Назан Кесал: "Чувствам се най-свободна, когато играя"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 6 юни, продължава публикуването на интервюта с участниците в шестия сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2019 г. Тазседмичното е с класиралата на почетното седмо място във формата актриса Назан Кесал. Преди да започнем обаче, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 28 март 1969 г. в турския град Маниса. В момента е на 50 години, зодия овен. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което продължава да следва висше в Измир в университет "9 септември". Завършва факултета по изящни изкуства със специалност "Актьорско майсторство" през 1991 г. Премества се да живее в Истанбул и започва да взима участия в театрални постановки, филми, сериали и реклами. В периода от 1996-2004 г. заема директорския пост в Държавния театър "Диарбекир", като в същото време се изявява и като актриса и режисьор в постановките, изнасящи се в него. Получава магистърска степен на образование в университета Beykent, който завършва със специалност "Кино и телевизия". Омъжва се за известния актьор Ерджан Кесал, снимащ се в момента в криминалната драма "Пропаст" (Cukur). Сред най-успешните сериали с нейно участие са "Готова на всичко" (Aliye) от 2004-а, "Любов и наказание" (Ask ve Ceza) от 2010-а, "Изгубеният град" (Kayip Sehir) от 2012-а и "Днешните придворни" (Bugunun Saraylisi) от 2014-а година. Известна е и с ролите си в игралните филми "Див мед" (Delibal) от 2015 г. и "Братко мой" (Kardesim Benim) от 2016 г. С главна роля се снима в хитовата драма "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" (Fazilet Hanim ve Kizlari), влизайки в образа на коварната и пресметлива Фазилет. За последно участва в криминалната драма "Халка" (Halka) на TRT1. Да започваме с интервюто!

Като за начало нека се върнем назад в миналото Ви! Каква бяхте като по-млада?
Родена и израснала съм на село. Детството и юношеството ми преминаха в селцето Кьопрюбашъ, намиращо се в близост до Маниса. Детството е най-хубавият и най-чист период в човешкия живот. Бяхме четири деца в семейството. Въпреки че бяхме бедни, имах много хубаво детство. Летата ни минаваха покрай езерото в селото. Слушайки водата, си мечтаех за бъдещето. Бях игрива, любознателна, смела и музикална. Катерех се по дърветата и ядях дут, докато не ме заболи коремът. И сега от време-на време си пускам шум от езеро, само че в YouTube. 

Какво бихте искали да кажете на онази Назан от миналото Ви?
"Много го иска и ето, че се получи! Браво на теб! Благодаря ти за хубавите мечти!". Бих я погалила и по хубавите ѝ руси коси.

Каква бяхте като вече по-пораснала девойка?
Селата са места, на които хората живеят в свои собствени малки светове, отдалечени от останалите и доста често самотни. Селото ограничава човек. Но още от малка не се примирявах с тези ограничения, които то ми налагаше. Бях много свободолюбива и се противопоставях на тези ограничения. Животът си минаваше с мисълта: "Какво ще си кажат хората?". В селото човек живее заради останалите. Детството ми мина в тютюневите плантации. Благодарение на семейството си, израснах силно привързана към традициите на нашия народ.

Докато връстниците Ви не са смеели да излизат сами без някого, Вие сте карала мотор...
Падах си малко непокорна. Не свеждах глава пред никого. Така и не възприех налаганата роля на жената в живота на мъжете. Казваха ми, че да карам колело и мотор, не е правилно, но не се отказах. Лично аз карах нашите на тютюневите плантации с мотора си. Защо пък да не е правилно?! Ограничено мислене и човешка глупост.

Какво Ви насочи към актьорската професия?
Тя определи моята личност. Бях дете, което много наблюдаваше заобикалящия го свят, анализирайки и имитирайки го. Възприемам като интерес към актьорството дори игрите на мъж и жена, които играехме с приятелчетата ми като малки. Пък и играейки, винаги си спомням за детството си. Чувствам се най-свободна, докато играя.

Имахте ли план "Б" в случай, че с актьорството не се получи?
Исках да стана археолог. Изпитвах голям интерес към останките от миналото. Пък и смятам, че трябва да пазим това, което предците са ни оставали.

Как семейството Ви възприе решението Ви да станете актриса и да напуснете семейното гнездо, заминавайки за големия град?
Че кой не напуска семейното гнездо?! Когато моментът настъпи, всеки се откъсва от семейството си и полита със собствените си крила. В затвореното, необразовано и ограничено общество, в което аз живеех, актьорската професия не се взимаше на сериозно. В семейството ми обаче имах двама чичовци, които навремето са искали да станат оперни певци. Въпреки че са били мъже, са били принудени от близките си да се откажат. Повярвали са на поговорката, че музикант къща не храни, и са се отказали от мечтата си. Баща ми обаче подкрепи решението ми. Той самият е имал мечти да се занимава с изкуство, но дядо ми не му е позволил. За да не ме накара да преживея същото като него, ме подкрепи. И сега семейството ми се гордее с мен.

Съветваха ли Ви да си намерите богат мъж и да така да се кажа - да си улесните живота, подобно на героинята Ви Фазилет?
Не. Парите са най-големият и опасен капан за хората. В една от сцените Фазилет казва, че парите отварят всяка врата. Нагласите на улицата са същите. Но световните капиталисти искат от нас именно това - да сме подвластни на парите и да бъдем послушни консуматори.

Майка сте на син. На какво Ви научи майчинството?
Не е толкова трудно да разбереш мъжете. Дори когато пораснат, пак са като деца. Но е трудно да бъдеш майка на син. Принудени сме винаги да бъдем по-внимателни и милосърдни. Тъй като в днешно време все още именно мъжете управляват света, смятам, че ролята на нас - майките, е да ги възпитаме на нежност, милосърдие и доброта, за да бъде светът едно по-добро място за живеене.

Какво беше първото усещане, когато взехте в ръце сина си Пойраз?
Когато ми го дадоха за първи път, попитах: "Сега това моето дете ли е?". Той е най-големият подарък, даден ми от живота. Когато беше малък, питах Пойраз: "Синко, какво си ти за мен?", а той ми отговаряше: "Най-скъпоценното ти, мамо". Беше на четири и много се учудих, защото още от тогава осъзнаваше, че той е всичко за мен. Вярно е, че децата са най-голямото ни богатство. Длъжни сме да опазим най-скъпото си в този страховит свят.

Със съпруга Ви Ерджан Кесал (бел. ред. - известен актьор) сте се влюбили от пръв поглед. Как се променя любовта през годините?
Ако положите усилия, любовта продължава да гори, независимо колко време е минало. Ако в отношенията между двама души има възхищение, страст, уважение, обич и внимание, значи това е любов.

С какво първо Ви привлече г-н Ерджан?
С усмихнатото си и светло лице.

Ако имахте наистина много пари, какво щяхте да направите с тях?
Достатъчно ми е да имам пари, с които да живея. Станат ли повече, се превръщат в отрова. Доволна съм от живота си. Но ако все пак трябва да отговоря на въпроса Ви, то бих искала да имам толкова пари, че да сложа край на всички войни по света. По-добре е да мечтаеш никой да не умира, отколкото ти самият да живееш в лукс.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Интервю с класиралата се на шесто място в "Любима турска звезда 2019" участничка Дениз Байсал очаквайте следващия четвъртък, 13 юни! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.