"Любопитно" (35): успехът и провалът на турските сериали

Здравейте, приятели! Събота е, 2 юли, и от днес с нови издания се завръща третият сезон на една от най-успешните рубрики на СЕРИАЛИ в
България "Любопитно", който стартира през пролетния сезон, публикува първоначално шест нови броя, но след това поради технически причини бе временно прекратен. Време е поредицата да направи своето дългоочаквано от Вас завръщане! През предстоящите летни съботи предстои отново да Ви потопим в необятния свят на турските сериали с последните осем издания от рубриката, които ще бъдат наистина интересни и любопитни. 
Телевизионен сезон 2015-2016 г. в южната ни съседка Турция приключи окончателно вчера, 1 юли, когато бяха показани сезонните финали на последните два сериала, излъчвали се през него в ефира - "Опасни улици" и "Прости ми". Освен тях, през изминалите седмици на отишлия си месец юни по турските телевизии бяха излъчени още много други сезонни и окончателни финални на проектите, въртели се през последните девет месеца. В тазседмичното седмо за сезона и тридесет и пето подред издание от "Любопитно" предстои подробно да анализираме успеха и провала на всички сериали по всички телевизии, излъчвали се през телевизионен сезон 2015-2016 г.! Време е да започваме!

Стартираме както обикновено с KanalD, за която можем да кажем, че изминалият телевизионен сезон бе изключително успешен и медията излъчваше предимно хитове, радвали се на огромен интерес. През есенния сезон в ефира на медията започнаха "едва" 3 нови сериала, един от които дневен. През пролетта пък се завъртяха също "едва" 3 премиерни проекта. Така за целия телевизионен сезон по KanalD стартираха 6 нови мелодрами, а за сравнение - през 2014-2015 г. бяха 8, почти всички от които неуспешни. Какво обаче се случи с телевизията през изминалите девет месеца? 
През септември в ефира ѝ започнаха "Морска история" (Bir Deniz Hikayesi) с Емир Берке Зинчиди, който се излъчваше всяка вторник вечер, и "Любов и грях" (Ask ve Gunah), въртял се всеки делничен следобед. И двата се провалиха и приключиха преждевременно, първият с едва 8, а вторият - със 120 епизода. По-късно, в началото на декември, стартира комедията "Живот, пълен с чудеса" (Hayat Mucizelere Gebe), която се излъчваше всяка неделна вечер, провали се и бе прекратена с едва 7 серии. До момента, четейки горните редове, изминалият ТВ сезон с нищо не се отличава от предишните два за KanalD - неуспешни. Е, в началото на февруари 2016-а медията най-сетне успя да "счупи каръка" и наложи свой успешен нов сериал - "Песента на живота" (Hayat Sarkisi), излъчвал първия си сезон, който приключи преди броени дни, всяка вторник вечер. Заради невероятния си успех поредицата с Биркан Сокуллу и Бурджу Бириджик продължава своето излъчване с втори сезон на есен. След това, в средата на март, стартира новата романтична комедия "Сладко отмъщение" (Tatli Intikam) с Лейля Лидия Туутлу, която с позиционирането си всяка съботна вечер също привлече огромен интерес към себе си и все още продължава да показва нови епизоди. Вероятно това ще продължи през целия летен сезон. Два месеца по-късно, в средата на май, по-рано от обикновеното, стартира първият летен проект на KanalD - комедията, римейк на световния бестселър "Дневникът на Бриджит Джоунс" - "Любовта на живота ми" (Hayatimin Aski) с Ханде Доандемир и Серкан Чайоулу. Тя се излъчва и до момента всяка неделна вечер, като отчита сравнително високи рейтинги и миналата седмица дори бе най-гледания сериал за деня. Освен всички тези шест нови продукции, започнали по телевизията през телевизионен сезон 2015-2016 г. и три от които постигнали голям успех, в ефира ѝ през изминалата есен с нови сезони се завърнаха хитовете ѝ от предишни години - "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) всяка сряда, "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu) всеки четвъртък, "Опасни улици" (Arka Sokaklari) всеки петък и "Войната на розите" (Gullerin Savasi) всяка събота, последният от които приключи. Освен това продължи най-големият ѝ летен хит от миналото лято - "Дъщерите на Гюнеш" (Gunesin Kizlari), първоначално всеки понеделник, а по-късно - всяка събота. Той обаче не отчиташе много добри рейтинги с началото на ТВ сезона и заради все по-голямото им понижение бе финализиран през март.
Трите най-успешни сериала на KanalD бяха "Опасни улици", "Долината на вълците" и "Пойраз Карайел". 
Можем да заключим, че телевизионен сезон 2015-2016 г., продължил от септември м. г. до юни т. г., за KanalD бе изключително успешен, имайки се предвид тоталните провали през изминалите години, за които неведнъж сме писали. Единственият изявен и постоянен лидер на медията бе "Долината на вълците", царувал в четвъртъците, а в края на сезона и "Опасни улици" в петъците. 

Продължаваме с анализа на телевизионен сезон 2015-2016 г. за StarTV! За нея той бе колкото успешен, толкова и неуспешен. През есента в ефира ѝ бе дадено началото на 3 изключително обещаващи и дългоочаквани проекта, а през пролетта - на още 4. Така общият брой на новите проекти, завъртели се по тази медия, е 7. Във всеки от тях на екран се завърнаха изключително харесвани, да не кажем и най-харесваните, турски актьори и актриси и именно заради това очакванията към тях от зрителите и от самата телевизия бяха най-големи! Очакваше се именно StarTV да счупи всички рейтинги по гледаемост този сезон и да се превърне в най-гледания канал в южната ни съседка. Успя ли обаче и колко от новите ѝ проекти се провалиха и колко успяха? Уви, още отсега ще кажем, че провалите бяха повече от успехите... 
Първа, в началото на октомври, стартира мелодрамата "Сърдечни спомени" (Hatirla Sevgili) с Гьокче Бахадар, Енгин Йозтюрк и Онур Сайлак, която се излъчваше всяка неделя и винаги бе с незадоволителни и нестабилни рейтинги, като именно заради това приключи с тринадесет серии. Малко по-късно през октомври премиерата си направи обещаващият "Черна обич" (Kara Sevda) с Неслихан Атагюл и Бурак Йозчивит, който с епизодите си всяка сряда се превърна в истински хит и именно заради това се завръща на екран с нови от втория си сезон тази есен. В средата на ноември се случи нещо наистина дългоочаквано и грандиозно - стартът на най-чакания и обещаващ сериал за изминалата година "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem) с Берен Саат. И всъщност, само премиерата му бе грандиозна, защото излъчвайки се всеки четвъртък, мащабният проект отчете тотален и неочакван провал, но заради големия си успех от продажбите си в чужбина, а и заради интереса на интелигентните зрители към него, ще се завърне на есен с нов сезон. В началото на 2016 г. в ефира на StarTV стартираха още две дълго чакани поредици - дълго отменяната "Кралица на нощта" (Gecenin Kralicesi) с Мерием Узерли и Мурат Йълдъръм и "Време на преселване" (Goc Zamani). Първата, която бе също толкова очаквана и обещаваща, колкото "Великолепният век: Кьосем", тотално се провали с позиционирането си всеки вторник и приключи преждевременно с петнадесет епизода. Втората, излъчвала се всяка събота, първоначално отчиташе доста високи рейтинги и дори неведнъж се превръщаше в най-гледания сериал за деня, но впоследствие се провали и бе финализирана също с петнадесет епизода. В края на март по StarTV започнаха още две продукции, може би най-малко очаквани и обещаващи от всички. Романтичната комедия "Селската дама" (Hanim Koylu) с Юсуф Чим се излъчваше всяка събота и почти винаги бе лидер по гледаемост сред сериалите, но отчиташе не чак толкова високи рейтинги в проценти и именно заради това наскоро премести позиционирането си в понеделник. Твърди се, че въпреки добрите си резултати, поредицата приключва съвсем скоро с 13 епизода. Заедно с нея започна и криминалният трилър "46 изчезване" (46 Yok Olan) с Ясемин Ален, която се излъчваше в късните неделни часове, по-късно петъчни, и постигаше ниски рейтинги, като заради това приключи наскоро също с 13 серии. Освен всички тези 7 нови сериала, през изминалия ТВ сезон StarTV завърна с нови сезони хитовите си "Твоят мой живот" (Paramparca), който ще има трети сезон, всеки понеделник и "Част от мен" (Kaderimin Yazildigi Gun), който приключи в края на 2015-а, всеки вторник, а също така продължи излъчването на най-успешния си летен сериал "Любов под наем" (Kiralik Ask) всеки петък, който ще има втори сезон.
Трите най-успешни сериала на StarTV бяха "Черна обич", "Твоят мой живот" и "Любов под наем". 
Стигаме до изводите, че през телевизионен сезон 2015-2016 г. по StarTV започнаха едва два нови изключително успешни проекта ("Черна обич" и "Селската дама") и цели пет провала ("Сърдечни спомени", "Великолепният век: Кьосем", "Кралица на нощта", "Време на преселване" и "46 изчезване"), един от които обаче ще има втори сезон. StarTV нямаше изявен лидер през изминалия сезон, но за такъв можем да приемем "Любов под наем", който цяла есен властваше в петъчния ефир. 

Преминаваме към FOX, за която изминалия телевизионен сезон 2015-2016 г. също не бе много успешен... Телевизията, която през сезон 2014-2015 г. счупи всички рейтинги по гледаемост и бе безапелационният избор на зрителите в южната ни съседка, може да се каже, че през 2015-2016-а постигна провал. В нейния ефир през изминалите девет месеца започнаха само четири нови сериала, повечето от които не успяха да привлекат зрителския интерес. Катастрофален за медията обаче бе провалът на повечето ѝ хитови проекти, завърнали се с нови сезони след изключително успешните си предишни. През есента FOX не предложи нито един нов сериал, а заложи на вече познатите и любими на зрителите 5 такива. 
През септември първа с втори сезон се завърна хитовата романтична комедия "Отново любов" (Ask Yeniden), която продължи излъчването си всеки вторник с изключителен успех, но от февруари 2016-а започна да отчита по-ниски рейтинги заради новопоявилата се конкуренция и така приключи преди две седмици. Финалът на незабравимата история с Йозге Йозпиринчи и Буура Гюлсой обаче превърна сериала в третия най-гледан за седмицата от 13 до 19 юни с изключително високи рейтинги. Малко по-късно завръщането си на екран с трети сезон направи мелодрамата с Езги Асароулу и Керемджем "Този живот е мой" (O Hayat Benim), която единствена не помръдна от позициите и отличните си рейтинги и всяка неделя бе лидер. В началото на октомври започна последният четвърти сезон на тоталния хит и най-гледан сериал през сезон 2014-2015 г. "Черна роза" (Karagul), който с излъчването си всеки петък значително понижи рейтингите си и рядко заемаше лидерското място, като дори приключи неподобаващо... След това започнаха дългоочакваните нови епизоди от тоталния хит "Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi) отново всяка събота, които неочаквано се провалиха и така вторият сезон на най-гледания сериал на лято 2014-а излъчи едва 7 епизода и приключи окончателно с 59. Последна се завърна семейната комедия "Семейството на съпруга ми" (Kocamin Ailesi), която с началото на новия си сезон премести излъчването си от четвъртък в сряда. Това се оказа фатално за нейните рейтинги, които значително се понижиха и така тя приключи няколко седмици след началото на втория си сезон. "Нарочно любов" (Inadina Ask) бе единственият летен сериал на FOX, който успя да се задържи в ефира на медията за по-дълго, но въпреки това в един момент се провали и приключи в началото на 2016 г. А кои бяха тези четири нови проекта на медията, за които споменахме преди малко? В началото на новата година започна първият - обещаващата мелодрама "Гордиев възел" (Kordugum) с Ибрахим Челиккол, която първоначално отчиташе блестящи резултати всеки четвъртък, но с последните за първия си сезон епизоди се провали. Въпреки това тя се завръща на есен с нов втори сезон, най-вероятно заради огромния интерес, който предизвика сред интелигентните зрители. Останалите три премиерни сериала тотално се провалиха - "Двойно щастие" (Cifte Saadet), излъчвал се всяка събота; "Любовта обича лъжите" (Ask Yalani Sever), излъчвал се всеки понеделник; и "Сърцето ми изгаря в пламъци" (Kalbim Yangin Yeri), излъчвал се в събота, приключиха само след няколко излъчени епизода напълно незабелязано.
Трите най-успешни сериала на FOX бяха "Черна роза", "Този живот е мой" и "Отново любов". FOX излъчваше и най-гледаните новини в южната ни съседка.
Правим заключението, че ТВ сезон 2015-2016 г. бе значително неуспешен за FOX, тъй като само един нов неин сериал успя да се наложи като успешен, а останалите три се провалиха. Освен това обаче повечето от завърналите се с нови сезони проекти на медията също понижиха значително своите рейтинги. Единственият изявен лидер на телевизията през изминалите девет месеца бе "Този живот е мой" (O Hayat Benim), който всяка неделна вечер окупираше първото място.

Спираме се на ATV, за която можем смело да кажем, че изминалият телевизионен сезон 2015-2016 г. бе най-успешен! През първото му тримесечие - от септември до декември м. г. в ефира ѝ стартираха цели 5 нови проекта. През следващата половин година от сезона - от януари до юни т. г. пък започнаха още 2 и така общият брой на всички премиерни поредици на тази телевизия става 7. Защо тя бе най-успешна през изминалите девет месеца, разбирате сега!
Първа, още в началото на септември 2015-а, стартира криминалната драма "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz) с Дениз Чакър, която излъчваше епизоди от първия си сезон всяка вторник вечер. Продукцията постигна изключителен успех и бързо успя да превземе първото място, от което не слезе цял телевизионен сезон, като бе най-гледаната такава на ATV, а и най-следената в жанра си, водейки пред всички останали криминални сериали в ефира. Новите епизоди очаквайте от септември! Месец по-късно, в началото на октомври, бе даден стартът на романтичната комедия "Омъжени и яростни" (Evli ve Ofkeli) с Йълдъз Чааръ Атиксой, която се позиционира всяка неделна вечер. Проектът, който не бе чак толкова очакван и обещаващ, постигна доста добри рейтинги с първите си епизоди, но в края на 2015-а започна да отчита все по-ниски и ниски резултати и именно заради това бе финализиран с 30 епизода преди няколко седмици. Дни след старта му се завъртя мелодрамата с Джансел Елчин "Завръщане у дома" (Eve Donus), която показваше нови серии всяка сряда, първоначално се радваше на огромен интерес, но впоследствие също неочаквано се провали и приключи с 22 епизода. В края на октомври бе дадено началото на още една мелодрама - "Майки и мащехи" (Analar ve Anneler) със Синем Кобал, Хазар Ергючлю и Окан Ялабък, която с излъчването си всеки четвъртък се провали и бе прекратена с едва 9 серии. Петата нова поредица на ATV бе "Достатъчно" (Yeter) с Пелин Карахан, която с излъчването си всяка четвъртък вечер постигна голям успех и именно заради това се завръща с нов втори сезон на есен. През новата 2016 г. започнаха още два проекта, които обаче се провалиха и бързо приключиха - комедията "Семейна топлина" (Aile Isi), давала се всяка сряда, и криминалната драма "Кехлибар" (Kehribar), която се въртеше всяка петъчна вечер. Първият приключи с тринадесет, а вторият - с петнадесет серии, като и двата в началото на излъчванията си отчитаха доста добри рейтинги, но след това се провалиха. Освен всички тези седем нови сериала, през изминалия ТВ сезон по ATV се излъчваха още нови епизоди от най-успешната ѝ поредица от изминалото лято "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) всеки понеделник, която се завръща на есен с втори сезон, и от криминалната комедия "Гущерите" (Kertenkele), третият сезон на която също започва на есен.
Трите най-успешни сериала на ATV бяха "Без бандити светът е невъзможен", "Оскърбени цветя" и "Достатъчно".
Можем да направим заключението, че от цели седем нови сериала, започнали през телевизионен сезон 2015-2016 г. по ATV, само два успяха да се задържат на екран и ще имат нови сезони. Въпреки това именно тази телевизия бе най-гледана през изминалите девет месеца, тъй като имаше два категорично изявени лидера - "Оскърбени цветя" всеки понеделник и "Без бандити светът е невъзможен" всеки вторник.

Приключваме тазседмичното издание на "Любопитно" с анализ на успеха, който постигна ShowTV през телевизионен сезон 2015-2016 г.! Уви, тази телевизия и през изминалите девет месеца бе отново най-малко гледана и отчете най-голям, тотален провал. През есента на 2015 г. в ефира ѝ стартираха 3 нови мелодрами, а през пролетта на 2016 - още 3, общо стават 6. За съжаление, абсолютно всички от тях се провалиха и бяха прекратени едва след няколко излъчени епизода. Лошото е, че дори малкото хитове, които медията имаше като наложени от изминали сезони, също се провалиха...
Първи през октомври започна драматичният проект "Безгрижен живот" (Gamsiz Hayat) с Джейда Атеш, който се излъчваше всеки понеделник и отчиташе постоянно ниски рейтинги, приключвайки с едва пет серии. След това, през ноември, стартира най-дългоочаквания и обещаващ нов сериал на медията - "Майската кралица" (Mayis Kralicesi) с Бурак Хаккъ и Ямур Танръсевсин, който се излъчваше всяка вторник вечер и също неочаквано се провали, оставяйки след себе си единадесет епизода. След това, в края на 2015-а, започна друг проект, към който от ShowTV имаха големи очаквания - мелодрамата "Горчива любов" (Aci Ask) със Сечкин Йоздемир и Селин Шекерджи, която се излъчваше всяка неделя, постигаше ниски рейтинги и приключи през пролетта с тринадесет серии. В края на месец февруари стартира друг изключително дългоочакван и обещаващ проект - "Зимно слънце" (Kis Gunesi), излъчвал се всеки вторник, провалил се и приключил наскоро с осемнадесет епизода. През март, позиционирайки се всяка събота с почти нулев успех, стартира "Разрушителят" (Oyunbozan) с Баръш Кълъч, приключил с едва пет серии. Последен, в средата на април, показвайки нови серии всеки понеделник, започна "Истанбулски улици" (Istanbul Sokaklari) с Гизем Караджа и Наз Елмаз, който също се провали и бе прекратен с девет епизода. Хитът на ShowTV "Никога няма да се откажа" (Asla Vazgecmem) също отчиташе ниски рейтинги с последните епизоди от втория си сезон, като дали ще си върне успеха с третия, започващ на есен, предстои да разберем. Въпреки това през по-голямата част от излъчването си, мелодрамата с Толгахан Сайъшман отчиташе блестящи рейтинги и бе втората най-гледана в четвъртъците. Освен това през септември с нови сезони се завърнаха още "Отмъщението на змиите" (Yilanlarin Ocu) и "Спешно търсене на любов" (Acil Ask Araniyor), които въпреки добрите си рейтинги от ТВ сезон 2014-2015 г., бързо се провалиха и приключиха. Но проектът, който бе най-успешен и най-гледан за ShowTV през изминалите девет месец, безспорно бе хитовата романтична комедия "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu Karisik) с Берк Октай, Серен Шириндже, Еда Едже и Памир Пекин, започнала още през лятото на м. г., но продължила през почти целия изминал телевизионен сезон излъчването си всяка съботна вечер. Необикновената поредица отчиташе изключително високи резултати и бе най-гледана всяка събота от юли 2015-а до март 2016-а, носейки най-голям успех на медията си и единствена осигурила ѝ място в класацията на рубриката ни "Какво гледат в Турция?" ТОП 7.
Двата най-успешни сериала на ShowTV бяха "Състояние на връзката: сложно" и "Никога няма да се откажа".
Стигаме до изводите, че изминалият телевизионен сезон 2015-2016 г. за ShowTV бе изключително неуспешен, като всичките ѝ шест нови проекта отчетоха тотален провал и приключиха с едва няколко излъчени епизода, а и наложилите се нейни хитове също понижиха значително рейтингите си. Единственият изявен лидер на медията бе "Състояние на връзката: сложно", който окупираше първите места в съботните вечери през почти целия сезон.

Така, след подробно направената равносметка, нека научим най-интересното - кои са успешните и кои провалилите се турски сериали през изминалия телевизионен сезон 2015-2016 г. или по-точно - колко са! И така, успелите да се задържат на екран нови проекти, които ще имат нови сезони и продължават излъчванията си, са 8 (3 на KanalD, 2 на StarTV, 1 на FOX и 2 на ATV), ако не броим "Великолепният век: Кьосем". Провалилите се обаче са много повече - цели 22 (3 на KanalD, 5 на StarTV, 3 на FOX, 5 на ATV и 6 на ShowTV). Общият брой на започналите нови поредици през изминалите девет месеца става 30, от които 1/3 ще имат втори сезони, а другите 2/3 се провалиха и приключиха преждевременно.
Най-гледаната телевизия безспорно бе ATV, но как се класират останалите четири? На второ място можем да кажем, че застава KanalD, на трето StarTV, на четвърто FOX и на пето - ShowTV!
_________________________________________________________________________________

Това бе всичко от тазседмичното седмо за сезона и тридесет и пето подред издание от "Любопитно"! Очаквайте следващия осмия за сезона и тридесет и шести подред брой от рубриката следващата събота, 9 юли, когато отново предстои да се спрем на изключително интересна тема от света на турските сериали! Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

4 коментара:

Анонимен каза...

"на 26 юни (неделя) с нови издания се завръща и другата ни изключително успешна поредица, която също бе прекъсната през пролетта поради технически причини - "Турските актьори 24/7"! Издания от нея ще можете да четете отново всяка неделя през лятото!" Пак излъгахте,много несериозни!

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Както може би сте прочели още отпреди няколко дни, рубриките "Любопитно" и "Турските актьори 24/7" се завръщат седмица по-късно от обявеното, съответно ново издание от втората очаквайте днес!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Турските сериали са супер има и някой скучни
Извинявайте че Ви казах че Медикоптер 117 е тьп не е тьп сериал много е интересен не го мразя ако имате /време го изгледайте много интересен сериал си е Диема дано да го изльчат всеки ден те спасяват човешкият живот Много Добьр пилот е Томас Вехтер много добра пилотка е Джина Айгнер много добра докторка е Габриеле много добьр Доктор е Марк а много добьр санитар е Енрико в този сериал няма глупости сериала найстина е страхотен и си заслужава гледането има 7 сезона 83 епизода
А Сериала Твоят мой живот кога ще има продьржение много е интересен според мен Квартарьт на богатите е скучен и не струва Твоят мой живот е 3 милиона интересен а вярно ли е че Мама готви най добре отново ще започне през семтемри а Откраднат живот кога ще продьржи много е интересен Лек ден

Анонимен каза...

"Кварталът на богатите" е супер и има хубава мелодия!!! "Твоят мой живот" е досадна, тъпа фантасмагория с нелеп сюжет, която много хора не искаме да виждаме повече, ама кой ни пита!

Предоставено от Blogger.