"Турските сериали по света" (12): Индонезия

Здравейте, приятели! Петък е, 24 май, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е Индонезия - държавата с най-голямо население в света, изповядващо религията ислям. Излъчването на турски сериали там започва през 2015 г., когато най-голямата филмова и телевизионна индонезийска компания Soraya Film закупува първите три и най-успешни до момента. Причината турките сериали да бъдат толкова харесвани в Индонезия се крие в историческите отношения от миналото между двете държави. Именно от страна на Османската империя Индонезия е получила ключова помощ по време на войната, водила срещу колонизаторите си от Португалия, Испания и Холандия, за своята независимост. Затова и индонезийските зрители изпитват голям интерес към турската история. 

Без изненада, изключително голям успех в Индонезия бележи най-успешната турска историческа драма "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). Зрителите там с голям интерес проследяват подвизите и завоеванията на един от султаните, оставили най-голяма следа след себе си в Османската империя - султан Сюлейман великолепни. Подобно на излъчването на сериала в други държави по света, и в Индонезия все пак някои по-крайни сцени биват цензурирани. Актьорите, изпълняващи главните роли във "Великолепният век", се радват на голям интерес от страна на феновете в социалните мрежи, където се създават техни фен-групи и страници. Най-харесван в актьорския състав, разбира се, е актьорът, изпълняващ главната роля на султан Сюлейман - Халит Ергенч.

Освен историята на Турция, индонезийските зрители проявяват голям интерес и към ценностите, проповядвани от съвременното турско общество, и издигащи в култ семейството. Именно това обяснява големия успех на драмата "Твоят мой живот" (Paramparca). Тъй като индонезийските зрители не са свикнали да гледат силни герои, борещи се срещу всичко и всички, следят с голям интерес борбата на главната героиня в сериала Гюлсерен. Актьорът, изпълняващ главната роля в драмата - Еркан Петеккая, пък се превръща в любимец на зрителките в Индонезия.

Интересът, който драмата "1001 нощ" (Binbir Gece) предизвиква в Индонезия, също може да бъде обяснен с една от особеностите в индонезийското общество, изразяваща се във все още съществуващата практика за омъжване на жени без собственото им желание. Драматичната история на Шехерезада развълнува индонезийските зрители, като актрисата, вдъхвайки ѝ живот - Бергюзар Корел, се превръща във всенародна любимка. 

Най-харесваният турски актьор в Индонезия обаче е Енгин Акюрек. След излъчването на сериала "Черни пари и любов" (Kara Para Ask) с негово участие в главната роля се създава най-големият фен-клуб на турски актьор от индонезийски фенове. Той си има дори собствен официален сайт и събирайки толкова много хора, обединени от любовта си към Енгин Акюрек, инициира не една и две благотворителни кампании. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте тринадесетото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 31 май! Бърз достъп до предишните броеве имате в архива на рубриките ни тук

1 коментар:

Анонимен каза...

А какво се излъчва в момента там?

Предоставено от Blogger.