10-те най-хитови сериали в Турция през 2018 г.

Измина още една година и е време да направим равносметка какво най-много се хареса на зрителите в Турция през изминалите дванадесет месеца! През 2018-а стартираха много нови сериали, но единици успяха да се доберат до заветния ТОП 10 в рейтинговата класация, грабвайки зрителското внимание още със самото си начало. Само някои спечелиха сърцата на зрителите и само някои се отличиха с оригинални и различни истории, които ги превърнаха в истински хитове. За първи път СЕРИАЛИ в България ще класира десетте най-успешни сериали, стартирали през изминалата година в южната ни съседка, за които можем да кажем, че са едни от най-гледаните, правени досега. Класацията няма да подредим според това кой е бил най-гледан и най-харесван от аудиторията, а на случаен принцип. Да започваме!

"Ранобудна птица" (Erkenci Kus) 
Едно от заглавията, които станаха хит в Турция още със самото си начало, е "Ранобудна птица" (Erkenci Kus). Романтичната комедия, която се излъчва всяка събота по StarTV и е оглавявана от Демет Йоздемир ("С Русия в сърцето" и "Стая 309") и Джан Яман ("Горчиво и сладко" и "Любов на инат"), за отрицателно време се превърна в любима на зрителите в южната ни съседка. "Ранобудна птица" стартира през лятото на 2018-а година, продължавайки и до ден днешен, като през летните месеци отчиташе между 8 и 9% рейтинг. Е, вече не се радва на толкова висок интерес, а на далеч "по-скромните" 5-6%, но това не ѝ пречи да се нареди сред най-успешните заглавия за годината. "Ранобудна птица" спечели и награда за на-добра романтична комедия на тазгодишните награди "Златна пеперуда" (Altin Kelebek), провели се в началото на декември.
"Двор" (Avlu)
Една различна история, която успя да се изкачи на челните позиции в рейтинг-класацията в Турция. "Двор" (Avlu) е в жанр психо-трилър - почти непознат за зрителите в южната ни съседка, но още с началото си бе приет доста добре от тях. Стартира през месец март по StarTV, на чиито честоти се излъчва и до ден днешен в четвъртък. Драмата с Демет Евгар, Джерен Морай ("Моят живот") и Нурсел Кьосе ("Твоят мой живот") неведнъж бе най-гледана в четвъртък по време на излъчването на първия си сезон, отбелязвайки между 6 и 7% рейтинг. Вторият сезон на "Двор" също в момента се радва на висок зрителски интерес, затвърждавайки се като втори най-гледан сериал за деня и не губейки ни най-малко от голямата си аудитория, въпреки огромната конкуренция.

"Гюлпери" (Gulperi)
Ако става въпрос за традиционна драма, то "Гюлпери" (Gulperi) бe една от най-успешните през изминалата година. Стартирал преди три месеца - през септември, сериалът бързо се превърна във фаворит на зрителите и завоюва челните места в петък вечер, излъчвайки се в ефира на ShowTV. Заглавието бележи завръщането на Нургюл Йешилчай на екран, която влиза в ролята на силна жена, бореща се за попечителството над трите си деца. До момента драмата отчита средно 7% рейтинг, побеждавана единствено от непобедимия вече тринадесет сезона "Опасни улици" (Arka Sokaklar).


"Близнаците Мемо и Джан" (Ikizler Memo-Can)
Сред десетте най-хитови заглавия за годината съвсем спокойно можем да поставим и тази семейна комедия, бележеща завръщането на малкия-голям актьор Емир Берке Зинджиди ("Времето лети") на екран. Въпреки че стартира сравнително наскоро - преди два месеца, тя за отрицателно време успя да закове зрителите пред екрана, излъчвайки се всяка събота по KanalD. "Близнаците Мемо и Джан" се радва на доста висок зрителски интерес и може да се похвали с резултати от по 6-7%, окупирайки първото място в съботите и детронирайки "Ранобудна птица" от него. Очаква се успехът ѝ да се запази и през новата 2019-а година. Успехът, който "Близнаците Мемо и Джан" постигна, определено бе неочакван за всички. Заедно с Емир Берке Зинджиди на екран се завърнаха Нехир Ердоан ("Край или начало") и Бурак Хаккъ ("Мелодията на сърцето"), които допълват актьорския състав на тази трогателна история.

"Имало едно време в Чукурова" (Bir Zamanlar Cukurova)
Най-успешният нов сериал, започнал през телевизионен сезон 2018-2019 г. досега, е "Имало едно време в Чукурова" (Bir Zamanlar Cukurova)! Историческата драма, стартирала през септември по ATV, за нула време се привлече интереса на зрителите и стана най-гледаният сериал в четвъртък! И макар и за кратко, с изключително високите си рейтинги от порядъка на 14-15%, бе и най-гледаният сериал в Турция изобщо. Драмата е с участието на ветеранката Вахиде Перчин, както и на по-младите таланти Мурат Юналмъш, Хилял Алтънбилек и Уур Гюнеш. На това му се казва хит!

"Забранената ябълка" (Yasak Elma)
През месец март по FOX се завъртя един неособено претенциозен сериал - "Забранената ябълка" (Yasak Elma). С рейтингите, които отчете, обаче драмата успя да изненада абсолютно всички, тъй като никой не очакваше подобно отлично представяне от нея. В момента повече от успешно всяка понеделник вечер продължава да се върти вторият ѝ сезон, който се радва на средно 6 и 7% рейтинг. Севда Ергинджи, Онур Туна, Еда Едже, Шевал Сам, Талат Булут и Шафак Пекдемир ("Сега и завинаги") си поделят главните роли в модерната драма на Med Yapim. "Забранената ябълка" е още един пример, че понякога най-малко очакваните и рекламирани сериали, стартирали без много шум и очаквания, бележат неочаквано високи рейтинги и се радват на голям успех.

"Дъщеря ми" (Kizim)
Още една драма, която за кратък период от време успя да грабне зрителското внимание. "Дъщеря ми" (Kizim) започна по TV8 преди три месеца, през септември, като бързо се наложи сред зрителите и до днес се радва на доста добри резултати. Освен с трогателната си и сърцераздирателна история, драмата блести и със звезден актьорски състав - Буура Гюлсой, Лейля Лидия Туутлу, Тугай Мерджан, Серхат Теоман, Селин Шекерджи и, разбира се, не на последно място - малката голяма актриса Берен Гьокйълдъз. Въпреки че се излъчва в ефира на TV8 - канал, известен досега повече с предаванията и шоу-програмите си, успехът на драмата - средно от 5%, е факт.

"Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz)
В началото на годината в южната ни съседка се завъртя сериал, който написа история. Щом говорим за десетте най-хитови заглавия в Турция за 2018 г., то сред тях е задължително да поставим "Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz) на първото място. Хитовата драма на ATV е същински рейтингоразбивач, като сега, година по-късно, можем да я определим като най-гледания сериал в Турция за 2018 г.! По време на първия си сезон драмата, оглавявана от Ирем Хелваджъоулу и Улаш Туна Астепе, бележеше главозамайващи рейтинги от по 19-20% всяка сряда и безпрецедентно смачкваше конкуренцията на парчета. И досега, в края на годината, с подобни резултати не успя да се разпише нито едно друго заглавие. Е, с втория си сезон "Разказвай, Черно море" бележи далеч по-ниски, но все така отлични рейтинги между 11 и 13%, разделяйки се с първото място. Ето това се нарича феномен!

"Не пускай ръката ми" (Elimi Birakma)
Успешната драма, която се излъчва всяка неделя в ефира на TRT1, е още един от хитовете през изминалата година. През лятото тя стартира доста плахо, но бързо набра скорост и дори бе най-гледаният сериал в неделя вечерите до началото на новия телевизионния сезон. Средно между 4 и 6% отбелязва това хитово заглавие, в което главните роли са поверени на младите надежди на турското кино Алина Боз ("Твоят мой живот") и Алп Навруз ("Госпожа Фазилет и нейните дъщери"). "Не пускай ръката ми" продължава и през основния телевизионен сезон, като и досега отбелязва резултати, напълно задоволителни за TRT1, за да я гледаме и през новата 2019-а година. Любопитно е, че заедно с "Ранобудна птица" това е единственият друг летен сериал, продължаващ ротирането си и до днес. 

"Пропаст" (Cukur)
Макар и стартирал през 2017-та година в Турция, ще си позволим да поставим този сериал сред десетте най-хитови заглавия за 2018 г. "Пропаст" (Cukur) определено бе една от най-следените истории в южната ни съседка през изминалата година, като по-рано този месец спечели приза за най-добър сериал за 2018 г. на престижните награди "Златна пеперуда" (Altin Kelebek). Криминалната драма на ShowTV в момента излъчва повече от успешно втория си сезон всеки понеделник с рейтинги между 10 и 11%.  В "Пропаст" главните роли изпълняват Арас Булут Ийенемли  и Дилян Чичек Дениз, като преди няколко месеца сериалът бе поставен на първо място от световния кино и телевизионен сайт IMDB като най-харесван сред зрителите. 
_________________________________________________________________________________

С пожелание към всички наши читатели за още по-успешна и изпълнена с щастливи моменти нова 2019-а година, изпращаме старата 2018-а. СЕРИАЛИ в България се завръща с нови материали от 3 януари (четвъртък), когато предстои първото за годината интервю с турска звезда, при това ексклузивно - с актрисата от "Ангели-пазители", "Момичето с червения шал" и "Любов от втори опит" Йозге Йозпиринчджи. През целия месец януари ще публикуваме интервюта именно с актьорите от "Любов от втори опит". А в неделя, 6 януари, ще бъде публикуван първия за 2019-а брой №201 подред от "Турските актьори 24/7". 

1 коментар:

Анонимен каза...

Здравейте весели празници ви желая
Кога ще свьрши Бразилската Теленовела Силата на желанията по Бтв Лейди
Кога ще започне Истанбулката Булка по Бтв
Какво ви е мнението за теленовелата Италианската булка
Кой сериал по Бтв в следобедният часов пояс харесвате
Коя теленовела за 2018 в бг ефира ви е любима
Благодаря ви

Предоставено от Blogger.