"Любопитно" (21): предаванията на турските телевизии

октомври 31, 2015
Здравейте, приятели! Отново е събота, а това означава, че отново предстои да Ви потопим в необятния свят на любимите Ви турски сериали в
рубриката ни "Любопитно"! Тя се завърна преди седем седмици с новия си втори сезон, като днешното издание предстои да го преполови. "Любопитно" започна през есента на изминалата 2014 г., като с броевете от първия си сезон постигаше страхотни резултати. Тази есен, с втория си, тя отчита още повече четения, като темите за турските актьори с български и с чуждестранен произход отчетоха хиляди четения и в момента са сред най-четените статии на блога за тази седмица! Искрено Ви благодарим за огромния интерес към тези две теми от "Любопитно"! Бъдете сигурни, че през оставащите седем есенни седмици Ви очакват още по-интригуващи такива! Днес, 24 октомври, публикуваме седмата за сезона и двадесет и първа подред тема, в която предстои да Ви запознаем с най-известните и обичани телевизионни предавания в южната ни съседка!

Освен сериали, турските телевизии излъчват и доста обичани и харесвани от милионната си телевизионна аудитория предавания! Най-многобройни определено са романтичните - в южната ни съседка почти всяка телевизия излъчва такива, като концепциите им са сходни, а рейтингите им - повече от добри. Има обаче и оригинални предавания, които са сами по себе си уникални и каквито не сме гледали в Българи. Комедийни шоута в турския ефир също има, но те са по-малко. Лайфстайл програми също има, като те също са изключително обичани харесвани от зрителите. Телевизионни игри с дългогодишни истории също не липсват. Общо взето - повечето от програмите, които гледаме у нас, има аналози в Турция, но в пъти повече, тъй като там и телевизиите са доста повече. Кои са най-известните телевизионни предавания в турския ефир, разбирате сега!

"Шоуто на Беяз" (Beyaz Show) е едно от най-дълго задържалите се в турския телевизионен ефир предавания. То продължава да се излъчва и до днес в програмата на KanalD в запазения си от години насам ден - всеки петък, и в запазения си час - 23.15! Негов водещ е любимецът на милиони турски зрители Беязит Йозтюрк, който е може би най-голямата емблема на телевизията с "D" и който в началото на всеки телевизионен сезон оглавява рекламните ѝ клипове. Започва излъчването си на 6 декември 1996 г., като догодина предстои да навърши 20 години в ефир! Излъчва се в ефира на KanalD от тогава до 2000 г., когато се премества в ефира на StarTV. По-малко от година след това, през 2001-а, "Шоуто на Беяз" се завръща у дома - в програмата на KanalD, където продължава и до днес! Концепцията на шоуто е всяка петъчна вечер да развлича телевизионните зрители в южната ни съседка, канейки техни любимци от сферите на музиката, актьорството, политиката и други. Любопитно е, че често гости на Беяз са актьори и режисьори от сериали, излъчващи се по конкурентни телевизии. Сред най-известните знаменитости, с които Беяз е разговарял през годините, са Саманта Фокс, Руслана, Хулио Иглесиас, Мегън Фокс и други. 

"Знам, че не знам" (Ben Bilmem Eşim Bilir) също е сред изключително обичаните от зрителите в южната ни съседка предавания, излъчващо се по KanalD. То стартира в Турция на 19 юли 2012 г., като негов водещ е превърналият се в любимец на телевизионната аудитория Илкер Айрък. Жанрът на предаването е телевизионна игра, като в нея участие може да вземе всеки един жител на Турция, записвайки се чрез интернет-формуляр. Има само едно условие - всеки един записал се участник да доведе със себе си свой приятел или дори собствената си половинка, за да бъде в двойка с нея/него. В едно издание от телевизионната игра участват няколко двойки, които се борят за спечелването на голямата награда - чисто нов лек автомобил. Играта протича в няколко етапа, след всеки от който отпада най-зле справилата се двойка. Кръговете представляват изключително забавни и комични състезания между двойките, голяма част от които сме гледали у нас в предаването "Мармалад". "Знам, че не знам" е една от най-успешните и обичани от турските зрители телевизионни игри, която се излъчва сезонно и всеки сезон променя своя ден на излъчване. Към момента е излъчила 4 сезона и 315 епизода. През изминалото лято тя се позиционираше всяка съботна и петъчна вечер по KanalD. 

"Колелото на късмета" (Çarkıfelek) е може би най-дълго излъчващото се в турския телевизионен ефир предаване. То започва през далечната 1975 г., излъчвайки се по националната турска телевизия TRT 1. От 1992 г. до 2006 г. пък се излъчва по ShowTV, като през 2004-а - за кратко по ATV. От 2008 до 2009 г. пък се позиционира по FOX. През 2003 и 2014 г. се предава по KanalD и общо взето сменя доста телевизии на излъчване по време на дългото си съществуване. През последните години се задържа в ефира на StarTV, по която се излъчваше от 2010 до 2013 г. и през настоящата 2015-а. Именно тази година то навърши цели 40 години в ефир, като през всички тях излъчи цели 40 сезона! Традиция е да се позиционира през летния телевизионен сезон, като през изминалия се излъчваше всяка делнична вечер от 19.15 часа по StarTV, отчитайки изключително високи рейтинги. Негов водещ вече 21 години е любимецът на турските зрители Мехмет Али Ербил, който е една от емблемите на турската телевизия. Концепцията му е сходна с българската версия на "Колелото на късмета", излъчвала се преди години у нас. 

"Ела и се сгоди" (Evleneceksen Gel) е едно от новите предавания в ефира на StarTV, чийто нов сезон започна едва преди два месеца. То се излъчва всеки делничен ден от 13.45 до 17.00 часа в ефира на медията, като негови водещи са любимците на турските зрители Седа Саян и Уур Арслан. Жанрът на това предаване, както подсказва заглавието му, е в романтична насоченост. В него в продължение на пет месеца зрителите ще станат свидетели на взаимоотношенията между единадесет двойки, които са събрани от екип специалисти. Тази идея със сигурност Ви напомня на българското романтично предаване "Женени от пръв поглед", излъчило се през изминалата пролет, нали?! Тук обаче и двойките са повече, и тест-периодът за това дали са успешни или не е по-дълъг. Три часа дневно или петнадесет седмично в ефир определено Ви се струват много, но реално точно толкова отразяват всички интересни моменти от живота на току-що събрани двама непознати. В България експериментът определено не се оказа успешен, но дали в Турция ще бъде? Любопитно е, че предишният сезон на формата се излъчваше по ShowTV. 

"Фатих Портакал и новините на FOX" (Fatih Portakal ile FOX ana haber) е най-гледаното информационно предаване в турския ефир вече няколко телевизионни сезона подред! Както знаете и от изданията на рубриката ни "Какво гледат в Турция?", именно новините на телевизия FOX са най-гледаните всяка вечер в турския телевизионен ефир. Причина за това, съвсем естествено, е водещият им Фатих Портакал, превърнал се през последните години в любимия водещ на телевизионни новини в южната ни съседка. Неговият едновременно закачлив, но и сериозен и отговорен начин на представяне на новините е причината милиони зрители всяка делнична вечер да сядат пред телевизионните си екрани, настроили телевизора си на FOX, и да се информират именно от него за най-актуалните събития от страната и от останалия свят. Фатих Портакал е изключително гъвкав и социален телевизионен водещ, който неведнъж е показвал, че не просто чете аутокюто си, а преживява всички болни теми и радостни поводи на обществото.  

Есра Ерол
Зюхал Топал
Романтичните предавания в южната ни съседка определено са едни от най-гледаните! В битка за телевизионно надмощие от тази есен влизат двете най-известни сватовници в Турция - Есра Ерол и Зюхал Топал! Двете са коренно различни една от друга - първата е блондинка, а втората - брюнетка! Какъв прекрасен аргумент, нали?! Есра започва да води своето първо романтично предаване през 2008 г. в ефира на StarTV. През 2009 г. се премества в ефира на ATV, а през 2013-а - в този на FOX. От тази есен Ерол отново се завърна по ATV, където всеки делничен следобед след 16.00 часа обвързва влюбени двойки и сбъдва мечтите им. Зюхал пък започва да води своето романтично предаване през 2009 г. по StarTV, замествайки напусналата своя руса колежка. Там работи до 2011 г. Завърна се на екран преди два месеца в ефира на FOX, отново като заместничка на своята руса напуснала ефира на тази медия колежка. Двете предавания са едноименни с водещите си, като концепциите им са сходни - да сбъдват мечтите на влюбени двойки, организирайки сватбите им, както и да намират половинки на отчаяли се мъже и жени. В момента двата формата са с почти изравнена гледаемост, като се излъчват по едно и също време - всеки делничен следобед след 16.00 часа. 

"Кой иска да стане милионер?" (Kim Milyoner Olmak İster?) е едно от емблематичните предавания за турската телевизия ATV. Започва излъчването си в ефира на медията на 2 август 2011 г., като през годините е сменило доста водещи. До момента е излъчило 4 сезона и 493 епизода. Негов основен водещ е известният турски актьор Селчук Йонтем ("Забраненият плод"), но през сезоните за кратко лица на предаването са били други популярни негови колеги, сред които Зафер Ергин ("Опасни улици"), Халил Ергюн ("Листопад" и "Голямата лъжа"), Озан Гювен ("Великолепният век") и дори Кенан Имизралъоулу ("До последен дъх", "Езел", "Диво сърце" и "Справедливостта на Кара")! Телевизионната игра, позната у нас като "Стани богат" с водещ Ники Кънчев, се излъчва вече четири години в ефира на ATV, като най-голямата печалба в нея е 1 000 000 турски лири. Концепцията е позната на всички - водещият задава на участника въпроси от различни сфери, като всеки следващ става все по-труден и по-труден. Състезаващият се за голямата награда има възможността да използва общо три жокера - помощ от приятел, помощ от публиката и 50/50. 

"Мюдже Анлъ и сладката част" (Müge Anlı ile Tatlı Sert) е едно от най-известните предавания в турския телевизионен ефир. Излъчва се всеки делничен преди обед между 10.00 и 13.00 часа в ефира на турската телевизия ATV. Предаването на изключително интелигентната блондинка (да, това не е шега!) през годините се превърна в своеобразен телевизионен феномен, завърнал се с новия си втори сезон през изминалия сезон в ефира на оранжевата медия. Целта на предаването е изключително интересна: в него разследващата журналистка Мюдже Анлъ се впуска всеки ден в различни предизвикателства и се заема със задачите да открива изчезнали хора, извършители на нагли кражби и дори на убийства! Форматът ѝ има толкова голям отзвук сред цялото турско общество, колкото има в момента социалната мрежа фейсбук, която често иззема функцията на държавните учреждения, борещи се с престъпността. Именно заради това "Мюдже Анлъ и сладката част" има в историята си вече близо 1500 епизода, в които симпатичната водеща помага на страдащи по изчезналите си близки хора, както и им помага да открият извършителите на престъпления, касаещи ги. Тя е може би най-харесваната и обичана от турските зрители телевизионна водеща, помогнала на хиляди! Всеки делничен ден предаването ѝ се радва на завиден интерес и въпреки ранния си час на излъчване, всеки негов брой е в ТОП 10 на най-гледаните телевизионни програми за деня. 

"Смях, смях" (Güldür Güldür) е сред най-известните и обичани от зрителите телевизионни предавания в южната ни съседка Турция. Определено комедийните телевизионни програми, независимо дали сериали или предавания, там не са от най-харесваните от зрителите и доста малко успяват да се понравят на консервативния характер на турците. "Смях, смях" обаче е едно от тях, като то започва излъчването си през 2013 г. в ефира на FOX. Малко след това, през същата година, обаче се премества в ефира на ShowTV, където продължава позиционирането си и до днес в запазения си ден - всяка петъчна вечер след 20.00 часа. Български аналог на "Смях, смях" е шоуто "Комиците", излъчващо се вече години наред в ефира на БТВ с невероятен успех. Различното при турската версия е, че актьорите на пресъздават скечове, а различни собствени цялостни истории във всяко едно издание, а и че играят на театрална сцена с публика. Сред актьорите, участващи в обичаното комедийно предаване, влизащо всеки петък в класацията ТОП 10, е Йозге Борак ("Малки жени"). Има три сезона и над 80 епизода към момента. 

Това бяха най-известните турски телевизионни предавания в телевизионния ефир в южната ни съседка! Разбира се, има още десетки програми, но те са по-малко известни и гледани. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичната седма за сезона и двадесет и първа подред тема от рубриката ни "Любопитно", надяваме се, че Ви е харесала! Очаквайте следващото осмо за сезона и двадесет и второ подред издание следващата събота, 7 ноември. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните броеве от поредицата чрез архива на рубриките ни от тук! Очакваме и Вашите предложения за това кои теми, свързани с турските сериали, да разгледаме през следващите съботи в "Любопитно" под формата на коментари към тази статия! 

5 коментара:

Анонимен каза...

Ekrani dvoiki koito sa zaedno i v realnosta i da se obqsni kak e zapochnala vruzkata im i t.n

Анонимен каза...

Koi filmi sa zakupeni u nas,ne koi shte gledame,a koi sa zakupeni za da ne vi obvinqwat posle. Taka shte imame info puk veche koito pochne

Анонимен каза...

Какво ни пука за турските предавания,че ни пишете за тях

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
По тази тема вече сме писали.
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Благодарим за идеята!
Леки и успешни дни! :)

До 3 коментар:
Здравейте,
Това, че на Вас не Ви "пука", не значи, че и останалите читатели са на Вашето мнение!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Никой не кара никой да чете статиите на сила, а още по-малко да коментира. Трябва да бъдем благодарни, че хората си правят труда, за да има други като нас, които да бъдем информирани...Един от най-интересните сайтове, които отварям от доста време насам и ще продължавам да отваря за в бъдеще. Поздрави!

Предоставено от Blogger.