Сериалите, които поставиха рекорди с вторите си сезони

ноември 22, 2017
Този телевизионен сезон в Турция се случва нещо наистина интересно. За първи път от дълго време насам се наблюдава тендеция към ръст в рейтингите на сериалите, завърнали се с нови сезони. Досега винаги проектите са привличали най-голям интерес в началото, с първите си сезони, след което с вторите им е последвал спад в резултатите им, докато този път е точно обратното. Докато някои от тях се представяха посредствено през изминалия сезон и този напълно неочаквано привлякоха интереса на зрителите, други затвърдиха още по-убедително и без това силните си позиции. 

Да започнем с най-големите изненади лично за мен - двете драми "Истанбулска булка" (Istanbullu Gelin) и "Г-жа Фазилет и дъщерите ѝ" (Fazilet Hanim ve Kizlari) на StarTV. Специално за мен бе изненадващо продължаването и на двата с нови сезони, особено на втория, след като се представиха неособено убедително с първите си. Очаквах, че ще бъдат сред първите прекратени и че бързо ще се провалят след посредствените си резултати, които отчетоха с първите си сезони. Но грешах, и то много... Противно на очакванията ми, и двата започнаха много добре вторите си сезони, с неочаквана и напълно изненадваща тенденция за ръст в интереса. "Истанбулска булка" от месец насам е с изключително високи рейтинги от близо 6%. И докато през първия си сезон трудно стигаше до пет пункта, то в момента е на път да мина шестте. Позициите ѝ в ТОП 10 също се вдигнаха. Макар отново да е четвърти най-гледан сериал в петъците, този път "Istanbullu Gelin" е винаги на четвърто място и в самата класация, а не в края на ТОП 10. Признавам си, че бях сигурен в спирането на сериала заради огромната му конкуренция. Но ето, че вместо този, неочаквано "Сърцебиене" (Kalp Atisi) на ShowTV се провали и не удържа на натиска. По-голяма е амплитудата в резултатите на "Г-жа Фазилет и дъщерите ѝ". Драмата буквално пише история с втория си сезон след посредственото си представяне с първия. Докато през пролетта, с първите си 13 епизода, едвам завързваше 4% и най-често бе с по 3%, то сега е с едни убедителни 5%. Тя успя да надвие "В сърцето ми е Дениз" (Kalbimdeki Deniz) на FOX - другата драма в съботните вечери, и така да се превърне във втория най-гледан сериал. Признавам, че съм най-изненадан от успеха на "Fazilet Hanim ve Kizlari". Така може да се каже, че в момента и двете драми са сред най-успешните и най-гледани на телевизията си. 

Непоклатими и още по-силни пък стават два от най-големите хитове и този, и миналия телевизионен сезон! Имам предвид "Обещание" (Soz) на StarTV и "Новата булка" (Yeni Gelin) на ShowTV. Военната драма с Толга Саръташ си извоюва първото място още в началото си през пролетта, но често бе побеждавана от основния си конкурент "Отвътре" (Icerde). Най-високия рейтинг, който тя отчете през първия си сезон, бе 8.89%. А сега... Освен, че не помръдва от първото място, "Обещание" демонстрира двойна преднина пред опонентите си с рекордни двуцифрени резултати от по 11%! Поредицата е най-гледаната в момента на StarTV и ѝ носи огромен успех. Романтичната комедия "Новата булка" също поставя рекорди с втория си сезон. Най-гледаният сериал в момента на ShowTV не слиза от първото място в събота още откакто е започнал, но интересното е, че интересът към него не намалява, а даже напротив - увеличава се. На 7 октомври, с деветнадесетия си епизод, комедията отчете най-високия си резултат от началото си досега - от 8.14%! А през първия си сезон рекордът ѝ бе 7.76%. Като следящ и превеждащ сериала, мога да кажа, че успехът му е напълно заслужен и че вторият сезон е все така интересен и по нищо не отстъпва на първия засега. Надявам се да продължава в същия дух! 

Разбира се, това не са всички сериали, които и с новите си сезони отчитат успех. За вечните хитове "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul) на TRT1 и "Опасни улици" (Arka Sokaklar) на KanalD мисля, че няма нужда да говоря. Интересното е, че докато историческата драма не слиза от първото място всяка сряда вече три години подред, полицейският феномен се изкачи на върха чак с дванадесетия си сезон. 

1 коментар:

Анонимен каза...

г-жа Фазилет е такъв сериал, че........ Само си представете-23 серии от по 2,5 часа наблюдаваме ЕДНОСТРАННА ЛЮБОВ, не несподелена!!!!, и тази двойка, в която едната страна не предполага, че е част от това, в момента е на 1-во място в социалните мрежи в Турция, като коментар и последователи-ЗА ДВОЙКА. Чаалар Ертугрул - на 1-во място като коментиран актьор, говоря за седмицата 16-22.11. Няма такъв харизматичен актьор, който да носи цялата едностранна любов на ГЪРБА СИ. Такава химия не сте виждали-уверявам Ви, а мога да кажа, че откакто са хит турските сериали съм изгледал около 70% от тях, вкл. най-популярните-

Предоставено от Blogger.