10-те най-хитови сериали в Турция през 2019 г.

Годината неусетно приключи, а с нейния край предстои да направим и обзор на сериалите, започнали през изминалите дванадесет месеца в Турция! За втора поредна година СЕРИАЛИ в България ще отличи десетте заглавия, които се превърнаха в истински хитове през изминалата 2019-а година. Честно казано, бе трудно да отличим само десет сериала, защото през изминалите дванадесет месеца започнаха много турски сериали, голяма част от които успя да се задържи да екран и да отбележи високи, дори рекордни рейтинги. Миналата година, когато отличихме десетте най-хитови заглавия за 2018 г. (припомнете си от тук), категорични лидери бяха "Имало едно време в Чукурова" (Bir Zamanlar Cukurova) на ATV, продължаващ и до днес с втори сезон, и "Разказвай, "Черно море" (Sen Anlat Karadeniz) също на ATV, който грабна златния медал като най-гледания сериал за годината. Кои са тазгодишните десет заглавия, превърнали се в хитове? И тази година сериалите няма да бъдат подредени според това кой е бил най-гледан, а на случаен принцип. 

"Дете" (Cocuk)
„Дете“ започва с началото на телевизионния сезон – през септември. Поредицата, в която участват Назан Кесал („Госпожа Фазилет и нейните дъщери”) и Джейда Атеш („Огледален свят”), се предполага, че ще бъде едно от най-успешните заглавия тази година, но с началото си не успява да оправдае тези очаквания. „Дете” първоначално се ротира в понеделник по StartTV, но отчита ниски резултати под 4%. По-късно обаче бива преместен във вторник, като в новия му ден на излъчване успехът му значително нараства с всеки следващ епизод. В момента сериалът се радва на приличните 5% гледаемост, с които може спокойно да се нареди сред поредиците, спечелили зрителските сърца през изминалата година.

"Гълъб" (Guvercin)
Едно от най-очакваните заглавия тази година бе драмата „Гълъб”. Тя започва в края на годината – през ноември, но за отрицателно време става хит, както се и очакваше. Алмила Ада („Сълзи от рая”), Мехмер Али Нуроулу („Цената на живота”, „Разказвай, Черно море”) и Нурсел Кьосе („Твоят мой живот”) оглавяват драматичната поредица на Pastel Film, излъчваща се всяка неделя по StarTV. Още от самото си начало „Гълъб” е сред любимите заглавия на зрителите в Турция, като всяка следваща серия отбелязва все по-висок рейгинг. В момента той достига до 6% и нарежда заглавието сред десетте най-успешни такива за 2019 г.

"Жесток Истанбул" (Zalim Istanbul)
Следващото успешно заглавие е на Avsar Film и се излъчва на честотите на KanalD всяка понеделник вечер. „Жесток Истанбул” започва в южната ни съседка през април т. г., като в момента се излъчва вторият му сезон, не отстъпващ по успех на първия и отбелязващ средно по 5% рейтинг. В „Жесток Истанбул” участие взимат Мине Тугай („Квартлаът на богатите”, „Ягодова любов”, „Твоят мой живот”, „Времето лети”), Дениз Уур („Огледален свят”), Фикрет Кушкан („Златната клетка”) и други. Драмата преплита историите на две семейства и бързо успява да се наложи сред зрителите.

"Любов на показ" (Afili Ask)
Преминаваме към една романтична комедия, превърнала се в най-гледания летен сериал за 2019 г.! „Любов на показ” грабва зрителското внимание още с началото си през месец юни т. г. и бързо отвява конкуренцията. Сериалът е на KanalD, като през летните месеци отбелязва между 8 и 9% резултат. Забавната любовна история продължи и през основния телевизионен сезон със значително по-нисък, но все така добър рейтинг. Главните роли в романтичната комедия са поверени на Чаалар Ертуурул от „Госпожа Фазилет и нейните дъщери” и Бурджу Йозберк от „Слънчеви момичета”. В момента от „Любов на показ” са показани почти 30 епизода.

"Основаването на Османската империя" (Kurulus Osman)
Сред десетте най-гледани сериала през 2019 г. можем смело да поставим „Основаването на Османската империя” на челните места. Историческата сага се превръща в същински хит още със самото си начало, като привлича средно между 12 и 14% зрителски интерес. Стартирала едва преди месец, заглавието на ATV заковава зрителите пред екраните в сряда. Главната роля изпълнява любимецът на зрителите Бурак Йозчивит („Малки тайни“, „Великолепният век“, „Чучулигата“, „Черна любов”). „Основаването на Османската империя” е своеобразно продължение на най-големия хит за последните 4 години в Турция – „Възкресението на Ертуурул” (Dirilis Ertugrul), излъчвал се доскоро и също отбелязвал чудовищни резултати.

"Вятърничав" (Hercai)
През пролетта бе дадено началото на една любовна драма, която направи неочаквано силен старт и отчете огромен успех. Любовната история на Миран и Реян плени зрителите в Турция, като по време на излъчването на първия си сезон тя отбелязваше 12-13% рейтинг, бивайки на върха в петък вечерите по ATV. В момента се ротира вторият сезон на „Вятърничав”, който също е изключително успешен и отчита около 8-9% гледаемост. Любовните драми винаги са били на почит в Турция и този сериал го доказва за пореден път. Във „Вятърничав” участват сравнително непознати актьори – Акън Акъньозю и Ебру Шахин („Истанбулска невеста”), които станаха любимци на зрителите не само в Турция, но и по целия свят. Скоро предстои да видим заглавието и в България.

"Лекарят-чудо" (Mucize Doktor)
Дойде моментът, в който да дадем златния медал на един сериал от всички десет в класацията, най-успешен през изминалата година! Ако трябва да поставим на първо място някой от всички, „Лекарят-чудо” е сериалът, разбил тотално конкуренцията и превърнал се във феномен! Най-гледаният сериал в Турция за 2019-а, който още с началото си се изкачи на първо място, е именно този, разказващ за гениалните умения на доктор Али Вефа, изигран от Танер Йолмез („Кварталът на богатите”). Наричаме „Лекарят-чудо” най-големия хит на годината, защото медицинската драма на FOX отчита с всеки следващ епизод все по-високи рейтинги, достигащи до 16-17%. 

"Казвам се Мелек" (Benim Adim Melek)
Един по-скромен и непретенциозен сериал с не особено големи очаквания всъщност се превърна в истински хит! През септември TRT1 даде началото на драмата „Казвам се Мелек” (Benim Adim Melek), която бавно, но сигурно се изкачваше по стълбицата към успеха и в момента се радва на рейтинг между 5 и 6% всяка сряда. Главните роли в драмата са поверени на Кутси („Втори шанс”) и Нехир Ердоан („Брак с чужденец” и „Край или начало”). „Казвам се Мелек” бързо се наложи сред зрителите и спокойно може да се нареди в класацията като един успешен сериал. 

"Дъщерята на посланика" (Sefirin Kizi)
Само преди  две седмици по StarTV започна един сериал, за който се говореше с месеци наред преди това. Заглавие, отбелязало завръщането на екран като новата любима екранна двойка на зрителите Неслихан Атагюл („Двете лица на Истанбул”, „Черна любов”) и Енгин Акюрек („Пепел от рози”, „Брак с чужденец”). „Дъщерята на посланика” се превърна в истински хит още с първия си епизод, като се радва на рейтинг от над 9%, което го нарежда сред хитовете на сезона и то само след едва два излъчени епизода. Любовна история между Наре и Санджар се очертава тепърва да отчита рекордни рейтинги.

"Северна звезда" (Kuzey Yildizi)
Класацията за десетте най-хитови заглавия в Турция за 2019 г. приключва с още един тотален рейтингоразбивач! Хитовото заглавие „Северна звезда” (Kuzey Yildiz) на ShowTV започва през месец септември в южната ни съседка, като в момента е сред заглавията с най-високи рейтинги. Всеки епизод от романтичната комедия отчита над 10% и дори 11% рейтинг, с което можем да заключим, че това е най-гледаната романтична комедия за годината. Ерсой Гюлер, застанал с работата си зад не по-малко успешните хитове в жанра „Любов от втори опит“ (Ask Yeniden) и „Новата булка” (Yeni Gelin), събира на снимачната площадка Исмаил Демиерджи от „Сблъсък” (Carpisma) и Аслъхан Гюнер, които изпълняват главните роли в този забавен хит. „Северна звезда” категорично ще остане в историята като една от най-успешните романтични комедии.
_________________________________________________________________________________


С пожелание към всички наши читатели за още по-успешна и изпълнена с щастливи моменти нова 2020-а година, изпращаме старата 2019-а. СЕРИАЛИ в България се завръща с нови материали от 5 януари (неделя), когато предстои първото за годината издание №251 подред от "Турските актьори 24/7". На 6 януари (понеделник) пък ще можете да прочетете брой №291 от "Какво гледат в Турция?", в който ще представим рейтингите на сериалите в южната ни съседка за периода от 23 до 29 декември 2019 г. През зимния сезон продължава публикуването на "Турция представя..." във вторник и интервюта с любими турски актьори и актриси в четвъртък. 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.