Ахмет Мюмтаз Тайлян: "Животът не спира да ме удивлява"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 4 април, продължава публикуването на интервюта с участниците в шестия сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2019 г. Тазседмичното е с четвъртия елиминиран състезател от формата, отпаднал миналия петък - актьора Ахмет Мюмтаз Тайлян. Преди да започнем обаче, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 12 септември 1965 г. в турската столица Анкара. В момента е на 53 години, зодия дева. Започва актьорската си кариера през 1985 г., когато е на двадесет години. През годините се изявява като телевизионен, филмов и театрален актьор, както и като режисьор - има 13 поставени постановки, последната от които от 2012-а. У нас го познаваме чрез ролите му в хитовите сериали "Вярна на себе си" (Ezo Gelin), "Цвете от изтока" (Sahra) и "Любов назаем" (Sonbahar). За последно го гледахме като Хюсню в романтичната комедия "Градско момиче". От началото на 2016-а до средата на 2017-а се снима в хитовата драма "Песента на живота" (Hayat Sarkisi) като емблематичния Байрам Джевхер. През есента на 2017 г. - в проекта от същите създатели "Тайните на живота" (Hayat Sirlari), който, уви, не отбелязва голям успех и приключва преждевременно. Същата съдба последва драмата "Човешка вина" (Insanlik Sucu) от пролетта на 2018-а година. От началото на 2019 г. се снима с ключова роля в криминалната драма "Халка" (Halka), излъчваща се всяка вторник вечер по TRT1. Да започваме с интервюто!

На 50 години сте, но играете по-възрастни роли. Какво ще играете, когато станете на 60?
И тогава ще вдъхвам живот на 60-годишни образи. Да, малко по-млад съм за ролите, които играя в момента, но въпреки това успявам. Актьорската ми кариера ще бъде дълголетна. И без друго имам вид на уморен и изживял много човек. Не се страхувам от тези роли и от това, че ме свързват с тях. Ако има актьор, който може да каже, че не е свързван малко или много с определен тип роли, нека ми се обади. Пък и в крайна сметка не сме астронавти, които летят в космоса. Не трябва да взимаме толкова навътре това, което правим. Не е чак толкова важно. 

Какво мислите за младите актьори, които се вземат прекалено на сериозно?
В бъдеще на всички тях ще им се наложи да слязат на земята. Повярвайте ми, аз не направих изключение. В края на 90-те години имах възможността за първи път да играя заедно с Кадир Инанър (бел. ред. - един от най-уважаваните и известни турски актьори). По това време се взимах за супермен. Но всичко идва и си отива, отминава рано или късно. В противен случай обаче става лошо.

Изисква ли работата в телевизионни сериали по-големи качества от необходимите в театъра?
Актьорската професия като цяло изисква голям комплекс от качества. Но театър се прави много по-трудно от телевизия. Изморително е всяка вечер да играеш едно и също по еднакво добър начин, давайки всичко от себе си. Телевизията не изисква подобно нещо. Всяка седмица играеш различни сцени, понякога можеш да се поотпуснеш и да си по-спокоен. Телевизията предполага повече разнообразие. Но всяка секунда изисква да ѝ отдадеш всичко от себе си. Нещо като постоянно да играеш в Барселона. Дори да си губещ, можеш да бъдеш гол-майстор. Разбирам от тези неща.

Играел сте и в губещи отбори...
Да, участвал съм в сериали, които са били сваляни от ефир. Но винаги съм се старал да бъда гол-майстор. Понякога ми се получаваше, понякога - не. Актьорската професия е като футбола. Както една-единствена звезда, колкото и голяма да е, не може да изнесе цялата работа и целия екип на гърба си цял сезон, така е при футбола. Изисква се отборна, екипна работа. Необходимо е сценаристите, режисьорите, актьорите и всички останали да работят в синхрон.

Имате огромен опит зад гърба си, играел сте какво ли не. Какви са историите и сценариите, които успяват да ви развълнуват и впечатлят след толкова много видяно и изиграно?
"Песента на живота" (Hayat Sarkisi) успя да ме развълнува. "Лейля и Меджнун" - известен на всички сериал, също ме впечатли много. Не винаги има такива истории. Сценарист на "Песента на живота" е Махинур Ергун. Тя непременно и винаги дава цялото си сърце в писането на историите си. Сегашната ѝ не прави изключение. Сериалът ми носи голямо удоволствие. Всички герои в него имат свое послание, което предават на зрителя. Героите не спадат към определени стереотипи, всички те са отделни и неповторими характери. За това принос има талантът на Махинур.

В актьорския състав на "Песента на живота" има много млади актьори...
Когато съм на снимачната площадка и ги наблюдавам, си мисля, че изпълненията на всички заслужават да им се отдели внимание. Няма нито едно слабо звено сред тях. Всички са стоят на мястото си. В някои истории впечатление правят един-двама актьори, които събират вниманието на аудиторията върху себе си. В нашата нещата стоят по различен начин, защото никой не изпъква и не надделява над другия, всички са неповторими. Екипът е страхотен. Често ми се случва да не искам да си тръгвам от снимки, толкова са добри.

Актьорството ли е най-важното в живота Ви?
Не, дъщеря ми е. Скоро ще навърши 18 години. Наблюдавам я как расте. Тя е най-важна в моя живот.

Какво правите заедно с нея?
В съботните дни никога не работя. Съботата е денят на дъщеря ми Айше. Правим това, което тя поиска.

От колко години не работите в събота?
От 12 години. Всяка събота през последните 12 години прекарвам заедно с дъщеря си.

След като можете да се споразумеете с продуцентите си да не работите в съботните дни, защо не сключите клауза работният Ви ден да не надвишава 8 часа, а сцените с Ваше участие - 80 минути? 
Това не зависи от желанията на актьорите. Тук вече зависим от цените за реклама, от печалбите и разходите на телевизията... Всичко това събрано прави голям проблем. Мисля, че ножът все още не е опрял до кокала. Едва когато сериалите започнат да не стават за гледане, ще трябва, щем-не щем, да разрешим тези проблеми.

На какво се ядосахте за последно?
Дневно се ядосвам най-малко два-три пъти. Много лесно се паля от задръстванията по пътищата. Но гневът ми минава много бързо.

Как живеете с диагнозата "диабет"?
От 16 години съм с диабет. Родителите ми починаха от същото заболяване. Опитвам се да съм много внимателен в това отношение. Моментните ми реакции и гневът се дължат до голяма степен на диабета.

Откъде се появиха новините за връзката Ви със Сезен Аксу?
Не знам. И не се интересувам особено. С нея сме много добри приятели. Чувствам се късметлия от факта, че я познавам. Но само толкова. И без друго всички разбраха, че между нас не е имало нищо.

На какво Ви научи животът за тези 50 години?
Не мога да кажа, че животът е спрял да ме удивлява. Научавам отново неща, които съм смятал, че зная. Дъщеря ми също ме учи на много неща. Това ми е достатъчно.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Следващия четвъртък, 11 април, очаквайте интервю с петия отпаднал участник от "Любима турска звезда 2019"! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.