"Турските сериали по света" (9): Казахстан

Здравейте, приятели! Петък е, 3 май, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е една от перлите на Средния изток, можеща да се похвали с една от най-старите култури - Казахстан. Близките ѝ политически и културни отношения с Турция са предпоставка турските мелодрами да се излъчват с огромен успех там вече повече от 15 години. Преди обаче те да "залеят" казахстанския телевизионен ефир, тамошните зрители са следели с интерес индийските и южнокорейски заглавия. Предимствата на турските сериали, изстреляли ги на върха в Казахстан, е представянето на сплотеното семейство като основен мотив в историите им и органичната актьорска игра на актьорите, които, сравнени от казахстаните зрители с индийските, са намирани за много по-добри. Любопитно е, че паралелно с излъчването им в Турция телевизиите KanalD, ATV, NTV и TRT1 се ротират и в Казахстан. 

Излъчването на турски сериали в Казахстан датира от наистина доста време назад. Според някои източници първият показан такъв там е оригиналната седемсерийна версия на "Чучулигата" (Calikusu) по рома на Решат Нури Гюнтекин. По-правдоподобна обаче е теорията, че криминалната драма с участието на Кенан Имирзалъоулу, излъчена и у нас - "Диво сърце" (Deli Yurek), поставя началото на своеобразната нова ера в казахстанската телевизия. Режисираното от Осман Сънав заглавие се излъчва през 2003 г. по канал Xabar. Последвано е от "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali), "Гордата Аси" (Asi), "До последен дъх" (Aci Hayat) и "Имението с лозите" (Asmali Konak), които полагат основите на успеха на турското многосерийно кино в Казахстан. Ако трябва да свържем по някакъв начин изброените заглавия, то ще отбележим, че те са семейни драми. 

Неслучайно споменахме, че гореизброените сериали само полагат основата на успеха, който пожъват последвалите. "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi) за отрицателно време се превръща в същински феномен в Казахстан и чупи всички рейтинги по гледаемост. Криминалната драма, съдържаща в жанра си елементи на мафия, политика и екшън, приковава казахстанските зрители пред екраните. Главният герой Полат минава по популярност предишния издиган в култ в Афганистан - Юсуф от "Диво сърце".

Също като в България, турските сериали, излъчени в Казахстан, също са десетки, ако не и стотици. Затова ако трябва да обърнем внимание на успеха на всеки един от тях, то няма да можем да се поберем в днешното издание. С голям успех през казахстанския телевизионен ефир през годините преминават "Езел" (Ezel), "Пепел от рози" (Fatmagul'un Sucu Ne?), "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), "Твоят мой живот" (Paramparca), "Забраненият плод" (Ask-i Memnu), "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul), "Ифет" (Iffet), "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe), "Под липите" (Ilhamurlar Altinda), "Готова на всичко" (Aliye), "Да не разберат децата" (Cocuklar Duymasin), "Север-Юг" (Kuzey Guney) и други.

Ще се спрем по-подробно на факторите, оказващи своето значение върху интереса, който казахстанските зрители изпитват към турските сериали. Причина те да бъдат предпочетени от тях пред индийските, например, е фактът, че още в началното училище в Казахстан за Турция се учи като за братска държава. Именно това и провокира интересът към турската история и кино. Любопитно е, че всяка година Министерството на културата и това на туризма в Турция, съвместно с тези в Казахстан, организират филмов фестивал под името "Седмица на турското кино", на който редица турски актьори и актриси посещават Казахстан, за да се срещнат с феновете си там. Казахстанците изпитват голям интерес към самия начин на живот в Турция, който нагледно и едновременно много майсторски, но и реалистично представят турските сериали с историите си. Това, от своя страна, пък води до разцъфтяването на туризма от страна на Казахстан към Турция. 

Сред любимите турски актьори в Казахстан са Неджати Шашмаз, изпълняващ ролята на Полат в "Долината на вълците", и Кенан Имирзалъоулу, вдъхващ живот на Юсуф в "Диво сърце". Сред актрисите на изключително голям почит е Нургюл Йешилчай, известна там от "Имението с лозите" и "Твоят мой живот". Актьорите от "Великолепният век" също имат огромен брой фенове в Казахстан.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте десетото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 10 май! Бърз достъп до предишните броеве имате в архива на рубриките ни тук

2 коментара:

Анонимен каза...

Какво се излъчва там в момента?

Анонимен каза...

До 1 коментар
Според мен трябва да се излъчва в момента
сериала "Възкресението на ертуурул",тъй като този сапун още се върнат излъчва в ефира на Турция.
И сигурно сега гледат и "Забранената
ябълка",

Предоставено от Blogger.