"Турските сериали по света" (14): Индия

Здравейте, приятели! Петък е, 7 юни, днес рубриката ни "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък през изминалите 14 пролетни седмица обикаляхме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини, приключва. Тазседмичната ни последна спирка е Индия, където традиционните бит и култура имат голямо влияние над населението и дават своето отражение върху филмовата индустрия, която от втора допреди няколко години днес вече е трета в световен мащаб. Победена от... турската! 

През 2016 г. турското консулство в Индия излиза с изявлението, че 56 милиона души годишно гледат турски сериали там. Втората по големина на брой на населението държава в света обаче далеч не разчита единствено на телевизията, за да се развлича в малкото си свободно време. През 2017 г. каналът Zindagi преминава изцяло в интернет, съобразявайки се с мащабното навлизане на употребата на смартфони сред обществото, голяма част от което пътува дълго време с влакове до работните си места и през това време избира да гледа любимите си сериали именно на телефоните си. Първата турска драма, излъчена в Индия през 2015 г., е "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum). Последвалите я заглавия, отчели огромен успех, са още "Пепел от рози" (Fatmagul'un Sucu Ne?), "Любовта не разбира от думи" (Ask Laftan Anlamaz), "Малък господин" (Kucuk Aga) и "Север-Юг" (Kuzey Guney).

Именно сблъсъкът между богати и бедни, върху който се гради историята в "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), стои в основата на огромния интерес на индийските зрители към нея. Темата, която бива засягана и в много от местните индийски мелодрами, е представена в нов по-модерен и съвременен прочит. Екранната двойка в сериала - Емир и Фериха, също се превръща в любима на зрителите, определящи я като великолепна и безупречна. Образът на Зехре, изпълнен от Вахиде Перчин, също се харесва изключително много в Индия. Интересът към "Огледален свят" в Индия е толкова голям, че през 2016 г. актрисата, изпълняваща главната роля в сериала - Хазал Кая, присъства като специален гост на филмовия фестивал в Мумбай. Нейната визита вълнува милионите ѝ фенове и до днес.

 
Феноменалната драма "Пепел от рози" (Fatmagul'un Sucu Ne?) също предизвиква същински фурор в Индия. Дотолкова, че година след нейното излъчване по телевизия Zindagi - през април 2017 г., телевизия Star Plus създава неин индийски римейк. Адаптацията носи заглавието "Kya Qusoor Hai Amala Ka?", като главната женска роля в нея изпълнява Панкхури Ауасти. Без изненада, по-голям интерес и към оригинала, и към римейка на "Пепел от рози" проявява женската част от телевизионната аудитория, тъй като историята засяга отстояването на женските права.

Възприемана като история за сблъсъка между доброто и лошото момче, с голям успех преминава излъчването и на "Север-Юг" (Kuzey Guney) в Индия. Качествената режисура и заснемане на сериала са сравнявани по качество с тези на игралните филми, а бойните сцени, присъстващи с не малка тежест в епизодите, са сравнени с тези от холивудските екшъни. Музиката, звучала в "Север-Юг", която е дело на майстора Тойгар Ъшъклъ, също изключително много се харесва на индийските зрители, определящи я като успокояваща.

Като изключително различна и непозната от индийските зрители е възприета семейната комедия "Малък господин" (Kucuk Aga). Там тя се излъчва под заглавието "Little Lord", като с всеки свой епизод умилява милионите зрители. Малкият голям актьор Емир Берке Зинджиди, познат у нас от "Времето лети", се превръща във всенароден любимец. Сарп Левендоулу, изпълняващ главната мъжка роля, пък се нарежда по популярност редом до най-големите индийски плейбои и красавци, като през 2016 г. бива поканен на филмовия фестивал в Мумбай, където се радва на огромен интерес от страна на индийските си почитателки. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица и този сезон! Бърз достъп до предишните броеве имате в архива на рубриките ни тук

3 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте, вярно ли е, че „Малкият господин”е закупен у нас? Бяхте писали нещо такова или се бъркам?

Анонимен каза...

Какво става с рубриката Рейтинги в Турция? Ще има ли поредно издание или рубриката приключва?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Най-вероятно няма да бъде излъчен, би трябвало правата му вече да са изтекли.
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
"Какво гледат в Турция?" не се публикува тази седмица, тъй като в Турция празнуват Рамазан Байрам и не се излъчват сериали. По същата причина издание от "Турските актьори 24/7" също няма да има. От следващата седмица започват новите летни заглавия и рубриката продължава.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.