Фатма Топташ: "Прекален оптимист съм, но знам кога да сложа точка"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 30 ноември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси в СЕРИАЛИ в България. Тазседмичното е с Фатма Топташ - актрисата, която в момента гледаме всеки уикенд в "Стая 309" (№: 309) по Диема Фемили. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 25 ноември 1982 година в турския град Мерсин. В момента е на 35 години, зодия стрелец. Започва актьорската си кариера през 2007-а, когато взима епизодично участие в сериалите "Златната клетка" (Bicak Sirti) и "Доктори" (Doktorlar). През 2008 г. бива забелязана от широката аудитория, след като се снима в първата част на най-касовия и успешен турски игрален филм "Реджеп Иведик" (Recep Ivedik). През 2011-а пък взема участие в игралния филм с Йоджан Дениз и Дениз Чакър "А после" (Ya Sonra) и в хитовата серийна драма "Животът продължава" (Hayat Devam Ediyor). Изиграва ролята на Сибел в една от най-успешните турски романтични комедии "Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi) през 2014 г. За последно се снима в друга романтична комедия - "Стая 309" (№: 309), също пожънала огромен успех. Да започваме с интервюто!

След "Сезонът на черешите" отново участваш в романтична комедия - "Стая 309". С какво те спечели тя?
Минаха седем месец след края на "Сезонът на черешите". Починах си добре през този период, а след това "Стая 309" се появи като възможност пред мен. Разбира се, на първо четене бях привлечена и впечатлена от факта, че Сумру Явруджук ще участва, както и от сценария. Мога да кажа, че се почувствах като част от семейството, за което се разказва. Нилюфер е най-голямата сестра от три, най-наивната, най-мила, вярваща, че може да разреши всичко с любов, пълна с надежда. Въпреки несъгласието на майка си, е влюбена в мъжа на третия етаж и бяга с него, след което се връща в майчиния си дом с дете. Тези нейни особености ме привлякоха. Златни ѝ ръце на сценаристката ни Аслъ Зенгин. Тя ме препоръча и на продуцентите. И преди това сме работили заедно с нея. 

Бяхме изненадани от първия трейлър към "Стая 309", тъй като видяхме Фуркан Палалъ и то в главна роля. Но бързо след началото на сериала го възприехме и харесахме...
Да, Фуркан не е сред актьорите, които сме свикнали да гледаме в класическите главни роли. Рус и светъл е. Може пък да се е сторил различен на турските зрители. Защото досега сме свикнали да гледаме черни мъже с черни коси, черни вежди, черни очи... Онур е спретнат, елегантен, поддържан джентълмен. И мисля, че Фуркан много отива на ролята си. С него сме работили преди това в "Животът продължава". Голямо удоволствие да се снимаме отново заедно. Зрителите си мислеха, че той не може да играе в романтична комедия. Но бързо бяха разубедени.

С всеки следващ епизод героите се разгръщат още повече и стават многопластови...
За съжаление, в Турция подготовката преди началото на даден сериал не продължава дълго. Както винаги, и в "Стая 309" работя с моя треньор в изграждането на персонажи - Айшегюл Айдън Байдар. И този път не ме остави сама. Правя го, защото искам когато съм на снимачната площадка, да знам, че съм дала всичко от себе си. Признавам, че подготовката по първия епизод на "Стая 309" бе доста кратка, а излизах на един сет с доайен като Сумру Явруджук и бях много развълнувана и притеснена. Но съм се притеснявала напразно, защото тя е невероятен човек, който зарази всички с позитивната си енергия и ни предразположи. И извън снимачната площадка се виждаме с нея. Понякога дори си плачем и споделяме проблемите си взаимно. Няма как да пропусна и екранната ми сестричка - Демет Йоздемир. За мен е чест да работя с такъв млад талант като нея. Много бързо се адаптира, удоволствие е да се работи с нея.

Сподели, че работиш заедно с треньор по изграждане на ролите си. Как се случва това?
Мисля, че ролите, които предстои да играя, не трябва да си приличат с предишните ми. Треньорът ми ми помага да видя героините си отвъд. Защото играейки, искам да избягам от клишето. По ролята на Нилюфер работихме по три дни седмично в продължение на два месеца. Успях да се вживея като Нилюфер и съм благодарна за това на техниките на Стелла Адлер. До такава степен влязох в образ, че се научих как Нилюфер отмята косата си. За мен актьорството е като едно безкрайно пътешествие. Съвсем в началото съм на този път и се гледам отстрани.

По-рано участва в "Сезонът на черешите" и постигна голям успех. В момента сериалът се излъчва в Италия. Какво място заема той в кариерата ти?
"Сезонът на черешите" ми е един от най-скъпите проекти. Добре, че участвах в него. Добре, че бях част от онзи екип. Натрупах ценен опит, създадох нови приятелства по време на снимки. Продължавам да благодаря на всички, които ни подкрепяха и които ни обичат. Не повярвах, че сериалът постига такъв голям успех в Италия. В "Сезонът на черешите" разказахме за любовта и приятелството и сме горди, че това бе оценено. Получавам много съобщения в социалните мрежи на чужди езици, които не разбирам, но усещам обичта на хората. За да изразиш, а и да разбереш обичта, не е нужен език.

Спомена за клишетата. На какви си подвластна?
(смее се) Хм... Прекален оптимист съм, например. Опитвам се да угодя на всички и мисля повече за другите, отколкото за себе си. Да, има моменти, в които нямам настроение, но това са си мои особености. Мога да намеря 40 повода, за да простя на някого, но винаги знам кога да сложа точка.

Битката за рейтинг става все по-жестока, но "Стая 309" се справя чудесно и след лятото. Все пак - как оценяваш ситуацията в момента?
Мисля, че с всеки изминал ден става все по-трудно. Хубавото при нас е, че правим романтична комедия. Но "Стая 309" не е просто блудкаво сериалче. Кастът ни е много добър, историята е страхотна. Мисля, че сценаристката ни прави много повече от сценарий. И именно с тези качества се различаваме от останалите проекти. Смятам също, че целта ни не трябва да е сме първи в рейтингите, а навън да се срещаме с обичта на хората. Вече няма граници между телевизията, реалността и хората и сме много щастливи, че се радваме на интерес навсякъде. В сряда специално конкуренцията е огромна и за мен е изненадващо, че побеждаваме толкова други качествени сериали. Значи сме на правилния път. Въпреки че като погледна рейтингите, мисля, че телевизии и продуценти трябва да са по-внимателни при избора на проекти, които да излъчват. Като актьор, който е в час с нещата, мога да кажа, че е много трудно. Подписваш договор с продуцентска компания, подготвяш се за ролята си, излизаш на снимачната площадка, след като започне настава паника дали ще има успех или не и накрая след четири епизода си свален от екран. За един актьор адаптацията и подготовката за дадена роля или за участие в сериал отнема обикновено 7-8 месеца.

Доколкото разбирам, не си от тези, които искат да играят коренно различни роли и например след романтична комедия, да се снимат в драма.
Определено! За мен едно от най-важните неща, даже най-важното - това е сценарият. Не гледам жанра. Достатъчно е да повярвам с героинята си. Не приемам нито едно предложение заради парите. А си задавам въпроси: "Виждам ли се в този проект?", "Ще мога ли да се справя?", "Ще играя ли с удоволствие?" и т. н. Гледам какъв е сценарият и се поставям на мястото на зрителите, за да преценя дали ще им е интересен.

Четейки сценарии, чувствата ли са на преден план? Съветваш ли се с някого, преди да приемеш дадено предложение?
Много обичам да чета сценарии. Даже в момента дори мога да напиша сценарий за отношенията на Куртулуш и Нилюфер. Участвайки в сериал, всяка седмица участваш в игрален филм. Да са живи и здрави сценаристите ни! И много вдъхновени! Целувам ръка на всички! Има хора, с които се съветвам. По-точно - двама. А чувствата ми досега не са ме лъгали.

Гледаш ли други сериали? Ако да, кои?
"Ти си моята родина" - много хубав и разтърсващ проект. Гледайки Халит Ергенч, се чудя турски актьор ли гледам или холивудски? Уникален актьор! Напоследък поглеждам и "Отвътре". Обичам да гледам мъжки истории. Не следя чужди поредици.

Каква беше като дете? Май си била хиперактивна...
Детството ми беше травматично, но не за мен, а за родителите ми (смее се). Не можех да стоя на едно място и пет минути. Имахме градина, постоянно си играех в нея, катерех се по дърветата, плувах в басейна. Не си играех толкова с кукли, колкото с футболни топки. Бях мъжкараната Фатма (смее се). В гимназията се кротнах. Може би точно в най-подходящия момент. В четвърти клас започнах да тренирам волейбол. Спортувайки, се успокоявах. А това успокояваше и семейството ми (смее се).

Как стана актриса?
Всъщност, сега като се замисля и като се връщам назад, установявам, че винаги съм била актриса, но не съм и предполагала, че някога ще се занимавам с това професионално. В средното училище участвах в театрална трупа и съм излизала на сцена. Въпреки че винаги мислех да стана полицайка. Може би защото батко ми е полицай и съм имала него за пример. Разбира се, пораствайки, мечтите ми се промениха. Работех за кратко в козметична компания, но колегите ми там забелязаха, че говоря правилно и имам добра дикция. И ме насърчиха да се запиша на курсове по дикция в центъра за изкуства "Müjdat Gezen". Влязох ли там, повече не излязох. В продължение на две години ходих на workshop-ове. Снимах късометражни филми. Бях едновременно и актриса, и режисьор, и продуцент. Имам и награди. Чрез актьорството открих себе си. Много обичам и ценя професията си. Мисля, че тя е най-добрият начин да разкажеш и предадеш нещо на хората. Надявам се, че до края на живота си ще мога да практикувам професията си!

Семейството ти насърчаваше ли те за актьорството?
Всъщност не ме насърчаваха много. Майка ми и батко обаче подкрепят решенията ми. Тяхната подкрепа за мен е много важна. Само че майка много се ядоса, след като подстригах косата си заради "Стая 309". Тя е маниак на тема дълги коси. Като ме видя с късата прическа, започна да крещи: "Какво си направила?". Но вече свикна и дори ми казва: "Добре, че я скъси". Много хора ми казват, че с къса коса ми отива повече. И се питат как съм могла толкова години да съм носила дълга. Но твърде много се отклонихме от темата (смее се).

Всички актьори казват, че биха направили всякаква промяна във външния си вид в името на ролите си. Ти какво би направила и какво - не?
Хубав въпрос! Мисля, че ще ми е трудно да кача килограми. Не защото не искам, а защото просто не мога. Актьорите трябва да са готови на всякакви промени. Затова и бих направила всичко.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю следващия четвъртък, 7 декември. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.