Бюлент Инал: "Никога не спирайте да се борите!"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 21 март, продължава публикуването на интервюта с участниците в шестия сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2019 г. Тазседмичното е с втория елиминиран състезател от формата, отпаднал миналия петък - актьора Бюлент Инал. Преди да започнем обаче, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 19 май 1973 г. в турското градче Шанлъурфа. В момента е на 45 години, зодия телец. Започва да играе в телевизионни поредици още от 1992 г., когато е едва на 19 години, а първите му роли са епизодични. Голямата популярност го спохожда след участието му в излъчения у нас хит "Под липите" (Ihlamurlar Altinda) с Туба Бююкюстюн през 2005 г. Следващата му успешна роля е тази на Яман в драмата "Безкрайна песен" (Bitmeyen Sarki) с Бергюзар Корел през 2010 г. Всичките му следващи роли също са доста харесвани от зрителите. През 2011 г. изиграва главната роля в излъчената у нас мелодрама "Момичето, което обичах" (Bir Cocuk Sevdim), а през 2014-а взе участие в криминалния "Татар Рамазан" (Tatar Ramazan). В края на 2014 година се снима в сериала "От време оно" (Urfaliyam Ezelden) - един от малкото провалили се проекти с негово участие. Дава си почивка от всякакви професионални изяви за две години и така през есента на 2016-а се завръща на екран в семейната драма "Семейни тайни" (Babam ve Ailesi), която също като предишната не привлича нужната гледаемост и бива свалена от екран след 13 епизода. Същата обаче бе излъчена с голям успех у нас по БТВ през лятото на миналата година. В момента актьорът пресъздава главната роля в хитовата историческа драма "Абдюлхамид" (Payitaht Abdulhamid), въртяща епизоди от третия си сезон всяка петъчна вечер по TRT1. Да започваме с интервюто!

Как се подготвихте за ролята на султан Абдюлхамид в едноименния сериал?
Абдюлхамид е изключително кинематографичен образ за един актьор. В самото начало изпитвах притеснения, но много исках да изиграя тази роля, след като ми я предложиха година преди началото на сериала. Бях напрегнат, но благодарение на отличния сценария, режисура, страхотните продуценти и целия актьорски състав, резултатът от работата ни е много добър. По-специално се подготвях заедно със сценаристите ни. В продължение на три месеца четох много исторически книги и документи, свързани със султан Абдюлхамид. Знаех, че ще вляза в неговия образ по достоен начин.

Мненията на видни историци относно играта Ви в сериала са на двете крайности...
В началото на сериала се запитах точно това - как историците ще оценят играта ми, как ще гледат на мен. Но по-късно взех решение да спра да се притеснявам за това как ще ме оценят историците, а се съсредоточих върху това, което е в ръцете ми и което зависи от мен, а именно - актьорското ми изпълнение. На мен се пада да накарам зрителя да повярва в постъпките, мислите и думите на Абдюлхамид. Притесненията, които изпитвах в началото, оставих настрана. Защото това не е моя работа. А на историците. Гледам положително не само на султан Абдюлхамид, а на всички исторически личности от миналото ни. Интересувам се особено много от това какво са направили и какво са оставили на нас - наследниците си. Например, приемайки да изиграя него, започнах да работя по това да разбера вътрешния му свят. Изключително ме впечатлиха две книги, написани от психиатри, относно неговия живот като принц и последвалото му изкачване на трона като султан. Впечатли ме неговият вътрешен свят, връзката му с майка му, това, че губи детето си...

Защо приехте да участвате в сериал, който разкрива не толкова бляскавата страна на Османската империя, а показва и трудностите, преживявани в нея?
Във всяка една история зрителят иска да гледа победители. В "Абдюлхамид" разказваме на езика на историята, на езика на миналото. Не е от значение дали сериалът представя период на възход или на падение. Важното всъщност е борбата. Може да превземете една крепост, но много по-важно е как след това ще удържите на последвалите удари и нападения, дали ще можете да я опазите отвътре. Духа, в който разказваме историята ни, от самото си начало се харесва на зрителя. За нас е наистина много хубаво да представим на аудиторията една 33-годишна борба - да я накараме да я разбере и да я види под различни ъгли. Това е в основата на всичките ни усилия. А посланието, което искаме да предадем, е: "Никога не спирайте да се борите!". 

Високо оценени са способностите Ви на скулптор, каквито изисква образа на Абдюлхамид, тъй като и на него са му идвали отръки...
Още като малък много обичах да майсторя всякакви неща с ръцете си. Като дете много обичах да правя фигурки от глина, да ги пека и след това да ги изрисувам. И в училище съм се занимавал не малко с това. Но не съм толкова талантлив, колкото Абдюлхамид. Той е бил невероятен скулптор. Аз не съм чак толкова добър.

Какви са реакциите на хората, когато Ви срещнат навън - без всичките пищни костюми и грим?
Обсипвани сме от голямо внимание и любов както на снимачната площадка, така и извън нея от нашите зрители. Отношението на обичащите Абдюлхамид е особено добро. Всички ни подкрепят. И най-важното - когато се разхождам навън и срещна хора на възрастта на дядо ми, те ме спират и ми казват: "Господарю!", понечвайки да ми целунат ръка. Тези техни реакции много ме впечатляват.

Президентът Реджеп Тайип Ердоан също е сред феновете на "Абдюлхамид"...
Благодаря на президента ни, който винаги подкрепя сериала ни. Където и да отидем в Турция, държавните служители, независимо от какъв ранг и на какво ниво, ни се радват също толкова много, колкото обикновените граждани. Радвам се, че посланието, което се опитваме да предадем от екрана, се разбира и получаваме благодарност и подкрепа в замяна.

Смятате ли, че си приличате външно със султан Абдюлхамид?
Относно това също изпитвах притеснения в началото. Дали външно приличам на него? Дали това всъщност е чак толкова важно? Неговият нос е по-остър, мислех си как моят също да изглежда такъв. Относно гъстата му брада, в един момент се чудех дали да не си присадя. Походката му пък е леко приведена, трябва ли да се съобразя с това. Много мислехме за всичко това с екипа. Но впоследствие решихме, че най-важното е да пресъздадем умело и убедително вътрешния свят на героя, неговите чувства. Защото щеше да е много глупаво да се опитвам да приличам едно към едно на него. Пък и би било много трудно. 

Харесвате ли се, когато се погледнете в огледалото като Абдюлхамид?
Костюмите и грима много ми харесват, разбира се. Все пак влизам в образа на султан, трябва да излъчвам достолепие, респект и да тежа на мястото си.

Интересно е, че Абдюлхамид е израснал без майка си...
Да. Когато е на 5-6 години, майка му се разболява. За да не зарази останалите в двореца, бива изпратена да живее в Бейлербей. Когато е на 10-11 години, тя умира. Това събитие се отразява много силно на живота му. Голяма травма след това е смъртта на дъщеря му, когато е едва на шест. Психоаналитиците, с които работихме по неговия образ, казват, че причината да не демонстрира близост с деца и да поддържа дистанция с тях, въпреки че много ги обича, е страхът му от загубата. 

Султан Абдюлхамид е бил голям новатор за времето си...
Определено. Не е прекъсвал връзките на Османската империя със запада, виждал е хубавите му страни и ги е прилагал в родината си. Голям принос е имал към развитието на икономиката, на банковото дело, на образованието.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Следващия четвъртък, 28 март, очаквайте интервю с третия отпаднал участник от "Любима турска звезда 2019"! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.