"Любопитно" (43): сменени актьори

март 09, 2019
Здравейте, приятели! Събота е, 9 март, и днес с нов пети сезон, три години по-късно, се завръща една от любимите на читателите на СЕРИАЛИ в България рубрики "Любопитно"! В новите четиринадесет издания, които предстои да четете през следващите пролетни съботи, ще Ви отведем отново зад кулисите на турските сериали, за да разкрием неподозирани и дори скрити тайни - преди, по време и след тяхното заснемане. Ще отидем още по-далеч и ще извадим наяве досиетата на любимите Ви актьори - както интимни, така и съдебни. Предстоят и любопитни класации, които определено ще Ви изненадат. Нека започнем с първото за сезона издание, в което ще разберете кои актьори първоначално е трябвало или се е планирало да изпълнят главните роли в любимите сериали, но впоследствие са били сменени с други или са напуснали в последния момент. 

За всички може би беше известно, че на първо четене главната женска роля в модерната криминална драма "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler) бе предложена на известната актриса Бурчин Терзиоулу, която, между другото, днес - 9 март, празнува рожден ден. Красавицата, позната в България от "Езел" и "Милост", дори подписа договор с продуцентската компания Ay Yapim, но в последния момент го разтрогна и напусна екипа на сериала малко преди началото на снимките му. Така на нейно място застана Гьокче Бахадър, която изпълни ролята на Оя и си партнира с магнетичния Мерт Фърат. Така и обаче не станаха ясни причините за внезапното напускане на Бурчин и присъединяване на Гьокче. Според пикантните клюки, разпространили се по това време - края на лятото на 2017-а година, Терзиоулу се е отказала от участието си в "Малки убийства" именно заради преговорите, водели се с Гьокче за изпълняването на друга роля. Бурчин не е искала да си партнира с Бахадър, тъй като в периода 2012-2013 г. актрисата от "Листопад" преживя романс с Илкер Калели - половинката на Терзиоулу към тогавашна дата. Много от феновете на Бурчин останаха разочаровани, че любимката им не взе участие в качествен и новаторски проект като "Малки убийства", още повече, че година след началото му - през есента на 2018-а, тя и Илкер Калели се разделиха. Коя актриса предпочитахте да изиграе ролята на Оя - Бурчин Терзиоулу или Гьокче Бахадър? Като гледал сериала и като голям фен и на двете, лично аз смятам, че втората много повече ѝ отиваше и се справи отлично с превъплъщението ѝ. 

По-малко известен е фактът, че главната роля в социалната драма "Жена" (Kadin) първоначално е била предложена на Берен Саат. През лятото на 2017-а година, когато се съставяше актьорският ѝ състав, в медийното пространство в южната ни съседка излязоха новините за евентуалното участие на световноизвестната актриса от "Забраненият плод" и "Пепел от рози" в нея. Малко по-късно обаче стана известно, че Берен е отхвърлила отправеното ѝ от продуцентите от Med Yapim предложение и да изпълни ролята на Бахар, те са се договорили с доста по-младата Йозге Йозпиринчджи. Чаровницата, която у нас познаваме от "Ангели-пазители", "Момичето с червения шал" и "Любов от втори опит", се превърна във въплъщение на женската сила и дух и си спечели световна слава. Именно Бахар е най-успешната роля на Йозге в кариерата ѝ до момента, като за нея миналата година тя спечели най-престижната награда в Турция "Златна пеперуда" (Altin Kebelek) за най-добра актриса. 

И докато Бурчин Терзиоулу и Берен Саат могат да съжаляват, че не взеха участие съответно в "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler) и "Жена" (Kadin), то Каан Урганджъоулу трябва да се чувства късметлия, че отказа да се включи в полицейската драма "Великолепният тандем" (Muhtesem Ikili). Именно на известния от "Изкушение" и "Черна любов" актьор е било предложено да изиграе една от двете главни мъжки роли в провалилия се през есента на 2018-а година сериал на KanalD. След като не прие предложението, отправено му от продуцентската компания TMC, тя се договори с не по-малко популярния Ибрахим Челиккол да вдъхне живот на полицая Мерт Барджа. Уви, въпреки звездния си актьорски състав, допълнен от Керем Бюрсин, Йойкю Карайел и Йозге Гюрел, "Великолепният тандем" се провали и приключи с 11 епизода. 

Малко известен е фактът, че една от главните женски роли в хитовата драма "Забранената ябълка" (Yasak Elma), излъчваща се в момента всяка понеделник вечер по FOX, е можело да изпълни Нургюл Йешилчай. Да вдъхне живот на противоречивата, коварна и подла Ендер, продуцентската компания Med Yapim е водила преговори именно с актрисата от "Вярна на себе си", "Любов и наказание" и "Твоят мой живот". Без да се двоуми много обаче, Нургюл е отказала и така вместо с нея, продуцентът Фатих Аксой се е споразумял с не по-малко популярната Шеввал Сам. Дали Нургюл се е уплашила да изпълни отрицателна роля и да излезе пред зрителите в светлина, в каквато не са я виждали досега, за да отхвърли отправеното предложение, не е известно. Успехът на "Забранената ябълка" обаче е факт и въпреки че се подвизава като злодейка, Шеввал Сам натрупа не малко дивиденти и успехи от участието си в драмата.

През лятото на 2018-а година милионите фенове на Елчин Сангу бяха зарадвани от новината, че любимата им актриса ще се завърне на малкия екран за първи път след "Любов под наем" (Kiralik Ask). Красавицата, която по-рано експериментира с участието си в първия турски вампирски сериал, излъчен в интернет - "Безжизнените" (Yasamayanlar), бе пред подписване на договор за участие в дългоочакваната криминална драма "Разбита душа" (Can Kiriklari). Продуцентите ѝ от NTC Medya дори бяха обявили официално присъединяването на Елчин в актьорския ѝ състав, но точно преди началото на снимките ѝ тя се отказа от ролята си и напусна. Като причина за това нейно решение мениджърите ѝ изтъкнаха факта, че премиерата на "Разбита душа" ще съвпадне с тази на "Безжизнените". Така на мястото на Сангу застана Ханде Доандемир. Животът на криминалната драма на ATV обаче не бе дълъг и тя продължи едва 4 епизода, след което заради ниските си рейтинги бе свалена от екран. 

Връщаме се по-назад във времето, в 2008 г., когато премиерата си в ефира на KanalD прави сериалът, написал история в съвременната турска телевизия - "Забраненият плод" (Ask-i Memnu). Главните роли във феноменалната драма, превърнала се в еталон през годините, изпълняват Къванч Татлъту и Берен Саат. Химията между двамата покорява цял свят, като и до днес, десет години по-късно, за играта им в "Забраненият плод" не спира да се говори, а феновете им искат отново да ги гледат заедно на екран. Любопитно е обаче, че е било много вероятно в главната мъжка роля - Бехлюл, да видим не Къванч Татлъту, а Озан Гювен. Именно с известния актьор от "Истанбулска приказка" и "Великолепният век" продуцентите от Ay Yapim са водили преговори за участие в драмата. В крайна сметка обаче Озан не се е съгласил и така вместо него в образа на Бехлюл се превъплъти всенародния любимец Къванч Татлъту. 

През 2010 г. в Турция стартира друг сериал, написал история и обявен неслучайно за семейна драма №1 след "Листопад" - "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). Историята на едно разбито, но също толкова и сплотено семейство впечатли милиони по света, включително и българските зрители. Малцина обаче знаят, че ако не Еркан Петеккая, то Явуз Бингьол щеше да изпълни главната мъжка роля на капитан Али. Известният актьор от "Пътищата на съдбата" (Yanik Koza), "Комшии" (Esref Saati) и "Черна роза" (Karagul) е бил пред подписване на договор за участие във "Времето лети" с продуцентите му от D Productions, но в последния момент се е отказал и така предложената му роля е била поверена на доста по-популярния, поне в България, Еркан Петеккая. Факт е, че също като героинята Ендер в "Забранената ябълка", заради чиито отрицателни качества вероятно Нургюл Йешилчай се е отказала от нея, така и героят Али във "Времето лети" може би е "уплашил" Явуз Бингьол, тъй като впоследствие се превърна в един от най-недолюбваните от зрителите персонажи.

Актрисата Нергис Кумбасар бе един от главните "виновници" за колорита на романтичната комедия, превърнала се във феномен в Турция и по света - "Любов под наем" (Kiralik Ask). Вероятно повечето фенове на сериала дори не биха могли да си представят друга актриса да беше влязла в образа на пресметливата, хитра и комична Нериман. Любопитно е обаче, че преди да се спрат на Нергис Кумбасар и да ѝ предложат да участва в проекта, продуцентите му от Ortaks Yapim са възнамерявали да предложат ролята ѝ на друга известна актриса и певица-ветеран - Айшегюл Алдинч. Самата Айшегюл, която отхвърлила отправеното ѝ предложение, тъй като е подценила "Любов под наем" заради това, че е летен сериал, по-късно изрази съжалението си от взетото решение, виждайки какъв успех постигна лентата. 

Седеф Авджъ също е сред актрисите, които трябва да съжаляват за взетите решения да откажат отправените им предложения. Тъй като именно на актрисата от "Двама завинаги" и "Езел" е било отправено предложението да изпълни главната женска роля в социалната драма "Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz) - най-гледаната в Турция за последните няколко години, достигнала с първия си сезон рейтинги от 20%. Седеф обаче не се е споразумяла с продуцентите от Sinegraf и така вместо с нея, те са подписали договор с по-малко популярната Ирем Хелваджъоулу. Влизайки в ролята на Нефес, Ирем впечатли милиони зрители с таланта си и бе изстреляна на върха. А в същото време Авджъ се подготвяше за участието си в историческата драма "Мехмед, завоевателя" (Mehmed Bir Cihan Fatihi), приключила само 6 епизода след началото си заради провала си...

Най-много трансфери са се случвали в актьорския състав на най-успешния турски исторически сериал "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). 

Малцина знаят, например, че главната женска роля на Хюррем султан първоначално е била предложена на Фахрие Евджен, но след нейния отказ - на непопулярната по това време Мерием Узерли, която е приела да я изиграе и благодарение на която впоследствие стана световноизвестна.

Йозге Йозберг от "Пламъкът на сърцето" (Yol Arkadasim) пък е можело да вдъхне живот на Махидевран султан, която, в крайна сметка, бе пресъздадена с голям успех от Нур Феттахоулу.

Вместо Небахат Чехре, ролята на Айше Хафса Валиде султан първоначално е била предложена на Сема Челеби.

Гьокче Бахадър пък е можело да вдъхне живот на Нурбану султан вместо Мерве Болуур.

Аслъхан Гюрбюз, взела по-късно участие в продължението на "Великолепният век" - "Кьосем", е била спрягана за ролята на Шах султан, изиграна от Дениз Чакър.

А Метин Акдюлгер, също участвал по-късно в "Кьосем", е можело да се превъплъти в образа на принц Селим, изигран от Енгин Йозтюрк
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото второ за сезона и четиридесет и четвърто подред издание от "Любопитно" следващата събота, 16 март! Припомнете си предишните броеве в архива на рубриките ни от тук

2 коментара:

Анонимен каза...

Интересна рубрика. Единствено това с Фахрие и Мерием Узерли ме съмнява - нали ролята е на руска робиня, т.е трябвала им е руса жена.

Анонимен каза...

За "Великолепния век-ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ЛЮБОВ" (този с Хюрем) определено са направили по-добрите избори.

Предоставено от Blogger.