Джихан Ерджан: "Обичам комедиите, от които ти се пълнят очите"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 23 ноември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси в СЕРИАЛИ в България. Тазседмичното е с Джихан Ерджан - актьорът, когото в момента гледаме всеки уикенд в "Стая 309" (№: 309) по Диема Фемили. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 25 май 1984 година в турската столица Анкара. В момента е на 33 години, зодия близнаци. Завършва Анкарския университет със специалност "театър". Докато е учил в гимназията, е спортувал хандбал и фехтовка, но се отказал от спорта, след като се запалил по актьорското майсторство. Първите му появи и на телевизионния екран, и на театралната сцена са през 2006 г., когато е на 22 години. Бива забелязан от широката аудитория чак през 2012 г., когато участва в хитовия сериал "Лейля и Меджнун" (Leyla ve Mecnun). По-късно, през 2014-а, привлича още по-голямо внимание с ролята си в култовия игрален филм с Гюпсе Озай "Делиха" (Deliha). Ролята на Ерол Саръхан в най-гледания летен сериал и най-гледаната романтична комедия за 2016-а "Стая 309" (№: 309) му носи световна слава и го прави истински популярен. Освен актьор, Джихан е и текстописец. Да започваме с интервюто!

"Стая 309" дойде като глътка свеж въздух в ефира. На вас пък комедийните образи ви се отдават...
Както казахте, не се излъчват много комедии. "Стая 309" е страхотна комедия. Привлече ме това, че в актьорския състав видях имена, които са големи театрални имена и си знаят работата. От всички сценарии, които съм получавал и чел досега, този на "Стая 309" е най-забавен. Нямаше как да не приема предложението за участие в такъв случай!

Изгледахте ли оригиналната корейска версия на сериала преди това?
Гледах го по диагонал. Исках да видя какво се случва, как се развива действието, какви са спецификите. На пръв поглед героят ми Ерол въобще не е забавен и смешен. Той е човекът, който се съревновава с Онур (Фуркан Палалъ) за наследството и семейния холдинг. Но след време всички видяхме колко комичен стана. Разбира се, Джерен (Ташчъ) също има голям принос. Не мога да не спомена колко добре се споихме с екранната ми партньорка. Заедно тичаме от снимачната площадка на театралната сцена. 

Какво мислите за актьорите, изпълняващи главните роли в "Стая 309" - Демет Йоздемир и Фуркан Палалъ?
Допреди сериала не бях гледал Демет. И като всички, и аз се интересувах кои ще са главните актьори в нашата романтична комедия. Видях как играе Демет с нас. Попива от всички и се справя много добре. С нея е Сумру Явруджук. Тя много я подкрепя. Фуркан пък е много отворен човек, който винаги е готов да научи нещо ново и никога не отказва, не възразява. Много дисциплиниран. Всяка сутрин яде по пет сварени яйца (смее се). Много добър човек е. Грижи се за себе си. С целия екип се разбираме прекрасно. Докато в предишните проекти, в които съм участвал, е имало разправии от сорта на "Аз ще седна там", "Аз ще застана по-напред" и т. н., тук няма подобни неща.

Всички казват, че е по-трудно да се прави комедия, отколкото драма. Тоест, Вие сте избрал по-трудното. Кое ѝ е най-трудното на комедията?
В момента комедиите са по-модерни. В тях е важно действието. Типът комедия, който аз харесвам, в момента не се излъчва по телевизията - като "Братски дял" (Kardes Payi), "Лейля и Меджнун" (Leyla ve Mecnun) и т. н. Докато ги гледах, мислех и на ум ми идваха доста интересни текстове. Обичам такива сценарии. В момента най-важни са рейтингът за сериалите и купените билети за игралните филми. Но аз не мисля така...

Как прекарвате свободното си време? В какво семейство сте израснал? Разкажете ни за себе си!
Ще отговоря с една дума: "Анкаралии сме!" (смее се). Типичен анкаралия съм, така се виждам. Баща ми е полицай, а майка ми - домакиня. Идвам от "скучния" за мнозина живот в Анкара. Със състудентите ми приятели от факултета по актьорско майсторство и чужди езици сформирахме група и така започнахме да идваме в Истанбул. И въобще не исках да влизам в телевизията. От тези хора съм, които се тръшват на земята и си казват: "Може ли такова нещо?". Казвах си, че няма да играя в сериали, но когато дойде предложението за "Лейля и Меджнун", се замислих. Нито бях ходил на прослушвания, нито се бях записвал в агенции дотогава. Упражнявах се вкъщи. Повтарях думи и изрази по 1000 пъти (смее се).

Повечето комедийни актьори имат интерес към писателската или режисьорската дейност. Сред тях ли сте?
Искам всички да си мислят и че пиша, и че режисирам, но по-добре да не го правя, ако трябва да съм честен. Всеки иска да прави всичко, но трябва ли? Всичко си има тънкости. Добре, уважавам, че на някого му е дошла идея и я е написал, но мисля, че да пишеш и да режисираш, е много по-сериозно и отговорно. Ако ще снимам - ще снимам. Ако ще пиша - ще пиша. Например, преди, съм писал текстове за реклами, но това само с цел да си изкарам прехраната. Ако някой ден приятелите ми ми кажат: "Хайде да направим нещо!", може пък да се захвана.

Какво значи комедията за Вас? Как бихте я описал с една дума?
Имаше едно научнопопулярно проучване. Когато човек е сам и е нещастен, дори само да се преструва, че се смее, хормоните на щастието в него се отделят. Тоест, влиянието е отвън навътре. Комедията е точно това. Ах, само пък ако в комедията се вложи и мисъл, тогава картинката става пълна. Обичам комедиите, от които ти се пълнят очите. 

Имате ли талант, за който не знаем?
Не знам дали се брои за талант, но преди да стана актьор, исках да стана или шофьор на тир, или таксиджия. Започнах да шофирам от много малък. Мога да работя която и да е професия, свързана с шофиране. Много съм добър в това! (смее се) Има други неща, които също мога да правя, но чак таланти май нямам. Всъщност талант наричаме това, което човек прави не защото го може, а защото му се отдава. 

В коя област искате да се усъвършенствате?
Искам да владея три-четири чужди езика като майчини. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю следващия четвъртък, 30 ноември. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.