"Турските сериали по света" (7): Монголия

Здравейте, приятели! Петък е, 19 април, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е Монголия. Повлияни едновременно както от руската, така и от китайската култура, е изключително интересно да се анализират настроенията и предпочитанията на тамошните зрители, що се отнася до серили. Въпреки че за разлика от Китай, където, както миналата седмица заедно научихме, се упражнява голяма цензура над излъчващото се по телевизията съдържание, в Монголия тези медийни ограничения падат още през 1998 г., броят на чуждестранните продукции, ротиращи се там, все още е малък. Нека разберем кои са турските сериали, популярни в Монголия!

Резултат с изображение за 20 dakika mogolistan
Интересът към историята на монголските зрители е причина за големия успех на исторически заглавия като "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul) и "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). По-различен и привличащ внимание обаче е случаят с "20 минути" (20 Dakika). Криминалната драма, излъчена през 2013 г. в Турция, се отличава с модерното си излъчване и нотки на мистерия и разследване, изискващи повече от повърхностно стоене пред екрана. В Монголия сериалът, в чиито главни роли се въплъщават Туба Бююкюстюн и Илкер Аксум, се излъчва по TV9 - първата монголска телевизия, излъчваща 24-часово съдържание от 2003 г. насам. А тъй като монголците използват кирилицата като азбука, паралелно е излъчването на "20 минути" и в Русия. 

Голям интерес в Монголия привлича един от най-успешните турски сериали за последните години "Твоят мой живот" (Paramparca). Драмата, превърнала се във феномен, се среща с монголските зрители през януари 2017 г., като се излъчва по телевизия Asian Box под заглавието "Жаргалын хэлтэрхий". Жанрът на сериала, съчетаващ в себе си семейна и любовна драма, е една от причините за големия му успех в Монголия. А актрисата, изпълняваща главната роля в него - Нургюл Йешилчай, се превръща във всенародна любимка и въпреки сравнително ниската активност на монголците в социалните мрежи, се създават десетки нейни фен-страници в интернет, сплотяващи феновете ѝ.

След успеха, който пожъва с "20 минути", монголската телевизия TV9 продължава да излъчва успешни сериали с участието на Туба Бююкюстюн в главната роля. Сред тях е "Черни пари и любов" (Kara Para Ask) - отново криминална драма с нейно участие, в която обаче си партнира с Енгин Акюрек и която е по-успешна в родината си. Историята на невъзможната любов на Елиф и Йомер приковава монголските зрители пред екраните, като интересът към нея по телевизията е пропорционален с този в интернет-пространството. "Черни пари и любов", излъчващ се в Монголия под заглавието "Бохир мөнгө Хайр сэтгэл ОАКино", е изключително коментиран в социалните мрежи. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте осмото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 26 април! Бърз достъп до предишните броеве имате в архива на рубриките ни тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.