"Любопитно" (51): най-високобюджетните турски сериали

Здравейте, приятели! Събота е, 4 май, продължава новият сезон на рубриката ни "Любопитно", в чиито издания Ви отвеждаме в необятния свят на турските сериали, за да разкрием пазени и неподозирани тайни от тяхната кухня, да съставим любопитни и изненадващи класации, да извадим наяве криминалните и интимни досиета на любимите Ви актьори. В деветия за сезона брой ще отделим внимание на най-високобюджетните турски сериали, излъчени през последните години. Логично, повечето от тях са исторически драми, тъй като обособяването на подходящи и съобразени с пресъздадената епоха декори, наемането на костюми и цялостната им реализация изисква повече средства от обикновено. 

На десето място в класацията застава историческата драма "Сбогом, Румелия" (Elveda Rumeli), излъчвала се в продължение на две години - от есента на 2007-а до есента на 2009-а година. Оглавяваната от все още новопрохождащите във филмовия бранш тогава актьори Толгахан Сайъшман и Беррак Тюзюнатач сага пресъздава драматична любовна история от края на 90-те години на деветнадесети век и началото на двадесети век. Снима се от турски и македонски екип, работещи съвместно. Любопитно е, че за снимачна площадка се ползват локации в македонската област Манастир. Съдържа 83 епизода, побрани в три сезона. 

Един от най-успешните ситкоми в историята на турската телевизия се излъчва в продължение на цели пет години. Става въпрос за комедийния сериал "Европейския бряг" (Avrupa Yakasi), който започва в началото на 2004 г. и приключва в края на 2009 г., задържайки се в ефира на ATV цели шест сезона. Мащабният и нестандартен за времето си проект съдържа 190 епизода, като в него участие взимат някои от най-големите имена на турското комедийно кино - Хюмейра, Ата Демирер, Енгин Гюнайдън, Гюлсе Бирсел, Сарп Апак, Биннур Кая, Бюлент Полат, Еврим Акън, Хасибе Ерен, Толга Чевик и други. Успехът на "Европейския бряг" е наистина голям за времето, в което се излъчва, като печалбите от излъчването му възлизат на 40 милиона турски лири в края на петия му сезон. Заснемането му се осъществява на специално построена за него снимачна площадка - Plato Film, която в момента помещава друг ситком от създателката на този Гюлсе Бирсел - "Хайлайф" (Jet Sosyete). 

В списъка с най-високобюджетните турски сериали влиза и приключващия след по-малко от месец военен сериал "Обещание" (Soz). Военната драма, започнала преди две години, се оглавява от Толга Саръташ, като се излъчва с голям успех в продължение на три сезона всяка понеделник вечер по StarTV. Жанровата специфика на проекта изисква влагането на наистина голям бюджет за осъществяването и заснемането му от страна на продуцентската му компания Tims&B Productions. 

Следваща в класацията е семейна драма №1 след "Листопад" - "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). Освен семейна, тя е и историческа, тъй като пресъздава събития от 60-те години на миналия век. Излъчва се в продължение на почти три години - от есента на 2010-а до лятото на 2013-а, като показва три пълни сезона и общо 120 епизода. Главните роли изпълняват Айча Бингьол, Еркан Петеккая, Арас Булут Ийнемли, Фарах Зейнеп Абдуллах, Йълдъз Чааръ Атиксой, Мерал Четинкая, Салих Бадемджи, Мете Хорозоулу и Емир Берке Зинджиди. 

Освен "Обещание", още един излъчващ се в момента в Турция сериал попада в списъка с най-високобюджетните такива. Това е историческата драма "Абдюлхамид" (Payitaht Abdulhamid), ротираща се вече повече от две години всяка петъчна вечер в ефира на националната телевизия TRT1. Заради големия ѝ успех тя ще бъде подновена на есен с четвърти сезон. Главната роля в сагата, пресъздаваща събития от живота на един от последните турски султани в залеза на Османската империя, изпълнява Бюлент Инал. Осигуряването на автентични костюми, както и изграждането на снимачни площадки, изисква от продуцентите на сериала от EsFilm наистина голям бюджет.

Както споменахме в началото на статията, повечето от високобюджетните турски сериали са в жанр "историческа драма". Следващият също не прави изключение, защото става въпрос за "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin). Сагата, оглавявана от Бергюзар Корел и Халит Ергенч, заставащи за втори път заедно на снимачната площадка след "1001 нощ", пресъздава събития от 20-те години на миналия век и по-точно - от гръцката окупация на Измир. Като гледал сериала мога да кажа, че екипът, погрижил се за осигуряването на автентични костюми и локации за заснемането му, си е свършил работата повече от отлично. Любопитно е, че въпреки че сюжетното действие през цялото време се развива в Измир, "Ти си моята родина" всъщност е заснет почти изцяло във филмовото студио в истанбулския квартал Бейкоз. Доста често умело са използвани труднозабележими с просто око компютърни ефекти, за да бъде пресъздадена обстановката в Измир. 

Изключително голям бюджет е вложен в създаването на най-успешния турски криминален сериал "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi). Многосезонният феномен, чийто последен за момента сезон бе излъчен през 2016 г. по KanalD, предизвиква същински бум както в родината си, така и в много други държави по света, където се излъчва, както вече разбрахте от рубриката ни "Турските сериали по света". Напоследък все по-често се спекулира възможността за подновяването му и завръщането му в ефира, но официална информация от продуцентите му от Pana Film, работили за последно по провалилата се военна драма "Смяна" (Nobet), все още няма.

Третото място в класацията заема историческата драма "Филинта" (Filinta). Оглавяваната от Онур Туна, когото вече два сезона гледаме в модерната история "Забранената ябълка" (Yasak Elma), поредица се излъчва в продължение на година и половина - от края на 2014-а до средата на 2016-а, първоначално във вторник, а впоследствие в петък вечер по националната TRT1. Въпреки че сериалът е исторически и проследява епохата от залеза на Османската империя, в центъра на събитията не стоят султани и султанският дворец... Сюжетът се съсредоточава върху полицията по времето около свалянето на султан Абдюлхамид и възкачването на трона на султан Абдюлазиз. За снимачна площадка на "Филинта" се ползва голямото филмово плато в SEKA в турския град Измит. 

Със сребро в тазседмичната класация завършва най-гледания турски сериал за последните четири години "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul). Изключително мащабната и внушителна продукция, превърнала се в истински феномен, започва в края на 2014 г., като след по-малко от месец предстои да приключи след пет сезона на върха всяка сряда вечер. Драмата пресъздава доста далечна епоха и събития от тринадесети и четиринадесети век, като подготовката преди началото ѝ трае почти цяла година. По декора на сериала работи екип от 60 души, а за изготвянето на автентични за епохата костюми са използвани над 4000 кв. м. плат. Всички актьори, взимащи участие в сагата, преминават през тримесечна подготовка по конна езда, използване на меч и стрелба с лък - умения, изискващи ролите им. Хореограф на бойните сцени е известният казахстанец Номад, работил по световноизвестните исторически филми "Дженгиз хан", "Ангели от рая", "47 Ronin". Конете, снимащи се в сериала, са били купени и обучени специално за заснемането му. Снимките на първия епизод са продължили един месец. Всичко това прави "Възкресението на Ертуурул" една изключително скъпа, мащабна и внушителна продукция, която неизбежно ще остави силния си отпечатък в историята на турското кино.

Без особена изненада първото място в списъка с най-високобюджетните турски сериали заема "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). Средствата, вложени в заснемането на най-успешния турски исторически сериал, разказващ историята на един от най-успешните и известни османски султани - Сюлейман, възлизат на колосалните 3 500 000 турски лири, което го превръща в най-скъпия и мащабен такъв, създаван досега. Подготовката преди започването му отнема пет месеца, като за снимачна площадка е построено плато с големина 2100 кв. м. Екип от 30 скулптури и художници изготвя копия на произведения на изкуството, присъствали в османския дворец. Въпреки всичките скандали, с които премина излъчването на "Великолепният век" в родината му и продължава да преминава в различни точки на света, още дълго време той ще се помни като сериалът, наложил напълно нови стандарти и представи в правенето на кино в Турция. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото десето за сезона и петдесет и второ подред издание от "Любопитно" следващата събота, 11 май! Припомнете си предишните броеве в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.