Назан Кесал: "Ако можех да кажа нещо на Фазилет, то щеше да е да се влюби"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 13 септември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. През следващия един месец предстои да прочетете такива със звездите от хитовия сериал "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" (Fazilet Hanim ve Kizlari), излъчващ се всяка делнична вечер от 22.30 часа по Диема Фемили. Тазседмичното е с актрисата, изпълняваща главната роля в него - Назан Кесал. Тя е родена на 28 март 1969 г. в турския град Маниса. В момента е на 49 години, зодия овен. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което продължава да следва висше в Измир в университет "9 септември". Завършва факултета по изящни изкуства със специалност "актьорско майсторство" през 1991 г. Премества се да живее в Истанбул и започва да взима участия в театрални постановки, филми, сериали и реклами. В периода от 1996-2004 г. заема директорския пост в Държавния театър "Диарбекир", като в същото време се изявява и като актриса и режисьор в постановките, изнасящи се в него. Получава висша степен на образование "магистър" в университета Beykent, който завършва със специалност "Кино и телевизия". Омъжва се за известния актьор Ерджан Кесал, снимащ се в момента в криминалната драма "Пропаст" (Cukur). Сред най-успешните сериали с нейно участие са "Готова на всичко" (Aliye) от 2004-а, "Любов и наказание" (Ask ve Ceza) от 2010-а, "Изгубеният град" (Kayip Sehir) от 2012-а и "Днешните придворни" (Bugunun Saraylisi) от 2014-а година. Известна е и с ролите си в игралните филми "Див мед" (Delibal) от 2015 г. и "Братко мой" (Kardesim Benim) от 2016 г. За последно се снима с главна роля в приключилата през месец юни т. г. драма "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" (Fazilet Hanim ve Kizlari), влизайки в образа на коварната и пресметлива Фазилет. Да започваме с интервюто!

Още преди "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" да започне, героинята Ви Фазилет впечатли всички с думите си от трейлъра към сериала, гласящи следното: "В свят, в който всеки е готов да продаде душата си за пари, много ли иска Фазилет?". Какво почувствахте за първи път, запознавайки се с нейния образ?
С една дума мога да кажа, че ѝ станах фенка. Прочетох сценария на първите два-три епизода и разбрах, че Фазилет е образ, какъвто никога досега не съм играла. Непредсказуема и изненадваща ме с постъпките си, докато чета сценария. Това, за което се бори, и способите, които прилага, за мен бяха голям шок. Героиня, която разваля наизустеното и вече до болка познато, но едновременно с това близка до всеки един от нас. Защото във всички ни живее малко или много такъв дух. Във всеки квартал има по една жена и майка като Фазилет. Макар понякога да се срамуваме, всички на тази земя сме малко или много като нея. Не бива да пропускам един важен момент. Никога няма да забравя как сценаристката ни Сърма Янък ми каза: "Пишейки Фазилет, си мечтаех Вие да я изиграете". Защото е бил създаден персонаж, граден върху доверието към способностите и качествата ми като актриса. Но това, че някой си мечтае да изиграя негова героиня, не е достатъчно. Ако аз като актриса знам, че няма да мога да дам нещо от себе си и да доразвия образа, никога няма да се съглася да го пресъздам. Но тъй като чрез Фазилет ще се отправя към жените и майките като нея и ще изразя доста интересни мисли, думи и постъпки, се съгласих да я изиграя.

Преди да видим Фазилет от плът и кръв, как беше написана върху хартия? Каква Фазилет Ви посрещна в първия момент от запознанството Ви?
Фазилет влезе в живота ми с биографията си, състояща се от три страници. Имала е двама съпрузи - с единия, омъжила се по любов, а с другия - по сметка. Има две деца. Цял живот е страдала от лишения и бедност и винаги е мечтала някой ден да стане богата. Останала е принудена да отглежда двете си деца в огромен град като Истанбул и за да изкарва прехрана за себе си и тях, е чистила хорските домове. На мен, например, работата ѝ силно привлече вниманието ми. За мен беше интересно да вдъхна живот на такъв тип жена, с която богатите споделят малко или много проблемите си и на които им прислугва в къщната работа. 

Докато обикновено прислужници като Фазилет остават на заден план в типичните истории, а на преден излизат техните синове или дъщери, тук е точно обратното...
Засегнахте много хубава тема. От тази гледна точка "Г-жа Фазилет и нейните дъщеря" показва превръщането на обикновени хори в герои. Както сами казахте, в друг сериал образът на Фазилет би стоял на заден план. А тук тя е в центъра на събитията. Всички сюжетни линии и сблъсъци произхождат от нея. Толкова добре представя днешната картина в Турция като една прислужница, останала сама в отглеждането на децата си, в лишения и бедност, и получила много удари от съдбата. Но Фазилет не се примирява с участта си и не приема положението, в което се намира. Не се примирява нито с лишенията, нито с неизвестното бъдеще на дъщерите си, нито с безработицата. Тя е най-непримиримата жена в квартала. Каквото и да ѝ поднася животът, стои непоклатима и здраво стъпила на земята. Обръщаща внимание на външния си вид, каквато трябва да бъде всяка жена. Стремяща се да изглежда добре, дори докато чисти. Боец! Затова с голямо удоволствие и щастие играя Фазилет.

Фазилет не влиза в рамките на сакралния образ на майката, който сме свикнали да виждаме на екрана. Нейните рани са много дълбоки и именно затова на зрителя му е трудно да изгради емпатия с нея в първия момент. Затова и се ядосваме на отношението ѝ към дъщерите ѝ, особено към Хазан...
Обичаме да описваме майчинството и фигурата на майката с пословицата: "Раят се намира под краката на майката.". Както сами казахте, образът ѝ се е превърнал в сакрален. От гледна точка на това, че майката ви ражда на този свят и че по вените ви тече нейната кръв, съм съгласна с това. Но от друга страна и не съм. Ако беше наистина такава, по света нямаше да има толкова много биещи се и унищожаващи се хора. Майката има голяма мисия в живота си, но някои, уповаващи и прикриващи се зад свещения си образ, не я изпълняват. Майките, които се стремят към личностно развитие и следват вътрешния си глас, за да отгледат добре децата си, според мен са много малко. Всъщност не знаем какво значи майчинството, докато сме майки. Научаваме го едва след това. И аз имам дете, и аз съм дошла на този свят от майчината ми утроба. За мен моментът на раждане е много важен, но отдавам много по-голямо значение на последвалия го период, в който майката се грижи и възпитава детето си. Ако една майка не отдаде нужната важност на това време и не контролира първичните си майчински инстинкти, стигащи едва до потребността за защита на детето, тя започва да създава рожбата си такава, каквато иска да види. Майчиният инстинкт, особено след раждането, често пречи на жената да взема правилни решения за своето и бъдещето на детето си. А това дава своето отражение впоследствие. Много можем да говорим на тази тема. Но ако успеем да се преборим с първичните си и животински инстинкти и да помислим адекватно, детето, което сме родили, ще бъде едновременно и наше, и самостоятелен човек.

Фазилет действа според мотото: "Аз израснах в беднотия, но дъщерите ми трябва да са богати". Единствената ѝ цел да ги омъжи за богати мъже.
Много добре описахте типа майки, който все по-често виждаме сред нас. Капитализмът иска да ни направи стопроцентови материалисти и консуматори. За съжаление, станахме роби на парите. Не можахме да ги победим. Парите победиха човека. Дарвин казва, че този, който съумее да запази здравия си разум въпреки тълпата, ще оцелее. В днешно време всички тичаме след парите. В този смисъл Фазилет е адаптивен образ. Гледайки телевизия, си казва: "Щом така работи системата, и аз ще направя лицето на дъщеря ми красиво и ще живея за негова сметка". Иска да мине по лесния начин. Притеснява се да не остане в сегашното си положение, но не иска да полага усилия и да плати нужната цена за това. За съжаление, повечето хора са такива. Всъщност играя Фазилет, наблюдавайки как мнозинството избира лесния начин и път. Системата казва, че само ако имате пари, можете да бъдете сред силните в нея. Ако нямаш пари, оставаш встрани и дори не си човек. Фазилет не иска да остане извън тази система.

Дори няма да влизам в темата за премахването на тази система. Но според Вас прекалено утопична ли звучи такава възможност? Или поне за някаква промяна...
Не знам дали е утопична или не, защото в културен, социален и икономичен аспект в момента Турция не е сред най-щастливо живеещите страни в света. Разбира се, че много искам това да се промени. Макар да е прекалено утопично, си мечтая да живея в страна, в която всички са щастливи. Но за реалността и политиката това е малко трудно. Дори да се борим за това, повечето хора не притежават нужния капацитет и разум. Никой не иска да бъде беден. Докато се бориш за оцеляването си, си принуден да жертваш много неща. Не избираш да се уповаваш на силната си страна, защото такава има всеки, а ставаш все по-самотен и отчаян. Хората с образование показват нужната борбеност и в даден момент успяват, но къде остават другите? Все пак не искам да съм черногледа, защото винаги имам надежда за бъдещето. Слънцето ще продължи да изгрява всяка сутрин.

Ако имахте възможност да се изправите пред Фазилет и да свалите пердето, замъгляващо погледа ѝ, коя страна на реалния живот бихте ѝ показали? А какво би казала Фазилет на Назан?
Ако застана пред Фазилет, ще ѝ кажа единствено да се влюби (смее се). Ако се влюби, дори и малко ще омекне. Щях да ѝ пожелая поне малко да се довери на мъжете и да намери такъв, на какъвто да се довери. Да живее без любов, е изморило Фазилет. Вече трябва да запълни липсващото в душата си. Може Сърма (бел. ред. - сценариската на сериала) да ме чуе и да напише нещо такова за новия сезон (смее се). Въпросът беше труден, но отговорих с удоволствие. Ако Фазилет пък срещне Назан, би ѝ казала да бъде малко по-егоистична. Щастлива съм, когато се докосвам до душите на хората. Обичам да споделям и ежедневието си с тях. Затова дори Фазилет да ме посъветва да стана по-егоистична, пак няма да го направя. Зодия овен съм - непоправим инат (смее се).

Каква рутина спазвате в пресъздаването на Фазилет от героиня на лист хартия в такава на екран?
Който и сценарий да чета, първият въпрос, който си задавам, е: "Има ли нужда от мен този герой?". Търся и отговор на въпроса: "Всеки актьор ли би могъл да изиграе този герой или само аз мога да го изиграя?". Гледам дали мога да си се представя на негово място и какво бих могла да направя аз в такъв случай. На следващия ден започвам да разпитвам: какво иска тази жена от мен, от себе си, от околните? Какво иска да каже на света? Какви са думите ѝ? Също като нас - реалните хора, и измислените герои си имат свои девизи. Когато намеря девиза на своята героиня, намирам причина да я изиграя.

Какъв е девизът на Фазилет тогава?
След като прочетох сценария на първия епизод, си казах: "Колко много обича децата си тази жена!". Жените като Фазилет обикновено оставят децата си вкъщи и излизат навън, за да си търсят богат мъж. Докато тя се бори с живота за дъщерите си. Горе-цитираното изречение намерих като мото за Фазилет и всъщност така започна всичко.

Споменавала сте, че сте обучавала Афра Сарачоулу на техниките в актьорското майсторство. Как ще коментирате младите лица в актьорския състав на сериала?
С Афра задължително работим по-обстойно и детайлно върху общите ни сцени. Има светло бъдеще, но трябва още много да изморява главата си. Амбициозна е, мечтае и иска да стане добра актриса. Напълно наясно е със себе си и способностите си и това ме обнадеждава. Усилията ѝ са много ценни за мен. Давах осем седмични уроци по актьорско майсторство. И на тях дойде. Според мен се развива много добре. Алп Навруз и Идрис Неби Ташкан също са младежи с блестящо бъдеще. И на тях помагам, с каквото мога, докато снимаме общи сцени. И да не искат, им се меся и им давам съвети, защото за мен силата, която притежаваме като по-опитни актьори, не сме получили, за да я пазим за себе си, а за да я предадем на новото поколение. Зрителят винаги разбира кога двама актьори играят взаимно. Силата, която един опитен актьор излъчва, помага на по-младия и неопитния да направи по-силно изпълнение. Затова работя, мислейки по-малко за себе си и повече за отсрещния.

Как актьорството насочва живота Ви?
Колко хубави въпроси ми задавате! Например, харесах някого, когото преди не харесвах (смее се). Работя на места, на които не съм работила преди. Мисията ми като актриса е да докажа, че в бранша не трябва да бъдем хора, учещи реплики наизуст и използващи единствено лицата си. Отговорността ни е много по-голяма. Ние сме изразителното средство за едни измислени и несъществуващи, но заедно с това много близки до реалността образи. Работим с душите си. Бляскавата страна на професията ми въобще не ме привлича. Стремя се, колкото и малък, да имам принос към това хората да опознават себе си и да се развиват. 

Ако имахте възможността да се върнете в миналото и да изживеете отново някой момент, кой щеше да е той?
Имах много хубаво детство. Бях отгледана в много топла, искрена и уютна семейна среда. С много баби и дядовци. Затова споменът ми за времето, когато бях на 8-9 години, е много ценен и много силен. Бих избрала този момент от живота си.

Коя поговорка описва сегашната Назан Кесал?
"Нека се веселим, за да останем млади!".
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю със звезда от "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" следващия четвъртък, 20 септември! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.