Турската сериална индустрия в криза! Какво предстои от тук нататък?

юни 20, 2018
Турската сериална индустрия е в криза! Показател за това е малкият брой сериали, които телевизиите ще излъчват това лято - едва девет. Докато през 2015 г. започнаха петнадесет нови летни сериала, а през 2016-а и 2017-а - по дванадесет, това лято цифрата е още по-малка. На какво се дължи това? Екипът на СЕРИАЛИ в България се свърза лично с една от водещите телевизионерки в южната ни съседка, за да получи отговор на обезпокоителния въпрос: "Какво се случва с турските сериали?", и да го сподели с вас! 

Причина за намаляващия брой нови сериали в Турция на първо място е икономическата криза в страната, която даде своето отражение върху всички сфери и браншове, включително и върху сериалната индустрия. Телевизиите рязко смалиха бюджетите, които влагат в създаването на нова продукция и това се усети веднага. Давам пример с подготвяния нов проект "Гюлпери" (Gulperi), който ще бъде с участието на Нургюл Йешилчай в главната роля и който е с начален бюджет от 1 200 000 турски лири. Заради високата му цена две от водещите телевизии в южната ни съседка отпадат като варианти да го излъчват. Визирам KanalD и StarTV, които наскоро драстично смалиха бюджетите си и от тук нататък ще залагат на по-ниско бюджетни и евтини продукции. Не си мислете обаче, че това ще се отрази на качеството на бъдещите им сериали. До голяма степен високата цена на някои проекти се дължи на участието на мега-звезди в тях. Особено през последните два телевизионни сезона сме свидетели как сериали с непретенциозен актьорски състав, но със силен сценарий и режисура са най-гледаните и успешните, докато тези, които залагат най-вече на имена, са въздух под налягане и бързо се сриват. 

Освен кризата, много важни в момента са и резултатите от предстоящите тази неделя в Турция президентски избори. Те неминуемо също ще дадат своето отражение върху продукцията на нови сериали, колкото и странно да ни звучи това. Но ако се върнем две години назад във времето, ще си спомним, че опитът за преврат и нестабилната политическа обстановка в южната ни съседка тогава също се отразиха зле върху сериалите и успеха им. Покрай всички сътресения в държавата през лятото на 2016-а доста летни сериали с големи потенциали се провалиха и станаха жертви на обстоятелствата. Именно пък заради предстоящите избори летните сериали тази година ще бъдат доста малко - както споменах в началото на статията, едва девет. Макар само преди месец и малко плановете да бяха далеч по-различни... Очертава се това лято единствено StarTV, ShowTV и TRT1 да си позволят лукса да излъчват по два летни сериала. KanalD, FOX и ATV ще предложат само по един. До момента започнаха два от тези девет - "Голямото ми семейство" (Kocaman Ailem) и "Султанът на сърцето ми" (Kalbimin Sultani), като с първите си епизоди те се представиха доста зле и се провалиха. Да се надяваме, че предстоящите ще отчетат успех. 

По-важният въпрос е какво ще се случи през новия телевизионен сезон 2018-2019 г., който започва през септември. Дали кризата и резултатите от президентските избори ще дадат своето отражение и върху него? Само времето ще покаже. Повод за голямо притеснение обаче няма. Все пак турската филмова индустрия съществува не от ден-два, а има голяма история зад гърба си, включително и подобни кризи, през които е минала и които вече са минало. Продажбите на турски сериали в чужбина са главоломни и в подобна кризисна ситуация именно те биха били спасителните пояси за индустрията от удавяне. С две думи - турски сериали ще продължават да се излъчват още дълго време. Нищо чудно дори след време да си казваме: "Всяко зло за добро!"... 

1 коментар:

Анонимен каза...

Много просто е-повечето нови сериали са провали и никой не иска да рискува, да създадеш успешен турски сериал в последните години е почти като да спечелиш от лотарията.

Предоставено от Blogger.