Боран Кузум: "Ако не бях станал актьор, щях да съм икономист"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 18 април, продължава публикуването на интервюта с участниците в шестия сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2019 г. Тазседмичното е с шестия елиминиран състезател от формата, отпаднал миналия петък - актьора Боран Кузум. Преди да започнем обаче, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 1 октомври 1992 година в турската столица Анкара. В момента е на 26 години, зодия везни. Започва да се занимава професионално с актьорско майсторство през 2011 г., когато е на 19 години. Първите му роли са в късометражните филми "Да докоснеш любовта" (Aska Dokunmak) от 2012-а и "Да създадеш човек" (Bir Adam Yaratmak) от 2014-а. Първото му участие в сериал е в провалилата се драма от есента на 2015 г. "Майки и мащехи" (Analar ve Anneler). В началото на 2016-а се включва с ключовата роля на принц Мустафа в първия сезон на историческия сериал "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), който постига успех навсякъде по света, освен в родината си. Световната слава и обичта на феновете го спохожда по-късно, в края на 2016 г., когато става част от екипа на историческата драма "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin). В нея пресъздава образа на Леон, превърнал се във феномен. Така се превръща в любимец на зрителите, а екранната му любов с Мирай Денер е по-коментирана дори от главните герои в сериала. През лятото на 2017-а година се снима в първия си дългометражен игрален филм "Проницателният Реджай" (Cingoz Recai), в който си партнира с Кенан Имирзалъоулу, Мерием Узерли и Халюк Билгинер в главните роли. Последната му изява на малък екран бе съпътствана от неочакван неуспех в драмата "Хълмът на соколите" (Sahin Tepesi), излъчила се в края на 2018 г. Да започваме с интервюто!

Като зрители дължим удоволствието да те познаваме и гледаме на екрана с внезапното ти решение да прекъснеш икономическото си образование и да постъпиш в Консерваторията, нали?
Голяма част от колегите ми казват, че са мечтаели да станат актьори откакто се помнят, още от детството си. Аз пък никога не съм искал да стана актьор. Но винаги съм се интересувал от изкуството, исках да бъда творец. Знаех, че някой ден със сигурност ще се занимавам с творчество. Стигнах до този момент от живота си стъпка по стъпка. В продължение на една година следвах специалност "икономика" в Анкарския университет, но бързо разбрах, че мястото ми не е там. Това беше повратен момент за мен. Трябваше или да започна нещо ново, или да продължа и да живея живота си по начин, какъвто не искам.

Как родителите ти приеха това твое решение?
Не ми беше лесно да им кажа какво съм решил. Затова в продължение на известно време всяка сутрин излизах от вкъщи, сякаш отивам на лекции, а всъщност ходех на кино или сядах в някое кафене и четях книги. Не исках да продължавам да следвам икономика. И постъпих в Консерваторията към Истанбулския университет със специалност "театрално изкуство".

Единствено дете в семейството си, при това много очаквано и късно дошло...
Родителите ми винаги са се интересували от изобразителното изкуство. Израснах в дом, в който баща ми постоянно се интересуваше и от музика. Всъщност той се пенсионира, след като работи като заместник-директор в Държавния театър в Анкара. Майка ми пък е завършила изящни изкуства.

Какви са мечтите ти, свързани с професията ти?
Единствената ми цел е да бъда свободен актьор. Надявам се да я осъществя. През целия си живот съм искал да се занимавам с изкуство. Но заедно с това ръка за ръка вървят и други странични неща. Като славата, например... Всичко това тепърва предстои да изживея.

Трудно ли ти беше да стигнеш до мястото, на което се намираш в момента?
Докато следвах в Консерваторията, исках да работя по специалността си, да се развивам. Мислех си, че колкото по-отрано започна, толкова по-добре ще бъде. Но до участието ми в "Майки и мащехи" се явявах на много кастинги, които бяха неуспешни за мен и след които не ме одобряваха. Като се замисля, по-добре, че се е случило така.

Доколкото знам, си се сблъсквал с неодобрение и заради външния си вид...
Да. Често ми казваха, че имам остър нос, че цялостното ми изражение е строго и сурово, че мога да играя само лоши момчета... Поставяха ме в рамки, от които не можех да изляза. Сблъсквах се с подобни проблеми до участието ми в "Майки и мащехи". След явяването ми на кастинга за ролята ми в сериала, за първи път получих различен отговор: "Направи всичко, което се изискваше от теб, останалото е в нашите ръце". Одобриха ме, направихме някои промени във визията ми и се подготвих за персонажа си.

Веднага след първата ти роля ли дойдоха предложения за участия в следващи проекти?
Не. Чаках някъде три-четири месеца. Но и без друго знаех какво ми предстои да изживея, още преди да се гмурна в дълбокото. Не исках да излизам от пътя, по който вече бях поел. Защото не смятам, че изкуство се прави на база нечии желания и техните изпълнения. Ако трябваше да следвам и да изпълнявам това, което ми се налага, трябваше вместо да съм в Консерваторията, да ходя на фитнес и да помпам мускули. Или да позирам за снимки в Instagram. Ако трябваше да следвам този модел, нямаше да съм това, което искам и което съм сега.

Тоест, си от тези, на които всичко им се случва след много усилия и препятствия?
Вярвам, че когато искаш нещо, трябва да дадеш всичко от себе си, за да го осъществиш. След участието ми във "Великолепният век: Кьосем" се настроих за ролята на Леон в "Ти си моята родина" и вярвах, че трябва да я изиграя. Явих се на кастинга за нея пет пъти и най-накрая бях одобрен.

С кого би искал да си партнираш в предстоящите си проекти?
Искам да работя заедно с колегите ми от Консерваторията. За да стигна до мястото, на което съм в момента, най-голяма заслуга имат именно те. Заедно се подготвяхме по цели нощ, заедно се развивахме и вървяхме по пътя. Затова искам да играя с тях.

В какъв момент от живота си се намираш в момента?
Чувствам се малко поостарял. За кратък период от време ми се случиха много неща. За две години животът ми не се промени кой знае колко, но участвах в три сериала и така осъществих една голяма своя цел. Сега се стремя към театъра и киното.

Върху какво от ежедневието си винаги внимаваш и му обръщаш внимание?
Искам винаги да съм спокоен. А за да постигам този необходим вътрешен покой, имам нужда от изкуство. Правейки изкуство, обръщам внимание на мнението на зрителя, за да разбера това, което не му е достигнало. В момента, например, вдъхвам живот на грък в излъчващ се в Турция сериал. Ако не броим обидите и заплахите, които получих след излъчването на първите епизоди, в момента, след като аудиторията е опознала по-добре героя ми и преодолявайки предразсъдъците си, забелязвам, че той става все по-харесван. 

Освен че играеш, също така и рисуваш...
Много обичам да рисувам. В началото рисувах гледките, които ме заобикалят. Сега, когато вече имам някакъв определен опит, съм в период, в който искам да дам израз на желанията си в своите рисунки. Тъй като в Истанбул живея в малка къща, успявам да намеря възможност да рисувам единствено когато се прибера при семейството си в Анкара. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Следващия четвъртък, 25 април, очаквайте интервю със седмия отпаднал участник от "Любима турска звезда 2019"! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.