Успехът и провалът на турските сериали през ТВ сезон 2019-2020 г.

Безпрецедентен бе телевизионен сезон 2019-2020 г. в Турция! Белязан от кризата с COVID-19, той продължи само шест месеца и вместо през юни, завърши преждевременно през март. Преустановяването снимките на почти всички сериали доведе до още безпрецедентни ситуации, а именно - отворените им сезонни финали и нулевия брой финали. През септември 2019 г. всичко започна постарому и така, както сме свикнали досега, но световната пандемия от коронавирус, стигнала и до Турция през март т. г., развали наложеното статукво в телевизията. За добро или зло, обаче? Отговор на този въпрос ще можем да дадем след началото на новия телевизионен сезон 2020-2021 г. на есен, който неизбежно ще бъде засегнат както от продължаващите противоепидемични мерки, така и от световната финансова криза. По всичко личи, че идва краят на вредната тенденция в правенето на сериали на "килограм" и поголовното им сваляне от екран, както и на безкрайните серии, чиято продължителност не спираше да расте и така стигна до колосалните три часа. Но нека върнем фокуса на днешния материал върху необикновения телевизионен сезон 2019-2020 г. в Турция, който анализираме подробно в традиционния годишен обзор на СЕРИАЛИ в България "Успехът и провалът на турските сериали" за седма поредна година! 

По традиция, започваме с KanalD, която нетрадиционно за себе си този сезон си взе поука от миналогодишните си провали. Телевизията, която до момента критикувах най-много в анализите си заради ужасната си програмна политика да произвежда и излъчва най-много нови сериали, които да спира след пет-шест епизода, този сезон определено ме изненада. Защото ако миналата година, например, беше дала началото на общо девет нови заглавия, тази сведе бройката им до едва... три! Още повече пък, че първият от тях започна чак през ноември, а септември и октомври, когато сме свикнали да наблюдаваме своеобразния baby-boom на KanalD, този път преминаха мълчаливо. Уви, въпреки далеч по-скромното и премерено представяне, успеваемостта на новите сериали на телевизията и през този сезон се равнява без промяна на... едно. 
Първи "чак" в средата на ноември започна "Азизе" (Azize). Драмата, продуцирана от компания Süreç Film, бе сред най-обещаващите за сезона, събирайки на една снимачна площадка звезди от ранга на Буура Гюлсой, Ханде Ерчел, Селен Йозтюрк и Мустафа Авкъран. С първите си епизоди, излъчени в ден вторник, проектът се представяше колебливо, поради което бе преместен в събота. Уви, въпреки по-слабата конкуренция, още повече пък жанрова, "Азизе" не успя да привлече по-висок интерес и заради фаталните 3% се задържа на екран едва 6 епизода. Месец по-късно, в средата на декември, по KanalD започна "Хекимоулу" (Hekimoğlu). Медицинската драма стартира във вторник и въпреки голямата конкуренция, още с началото си зае убедителни позиции с резултати от по 5-6%. Гледаемостта на турския римейк на американския хит "Д-р Хаус" (House M. D.), оглавяван от Тимучин Есен, Ебру Йозкан и Окан Ялабък, бе значително по-висока в групата на интелигентните зрители, в която неведнъж бе и най-гледан. Макар и да финализира първия си сезон в 14-ти епизод с отворен край, сериалът ще бъде подновен на есен с втори сезон, а в актьорския му състав ще се присъедини Белчим Билгин. Друг римейк на американски сериал обаче не можа да се похвали с подобен успех... "Камериерки" (Hizmetçiler) бе третият и последен нов сериал на KanalD за сезона, стартирайки през фаталния месец март 2020 г. Адаптацията на драмедията "Подли камериерки" (Devious Maids), която блестеше със звезден каст, оглавяван от Дениз Байсал и Сечкин Йоздемир, премина през телевизионния екран незабелязано в три поредни съботни вечери. Ниските рейтинги, които "Камериерки" отчете с началото си, не дават повод на продуцентите и канала да го подновят, поради което той ще остане с едва 3 епизода и отворен финал. 
Значително по-голям успех на KanalD през изминалия телевизионен сезон донесоха хитовете, на които телевизията заложи, подновявайки с нови епизоди. "Жесток Истанбул" (Zalim İstanbul) с Фикрет Кушкан, Мине Тугай и Дениз Уур в главните роли продължи излъчването си с втори сезон с голям успех всяка понеделник вечер. Екипът ѝ от Avşar Film засне финалните ѝ три епизода непосредствено след отпускането на противоепидемичните мерки срещу коронавируса в края на месец май и така драмата завърши с 39 серии. През 2019-а KanalD имаше честта да излъчва най-гледания летен сериал за годината - "Любов на показ" (Afili Aşk), който заради огромния си успех продължи и през целия основен сезон в сряда вечерите. Постепенният спад в интереса към романтичната комедия с Чаалар Ертуурул и Бурджу Йозберк доведе до преместването ѝ в събота, а накрая и в четвъртък. Тези рокади се отразиха още по-зле на успеха ѝ и така тя завърши с 38 епизода в началото на март. За късмет - без да бъде засегната от коронавируса. За 14-ти сезон подред продължи "Опасни улици" (Arka Sokaklar). Полицейският феномен, който бе сред малкото сериали, продължили снимането и излъчването си без прекъсване и по време на пандемията от COVID-19, за поредна година не слезе от челните позиции в петъчния prime-time, което му гарантира подновяването на есен с нови епизоди. 
Как ще посрещне KanalD новия телевизионен сезон 2020-2021 г.? Големи надежди телевизията възлага на летния си сериал "Любов на покрива" (Çatı Katı Aşk), започващ в четвъртък, с Фуркан Андъч и Езги Шенлер. С нови сезони ще поднови "Хекимоулу" (Hekimoğlu) и "Опасни улици" (Arka Sokaklar). Очаква се началото на новия сериал "Нов живот" (Yeni Hayat) със Серкан Чайоулу и Мелиса Аслъ Памук, който трябваше да започне още през пролетта, но заради коронавирусната криза бе отложен за есента. Подготвя се и нова медицинска драма, която ще бъде римейк на американската "Доктор Фостър" (Doctor Foster) и ще бъде продуцирана от Med Yapım. 

Продължаваме със StarTV, която след затягането на колана през сезон 2018-2019 г., през изминалия 2019-2020 г. си позволи да вложи в повече нова продукция. През шестте месеца от септември до март каналът даде началото на пет нови сериала, от които един постигна зашеметяващ успех и се превърна в хит, три се представиха средно и един се провали. Изненадващо бе обаче, че в доста от седмичните класации StarTV бе най-малко гледаната телевизия в Турция с най-нисък среден рейтинг, особено до началото на 2020-а. Слабото ѝ представяне се дължеше най-вече на неочакваните провали на хитовете, които поднови с нови сезони и на които разчиташе основно през есента на 2019-а. За първи път от доста време насам, освен това, StarTV дълго време излъчваше едва по три сериала седмично, с което силните ѝ позиции паднаха значително.
Първи в началото на септември м. г. започна "Дете" (Çocuk). Сериалът, в чиито главни роли гледахме Назан Кесал, Джейда Атеш и Серхат Теоман, стартира в понеделник, но заради колебливото си представяне малко по-късно бе преместен във вторник. Тази промяна даде положителен ефект върху рейтингите на драмата, която макар и с вече не особено впечатляващите 4-5%, успя да се задържи на екран в продължение на 18 епизода и приключи в края на януари. В края на октомври StarTV даде началото на "Скъпо мое минало" (Sevgili Geçmiş). Обещаващото заглавие, блестяло със силен каст, се излъчваше всяка петъчна вечер, но още с началото си не успя да привлече очаквания висок интерес и така завърши с 8 епизода през декември. А бе оглавявано от звезди от ранга на Едже Услу и Емре Кънай и млади таланти като Сечкин Йоздемир, Севда Ергинджи, Мелис Сезен и Бурак Ямантюрк. Следващият нов сериал, започнал по "звездната" телевизия, бе "Гълъб" (Güvercin). Отново в жанр "драма" заглавието на Pastel Film се излъчваше всяка неделна вечер и до възникването на пандемията от коронавирус излъчи 13 епизода. Главните роли в него изпълняваха Алмила Ада, Мехмет Али Нуроулу, Нурсел Кьосе и Мендерес Саманджълар, а рейтингите му не бяха никак лоши, варирайки около 5%. За момента съдбата му е неясна. Доскоро се твърдеше, че ще продължи да се снима и излъчва през вече започналото лято, но до този момент снимките му все още не са подновени. Друг вариант е да продължи на есен с втори сезон. Очаква се официално изявление от продуцентите му. В средата на декември четвърта по StarTV премиерата си направи "Дъщерята на посланика" (Sefirin Kızı). Бележеща завръщането на мега-звездите Неслихан Атагюл и Енгин Акюрек, драмата на NGM и O3 Medya за отрицателно време се превърна в тотален хит, оглавявайки рейтинг-класациите всеки понеделник. Именно тя бе най-гледаният сериал на StarTV през изминалия сезон, отчитайки рекордни резултати от по 12%. Огромният успех на заглавието му гарантира подновяването на есен с втори сезон, след като първият завърши през изминалия месец юни със 17 епизода. Като превантивна мярка срещу евентуалната втора вълна на коронавируса през есента екипът на "Дъщерята на посланика" в момента снима първите епизоди от новия му сезон в Муула. Петият нов сериал на StarTV през изминалия сезон бе "Вавилон" (Babil). Проектът на Ay Yapım, подготвян първоначално за излъчване в интернет, изпъкна особено в групата на интелигентните зрители още с началото си, оглавявайки класацията AB всяка петъчна вечер с рекордна гледаемост от по 8-9%. Представянето на драмата, събрала на един сет звезди от ранга на Халит Ергенч, Озан Гювен, Нур Феттахоулу, Аслъ Енвер и Бирдже Акалай, бе значително по-слабо в основната група TOTAL - от около 4%, но въпреки това тя ще продължи на есен с втори сезон, след като първият завърши преждевременно през март заради коронавируса с 10 епизода.
Основна причина за средното ниско представяне на StarTV в началото на телевизионния сезон бяха сериалите, които каналът поднови с нови сезони. Те не оправдаха доверието, което им бе гласувано, и се оказаха голямата пробойна в програмата на телевизията. Най-вероятната причина за неочаквания провал на "Братовчеди" (Kardeş Çocukları), оглавяван от Мехмет Аслантуу, Айча Бингьол, Нур Феттахоулу и Афра Сарачоулу, бе смяната деня му на излъчване от неделя във вторник. Излъчвайки едва 4 епизода от втория си сезон, драмата на Gold Film завърши с общо 21, оставайки в историята все пак като успешна. Тъй като с първия си сезон по-рано записваше доста висока гледаемост от 6-7%. Провалът на другото слабо място на StarTV "Гарван" (Kuzgun), излъчвал се в сряда, обаче не бе чак толкова изненадващ. Драмата на Ay Yapım с Бурджу Бириджик и Баръш Ардуч още с първия си сезон се представяше колебливо, като подновяването ѝ с втори през есента на 2019 г. бе рисково. Опасността от провал се оказа факт и така тя завърши също с общо 21 епизода не по-късно, въпреки присъединяването на Онур Сайлак в каста ѝ. С не особено голям успех премина и продължаването на летния сериал "Моята сладка лъжа" (Benim Tatlı Yalanım) през основния телевизионен сезон. Романтичната комедия с участието на Фуркан Палалъ, Аслъ Бекироулу и Лавиня Юнлюер получи шанс и след лятото, сменяйки обаче деня си на излъчване от четвъртък в събота. Разписвайки се със средни рейтинги от по 3%, тя завърши с 28 епизода в края на 2019 г.
Това лято за първи път StarTV няма да излъчва летен сериал. За сметка на това обаче телевизията подготвя изключително обещаващи нови заглавия през предстоящия нов телевизионен сезон 2020-2021 г., започващ през септември. Освен новите сезони на "Дъщерята на посланика" (Sefirin Kızı), "Вавилон" (Babil) и евентуално "Гълъб" (Güvercin), се очакват премиерите на "Обадете се на мениджъра ми" (Menajerimi Arayın) на Ay Yapım с Баръш Фалай, Джанан Ергюдер, Ахсен Ероулу и Фатих Артман; "Чаках те много" (Seni Çok Bekledim) на O3 Medya с Йозджан Дениз; "В добри и лоши дни" (İyi Günde Kötü Günde) на O3 Medya с Елчин Сангу, Озан Долунай и Ясемин Ален; и "Лявата ми страна" (Sol Yanım) на BKM. Ще успее ли StarTV да си върне лидерските позиции?

Преминаваме на честотите на FOX, която бе най-щедра спрямо своите зрители и даде началото на най-много нови сериали през изминалия сезон - шест! От тях цели четири успяха да привлекат зрителския интерес и да се задържат на екран, а два се провалиха и приключиха преждевременно. Каналът записа поредни успехи и със заглавията, на които се довери и които поднови с нови сезони. Така общата картина за FOX през телевизионния период 2019-2020 г. изглеждаше повече от добре, осигурявайки ѝ неведнъж лидерство сред всички останали конкурентни канали в Турция. Именно FOX можем да определим като най-печелившия играч на телевизионния ринг в южната ни съседка през изминалия сезон. На какво се дължи това, нека анализираме!
С летящ старт започна новият сезон за FOX. В средата на септември 2019 г. в ефира ѝ премиерата си направи сериалът, превърнал се само за две седмици в най-гледания в Турция - "Лекарят чудо" (Mucize Doktor). Медицинската драма на Med Yapım, римейк на американския хит "Добрият лекар" (The Good Doctor), привличаше интереса на милиони зрители всяка четвъртък вечер, като рейтингите ѝ достигаха до рекордните 17%! Интересът към нея сред интелигенцията бе още по-голям - от 20 пункта. Превърналото се във феномен заглавие, оглавявано от Танер Йолмез, Синем Юнсал, Онур Туна и Реха Йозджан, излъчи преждевременния си и отворен сезонен финал в 28 епизод през март, като снимките на новия му втори сезон започват съвсем скоро този месец. Ще успее ли "Лекарят чудо", написал история, да повтори чутовния си успех и на есен, предстои да разберем. Месец по-късно, през октомври, по FOX стартира не по-малко обещаващ нов сериал - "Куршум" (Kurşun). Историческата драма на Most Productions, пресъздала събития от подземния свят на Истанбул през 70-те години на миналия век, блестеше със звезден каст, включващ в себе си Енгин Алтан Дюзятан, Бурчин Терзиоулу, Сарп Аккая и Беррак Тюзюнатач. Със 7-те си епизода, излъчили се в есенните сряда вечери, тя не успя да привлече очаквания висок интерес и именно заради това бе свалена от екран. Подобна злочеста съдба имаше и "Ферхат и Ширин" (Ferhat ile Şirin). Драмата на O3 Medya, главните роли в която играха Толга Саръташ, Джансу Дере и Лейля Танлар, започна през ноември, ротирайки се в петъчния prime-time. Но ниските ѝ рейтинги доведоха до преждевременното ѝ финализиране с 6 серии в края на годината, превръщайки се в едно от най-големите разочарования за сезона. Толкова с провалите за FOX! С началото на новата 2020 г. каналът даде началото на драмата "Изумруденият феникс" (Zümrüdüanka). Заглавието, продуцирано от Pastel Film и оглавявано от Алп Навруз и Джерен Йълмаз, още със старта си даде заявка за огромен успех, която оправда и със следващите си епизоди. Сериалът разби статуквото на романтичните комедии в съботния prime-time и зае челни позиции с рейтинги от 7-8%. Принуден от COVID-19, екипът на "Изумруденият феникс" бе принуден да финализира предсрочно първия му сезон в 9-ти епизод в края на март. Продължението на драмата се очаква през септември. В началото на март пък, в навечерието на коронавирусната пандемия, в ефира на FOX започна нестандарният проект "Учител" (Öğretmen). Психологическата драма, римейк на корейски хит, неочаквано привлече огромен интерес към себе си в четири последователни сряда вечери, въпреки огромната конкуренция. Заглавието, чийто каст е съставен от Илкер Калели, Джерен Морай и Афра Сарачоулу, ще бъде подновено с втори сезон на есен. По последна информация обаче заради специфичната си и нестандартна концепция "Учител" ще продължи общо 11 епизода, т. е. - остават още 7, независимо от рейтингите му. Малшанса да стартира заедно с настъпването на световната пандемия от коронавирус, имаше "Бараж" (Baraj). Драмата на Med Yapım с актьори в главните роли Биран Дамла Йълмаз, Бурак Йорук и Феяз Думан стартира на фаталния мартенски вторник 17-ти, като въпреки настъпваща санитарна криза, още с премиерата си се настани на челните места по гледаемост с много висок интерес. Завършвайки сезона с едва два епизода, "Бараж" ще бъде подновен на есен с втори сезон.
Не по-малък успех отчетоха и хитовете, подновени с нови епизоди от FOX в началото на сезона. "Забранената ябълка" (Yasak Elma) безспорно предизвика най-голяма изненада сред всички с феноменалния успех, който пожъна с третия си сезон. Въпреки напускането на актьорите, изпълнявали главните роли в нея, и спадът в интереса в края на втория ѝ сезон, поредицата се оказа бомба със закъснител в пълния смисъл на думата. "Забранената ябълка" нанесе съкрушителен удар на конкуренцията, отбелязвайки личния си рекорд от 9% с последния 74-ти епизод за третия си сезон през месец март т. г., цели две години след началото си. Високите рейтинги осигуриха на скритата лимонка в турския ефир, крила потенциала си толкова дълго време, подновяването с четвърти сезон на есен. Друг хит, подновен от FOX с трети сезон и написал история, бе "Една жена" (Kadın). Социалната драма, излъчваща се в момента в България всяка делнична вечер от 22.00 часа по Диема Фемили, отчете леко понижение в резултатите си спрямо предходните два сезона и неведнъж отстъпи лидерството си, но въпреки това запази отлично представяне от 7-8%. Най-вероятно заради изчерпването на историята му феноменът бе финализиран в началото на февруари т. г. с общо 81 епизода, но с какъв рейтинг само - от цели 11%! Така "Една жена" се превърна в турския сериал, завършил с най-висока гледаемост за последните години. Единственото слабо звено в програмата на FOX сред подновените с нови сезони сериали бе "Една семейна история" (Bir Aile Hikayesi). Семейната драма излъчи едва 6 епизода от втория си сезон, приключвайки с общо 18. Причината - ниските ѝ рейтинги в есенните съботни вечери. За провала ѝ можеше да се предположи още по време на първия ѝ сезон, когато рейтингите ѝ варираха около 4%, но въпреки това ѝ бе даден шанс за продължение. За четвърти сезон подред фаворит на зрителите в неделния prime-time пък остана "Войник" (Savaşcı). Военната драма на Limon Film не слезе от първото място в продължение на 96 епизода, с което си гарантира подновяването с пети сезон тази есен. Летният сериал, донесъл голям успех на FOX през лятото на 2019 г. - "Навсякъде ти" (Her Yerde Sen), също бе част от програмата на канала през основния сезон. Местейки се от петък в събота, романтичната комедия с Фуркан Андъч и Айбюке Пусат обаче рязко понижи рейтингите си и така приключи с 23 епизода през ноември м. г.
Цели 6 сериала предстои да поднови FOX с нови сезони тази есен! "Забранената ябълка", "Бараж", "Учител", "Лекарят чудо", "Изумруденият феникс" и "Войник" получиха зелена светлина за нови епизоди благодарение на високите си рейтинги. Това лято обаче каналът излъчва и две летни заглавия - "Почукай на вратата ми" (Sen Çal Kapımı) и "Мистър грешен" (Bay Yanlış). Още по-интересното е, че се подготвят премиерите и на няколко нови сериала, а именно - "Изоставени" (Kimsesizler) на Med Yapım с Берен Гьокйълдъз, "Изкупление" (Kefaret) на 25 Film с Нургюл Йешилчай и "Грехът на една майка" (Bir Annenin Günahı) на Limon Film с Йозге Йозберк и Мехмет Аслантуу. Възниква въпросът как всички тези общо 11 проекта ще се вместят в 7-те дни от седмицата. Разбира се, че няма как. Всичко това води на мисълта, че през предстоящия сезон FOX ще бъде новата KanalD и ще си позволи лукса да сваля и започва сериали "на килограм", въпреки финансовата и здравна криза. Лоша стратегия, която няма да доведе до нищо добро...

На прицел идва ATV. Хегемонът сред телевизиите в Турция и този сезон не слезе от върха, на който е вече няколко години. Този път обаче лидерските му позиции бяха сериозно разклатени, както вече разбрахте, от FOX, която по нищо не му отстъпи. И въпреки че даде началото на едва два нови сериала през шестте месеца от септември до март, ATV отново бе с огромна преднина пред конкурентите си, разчитайки отново на тоталните си хитове, които ѝ донесоха успехи през изминалите години.
Трансферът за милиони, така да се каже, който направи ATV през ноември 2019 г. със старта на "Основаването на Османската империя" (Kuruluş Osman), бе най-добрата инвестиция на канала за сезона. Своеобразното продължение на най-гледания сериал в Турция през последните четири години - "Възкресението на Ертуурул" (Diriliş Ertuğrul), не стартира по излъчвалата го телевизия TRT1, а именно по ATV. В запазения си ден сряда историческата драма затвърди лидерството на оранжевия канал с рейтинги от 13-14%. А новият изпълнител на главната роля в нея - Бурак Йозчивит, бе само черешката на тортата, която допринесе за феноменалния успех на мащабния проект. Неслучайно сериалът продължи без прекъсване да се снима и излъчва и по време на пандемията от коронавирус, завършвайки първия си сезон с 27 епизода в края на юни. "Основаването на Османската империя" няколкократно бе най-гледаният сериал в Турция през изминалия телевизионен сезон. Ще повтори ли този успех и през предстоящия нов? Малко преди идването на COVID-19 в Турция по ATV започна и вторият нов сериал на телевизията за сезона - "Когато любовта те повика" (Gel Dese Aşk). Драмата с Еркан Петеккая, Шебнем Бозоклу и Илайда Чевик излъчи 4 епизода в четири последователни мартенски недели, като привлече не малък интерес от 5%. Скандалите, свързани със сюжета ѝ и с изпълнителя на главната мъжка роля Еркан Петекккая, от които бе разтресена продукцията на Sinegraf и Осман Сънав, обаче застрашават продължаването ѝ с нови серии. Така мълвата, че "Когато любовта те повика" няма да бъде подновена на есен, набира все по-голяма сила в медийното пространство.
Стрелите, с които ATV уцели в десетката през последните години, не изтъпяха и през тази. Криминалето "Мафията не може да управлява света" (Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz) бе подновено с пети сезон, продължавайки да се излъчва всяка вторник вечер. Оглавяваният от Октай Кайнарджа феномен се възкачи отново на върха след финала на основния си конкурент "Една жена" (Kadın) и продължи да привлича огромен интерес от 8-9%, с което си гарантира подновяването с шести сезон тази есен. Социалната драма "Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz) бе изтискана като лимон до последната капка с третия си сезон, който продължи 11 епизода и с който тя значително понижи рейтингите си. Въпреки това феноменът, излъчвал се в сряда и отчел с пилотните си епизоди в началото на 2018 г. рекордните 20% рейтинг, завърши достойно с общо 64. Историческата драма "Имало едно време в Чукурова" (Bir Zamanlar Çukurova) за втори пореден сезон написа история с успеха си, който ни най-малко понижи спрямо първия и се запази от 13-14%. Със сигурност ако "Лекарят чудо" (Mucize Doktor) на FOX не се излъчваше в четвъртък, феноменът на Tims&B Productions с Хилял Алтънбилек, Мурат Юналмъш и Вахиде Перчин щеше да продължи да властва в този ден. Петъчните вечери продължиха да бъдат запазени за "Вятърничав" (Hercai). Драмата на Mia Yapım с Ебру Шахин и Акън Акъньозю понижи значително рейтингите си с втория си сезон в сравнение с първия, като изгуби и лидерството в петъчния prime-time. Въпреки това обаче тя запази отлично представяне от 7-8% и ще бъде подновена на есен с нови епизоди. ATV даде шанс и на летния си сериал от 2019 г. "Никой не знае" (Kimse Bilmez) да продължи и през основния телевизионен сезон. Местейки се от вторник в неделя, драмата с Керемджем и Йозгю Кая отбеляза спад в интереса към себе си, запазил се среден от порядъка на 3-4%. Така тя завърши с 27 епизода в края на миналата година.
По нищо не личи, че ATV смята да отстъпи лидерството си и през предстоящия нов телевизионен сезон 2020-2021 г. Освен че ще поднови с нови сезони титаните "Мафията не може да управлява света", "Основаването на Османската империя", "Имало едно време в Чукурова" и "Вятърничав", оранжевата телевизия ще даде началото и на няколко напълно нови сериала - "Мария и Мустафа" (Maria ile Mustafa) на NTC Medya с Джесика Мей, Хилми Джем Интепе и Тамер Левент, "Нападател" (Akıncı) на NTC Medya с Шюкрю Йозйълдъз и Бюшра Девели и "Човекът от Варосия" (Maraşlı) на Tims&B Productions с Бурак Дениз. При успех ще продължи и лятната семейна комедия "Погубена младост" (Gençliğim Eyvah).

Спираме вниманието си върху ShowTV, която и този сезон бе най-скромна, що се отнася до количество. От няколко години насам каналът така и не успява да прескочи границата от излъчването на 3 успешни сериала седмично, което неизбежно го дърпа назад и го поставя зад конкурентите му. През телевизионен сезон 2019-2020 г. в ефира му започнаха общо четири нови сериала, два от които пожънаха голям успех и ще имат продължение, а други два приключиха. Един хит, излъчващ се още от 2017-а досега, пък бе подновен с нов сезон и за пореден път оправда гласуваното му доверие. Повече подробности в следващия анализ!
В началото на септември 2019 г. по ShowTV започна новият сериал "Разплакваща любов" (Aşk Ağlatır). Драмата на Süreç Film, оглавявана от Денизджан Акташ и Хафсанур Санджактутан, се излъчваше всяка неделна вечер, заемайки челни позиции с много добър рейтинг от около 5%. Лошото ѝ представяне сред интелигенцията обаче изигра лоша шега на иначе потенциалния хит, който завърши с 16 епизода в края на годината. "Разплакваща любов" ще бъде запомнен като сериала с пропилян потенциал през сезон 2019-2020 г., приключвайки без особено основателни причини. В средата на септември пък стартира "Северна звезда" (Kuzey Yıldızı). Романтичната комедия на Süreç Film от създателите на трисезонния феномен "Новата булка" (Yeni Gelin) го наследи в запазения му ден - събота, и дори надмина успеха му. За отрицателно време историята с Исмаил Демирджи и Аслъхан Гюнер в главните роли привлече вниманието на зрителите със свежия си хумор и красиви гледки от турското черноморие, настанявайки се на върха в съботния prime-time и отчитайки рекордни рейтинги от 11%. Именно "Северна звезда" бе най-гледаният сериал на ShowTV през изминалия телевизионен сезон. Първият му сезон завърши в края на юни т. г. с 29 епизода, като за втория е дадена заявка и ще започне на есен. Следващата вълна нови сериали по ShowTV бе през януари 2020 г. В средата на месеца стартира дългоочакваното ново заглавие "Рамо" (Ramo). Криминалната драма на BKM, излъчвала се във вторник, беляза завръщането на мега-звездата Мурат Йълдъръм след петгодишно отсъствие от екран. Още с пилотния си епизод тя привлече вниманието на зрителите, като заемаше второ или трето място във вторник вечерите средно с по 6%. Завършвайки първия си сезон с 11 епизода в края на март заради пандемията от коронавирус, хитът ще бъде подновен на есен с нов втори - с обновен актьорски състав и на нова локация. Сетът на "Рамо" се мести от Адана в Истанбул, където историята предстои да поеме по напълно нова посока. Уви, с подобен успех не можа да се похвали сериалът, тръгнал ден след "Рамо" по ShowTV в една януарска сряда - "Виелица" (Zemheri). Блестейки със силен актьорски състав, включващ в себе си Айча Айшин Туран, Алперен Дуймаз, Джанер Джиндорук и Зеррин Текиндор, драмата на Ay Yapım се излъчваше всяка сряда, но така и не успя да привлече очаквания висок интерес. Така иначе обещаващото заглавие, което се пада втори пореден провал на наградената с Emmy турска режисьорка Хилял Сарал, завърши преждевременно с 9 епизода.
Най-успешният сериал на ShowTV за последните няколко години - "Пропаст" (Çukur), продължи с трети сезон през септември 2019 г. Криминалната драма на Ay Yapım с Арас Булут Ийнемли се завърна в ефира след втора лятна ваканция, включвайки в актьорския си състав две изключително популярни актриси - Дамла Сьонмез и Хазал Субашъ. Продукцията продължи да властва в понеделник вечерите до началото на основния си конкурент "Дъщерята на посланика" (Sefirin Kızı) на StarTV, но въпреки падането си от трона, ще бъде подновена с четвърти сезон на есен. Който според официалното изявление на продуцентите ѝ ще бъде последен.
За първи път от доста време насам ShowTV ще поднови цели три свои хита с нови сезони през предстоящия 2020-2021 г. - "Пропаст", "Рамо" и "Северна звезда". За второ поредно лято каналът няма да излъчва летни сериали, а пази силите си за есента. Когато предстои да даде началото на обещаващото ново заглавие "Повреда" (Arıza), готвено от O3 Medya и оглавявано от Толга Саръташ и Айча Айшин Туран.

Завършваме тазгодишния анализ на успеха и провала на турските сериали с TRT1. Турската национална телевизия, известна с непретенциозната си програма и снизходителността си спрямо сериалите, излъчващи се по нея, даде началото на четири нови заглавия и поднови други четири с нови сезони. Разделяйки се с най-силното си оръжие през последните пет години - "Възкресението на Ертуурул" (Diriliş Ertuğrul), каналът драстично понижи средния си рейтинг и остана последен сред конкурентите си.
Първи в средата на септември 2019 г. стартира "Шампион" (Şampiyon). Драмата, оглавявана от Толгахан Сайъшман и Йълдъз Чааръ Атиксой, първоначално се излъчваше в четвъртък вечерите, но след като бе пометена от титаните "Лекарят чудо" на FOX и "Имало едно време в Чукурова" на ATV, бе преместена в ден неделя. Когато отново не блесна с високи резултати и запази средно представяне от около 3%, въпреки звездния си каст и трогателната си история за баща боксьор, борещ се за живота на малкия си син. След прекъсването снимачния му процес заради коронавируса през март, "Шампион" бе подновен наскоро с нови епизоди. Драмата ще излъчи кулминацията си през предстоящите летни седмици, завръщайки се в първоначалния си ден на излъчване - четвъртък. Резултатите след продължаването ѝ са плачевни, но и нямат никакво значение, тъй като решението за финал е взето. В края на септември м. г. пък стартира сериалът, донесъл най-голям успех на TRT1 през изминалия сезон - "Казвам се Мелек" (Benim Adım Melek). Драмата, главните роли в която изпълняват Нехир Ердоан и Кутси, наследи "Възкресението на Ертуурул" в запазения му ден сряда и сякаш попи от успеха му, макар и само 1/3, записвайки стабилно средно представяне от около 5% с първия си сезон. Високите ѝ рейтинги гарантират подновяването ѝ на есен с нови епизоди. В началото на 2020 г., през януари, премиерата си направи "Неудържимите" (Tutunamayanlar). 60-минутният ситком с Едже Чешмиоулу отчете тотален провал и рядко надвишаваше дори 2% с излъчването си всяка вторник вечер, но въпреки това ще бъде продължен с нов сезон много скоро, учудващо за всички. А в средата на март, с настъпването на пандемията от коронавирус, но и с честването на 100-годишнината от основаването на Турската република, по TRT1 започна 6-серийният мини-сериал "Или независимост, или смърт" (Ya İstiklal Ya Ölüm). Историческата драма, оглавявана от Илкер Къзмаз, Долунай Сойсерт, Биркан Сокуллу и Мелис Сезен, остана незабелязана от зрителите с излъчването си в шест поредни понеделник вечери, а от гледалите я бе сериозно разкритикувана.
През телевизионен сезон 2019-2020 г. TRT1 поднови с нови епизоди и четири свои предишни хита, донесли ѝ голям успех по-рано. В понеделник излъчването си продължи нестандарната драма "Реликва" (Vuslat) с Кадир Доулу и Деврим Йозкан, която понижи и без друго колебливото си представяне от първия сезон и се провали, отчитайки средни рейтинги от около 2%. Така тя завърши с общо 44 епизода през март, за късмет - без да бъде засегната от коронавируса и да трябва тепърва да заснема развръзката си. В петъчните вечери с четвърти сезон пък бе подновен историческият хит "Абдюлхамид" (Payitaht Abdülhamid), който продължи да се разписва със средни от по 3% в основната и отлични резултати от по 5-6% в групата на интелигентните зрители. Въпреки провала, който отчете с последните си няколко епизода, драмата с Бюлент Инал ще продължи на есен с пети сезон. Семейната комедия "Ставай да вървим" (Kalk Gidelim) пък разсмиваше зрителите за трети пореден сезон. Заглавието с Айча Варлъер продължи да се излъчва всяка съботна вечер, привличайки средна гледаемост от по 3%, като бе сред тези, чиито снимки не бяха прекъснати заради коронавируса, а снимачната му площадка се премести в... домовете на актьорите. Продължаващата и до момента с над 100 епизода непретенциозна поредица се представя крайно незадоволително напоследък, което може да ѝ изиграе лоша шега и да доведе до решението за финализирането ѝ. Местейки се от вторник в неделя, с втори сезон през септември пък бе подновена драмата "Не пускай ръката ми" (Elimi Bırakma) с Алина Боз и Алп Навруз. Единственият летен сериал от 2018 г., който бе подновен с нови епизоди, уви, се провали, след като смени деня си на излъчване, и завърши с общо 59 епизода в края на 2019-а година.
С амбициите да си възвърне силните позиции TRT1 се подготвя усилено за новия телевизионен сезон 2020-2021 г. Освен че ще поднови с нови епизоди хитовете си "Казвам се Мелек" (Benim Adım Melek) и "Абдюлхамид" (Payitaht Abdülhamid), турската национална телевизия ще даде началото на няколко изключителни обещаващи нови сериала. Това са "Барбарос" (Barbaros) на Es Film, който първоначално трябваше да бъде оглавен от Чаатай Улусой, но впоследствие той се отказа и така главната роля бе предложена на Енгин Алтан Дюзятан; "Световен ред" (Nizam-ı Alem) на Aklı Film с Буура Гюлсой и Екин Коч; и "Апартамент за отпадъци" (Çöp Apartmanı) на OGM Pictures по мотиви от роман на д-р Гюлсерен Будайъджъоулу с Мерве Диздар и Джелил Налчакан.

Capitulo 9} Doğduğun Ev Kaderindir (Subtítulos en Español)
Няма как да подминем успеха на единствения сериал, излъчван по TV8 през телевизионен сезон 2019-2020 г. - "Родният ти дом е твоята съдба" (Doğduğun Ev Kaderindir). Психологическата драма, продуцирана от OGM Pictures и оглавявана от Демет Йоздемир и Ибрахим Челиккол, се излъчваше с голям успех всяка сряда от януари до март, привличайки особено голям интерес сред интелигенцията. Завършвайки първия си сезон с 12-ти епизод преди седмица, сериалът ще бъде подновен с нов втори на есен. Когато по TV8, наложила се с излъчването на успешни риалити-формати и предавания, ще стартира още един нов сериал по мотиви от роман на психоложката Гюлсерен Будайъджъоулу с работно заглавие "Червена стая" (Kırmızı Oda). 
_________________________________________________________________________________

Въпреки че телевизионен сезон 2019-2020 г. продължи с почти три месеца по-кратко от обикновено, в периода от септември 2019 до март 2020-а беше дадено началото на 25 нови сериала. Или само с два по-малко от новозапочналите през предходния сезон 2018-2019 г. Добрата новина е, че от всички нови сериали почти половината - 12, пожънаха успех и ще продължим да гледаме с нови сезони на есен. Общият брой на излъчените продукции за шестте месеца пък е 46, от които 22 приключиха, а съдбата на други 2-3 е под въпрос. Какъв ще бъде новият телевизионен сезон 2020-2021 г., предстои да разберем много скоро! 

*Припомнете си предишните ни анализи "Успехът и провалът на турските сериали":

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.