"Любопитно" (18): турските актьори с български произход

октомври 10, 2015
Здравейте, приятели! Отново е събота и отново отваряме за Вас - нашите читатели, вратите на необятния свят на турските сериали в една
от най-харесваните наши рубрики "Любопитно"! В новия втори сезон на поредицата досега разгледахме три изключително интересни теми - кои са турските сериали, направени по американски истории; кои са най-известните и обичани турски актьори-ветерани; какъв бе успехът и провалът на новите мелодрами през изминалия телевизионе сезон 2014-2015 г. в южната ни съседка. Днес, 10 октомври, предстои да публикуваме още една любопитна за мнозина от Вас такава, а именно - кои са турските актьори с български произход! Време е да започваме с четвъртото за сезона и осемнадесето подред издание от "Любопитно"!

Чаатай Улусой е може би най-известният турски актьор с български корени. Любимецът на милиони млади зрителки по света, роден на 23 септември 1990 г. в един от най-големите турски градове Истанбул, всъщност е с изключително разнообразна от народности кръв. Майка му е с босненски произход, но далеч по-интригуващото е, че баща му е турчин, роден в България! В ранната си детска възраст обаче, когато още е малко невръстно момче, родителят на Чаатай емигрира за Турция, където се установява. Улусой, подобно на редица свои колеги, избягва да разкрива подробности около личния си живот и най-вече - около семейството си, и именно заради това все още историята с българския му произход не е разкрита в подробности. Най-вероятно това и занапред ще остане така. Актьорската кариера на Чаатай е позната на всеки телевизионен зрител. През 2010 г. той печели престижния конкурс "Най-добър турски модел", като оттогава славата е неизменна част от живота му. През 2011 г. се включва с главна роля в тоталния хит "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), а през 2013-а - в също изключително успешната мелодрама, излъчила наскоро финала на първия си сезон у нас - "Кварталът на богатите" (Medcezir). Любопитно е, че отскоро съществува български фен-клуб на Улусой, в който участват всички големи фенове на актьора у нас, като целта на тази общност е една - любимецът им да посети родината ни! Дали това ще се случи, предстои да разберем! 

Гювен Хокна също е една от големите турски звезди, които са с български произход. Актрисата-ветеранка, с чиято интересна житейска и професионална биография Ви запознахме преди две седмици в броя на "Любопитно", посветен на най-известните възрастни турски актьори, има доста общи неща с нашата родина. В свое интервю преди години тя сподели, че семейството ѝ, което било много заможно, живеело на българо-румънската граница, в близост до Черно море. Там роднините ѝ били собственици на големи солни кладенци, на които се дължало и цялото богатство, което притежавали. Години след това, по време на Втората световна война, заради размирните времена, настанали в родината ни, всички се изселили от малкото гранично селце и се установили в Турция. И баща ѝ, и майка ѝ били от България, но Гювен била родена в Истанбул, след като семейството емигрирало в южната ни съседка. Хокна споделя, че досега никога не е посещавала родния край на родителите си, но нейни близки приятели и роднини наскоро го направили, като я информирали, че в момента селцето е напълно опустяло, солниците изоставени, но табелата "Хокна" (така се казвали кладенците) все още стояла. Гювен, която придоби изключителна популярност след участието си в най-успешната турска семейна драма "Листопад" (Yaprak Dokumu), разкри, че има желание да посети България. 

Метин Чекмез е също един от най-известните турски актьори, който има общо с България. И за него, както за Гювен Хокна, Ви информирахме преди две седмици в изданието на рубриката ни "Любопитно", като там само загатнахме за българския му произход. Дядото на Метин бил известен лечител в цялата Хасковска област по онова време. Той бил много почитан и от християните, и от мюсюлманите там. Когато почитаният от всички лечител умира, синът му и баща на Метин Али избягва от там и се установява в Турция. Преди години пред родна журналистка той споделя, че се е родил в Истанбул, но баща му Али Чекмез, за когото споменахме по-горе, е казвал, че синът му се е родил именно в България, в малкото хасковско село Къратли. Историята на родителя му е драматична. Когато дядото на Метин починал, синът му Али останал сирак и започнал да работи като чирак в имението на богат чифликчия, който го тормозел и обиждал. Неиздържал на напрежението, младият Али избягал от този ад за Турция, но на границата бил усетен от граничен патрул, който го застрелял в ухото. Въпреки това той я преминал и се установил в южната ни съседка, където получил фамилията "Чекмез", значеща "непримирим". Сега, десетки години след това, известният актьор споделя, че баща му до края на живота си недочувал с лявото си ухо, но въпреки трудностите, сполетели го у нас, си спомнял с добро за България. Метин споделя, че с удоволствие би посетил родината ни и би се срещнал с актьора, който озвучи героят му в хита "1001 нощ" (Binbir Gece). Единствено така би изпълнил завета на починалия му баща, който разказвал за хубавата природа у нас и за добрите и отзивчиви хора. 

Томрис Инджер също е сред изключително известните турски актриси с български произход. За разлика от останалите трима, с чиито български истории Ви запознахме в предишните абзаци, актрисата-ветеранка е родена у нас! С нейната лична и професионална биография също Ви запознахме преди две седмици в изданието на рубриката ни "Любопитно", където също загатнахме за общото ѝ с България. Тя е родена през 1948 г. у нас, като според неофициална информация родното ѝ място е малко селце в Разградска област. Любимката на милиони турски, а и български зрители, придобила огромна популярност след участията си в две от най-успешните и харесвани турски семейни драми, давани у нас - "1001 нощ" (Binbir Gece) и "Любов и наказание" (Ask ve Ceza), в които пресъздаде образите на две властни майки и свекърви, живее в родината ни до навършването на шестата си година, когато тя и семейството ѝ се премества да живее в големи турски град Истанбул. Спомените на Томрис за България са бледи, като възрастната актриса рядко е говорела за българския си произход, вероятно именно защото не е помнела много от живота си у нас. Тъжна новина, която натъжи цяла Турция от преди дни е, че в понеделник, 5 октомври, любимата на млади и стари актриса почина на 67-годишна възраст, тъй като не е успяла да победи в тежката си битка с коварната болест рак. "Загубихме голям майстор. Тя беше влюбена в сцената и сцената беше влюбена в нея. Сбогом!", написа нейният колега Левент Казак в профила си в Туитър, където съобщи за кончината на актрисата. Почивайте в мир, г-жо Томрис Инджер! Талантът Ви няма да бъде забравен! 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичната четвърта за сезона и осемнадесета подред тема от рубриката ни "Любопитно"! Очаквайте следващото пето за сезона и деветнадесето подред издание следващата събота, 17 октомври. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните броеве от поредицата чрез архива на рубриките ни от тук! Очакваме и Вашите предложения за това кои теми, свързани с турските сериали, да разгледаме през следващите съботи в "Любопитно" под формата на коментари към тази статия! 

3 коментара:

Анонимен каза...

Благодарим Ви, че сте споменали за Официалният фен клуб на Чаатай Улусой в България! Надяваме се и вашите читате- фенове на Чаатай да се присъединят към нас :)
https://www.facebook.com/groups/1686354144927172/

Анонимен каза...

има още актьори с български корени,много оскъдна информация.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Прикачихме линка към групата Ви в статията. Нека всеки един фен на Чаатай да се присъедини към нея.
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Ние знаем за тези. Чували сме, че Гизем Караджа също е родена в България, по-точно в Банско, но никъде не намерихме официална информация за това. Бихте ли споделили за кои други актьори знаете?
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.