"Любопитно" (46): криминалните досиета на турските звезди

Здравейте, приятели! Събота е, 30 март, продължава новият сезон на рубриката ни "Любопитно", в чиито издания Ви отвеждаме в необятния свят на турските сериали, за да разкрием пазени и неподозирани тайни от тяхната кухня, да съставим любопитни и изненадващи класации, да извадим наяве криминалните и интимни досиета на любимите Ви актьори. В четвъртия за сезона брой влизаме в съда, за да представим делата, водени срещу и от някои от най-известните турски актьори и актриси през последните години. Защото колкото и големи звезди да са, те също са хора и правят грешки, а пред закона всички са равни. Да започваме!

Едно от най-скандалните звездни дела в южната ни съседка за последните години е това, водено срещу двама от най-известните млади актьори - Чаатай Улусой и Гизем Караджа. През есента на 2012 г. двамата си партнират в третия сезон на хита "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), вървял под заглавието "Пътят на Емир" (Emir'in Yolu), като наред с професионалния им живот, разтърсен от провала на сериала, пострадва и личният им. Срещу двамата е повдигнато обвинение за употреба и разпространение на наркотици, което предизвиква огромен скандал в турското медийно пространство и разклаща сериозно кариерите им. Чаатай и Гизем потвърждават, че по време на снимките на "Пътят на Емир" няколкократно са употребявали наркотични вещества, но в минимални количества и под влияние на умората от продължителния и изтощителен снимачен процес. Двамата отричат категорично да са участвали като дилъри в наркопласьорство, но въпреки силната им защита, делото срещу тях се проточва и продължава... и до момента, повече от шест години след повдигането му! Наказанието, което грози Улусой и Караджа през целия този период, е от четири години и два месеца лишаване на свобода, но до момента защитата им в лицето на техните адвокати успява да го избегне. Последното изслушване по делото им се състоя на 21 март, като взимането на решение отново бе отложено.

През последните години ставахме свидетели и на дела, водили се между екранни партньори в хитови сериали. В началото на 2016-а година в турското медийно пространство започва усилено да се говори за голямото напрежение между актьорите Еркан Петеккая и Нургюл Йешилчай, изпълняващи главните роли в първите два сезона на драмата "Твоят мой живот" (Paramparca). Неразбирателството между двамата е породено от неуважителното отношение, което Еркан проявява към Нургюл, изразяващо се в дискриминация на полова основа, упражнявана от него върху нея. Йешилчай е крайно възмутена от поведението на екранния си партньор, който освен всичко това, си позволява и да идва в нетрезво състояние на снимачната площадка, което още повече нажежава отношенията им. В един момент неприязънта им един към друг принуждава режисьорите на "Твоят мой живот" да сведат до минимум общите им сцени, а по-интимните, в които от тях се изисква да се целуват, се монтират с високотехнологична програма, използвана за първи път в историята на турските сериали именно по този повод, при която контакт между актьорите не е необходим. Напрежението обаче ескалира и Нургюл взема решение да напусне екипа на сериала, след като не получава никаква подкрепа и разбиране от страна на останалите си колеги. Героинята ѝ Гюлсерен бива убита на сватбата си с главния герой Джихан, изигран от Еркан Петеккая, и така пътят на Йешилчай и този на "Твоят мой живот" се разделят. Несломимата актриса обаче не се примирява и завежда дело срещу Еркан Петеккая за нанесени морални щети и обида. Резултатът от делото изненадва всички - година след скандала, в началото на 2017-а година, Нургюл Йешилчай оттегля иска си и цялата сага приключва без победа или загуба за нито един от двамата. 

Зависимост ли е острият език? С крайните си думи и обиди са известни някои от най-талантливите турски... актриси! Да, не мъжете, а жените в турския шоу-бизнес са по-крайни в изказванията и позициите си, противно на схващанията и стереотипите. Пример за такава дама е Зюхал Олджай. Известната турска актриса и певица, позната у нас от "Ифет", "Една любовна история" и "Висше общество", винаги е разбунвала духовете в медийното пространство и е събирала погледите върху себе си, за добро или зло, с цветния си език. Когато обаче крайните ѝ думи са отправени към държавните власти, нещата приемат по-сериозен и опасен вид. Зюхал излиза на музикалната сцена в заведение в истанбулския квартал Кадъкьой на 5 август 2016 г., като по време на изпълнението си на песента "Зарязала съм целия свят" (Bos Vermisim Dunyayi) тя включва името на турския президент Реджеп Тайип Ердоан към следния куплет от нея: "Всичко е напразно, всичко е лъжа, някой ден животът ти ще свърши, но засега това е само мечта". Заедно с това свидетели потвърждават показването на неприлични знаци с ръце от нейна страна по време на тази ѝ изява. Така срещу Олджай е заведено дело за обида към президента, като наказанието, което адвокатите му изискват да ѝ наложи съда, е 10 месеца лишаване от свобода. В своя защита скандалната актриса заявява, че по време на участието си въпросната вечер е била под влияние на алкохол, а неприличните знаци от нейна страна са били отправени не към Ердоан, а към клиент на заведението. Делото обаче бе отменено и все още не е приключило. 

От изказванията си, отправени към първата дама на Турция, пък си изпати младата актриса Селин Шекерджи. През 2016 г. красавицата, известна в България с ролите си в "Ангели-пазители" и "Горчива любов", публикува tweet в профила си в социалната мрежа Twitter, в който споменава името на съпругата на турския президент Реджеп Тайип Ердоан - Емине Ердоан. Малко по-късно срещу Селин е заведен иск от първата дама, която се е почувствала обидена от посланието на публикацията ѝ. В крайна сметка обаче всичко завършва благополучно, като въпреки уверенията на Шекерджи, че въпросният tweet не е целял да засегне г-жа Ердоан, тя поднася искрените си извинения към нея и така искът бива оттеглен.

Свързано изображение
Подобен е и случаят на скандалната и провокативна актриса Гонджа Вуслатери. През 2013 г., когато сегашният турски президент Реджеп Тайип Ердоан заема поста "министър-председател", екранната Шуле от "Майка" (Anne) публикува многозначно послание в профила си в социалната мрежа Twitter, отправено към него. Адвокатите на турския държавен глава завеждат дело срещу Гонджа с искане към съда да бъде осъдена на една до две години лишаване от свобода, но защитата ѝ се оказва не по-малко силна и Вуслатери успява да избегне наказанието, като в същото време отрича отправените ѝ обвинения. 

Резултат с изображение за ufuk bayraktar
Звездите, чиито досиета представихме досега, успяват да избегнат наказанието "лишаване от свобода", но има техни колеги, които не могат да се похвалят със същия късмет... Сред тях е актьорът Уфук Байрактар, познат у нас с ролята си в "Езел", който през изминалите няколко месеца бе на топло. И не заради обида към държавните власти или към екранна партньорка, употреба или разпространение на наркотици, а заради разполагане с незаконно оръжие. Уфук, който за последно преди влизането си в затвора се снима във втория сезон на историческата драма "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin), бе хванат при полицейска проверка с незаконния пистолет на баща си, като заради това си провинение бе осъден на лишаване от свобода. За щастие, наказанието му не бе голямо и наскоро изтече, като Байрактар вече е на свобода, за радост на феновете си.

Свързано изображение
Както разбрахте от първото за сезона издание на "Любопитно", е било много възможно една от главните роли в хитовата драма "Забранената ябълка" (Yasak Elma) - тази на Ендер, да бъде изиграна от Нургюл Йешилчай. Любопитно е, че актрисата, изпълняваща я в крайна сметка - Шеввал Сам, сякаш последва съдбата на Нургюл и на снимачната ѝ площадка се сблъсква с проблемен екранен партньор. В случая - в лицето на ветерана Талат Булут. Срещу същия в края на първия сезон на сериала е заведено дело за сексуален тормоз от младо момиче, работещо като гардеробиерка в техническия екип. Случаят разтърсва из основи медийното пространство в южната ни съседка и цяло лято не излиза от дневния ред. Това обаче не е единственият удар срещу Талат... След въпросния скандал екипът на "Забранената ябълка" се разделя на две - едната част, поддържаща и подкрепяща скандалния актьор, а другата, заставаща крайно срещу него и разграничаваща се от постъпката му. В отбора на противниците на Талат Булут начело застава екранната му партньорка Шеввал Сам, срещу която белокосият актьор завежда дело с искане за компенсация за нанесени му от нея морални щети на стойност 100 000 лири. Въпросните щети, според него и адвокатите му, се изразяват в своеобразната кампания срещу него, завела Шеввал в социалните мрежи. Отговор от нея не закъснява и тя отвръща на удара с още по-голям, завеждайки, от своя страна, дело срещу Талат Булут на стойност 101 000 лири. Делата, заведени от двамата един срещу друг, продължават все още. Сякаш обаче везните накланят в полза на Шеввал...

Резултат с изображение за deniz cakir dava
Един от последните скандални случаи, разтърсили медийното пространство в Турция, бе обидата на Дениз Чакър към мюсюлманки, посетили с традиционния за религията хиджаб заведение в търговски център. Група жени, които обядвали във въпросния ресторант с покрити глави, стават мишена на острия език и непредвидим характер на известната актриса от "Листопад" и "Ифет", която ги засипва с обиди на религиозна основа. Въпросните жертви избират да не търсят лична саморазправа, а да разрешат проблема си с Дениз в съда, като завежда дело за обида срещу нея. Чакър отрича до последно отправените към нея обвинения, но искът, водещ се срещу нея, успява да засегне не само личния ѝ, но и професионалния ѝ живот, тъй като въпросният скандал се разиграва по време на излъчването на последния ѝ сериал "Налягане" (Vurgun), чийто успех бе повлиян от него и се провали, приключвайки след шест епизода.

KAMERA KAYITLARI Ä°NCELENDÄ°
Продължаваме с делата, водени между екранни партньори в сериали! Със скандал преминава излъчването на летния сериал от 2016-а година "Кой от нас не е обичал?" (Hangimiz Sevmedik), по време на чиито снимки възниква напрежение между актьорите, изпълняващи главните роли в него - Джан Яман и Селен Сойдер, довело до последвало дело, водещо се между двамата. Подобно на предишните случаи, и тук чашата на напрежението се е пълнила капка по капка, като последната е дала повода за загрубяването на играта и стигането до съд. В средата на семейната комедия на TRT1 напрежението между Джан и Селен се реже с нож, като в един момент Яман не издържа и замеря Сойдер с чаена чаша, отправяйки ѝ заедно с това крайно обидни думи. Въпросната, която у нас познаваме от "Сезони на любовта", решава да сложи край на участието си в "Кой от нас не е обичал?" след този случай и напуска екипа, като в същото време завежда дело срещу актьора от "Любов на инат" и "Горчиво и сладко", което намери своя изход буквално преди няколко часа. Две години след началото, съдебният процес бе прекратен с обявяването на Джан Яман за виновен и присъждането му да заплати близо 8000 лири обезщетение за нанесените морални и физически щети над ищцата Селен Сойдер. 

Резултат с изображение за umut evirgen ve tuba büyüküstün
През лятото на 2017-а година турското медийно пространство бе скандализирано от начина, по който наяве излезе новата половинка на най-известната турска актриса Туба Бююкюстюн. На излизане от ресторант, в който звездата от "Гордата Аси", "Под липите", "Огнено сърце" и "Искрите на отмъщението" вечеря с новия си приятел Умут Евирген, двамата бива пресрещнати от репортери, които в този момент откриват същинска находка и за първи път ги заснемат заедно, потвърждавайки плъзналия слух за отношенията помежду им. И въпреки че папараците в Турция са свикнали с неособено доброто отношение на звездите към себе си, това, с което се сблъскват при заснемането на новата светска двойка Туба-Умут минава всякакви граници. Бизнесменът, завоювал сърцето на Бююкюстюн, вади оръжие срещу тях и го насочва заплашително. Случаят става прецедент, като, разбира се, Евирген е заведен под съдебна отговорност и въпреки че собствеността на оръжието му е установена, срещу него бива заведен иск от въпросните репортери. Скандалът се отразява не особено добре на кариерата на Туба Бююкюстюн, която след него за малко да се раздели с изявите си като посланик на добра воля към УНИЦЕФ. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото пето за сезона и четиридесет и седмо подред издание от "Любопитно" следващата събота, 6 април! Припомнете си предишните броеве в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.