"Любопитно" (20): турските актьори с чуждестранен произход

Здравейте, приятели! Отново е събота, а това означава, че отново предстои да Ви потопим в необятния свят на любимите Ви турски сериали в
рубриката ни "Любопитно"! Есенните седмици отминават толкова бързо, колкото бързо и неусетно дърветата се обагриха в различни топли цветове и колкото бързо листата им опадат. Изминаха шест седмици от началото на есенния сезон за СЕРИАЛИ в България, през които затвърдихме категоричната си лидерска позиция и през които дневните посещения на блога с всеки изминал ден стават все повече, за което искрено Ви благодарим! Тази есен любимият Ви сайт предлага най-доброто от най-доброто - нови сезони на любимите Ви рубрики и нови сезони на добре познатите Ви и вълнуващи проекти! Сред една от рубриките е именно "Любопитно", завърнала се наскоро с новия си втори сезон, в която отново всяка събота четете интересни теми от света на любимите Ви турски сериали. Днес, 24 октомври, публикуваме шестата за сезона и юбилейна двадесета подред, в която предстои да Ви запознаем със знайните и незнайните за Вас турски актьори от сериалите, които са с чуждестранен произход!

Мерием Узерли определено е най-популярната актриса, участвала в турски сериал, която е с чуждестранен произход. В нейните вени тече кръв на две напълно различни народности - немска и турска. Родена е на 12 август 1983 г. в германския град Касел, като в момента е на 32 години, зодия лъв. Баща ѝ Хюсеин е турчин, а майка ѝ Урсула - германка, като именно от нея Мерием е наследила актьорския талант, тъй като родителката ѝ е била актриса. Родният език на Узерли е немският, но тя вече от няколко години насам владее перфектно и турски, и английски. В Германия тя следва в някои от най-известните университети по актьорскио майсторство, като след като се дипломира, изиграва няколко малки роли в немски продукции. Ролята на живота си чаровницата получава през 2011 г., от когато изиграва главната роля в най-успешната турска историческа мелодрама, създавана някога - "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), тази на Хюррем султан. От тогава тя започва опознаването на Турция като държава и националност буквално от нулата, учейки се малко по малко да говори на турски език, тъй като това изисква ролята ѝ. Този период от живота на Мерием е доста труден за нея, тъй като тя живее разделена от семейството си в южната ни съседка, като през двете години, които се снима във "Великолепният век", тя живееше в хотел. През 2013 г., Узерли напуска изключително успешния проект в края на третия му сезон напълно неочаквано и шокиращо за всички, като месеци след това самата тя обяви, че е взела това решение заради твърде изморителния работен снимачен график, както и заради това, че е бременна. Актрисата роди своята първа рожба - дъщеря си Лара, на 10 февруари 2014 г. Очаква се през декември т. г. Мерием да направи грандиозното си завръщане на екран след повече от две години пауза в кариерата си в новия турски сериал "Кураж" (Cesaret), в който ще си партнира с не по-малко известния от нея актьор Мурат Йълдъръм. 

Вилма Елес също е сред най-известните актриси, участвали в турски сериали, които са с чуждестранен произход. За разлика от Мерием Узерли, никой от нейните роднини не е от турски произход. Тя е родена на 18 октомври 1986 г., като преди няколко дни навърши 29 години. Родното ѝ място е известния германски град Кьолн. Още от малка иска да стане актриса, като през цялото си детство и юношество тя следва тази своя мечта и завършва университета в Кьолн със специалност "актьорско майсторство". След дипломирането си чаровната блондинка започва да играе малки роли в различни немски телевизионни и театрални проекти, считано от 2005 г. насам. Ролята, която я прави световно-популярна, е тази на Каролин в една от най-успешните и обичани от зрителите турски семейни драматични поредици "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). Героинята на Вилма в този изключително успешен по целия свят проект е на арогантната и безскрупулна Каролин, която открадва семейното спокойствие на семейство Акарсу, съблазнявайки неговата глава - капитан Али. За Елес е колкото трудно, толкова и лесно да пресъздаде тази своя роля повече от добре, тъй като тя играе ролята на германка и всъщност това, че не знае турския език, ѝ помага да я изиграе още по-добре, тъй като самата Каролин не трябва да говори добре турски. Тази роля носи на Вилма изключително голям успех и скок в актьорската кариера, тъй като след нея цял свят познава чаровната блондинка, която е с типични западноевропейски черти на външния вид - много светла кожа и руса коса. 

Хазар Ергючлю е сред младите турски актриси, в чиито вени обаче тече кръв на няколко различни националисти. Тя, за разлика от Марием Узерли и Вилма Елес, няма нищо общо със Западна Европа, а с най-южната част на Балканския полуостров. Хазар е родена на 1 януари 1992 г. в Кипър, като в момента е на 23 години, зодия козирог. Актьорската си кариера започва през 2010 г., когато изиграва първата си роля - тази на Рухсар във филма "Сенки и лица". След това, през 2011-а, взема участие в хитовия сериал, излъчен и у нас - "Север-Юг" (Kuzey Guney), където пресъздава образа на Симай. В този проект се снима до 2013 г., като само няколко месеца след приключването му се включва с главна роля в един от най-големите хитове, създавани в Турция - "Кварталът на богатите" (Medcezir). В него се снима до пролетта на настоящата 2015 г., когато той приключва. Майка ѝ Нешат е дългогодишна водеща на телевизионни предавания, а баща ѝ Сюлейман е директор на кипърска медийна група, като именно от тях вероятно Хазар е наследила таланта да привлича вниманието на всички от телевизионните екрани. Когато е била малка, родителите ѝ са я насочвали към професиите, свързани с право, тъй като възможностите за актьорско развитие в Кипър били доста ограничени. Тя открива своя талант на актриса доста късно - чак в гимназията, но бързо е пленена от магията на театъра. Тя бързо се въодушевява и решава да стане актриса, като родителите ѝ не са много съгласни с това нейно решение. Те го приемат чак когато дъщеря им изиграва първата си роля във филма "Сенки и лица". Ергючлю е най-известната кипърка, участвала в турски сериали, като именно тези ѝ роли ѝ носят световна популярност. 

Аслъ Енвер също е сред най-известните турски актриси, които обаче имат и друга националност. Тя, подобно на Мерием Узерли и Вилма Елес, има общо със западната част на Европа, но за разлика от тях нейната връзка не е с Германия, а с Англия! Аслъ е родена на 10 май 1984 г. в столицата на Великобритания Лондон. В момента е на 31 години, зодия телец. Започва да се занимава активно с актьорската професия още от 2003 г. с малки роли във филми. У нас сме я гледали като Мине в най-успешната турска тийн-мелодрама "Мечтатели" (Kavak Yelleri), в която играе от 2007 до 2011 г. През 2012 г. пък взема участие в криминалната драма с Мурат Йълдъръм, закупена и у нас - "Мълчаливите" (Suskunlar), а през 2013 г. - в също криминалния сериал "Загуба" (Kayip) с Мете Хорозоулу, който се излъчва премиерно от началото на изминалия месец септември в България. През изминалата есен участва в провала на KanalD "Вече ще те наричам Хиджран" (Bana Artic Hicran De). За последно чаровницата участва в провалилата се комедийна поредица на телевизия ATV "Просто бъдете щастливи" (Mutlu Ol Yeter), излъчила се през пролетта на тази година. В свои интервюта през годините Аслъ е споделяла, че е живяла в родната си страна Англия до навършването на дванадесетата си година, когато семейството ѝ се е преместило в Турция. За разлика от другите актриси, чиито родители са от друг произход, семейството на Енвер е изцяло турско, но е живяло в Лондон по онова време. В тези с интервюта чаровницата е споделяла още, че като малка, както и в гимназията, се е интересувала повече от музика, но след това е преоткрила актьорството. Тя често посещава своята родина, като споделя, че не прави разлика между Англия и Турция и че обича и двете държави, колкото и да са различни, еднакво много. Детството ѝ в Лондон е било много щастливо. 

Фарах Зейнеб Абдуллах е сред турските актриси, които рядко са споменавали за чуждестранния си произход и следователно само най-верните ѝ почитатели, разровили се в биографията ѝ, знаят за него. Чаровницата е родена на 17 август 1989 г. в един от най-големите турски градове Истанбул, като в момента е на 26 години. Майка ѝ е типична туркиня, докато баща ѝ е с босненски произход и именно това прави така, че във вените на Фарах да тече разнородна кръв. Още от малка тя проявява интерес към различните култури и националности, като завършва френската гимназия в Истанбул "Свети Мишел". След това прекарва време и в Англия, където баща ѝ се занимава с музика. През 2010 г., когато е едва на 21 години, Абдуллах изиграва ролята на живота си - тази на своенравната девойка със силен характер Айлин в изключително успешната семейна драма "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). Чаровницата прави изключително голяма крачка в актьорската си кариера чрез тази си героиня, като става много популярна в цял свят и се превръща в любимка на милионна аудитория. През 2012 г., с края на втория сезон от поредицата, тя я напуска, тъй като заминава за Англия, където продължава образованието си в университета "Кент", където следва специалността "френска драма". Дипломира се през 2013 г. Изключително голяма популярност ѝ носи и ролята ѝ в историческата драма "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura), където изиграва първата си главна роля в сериал - тази на младата руска девойка Шура. Така стигаме до изводите, че Фарах е с турски и босненски произход, но прекарва голяма част от живота си, посвещавайки се на английската и френската култура, което я прави една от най-многонационалните актриси в южната ни съседка.

Ясемин Ален е сред младите актриси, за които също малцина знаят, че са с чуждестранен произход. Тя е родена на 10 юли 1989 г., като е на еднаква възраст с Фарах Зейнеб Абдуллах - двадесет и шест години. Родното място на чаровната блондинка е английската столица Лондон, именно от което идва многонационалността на тази актриса. Баща ѝ е англичанин и се казва Дъдли Ален, а майка ѝ е турската певица и актриса Суна Йълдъзоулу. Така във вените на Ясемин тече колкото турска, толкова и английска кръв. Поради факта, че тя живее предимно в Турция, фамилното ѝ име "Ален" бива възприемано в южната ни съседка с променено и "потурчено" ударение, тъй като това е английска фамилия. Когато е на едва три месеца, малката Ясемин и семейството ѝ се премества да живее в Турция и именно заради това тя няма никакви спомени от детството си в Лондон. Красавицата, подобно на Фарах Зейнеб, проявява интерес и към други националности, освен към своите две. Когато навършва единадесет години, тя и майка ѝ заминават временно за далечна Австралия, където двете живеят за кратко. Още в гимназиалните си години малката госпожица проявява интерес към киното и телевизията, като е любопитно, че тя учи в профилирана именно към тези изкуства гимназия в... Япония! В азиатската страна Ясемин неименуемо се запознава с бита и културата на този интересен и далечен от родината ѝ народ. След завършване на гимназията Ален отива да учи в университета в Куинсленд. Ясемин е на крехката възраст от 26 години, но вече се е запознала с толкова много националности и култури, с колкото и доста от възрастните не са. За това вероятно допринася двойната националност на актрисата, която е колкото англичанка, толкова и туркиня, но през годините прекарва голяма част от живота си в Австралия, Япония и Америка. В България е известна чрез ролята си на рускинята Татяна в хита "Милост", а за последно се снима в младежката поредица "Въпрос на чест" (Seref Meselesi).

Селма Ергеч е една от актрисите, за които също не е широко разпространен фактът, че е с чуждестранен произход. Тя е родена на 1 ноември 1978 г., като в момента е на 36 години, в... германския град Хам! Родителите ѝ са били свързани от съдбата заради професиите си - баща ѝ е турчин от местността Анадола, практикувал като лекар в Германия, а майка ѝ е германка, работела по същото време като медицинска сестра. Както се досещате, двамата се запознават и влюбват на работното си място, а плод на любовта им е чаровната Селма, която е първото дете в семейството. Именно това прави Ергеч да се води по лична карта и паспорт с две националности - немска и турска. Както се предполага, всички роднини на семейството са очаквали от малката Селма да последва примера на родителите си и когато порасне, да се занимава с медицина. Това обаче ни най-малко се случва, като чаровницата решава да поеме по пътя на коренно различна и далечна професия - тази на актриса. И като всяка една актриса, този път и за Ергеч започва на модния подиум, като през 2000 г. печели престижния моден конкурс "Най-добър модел на Турция" (Best Model of Turkey). След това вратите на големите възможности в киното и телевизията за младото момиче се отварят. През 2005 г. Селма изиграва ролята на чужденката Натали в мелодрамата, показана преди години у нас - "Цената на славата" (Sohret). Истинската популярност обаче я спохожда през 2007 г., когато пресъздава героинята си Дефне в тоталния хит "Гордата Аси" (Asi), постигнал невероятен успех навсякъде, където е бил излъчен. Световната известност обаче идва при чаровната актриса чак през 2011 г., когато се включва с ролята на чувствителната Хатидже султан в най-успешната турска историческа драма "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), която ѝ носи още много фенове и която я превръща в една от най-любимите актриси в южната ни съседка. За последно чаровницата се снима в сериала на турската телевизия StarTV "Работа на Гьонюл" (Gonul Isleri) с една от трите главни роли, която обаче с последните си епизоди постигна ниски рейтинги и именно заради това приключи само с един сезон. Наскоро, като Ви информирахме в рубриката ни "Турските актьори 24/7", Селма се омъжи за своя турски годеник, като сватбената церемония се състоя не къде да е, а... в родния град на булката Хам в Германия, в изключително тесен семеен и приятелски кръг.

ЕКСКЛУЗИВНО СЪОБЩАВАМЕ, ЧЕ ЕДНА ОТ АКТРИСИТЕ В СТАТИЯТА, НЕУЧАСТВАЛИ В ОНЛАЙН-СЪСТЕЗАНИЕТО НИ "ЛЮБИМА ТУРСКА ЗВЕЗДА", А ИМЕННО ВИЛМА ЕЛЕС, ХАЗАР ЕРГЮЧЛЮ, ФАРАХ ЗЕЙНЕБ АБДУЛЛАХ, ЯСЕМИН АЛЕН И СЕЛМА ЕРГЕЧ, ЩЕ БЪДЕ СРЕД 18-ТЕ УЧАСТНИЦИ В ТРЕТИЯ СЕЗОН НА ФОРМАТА, СТАРТИРАЩ ПРЕЗ МАРТ 2016 Г. КОЯ Е СПОРЕД ВАС?
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичната шеста за сезона и двадесета подред тема от рубриката ни "Любопитно"! Очаквайте следващото седмо за сезона и двадесет и първо подред издание следващата събота, 31 октомври. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните броеве от поредицата чрез архива на рубриките ни от тук! Очакваме и Вашите предложения за това кои теми, свързани с турските сериали, да разгледаме през следващите съботи в "Любопитно" под формата на коментари към тази статия! 

6 коментара:

Анонимен каза...

Не споделихте нищо ново и интересно,вече правите рубриката колкото да отбиете номера.

Анонимен каза...

У нас закупени ли са сериалите:
İhanet
Aynadaki düsman
Gönül İşleri
Parmaklıklar Ardında
Bugünün Saraylısı
Pis Yedili
Küçük Sırlar

Анонимен каза...

Също така да попитам и за :
Elveda Rumeli
Umutsuz Ev Kadınları-2-ри сезон
Hanımın Çiftliği
Реакция
Emanet
Ezra
Kiraz mevsimi

Анонимен каза...

Съгласен съм с коментар 1, предишния сезон бе по-интересен.

Админ каза...

До 1 и 4 коментар:
Здравейте,
Вторият сезон на рубриката все още дори не е преполовил, а Вие правите изводи още отсега дали е интересен или не. Смятаме, че предишните теми бяха доста интересни... А и самото днешно издание все още не е довършено, ще бъде до минути, като в него ще има наистина интересна информация. Истински интересните теми сме ги запазили са втората половина на сезона, те тепърва предстоят, както се казва "за десерт".
Леки и успешни дни! :)

До 2 и 3 коментар:
Здравейте,
От тези сериали към момента имаме информация, че със сигурност е закупен "Чифликът на господарката", който обаче вероятно няма да започне в България, тъй като правата му в най-скоро време изтичат. За никой от другите нямаме сигурна информация, но доколкото знаем телевизиите имат интерес към сериали като "Gonul Isleri", "Kiraz Mevsimi", "Pis Yedili" и "Elveda Rumeli", т. е. има шанс да видим тези продукции в ефир.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Hazar mn qsno

Предоставено от Blogger.