излъчваше всяка четвъртък вечер и въпреки огромната конкуренция, се радваше на висок интерес от около 5%. Въпреки това тя бе финализирана с едва 15 епизода през февруари, напълно неочаквано и неоправдано. В началото на февруари започна изключително обещаващата драма с Джансел Елчин и Едже Услу в главните роли "Дръж се, сърце мое" (Dayan Yuregim).  По време на цялото си излъчване тя отбелязваше незадоволителни резултати от 3% и именно заради това приключи в края на април с 13 епизода. В началото на март стартира очакваният сериал с Шюкрю Йозйълдъз и Селин Шекерджи "Пастирска звезда" (Coban Yildizi). Необикновената драма бе третият успешен нов сериал на FOX и се излъчваше всеки четвъртък, отчитайки изключително високи рейтинги от около 5-6% и заемайки неведнъж първото място. Въпреки огромния интерес, който запази по време на цялото си ротиране, поредицата приключи в края на сезона със 17 епизода, напълно неочаквано и неоправдано. Също през март започна "Погълнати от бурята" (Kirlangic Firtinasi) с Фикрет Кушкан и Екин Мерт Даймаз - драма с не особено силен каст, която се излъчваше в понеделник - денят, който бе най-силен откъм конкуренция през целия сезон. Драмата не успя да удържи на натиска и още с началото си се провали, като бе финализирана с едва 7 епизода. През април започна най-успешният нов сериал на FOX за целия сезон - военната драма с Берк Октай "Войник" (Savasci), която още с началото си превзе неделния ефир и отбеляза изключително високи рейтинги от около 7%. Именно заради огромния интерес, който предизвика, мащабният проект продължава с нов втори сезон на есен.
Освен всички нови сериали, по FOX през изминалите девет месеца се ротираха и новите сезони на доказали се хитове. Първа през септември с четвърти сезон се завърна драмата "Моят живот" (O Hayat Benim) с Езги Асароулу и Керемджем, която продължи да се излъчва всяка неделя и макар че се раздели с лидерството си, запази големия интерес към себе си от около 4-5%. След 131 епизода феноменът най-сетне приключи, за съжаление - недостойно, преместен във вторник след три години излъчване в неделя. През септември се завърна и драмата с Ибрахим Челиккол "Гордиев възел" (Kordugum), чийто втори сезон показа едва 5 епизода и приключи заради ниските рейтинги, които отчиташе в четвъртък. През целия сезон продължи ротирането на най-успешния летен сериал за 2016-а година "Номер: 309" (№: 309)! Романтичната комедия с Демет Йоздемир и Фуркан Папалъ отчиташе доста високи рейтинги от около 4-5% всяка сряда, като съвсем скоро ще излъчи финала на своя първи сезон и ще продължи на есен с втори. През ноември в ефира на FOX премина историческата драма "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), излъчила първия си сезон по StarTV. Въпреки напълно обновения си актьорски състав, включващ звезди от ранга на Нургюл Йешилчай, Метин Акдюлгер, Фарах Зейнеп Абдуллах и Аслъ Тандоан, поредицата очаквано се провали, излъчвайки се първоначално в петък, а след това и във вторник. Именно тя бе най-нискорейтинговият сериал през сезон 2016-2017 г., излизайки неведнъж дори от ТОП 100 с рекордно ниски рейтинги под 1%! Но въпреки това, заради железния договор, който продуцентската компания TIMS бе сключила с FOX за излъчването му, "Великолепният век: Кьосем" излъчи пълен втори сезон и най-сетне приключи преди месец.
През изминалите девет месеца в ефира на FOX премиерите си направиха 9 нови сериала, четири от които успяха да отчетат високи рейтинги, но само два от които ще продължат с нови сезони. С нови епизоди бяха продължени 4 сериала, два от които се провалиха. Останалите два успяха да задържат големия интерес към себе си, но само един от тях ще продължи с нов сезон на есен. Какво да очакваме през новия сезон 2017-2018 г. след неуспешния изминал? Предстоят нови сериали с Еркан Петеккая и с Йозге Йозпиринчи, като ще продължи и най-успешният летен сериал за тази година "Шевкат Йеримдар" (Sevkat Yerimdar).

Прехвърляме се на честотите на ATV, за която изминалият сезон бе изключително успешен! За разлика от останалите телевизии, тази не се изхвърли в програмата си и добре премери силите си, залагайки на изпробвани формули за успех...
Първият ѝ нов сериал през сезон 2016-2017 г. бе "Любов и синьо" (Ask ve Mavi). Драмата с Емрах и Бурджу Киратлъ започна в началото на ноември, като за отрицателно време се наложи сред зрителите и започна да отчита рекордни рейтинги от над 8%. През почти всички петъчни вечери именно тя властваше в ефира и побеждаваше силните си конкуренти. Именно заради това ще продължи на есен с нови епизоди. В началото на 2017-а година в ефира на ATV се завъртя един от най-очакваните и обещаващи сериали на сезона - "Този град ще дойде след теб" (Bu Sehir Arkandan Gelecek). Проектът на Ay Yapim с Керем Бюрсин и Лейля Лидия Туутлу се излъчваше всяка сряда, като с първите си три епизода отчете доста добри рейтинги от 5%, но още с четвъртата си излезе извън ТОП 10 с резултат под 4% и така продължи до края на сезона. Разбира се, заради нестабилната си гледаемост, превърнала се впоследствие направо в ниска, сериалът приключи с 20 епизода и с неоправдани очаквания. В началото на януари премиерата си направи друг доста силен проект - "До живот" (Olene Kadar). В него своите дългоочаквани завръщания на екран направиха звездите Фахрие Евджен и Енгин Акюрек, но още с началото си криминалната драма отчете незадоволителни рейтинги, превърнали се доста бързо след това в ниски. Именно заради това тя приключи с едва 13 епизода и също не донесе очаквания успех на телевизията и продуцентите си. През април започна драмата "Кой те взе от мен?" (Seni Kimler Aldi), която се излъчваше всяка неделя и която още с началото си не успя да се наложи сред зрителите, отчитайки доста ниски рейтинги под 3%. Заради провала си тя също приключи преждевременно с 10 епизода в началото на юли. В края на април стартира и последният нов сериал на ATV за сезона - "Обичам и двамата" (Ikisine de Sevdim) с Амине Гюлше, който се излъчваше всеки четвъртък и отчете тотален провал, приключвайки след едва три епизода.
След като прочетохте всичко това ще си кажете: "Че какво ѝ е толкова успешното на ATV?". Момент! Няма как да пропуснем добре познатите като хитове сериали, които още миналия сезон изстреляха медията на върха. През септември с втори сезон се завърна драмата-феномен "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler), която макар и разделила се бързо с първото място, на което бяхме свикнали да я виждаме през сезон 2015-2016 г., запази отличните си рейтинги от около 6% и именно затова продължава на есен с нов, трети сезон. Другият рейтингоразбивач на ATV "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz) се завърна през октомври с нов втори сезон, като с изключение на месец ноември, през всички останали месеци се задържа като категоричен лидер във вторник вечерите с рейтинги от около 8-9%. Криминалната драма с Дениз Чакър, Октай Кайнарджа и Мерием Узерли ще гледаме с трети сезон съвсем скоро. В началото на сезона по ATV се завъртя продължението на криминалната комедия "Гущерите" (Kertenkele), която с новите си епизоди всяка събота намираше място в ТОП 10, но със сравнително незадоволителни рейтинги под 4%. Точно когато повиши интереса към себе си, тя приключи в края на 2016-а след две изключително успешни години в ефира. Заради големия успех, който постигна през лятото на 2016-а, през основния сезон излъчването си продължи романтичната комедия с Гьокхан Алкан и Зейнеп Чамджъ "Обича ме, не ме обича" (Seviyor Sevmiyor). Излъчвайки се всяка неделя, тя отчиташе незадоволителни резултати от около 3%, като все пак се задържа немалко в ефир - до февруари, когато приключи с 28 епизода. В началото на сезона се излъчваше продължението на друга лятна поредица - "Колоритно" (Rengarenk) вече като "Ветеран" (Kacin Kurasi). С епизодите си всеки петък романтичната комедия със Селин Шекерджи и Серхат Теоман остави доста ниски рейтинги и набързо приключи.
През изминалия телевизионен сезон 2016-2017 г. в ефира на ATV премиерите си направиха 5 нови сериала, едва един от които успя да се наложи сред зрителите, да се превърне в хит и да бъде подновен за втори сезон. От трите сериала, завърнали се с нови сезон, и двата летни, два ще гледаме с нови епизоди отново на есен. Какво да очакваме през новия сезон от ATV? Засега е ясен един нов проект - "Какво ли не прави влюбеният" (Seven Ne Yapmaz) със Серен Шириндже и Юсуф Чим, като е почти сигурно, че ще продължи и излъчването на летния хит "Птици без криле" (Kanatsiz Kuslar).

Продължаваме с ShowTV, за която изминалият телевизионен сезон бе необичайно успешен. След поредица от провали през сезон 2015-2016 г., този път шарената телевизия счупи каръка и успя да наложи не един или два свои сериала като хитове...
В края на август започна новата младежка драма "Добри приятели" (Arkadaslar Iyidir), която се излъчваше всяка неделна вечер, но така и не можа да се наложи сред зрителите и отчиташе ниски рейтинги, като именно заради това бе финализирана с 11 епизода. През септември пък започна може би най-успешният сериал на ShowTV за последните няколко години - "Отвътре" (Icerde)! Криминалната драма на Ay Yapim, в която своето дългоочаквано завръщане на екран направи любимецът на зрителките Чаатай Улусой, за отрицателно време се наложи като тотален хит, изкачвайки се на първо място всяка понеделник вечер и отчитайки рекордни рейтинги от около 8-9%. Чак в края на сезона проектът се раздели с първото място заради новопоявилата се конкуренция, но запази рекордната си гледаемост. Въпреки нестихващия интерес към сериала, още в началото си той бе замислен за 39 епизода и с толкова приключи, показвайки през юни своя щастлив финал и оставайки в историята като един от най-успешните сериали не само на ShowTV, но и на цялата турска телевизия. По-късно през октомври започна друга далеч по-непретенциозна криминална драма с Хюсеин Авни Данял - "Смело сърце" (Cesur ve Yurek). Тя се излъчваше всяка четвъртък вечер и отбелязваше добър рейтинг от около 4%, като ту намираше място в ТОП 10, ту не. Заради колебливите си резултати проектът приключи през март с приличен брой епизоди - 21. В началото на март премиерата си направи обещаващата драма с Дамла Сьонмез и Мерт Фърат в главните роли "Гордост и предразсъдъци" (Ask ve Gurur), която бе адаптирана по едноименния световноизвестен роман. Излъчвайки се всяка неделя, те не успя да пожъне успех, като затова бе преместена във вторник, където се провали още повече и така приключи набързо с едва 6 епизода и с неоправдани очаквания. Малко по-късно, отново в началото на март, в ефира на ShowTV се завъртя новата романтична комедия "Новата булка" (Yeni Gelin). Още с началото си поредицата успя да привлече вниманието на зрителите и бързо се изкачи на първото място в съботните вечери, затвърждавайки се като категоричен фаворит на зрителите с изключително високи рейтинги от около 6-7%. Именно заради този свой успех най-гледаната романтична комедия през изминалия телевизионен сезон ще продължи на есен с нов втори сезон и нови приключения. През април започна драмата "Една луда любов" (Bir Deli Sevda) с Еркан Колчак Кьостендил, която се излъчваше в сряда и отчете толкова ниски рейтинги, че ShowTV я прекъснаха след два излъчени епизода. Все пак каналът ѝ даде още един шанс месец по-късно, през май, като тогава тя отбелязва още по-голям провал и така приключи с едва 4 епизода.
В началото на октомври м. г. в ефира на ShowTV с нов втори сезон се завърна хитовото заглавие и най-успешният сериал на медията през сезон 2015-2016 г. - "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu Karisik). Вече като "Състояние на връзката: женени" (Iliski Durumu Evli) романтичната комедия продължи да се излъчва всяка съботна вечер, като въпреки добрия рейтинг, който отчете с първите два епизода от новия си сезон, тя бе преместена в късния prime-time, където, естествено, понижи значително интереса към себе си и така бе финализирана след едва 4 епизода, повече от ясно - умишлено. На нейно място премина летният хит от миналата година на ShowTV "Любовта не разбира от думи" (Ask Laftan Anlamaz), ротирал се допреди това в сряда. Комедията с Ханде Ерчел и Бурак Дениз успя да се наложи в новия си ден на излъчване и да отчете по-високи рейтинги, но въпреки това приключи през февруари с 31 епизода. През сезон 2016-2017 г. продължи и друг летен хит от миналата година - "Достатъчна е усмивка" (Gulumse Yeter), който въпреки незадоволителните си рейтинги, които отчиташе всеки вторник, успя да се задържи в ефира до януари, когато приключи с 24 серии.
През изминалия телевизионен сезон 2016-2017 г. ShowTV излъчи доста хитове в сравнение с по-миналия. От 6 започнали нови сериала, три успяха да привлекат вниманието на зрителите, но само един от тях ще продължи на есен с нов сезон. От продължилите с нови епизоди три хитове всички в даден момент се провалиха и приключиха. Какво да очакваме през новия сезон 2017-2018 г. по ShowTV? Със сигурност ще продължи един от най-големите летни хитове в момента - "Сърцебиене" (Kalp Atisi), като се очаква и новият сериал "Отвъд нощта" (Gecelerin Otesi), в който се спекулира, че ще участва Ибрахим Челиккол. Повече подробности - скоро...

Приключваме с TRT1 - телевизията, която по принцип излъчва сериали с ниски рейтинги, но и тази, по която се позиционира и най-гледаният сериал в южната ни съседка вече два сезона подред! Провалите "Кой не ни обича?" (Hangimiz Sevmedik), "Птиците обичат гнездата" (Sevda Kusun Kanadinda), "Баща-мечта" (Baba Can'dir), "Осемдесетте" (Seksenler), "Училищен патрул" (Lise Devriyesi) и "Последна сага" (Son Destan) приключиха. Но с нов четвърти сезон, по последна информация последен, на есен се завръща историческият феномен "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul), който всяка сряда вечер през изминалия сезон отчиташе наистина рекордно високи рейтинги от около 13-14%, превръщайки е в най-гледания сериал в Турция. С нов втори сезон ще гледаме и друга историческа сага, макар и далеч по-скромна откъм рейтинги - "Абдюлхамид" (Payitaht Abdulhamid) с Бюлент Инал в петък.
_________________________________________________________________________________

Можем да направим обобщение, че през телевизионен сезон 2016-2017 г. в Турция стартираха 38 нови сериала, 17 от които пожънаха успех и 10 от които продължават с нови епизоди на есен. През всичките девет месеца - от септември до юни, се излъчваха общо 68 сериала, от които 52 приключиха. Какъв ще бъде предстоящият нов сезон 2017-2018 г., предстои да разберем!

22 коментара:

Анонимен каза...

Отново не спестихте "добри" думи за Кьосем. Личи си личното Ви отношение към този сериал. В България обаче успехът му е огромен, както и се очакваше. Все пак Ви благодаря за подробния обзор. Доста труд сте положили, адмирации!!!

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Извинявайте, но не можем да кажем на черното бяло и обратното. "Кьосем" в действителност бе най-малко гледаният сериал в Турция през изминалия сезон и дори в един момент излезе от ТОП 100. По какво съдите за успеха му в България? Все още не са излязли рейтингите за юли, за да твърдим каквото и да е. Иначе благодарим за милите думи! :)
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

В друг сайт имаше публикация за предаванията топ 100 в България. Кьосем беше на седмо място, и то с първия си епизод. Това, ако не е успех. Но не искам да споря с Вас. Все пак Вашият поглед е по-професионален. Аз просто съм огромен фен на Великолепния век :) Благодаря още веднъж :)

Админ каза...

До 3 коментар:
Здравейте,
7 място? Навремето БТВ спря "Времето лети", който се излъчваше през лятото на 2012-а, заради това, че беше на 3-4 място и че не беше на първо. А и имайки се предвид успехът на предишните излъчени по медията сериали, седмо място е сравнително лош резултат. Но ще видим как стоят нещата през юли. Рейтингите от този месец ще са решаващи.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Никакъв успех няма ''Кьосем'' нито в Турция, нито в България! Там поне не лъжат за рейтингите си, докато тук това е приоритет на телевизиите! Ако ще е историческо, да е като ''Възкресението на Ертуурул'', който май не с много познати лица, но разбива конкуренцията на пух и прах. Докато ''Кьосем'' изпадна от ТОП 100 дори, това беше прецендент, нещо невиждано в турската филмова индустрия. И недейте да похващате темата с това, че рейтингът няма значение, защото има. bTV пускат сериали с Берен и Къванч само заради имената, без значение колко ''успешни'' са били в родината си, пример – ''С Русия в сърцето''. Това с ''Кьосем'' следва тази гнусна линия и някои подкскачат от радост как дават любимците им, ха-ха. Добре че е Diema Family, която не се страхува да експериментира и да пуска продукции с непознати лица, които да се харесват от хората, най-пресен пример – ''Моят живот''. Но не само! ''Сезонът на черешите'', ''Двете лица на Истанбул'', ''Чучулигата''... там няма Фатмагюл и Бехлюл, но на мен лично ми харесва да опознавам играта и на другите. Аман от едни и същи лица до втръсване! Цял живот ли само тях? Научихме наизуст погледите, усмивките им, стойката им, стига... Стига!

Анонимен каза...

Като за най-отпускарския сезон, може и да са доволни от рейтинга на ''Кьосем'', но недейте да си мислите, че като не е спрян, е кой знае какво. Мен ме е страх само да не пуснат и втори сезон наесен, че тогава вече ще е черешката на тортата! А по някое време, евентуално – през септември, може и да покачи гледаемостта си Анастасия, но само защото започва новият ТВ сезон, времето захладява, хората са повече време навън. Но и да се случи, ще е за кратко, защото, ако не се лъжа, точно тогава и завършва. СЕРИАЛИ в България, знае ли се какво ще замести тази БОЗА и ще спират ли турските сериали в прайм тайма, както се пишеше?

Анонимен каза...

Ехооо, кога ще отговорите, а? Много е лесно да се покривате, когато не Ви изнася, в случая – когато нямате отговори на въпросите на хората! Точно СЕРИАЛИ в България пуснаха гръмките новини за закупените у нас сериали, от които тръгна само ''Моят живот'' и ''Кьосем'', но не по NOVA (защото така бяхте писали, нищо че после коригирахте, ние помним ;), а по bTV. Всичко друго го чакаме, но няма и няма. Какво ще правите, ако bTV спре турското? Как ще отговорите на следящите блога Ви? Че са закупени, но няма да ги излъчат ли? Да бе, кой би повярвал, ха-ха-ха... Или някаква друга лъжа ще измислите? Бързо пишете, а не се крийте като мишки, че никак не харесвам такива индивиди! По-добре си кажете, ако информациите не са потвърдени, за да не чакаме, ще разберем, но така да стоят тези статии и накрая нищо... ще спрат да Ви четат всички, да знаете!!!

Админ каза...

До 5 коментар:
Здравейте,
Напълно споделяме мнението Ви, че е много досадно да се излъчват сериали с едни и същи най-известни актьори, само защото те участват в тях. Но не забравяхте, че от доста време насам Диема Фемили купува най-големите хитове, излъчени по БТВ, и ги повтаря. В момента излъчва "Пепел от рози" с Берен Саат, ако не знаете. Така че и тя не е цвете за мирисане.
Леки и успешни дни! :)

До 6 коментар:
Здравейте,
Най-вероятно БТВ няма да заложи на втория сезон на "Кьосем" на есен, тъй като никога не е имала такава практика - да започне сериал през лятото и да го продължи през есента. Но все пак има такъв шанс заради участието на Нургюл Йешилчай във втория сезон. Принципно още от миналата година се подготвя мащабен български сериал, който по план трябва да се излъчва всеки делник на мястото на турските сериали, но както виждаме - мина цяла година и такова нещо не се случи. Не е късно все пак, но засега дори реклама няма.
Леки и успешни дни! :)

До 7 коментар:
Здравейте,
По-спокойно, ако обичате. Първо - щом сме написали нещо, значи сме го прочели някъде. А щом твърдим, че това нещо е сигурно, значи е прочетено от достоверен източник. Никога не бихме си измисляли, най-малкото. Както сами виждате, турските сериали в българския ефир стават все по-малко и по-малко в сравнение с предишни години. Тенденцията е да се повтарят стари заглавия до втръсване, докато се държат правата за тях, за да се избият средствата, дадени за откупуването им. Едно е да даден сериал да бъде закупен, друго е да бъде излъчен. Знаем кои са закупените сериали и съвсем скоро ще обявим най-новите такива. Кога вече ще ги излъчат телевизиите, не зависи от нас. В случая се обърнете към тях, не към нас. Освен това блогът ни отдавна спря да разчита на българските телевизии за материали и въобще не ни пука дали БТВ ще спре турските сериали или не, защото отдавна се пренасочихме към гледането на сериали в интернет със субтитри и към новините за турските телевизии и техните сериали, ако не сте забелязали. Тези, които чакат - да си чакат. При положение, че повечето хитове, а и не само се превеждат на български (всички на руски), е грехота да ги чакате по нашите телевизии, на които въобще не им пука какво ви се гледа, а се целят само в рейтинг и в реклами, като затова пускат сериали с двама-трима известни актьори, които знаят, че ще бъдат гледани.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Моля, да спазваме добрия тон и нужното уважение към труда на създателите на блога! Това първо. И второ - да се твърди, че в Сезона на черешите и Чучулигата няма известни актьори, говори за непознаване на турската филмова индустрия. Фахрие Евджен, Бурак Йозчевит и т.н. Апропо Чучулигата е на ТИМС - създателите на ВВ. Там участват доста от актьорите в историческата сага. Не обичам Кьосем заради Берен. Дори мисля, че трябваше да оставят Анастасия Цилимпиу да довърши ролята на младата султанка...Убеден съм, че БТВ няма да спре сериала, а ще го продължи и с втори сезон. Там вече Нургюл е истинска султанка!!!! Надявам се БТВ да не направят грешката на Нова и да пуснат някоя негледаема инфантилна Бг боза :)

Анонимен каза...

Бурак и Фахрие може да са познати в Турция, но къде толкова са се снимали, че да са популярни до началото на ''Чучулигата'' у нас? Определено не са/не бяха лица като Чаатай, Берен и Къванч, но вече са популярни, особено след участието на Бу в ''Черна обич''.

А колкото до СЕРИАЛИ в България, държа да уточня, че си гледам сериалите в Интернет, но не смятате ли, че е хубаво и тези, които не могат да им се насладят там, да имат възможността по телевизията, която им единственият източник (говоря за най-вече стари хора, които са сред най-активното население, гледащо не само турски, а по принцип сериали). Те не разбират от компютри и си им е удобно пред екрана на bTV или NOVA, за да гледат. Най-вече заради тях искам да купуват и излъчват сериали, не заради мен ;) Това е.

Анонимен каза...

До 10 !!!Фахрие участва в Листопад - тотален хит. Бурак във Великолепния век - най-гледаният сериал за всички времена!!!!

Анонимен каза...

А ''Кьосем'' се надявам да завърши и втори сезон никога да не се излъчи. И да направят така bTV, имат пълното право, ако се вземе предвид кошмарно ниския рейтинг ;) Така че не чакайте много, може да се окаже, че това е последният сериал на телевизията в прайм тайма с труски произход. Току-виж само лятото се решат вече да пускат продукции на Босфора, когато програмата е по-свободна. Не бих се изнанадал, но да видим все пак след около месец и половина какво ще излезе от под калта ;)

Админ каза...

До 9 коментар:
Здравейте,
Аз нямам нищо против нито Берен, нито Нургюл, нито когото и да било. Но се дразня, че се разчита не на качествени сценарий и режисура, а единствено на популярни лица. Всички видяхме, как през изминалия сезон в Турция най-голям успех пожънаха сериалите с не чак толкова известни актьори. Ако можеше и българските телевизии да вземат пример, ще бъде добре. Диема Фемили прави крачки в тази посока - допреди "Моят живот" и "Сезонът на черешите", Езги Асароулу, Керемджем, Йозге Гюрел и Серкан Чайоулу не бяха известни в България, но вече са. Фахрие Евджен бе достатъчно популярна от "Листопад" и "С Русия в сърцето", преди да се излъчи "Чучулигата", а Бурак - от "Малки тайни" и "Великолепният век".
Леки и успешни дни! :)

До 10 коментар:
Здравейте,
Честно казано, все повече възрастни хора също се ориентират към интернет. Ако влезете във ВК или в някоя група във Фейсбук, сами ще се убедите. Все пак компютрите и останалите мобилни устройства не са предназначени за ползване само от висшисти, нали?
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Много добре знам кой къде е участвал, но ти не искаш да разбереш какво аз казвам! Да, за разлика от Езги Асароулу и Керемджем, които наистина никой и никъде (поне от нас) не е виждал, Бурак и Фахрие имат участия в успешни сериали. Но не всеки ги е знаел, нали? Докато Берен и Къванч (осбено него) знае и мъжко, и женско, и младо, и старо. Това ми е идеята, а не че са някакви си дошли от шеста глуха и т.н. Напънете си мозъчните клетки, когато четете нещо, а ако не можете да го асимилирате, тогава просто мълчете. По-здравословно е! ;) Гюршус!

Анонимен каза...

Щом наричате Листопад и Великолепния век шеста глуха, явно вашите клетки са за опъване...Но да спрем с хейта, а ;)

Анонимен каза...

В началото, когато тръгнаха турските сериали, кой е знаел Бергюзар, Халит, Берен и Къванч от нас? Никой, нали? Но сега са разпознаваеми от всеки фен на турското кино. Ако преди години бяха пуснали сериали с други лица, щеше и те да са ТОП и нас, нали? Това е късметът на Киво, Берен и т.н., че са първите с участия у нас в продукции на съседите, а не че са най-талантливите, да ви е ясно! Всеки може да бъде наложен, ако му се даде шанс, но както вие казвате, това няма как да стане с едни и същи физиономии. И другото, което е, Къванч стана брадат, космат и дебел, абсолютен грозник. Но не бих се очудул, ако скоро тръгне ''Дръзки и красиви'' по bTV, където той е мега зле откъм визия, играта им с Туба е статична, но щом е Тътлъту – пускаме го...

Анонимен каза...

Да, ще спрем с хейта, защото не съм конкретизирал въпросните сериали с ''шеста глуха'', а съм имал предвид нещо съвсем различно, което не сте разбрали, но не ми се рови из коментарите, че да видя точно къде и какво. А иначе, коментар за ''Листопад'' и ''ВВ'' може да се направи от всеки, макар че аз не съм, защото на някой може да не му харесват? Нещо против???

Анонимен каза...

Нищо против ;)хубав ден ви желая!

Анонимен каза...

Но останах с друго впечатление от последния Ви пост ;) Защото аз конкретно имах предвид друго под ''шеста глуха'', но Вие веднага се нахвърляйте върху мен, все едно, че ако някой каже на въпросните сериали ''боза'', ''шеста глуха'' или т.н., е хейтър. Ми за вас ако са ТОП, за други са слаби, тъпи, скучни и т.н. Май имате проблем с различното мнение и издребнявате за глупости...

Анонимен каза...

Нямам проблем с чуждото мнение. Разбира се, че НЕ моите вкусове превръщат даден сериал в ТОР!!! Благодаря :)

Анонимен каза...

Здравейте,
искам да Ви попитам Мерием Узерли ще участва ли и в третия сезон на ЕДХО или още не е ясно?

Анонимен каза...

И аз искам промяна на статуквото. Писна ми от скапани сериали, само защото в тях участвали познати до втръсване отдавна омръзнали „известни” артисти. Крайно време е нашите БТВ да престанат да се ръководят от това кой актьор/актриса участва-крайно инфантилно е, и както виждат, турските зрители изобщо не се вълнуват от това, дали Киво и Берен са в сериала или не. Ние също!

Предоставено от Blogger.