"Турските сериали по света" (8): Колумбия и Аржентина

Здравейте, приятели! Петък е, 26 април, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичните ни спирки са две държави от Латинска Америка, известна в миналото като меката на розовите сериали - Колумбия и Аржентина

Първият турски сериал, излъчен в Аржентина, подобно у нас - в България, е "1001 нощ" (Binbir Gece). Успехът му предизвиква т. нар. домино-ефект и след него аржентинския телевизионен ефир е залят от още турски мелодрами, сред които - "Пепел от рози" (Fatmagül'ün Suçu Ne), "Забраненият плод" (Aşk-ı Memnu), "Времето лети" (Öyle Bir Geçer Zamanki), "Огледален свят" (Adını Feriha Koydum), "Завръщане" (Sıla) и "Малката булка" (Küçük Gelin). Любопитно е, че след навлизането на турските сериали в Аржентина те не слизат от първите места по гледаемост в тамошната рейтинг-класация и по-специално - през 2016 г. в ТОП 5 на най-гледаните телевизионни програми попадат цели три южносъседски драми. Става въпрос за "Пепел от рози", заемащ второ място и излъчващ се под заглавието "Que culpa tiene Fatmagul?", "Завръщане", заемащ четвърто място и ротиращ се като "Sila", и "Малката булка", която е на пето място и която се върти под името "Esposa joven". На върха, само с две десети по-висок резултат от първия подгласник "Пепел от рози", е теленовелата "Богатите не искат позволение" (Los Ricos No Piden Permiso). 


Любопитен е интересът, който драмата "Малката булка" (Küçük Gelin) привлича в Аржентина. Въпреки че проблемите, които сериалът на вече несъществуващата телевизия SamanyoluTV, не стоят на дневен ред в латиноамериканската държава и са далеч от нейните традиции, бит и култура, той отчита изключително високи рейтинги. И всъщност причина за този му успех е може би именно нестандартната за аржентинската аудитория тематика. 

 
Друг любопитен факт, свързващ турските сериали с Аржентина, е установяването на известен турски актьор там. Изпълняващият ролята на Али Кемал в "1001 нощ" Ергюн Демир решава да се премести да живее в Аржентина, след като получава покана за интервю от тамошна медия. Актьорът е силно впечатлен от страната и започва живота си от нулата там, като продължава да се изявява като актьор, вдъхвайки живот на турски персонажи в снимащите се аржентински теленовели и поставяни театрални постановки. 

Отиваме в Колумбия, за да разберем кои са турските сериали, постигнали успех там! През август 2017 г. излъчването си в страната, която свързваме с Пабло Ескобар, започва драмата с Туба Бююкюстюн и Къванч Татлъту "Искрите на отмъщението" (Cesur ve Guzel), която след това се среща още със зрителите в Боливия и Порто Рико. Любопитно е, че въпреки като цяло телевизионната аудитория в Колумбия да е по-затворена за чуждестранни продукции, напоследък турските сериали си пробиват път сред тях и се превръщат в своеобразна мода. Поглеждайки към Чили и излъчващите се там южносъседски драми, колумбийските зрители все по-често стартирали онлайн-кампании в социалните мрежи с искания към телевизиите да ги излъчат и у тях. 

Още един турски сериал, постигнал успех в Колумбия, е сякаш позабравената драма, направила премиерата си в Турция през 2007 г. - "Сълзи над Босфора" (Elveda Derken). Там тя се излъчва по телевизия Imagen под заглавието "Mi último deseo", като историята за доктор Ляле успява да впечатли колумбийските зрители. Напомняме, че главните роли в нея изпълняваха Бурджу Кара, Едже Услу и Гьокхан Тепе. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте деветото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 3 май! Бърз достъп до предишните броеве имате в архива на рубриките ни тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.