Йойкю Карайел: "Актьорството е отмъщението на срамежливия човек"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 23 май, продължава публикуването на интервюта с участниците в шестия сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2019 г. Тазседмичното е с десетия елиминиран състезател от формата, отпаднал миналия петък - актрисата Йойкю Карайел. Преди да започнем обаче, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 20 август 1990 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 28 години, зодия лъв. Започва да се занимава професионално с актьорско майсторство през 2010 г., като първата ѝ роля е в театралната пиеса "Хубавите неща са на наша страна" (Guzel Seyler Bizim Tarafta). За участието си в нея печели две награди за най-добра изгряваща звезда в южната ни съседка. Първата ѝ поява на телевизионен екран ѝ носи огромен успех. В периода от 2011 до 2013-а година Карайел изиграва главната роля в един от най-големите турски хитове "Север-Юг" (Kuzey Guney), партнирайки си с големи имена от ранга на Къванч Татлъту, Буура Гюлсой, Зеррин Текиндор и Мустафа Авкъран. За ролята си на Джемре в проекта на Ay Yapim печели награда за най-добра актриса през 2014 г. Йойкю взема участие във втория сезон на криминалната драма с Туба Бююкюстюн и Енгин Акюрек "Черни пари и любов" (Kara Para Ask), но с второстепенна роля, която въпреки това също ѝ носи голям успех. Следва участие в историческата драма "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), в която се въплъщава в образа на Дилруба султан. През лятото на 2017-а година оглави медицинската драма "Сърцебиене" (Kalp Atisi), вдъхвайки живот на необикновената Ейлюл. За последно пресъздаде една от главните роли в провалилата се полицейска сага "Великолепният тандем" (Muhtesem Ikili). В личен план е щастливо омъжена за известния турски музикант Джан Бономо. Да започваме с интервюто!

Зрителите Ви познават от "Север-Юг", но преди това сте играла в театъра. Как се случи преминаването Ви от театралната сцена на телевизионния екран?
През последната година на следването ми в университета играх в постановката "Хубавите неща са наша страна". Една вечер мениджърката ми дойде на пиесата заедно с Едже Йоренч (бел. ред. - известна сценаристка, работеща за Ay Yapim). И Едже ме харесала. Предложи ми да играя в новия сериал, който пише, а именно - "Север-Юг". Последваха срещи с продуцентите от Ay Yapim, завършили с договор за участие. Така започна всичко.

Как вървят снимките на новия Ви сериал "Великолепният тандем" (Muhtesem Ikili)?
Добре вървят. Керем Бюрсин и Ибрахим Челиккол са много възпитани и деликатни хора. Йозге Гюрел също е много симпатична като човек, бързо се сприятелихме. За кратко време се сработихме добре целият екип, в момента снимаме трети епизод.

Героинята Ви във "Великолепният век" е силна жена. Вие силна ли сте?
Не знам. Какви трябва да са силните жени? Да е способна да стои здраво стъпила на земята със собствените си крак, да живее, без да има нужда от никого друг, и на всичкото отгоре да е жена? Ако е всичко това, то да - силна съм.

В предишни интервюта сте споделяла, че си падате срамежлива и дори асоциална на моменти. Това пречи ли Ви в професията Ви, която предполага доста социални контакти?
Отстрани това може да изглежда като проблем, но всъщност никога не съм го възприемала като такъв. Сюлейман Туран има много хубава мисъл: "Актьорската професия е отмъщението на срамежливия човек". В нашата професия работим с роли. И като цяло не е от голямо значение кой си всъщност. Важно е колко успешно влизаш в роля.

Омъжихте се за Джан Бономо миналото лято. Каква е Вашата любов?
Не мога да отговарям на такива въпроси. Не ми се струва искрено и морално да говоря за неща, които и без друго казвам трудно на близките си хора. Само аз и Джан си знаем какво има помежду ни.

Как върви бракът Ви?
Прекрасно. Да не ни е уроки!

Какво се променя във връзката между двама души след слагането на заветния подпис?
Някои хора обясняват как бракът бил нещо много трудно. Но не бракът всъщност е труден, а самите човешки взаимоотношения. В живота ти влиза напълно нов човек, с години се опознавате взаимно, учите се един от друг. Някои неща ви правят щастливи, от други се дразните. Но с Джан вече сме се примирили с лошите си страни и се обичаме такива, каквито сме. Вместо да се мъчим да се променяме, само за да се нагодим един на друг, предпочитаме да не му мислим толкова и да се възползваме от времето ни заедно по възможно най-пълноценния начин. Трудното е да създадеш връзка и да живееш заедно с някого. Самият брак не е кой знае колко труден в своята същност.

Това, че и двамата се занимавате с изкуство, предимство или недостатък е за връзката Ви?
Понякога възникват проблеми с времето, което прекарваме един с друг. Заради професионалните ни ангажименти не рядко се прибираме вкъщи по никое време. Понякога се виждаме много малко. Но като изключим това, смятам, че е голямо предимство за нас. За човек, работещ нещо коренно различно, би било доста по-трудно да свикне на нашия работен ритъм.

Не е тайна, че умеете да готвите доста добре. Кои са любимите Ви ястия?
Да, обичам да готвя. Понякога сама си измислям рецепти, най-често за спагети, а друг път се придържам към традиционната кухня.

Имате близначка, която е Ваше копие. Какво е чувството?
Трудно нещо е да сме еднояйчни близначки. Още от малки сме свикнали да ни възприемат за един и същи човек. Когато, например, ни задаваха някакви въпроси и едната отговаряше първа, другата не я питаха, казваха: "Теб няма да те питаме, сигурно мислиш същото". Израснахме с такива шеги. И все още се сблъскваме с подобно отношение, но вече не се впечатляваме толкова.

Като малка сте разкривала чувствата си посредством писма. Продължавате ли да пишете писма? И на кого?
За последно писах на Джан. От време-на време си пишем взаимно. Но не защото сме се карали и съм сдържала нещо недоизказано в себе си, разбира се.

Във "Великолепният век: Кьосем" вдъхнахте живот на Дилруба султан. Какво бе чувството да се снимате в исторически сериал?
Много се забавлявах във "Великолепният век: Кьосем". И без друго възприемам актьорството като една игра. С всичките пищни костюми и декори работата по исторически сериали притежава своя по-различен чар и е по-интересна и забавна.

Неведнъж са критикували външността Ви. Как възприемате подобни коментари?
Подобни коментари, свързани с физиката ми, не могат да ми повлияят по какъвто и да е начин. Защото това не е нещо, което съм в състояние да променя. На сериозно взимам мненията относно работата ми и представянето ми като актриса. Но и това не е в състояние да ми развали настроението, например. Въпреки това, откривайки недостатъците си, човек е в състояние да се промени. Затова определени коментари ми действат мотивиращо и ме подтикват към промяна за по-добро.

Погледната отстрани, изглеждате студена и дистанцирана. Такава ли сте наистина?
Всъщност не съм такава, но явно така изглеждам отстрани. Но не съм много отворена за социални контакти. Когато обаче опозная някого, ставам по-отворена и топла. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Интервю с класиралия се на девето място в "Любима турска звезда 2019" очаквайте следващия четвъртък, 30 май! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.