"Турските сериали по света" (6): Китай

Здравейте, приятели! Петък е, 12 април, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е далечен Китай. 

Китай е най-силната държава на континента Азия, доминираща с населението и икономиката си в цял свят. От културна гледна точка, китайската държава е една от най-старите в света, именно заради което е толкова исторически и културно богата. Ако обаче трябва да анализираме какво гледат китайците по телевизията и кои са предпочитаните от тях жанрове продукции, то на челните места застават любовните, историческите и патриотичните драми. Голямо отражение на това какво се излъчва по телевизията дава политическият режим, под който се намира Китай. Важно е обаче да се отбележи, че е абсолютно забранено използването на политически теми в телевизионните продукции, излъчващи се там. Колкото и затворен да изглежда, Китай се отваря все повече за света, като това се забелязва и в предпочитанията на телевизионната аудитория, гледаща все повече комедийни и модерни семейни истории, както и трилъри. Сред най-харесваните и гледани чуждестранни сериали в Китай са тайванските и южнокорейските. Разбира се, своето място под слънцето там намират и турските мелодрами, за които ще говорим днес.

Първите два турски сериала, излъчени по китайската телевизия CCTV8 (China Central Television) и преминали преди показването си в ефир през не малка цензура, са "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil) и "Забраненият плод" (Ask-i Memnu). Въпросният канал е най-силният на телевизионния ринг в Китай, като аудиторията му, в която се причисляват както китайските, така и тайванските и виетнамски зрители, възлиза на колосалните 1,3 милиарда. Разбира се, съдържанието, излъчващо се по CCTV8, e под строгия контрол на управляващата там Китайската комунистическа партия.

Тъй като представя историята на Османската империя, историческата драма "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil) е сметната за подходяща да бъде излъчена в Китай. Китайските зрители намират не малко прилики между Китайската и Османската империя и начините им на управление, като тези сходства привличат интереса им. Въпросните общи черти в китайската и турската историческа култура, които са причина за успеха на "Великолепният век" в Китай, е именно мотивът за голямата любовна история. Както в турския, така и в някои от най-успешните китайски исторически сериали - като "Безкрайна любов" (Eternal Love) и "Жената на краля" (The King's Woman), въпросната тема присъства с една и съща тежест.

Въпреки "провокативния" си сюжет, изненадващо е допускането на "Забраненият плод" (Ask-i Memnu) на екран в Китай. Една от най-успешните турски драми, представяща типичната история за невъзможна любов, се радва на голям интерес, излъчвайки се паралелно и по CCTV8, и по TVB Pearl в Хонг Конг. Тъй като населението в Китай все още се придържа стриктно към патриархалния тип общество, сакралността и неприкосновеността на семейството, е необясним успехът на "Забраненият плод", който развенчава до не малка степен тези идеали. Най-вероятно не малка част от сцените в сериала са били цензурирани. Ако се питате за заглавието, под което драмата с Къванч Татлъту и Берен Саат се е излъчвала в Китай, то то е "慧眼". 

Макар и да не е на 100% сигурно, за кратко през китайския телевизионен ефир, сякаш по погрешка, е преминала и криминалната драма "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi). И докато в Афганистан тя се радва на огромен успех, както научихте в предишното издание на "Турските сериали по света", то в Китай набързо е свалена от екран заради патриотичната си насоченост към Турция, каквато е недопустима в Китай. 

Тъй като интернет-пространството в Китай, също като телевизионния ефир, се намира под строгите рестрикции на държавата, не са известни отзивите на китайските зрители относно турските сериали в социалните мрежи. Както може би знаете, използването на фейсбук в Китай е нелегално, като там съществуват други китайски социални мрежи. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте седмото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 19 април! Бърз достъп до броевете занапред ще имате в архива на рубриките ни тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.