"Турските сериали по света" (1): Испания

Здравейте, приятели! Петък е, 8 март, честит празник на всички дами! Днес СЕРИАЛИ в България дава началото на новата си рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък ще обикаляме света, за да представим на какви географски ширини се простира успехът на южносъседските мелодрами и да Ви убедим, че цял свят ги гледа. Първата ни спирка е слънчева Испания, където напоследък на мода са именно турските сериали, чийто брой там нараства все повече и повече.

Първият турски сериал, излъчен в Испания, е "Пепел от рози" (Fatmagul'un Sucu Ne?). Хитовата драма, оглавявана от Берен Саат и Енгин Акюрек, започва излъчването си в началото на миналата 2018-а година по нишовия тематичен канал от семейството на Atresmedia - Nova. Сериалът на Ay Yapim, излъчен в България през 2012 г. в prime-time-а на БТВ, се ротира всеки делничен ден в дневния слот на Nova, като в края си привлича пред екраните средно около 744 000 зрители, равняващи се на 4.1% от аудиторията, с което носи огромен успех на нишовата телевизия Nova и отваря вратите на турските сериали в Испания. Любопитно е, че "Пепел от рози" е най-гледаният сериал, излъчван по време на цялото съществуване на канал Nova.

С ролята си на Керим в "Пепел от рози" Енгин Акюрек завоюва зрителските сърца на испанките и повлияна от интереса към актьора, телевизия Nova не след дълго започва излъчването на друго заглавие с негово участие - "Черни пари и любов" (Kara Para Ask). С първия си епизод на 28 май 2018 г. криминалната драма, в която Енгин си партнира с очарователната Туба Бююкюстюн, тя успява да подобри рекорда на своя предшественик и заковава 822 000 зрители пред екраните. 

Ако се питате коя е любимата турска актриса на испанците, след като разбрахте кой е любимият им актьор, веднага ще ви отговорим! На 10 септември 2018 г. също по канал Nova излъчването си започва криминалната драма "Езел" (Ezel), в която главните роли изпълняват Джансу Дере и Кенан Имирзалъоулу. Испанската телевизия забелязва големия интерес към Джансу и така два месеца по-късно - на 28 ноември, дава началото на друга, по-стара драма с нейно участие - "Завръщане" (Sila)

Междувременно конкурентната на Nova телевизия Divinity, част от медийната група Mediaset Spain, забелязва големия интерес към турските сериали и макар доста след тяхната първа среща с испанските зрители, на 23 октомври 2018 г. излъчва премиерата на най-добрата драма за 2017 г., отличена с престижната награда "Emmy" - "Черна любов" (Kara Sevda). Първият ѝ епизод е излъчен в ефира на цели четири от телевизиите, собственост на медийната група, една от които и националната Telecinco. Именно по нея началото на "Черна любов" заковава 1 600 000 зрители и 15.1% рейтинг. 

Последният започнал турски сериал по Nova е "Кварталът на богатите" (Medcezir) на 21 януари 2019 г., а дни след това - на 28-ми, по конкурентната Divinity стартира "Искрите на отмъщението" (Cesur ve Guzel). Само преди три седмици, на 18 февруари, също по Divinity излъчването си започна модерната криминална драма "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler)

Заглавията, които са закупени и предстои да започнат излъчванията си в Испания, са "Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz), "Намери ме" (Elif), "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) и "Майка" (Anne) от Nova и "Ранобудна птица" (Erkenci Kus) от Divinity. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте второто издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 15 март! Бърз достъп до броевете занапред ще имате в архива на рубриките ни тук

1 коментар:

Анонимен каза...

Супер рубрика, поздравления!

Предоставено от Blogger.