"Турските сериали по света" (4): Виетнам

Здравейте, приятели! Петък е, 29 март, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е Виетнам. Как се възприемат турските сериали в страна, на чиято територия дълго време са се водили войни и която днес се управлява под социалистическа система, научаваме заедно сега!

Без изненада и във Виетнам най-предпочитаният жанр телевизионни сериали е мелодрамата. Дълго време южноазиатската страна е била под влиянието на многосерийни истории от Южна Корея - един от най-големите филмови производители в света, по чиито продукции през последните години бяха направени десетки турски римейкове. Отскоро обаче път във Виетнам си проправят както турските, така и индийските сериали, които привличат все по-голям интерес към себе си. 

Първият турски сериал, излъчен във Виетнам, е "Езел" (Ezel). Там той започва през 2012 г., като успява да впечатли виетнамския зрителя. Изключително любопитен факт е, че всъщност закупуването на "Езел" във Виетнам се е осъществило по искане на тогавашния министър-председател на страната, който по време на своя визита в България, където по това време криминалната драма се излъчваше в ефира на НоваТВ, е харесал изключително много историята ѝ и е пожелал тя да бъде показана и по виетнамския ефир. Ето, че за излъчването на турски сериали във Виетнам, оказва се, принос има България. 

През 2017 г. премиерата си във Виетнам прави една от най-успешните турски романтични комедии "Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi). Най-търсеното заглавие на сериал в Турция през 2014 г. там върви под името "Mùa anh đào", като се излъчва по виетнамската национална телевизия VTV. Главната двойка, около която се върти сюжетното действие - Йойкю и Аяз, придобива огромна популярност сред виетнамските зрители и застава редом до най-харесваните герои от южнокорейски сериали във виетнамски класации. Любопитно е, че при обявяването на старта на "Сезонът на черешите" виетнамската национална телевизия изтъква факта, че сериалът е турски. Марката, в която се превърнаха турските сериали по света, е известна на всички ни...

Друго харесвано турско заглавие във Виетнам е "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat). Въпреки провала, който отбеляза в родината си, драмата на Ay Yapim с участието на Кадир Доулу и Седа Бакан в главните роли се радва на огромен интерес в южноазиатската държава по време на излъчването си там. Във Виетнам тя се ротира по телевизия VTV Phim, като е своеобразен прецедент, тъй като започва излъчването си там само няколко месеца след приключването си в Турция, имайки се предвид, че обикновено турските сериали се купуват и показват в азиатските държави минимум година-две след излъчването си в родината си.

Стихията "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil) не пропуска да премине и през Виетнам. Най-продаваният турски сериал по света започва излъчването си в южноазиатската държава през месец февруари 2015 г. по телевизия HTV7, вървейки под заглавието "Thời đại hoàng kim - The Golden Age". Представяйки коренно различна и далечна от виетнамците обстановка, бит, култура и порядки, историческият феномен привлича огромен интерес към себе си и завоюва сърцата на виетнамските зрители. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте петото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 5 април! Бърз достъп до броевете занапред ще имате в архива на рубриките ни тук

2 коментара:

Анонимен каза...

Много се радвам, че има такава рубрика.Дано продължи не след малко повече от 11статии да се изчерпите ще има бой!!!

Анонимен каза...

Кои държави предстои да разгледате?

Предоставено от Blogger.