Шафак Пекдемир: "Иджлял не е лоша жена, а по-скоро комична"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 2 ноември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси в СЕРИАЛИ в България. Тазседмичното е с Шафак Пекдемир - актрисата, която в момента гледаме всяка делнична вечер в "Сега и завинаги" по БТВ. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 19 юни 1988 г. в Истанбул, Турция. В момента е на 29 години, зодия близнаци. Започва актьорската си кариера в театъра, като през 2009-а участва в постановката "Свят наопаки" (Tersine Dunya), а през 2010-а - във "Война и мир" (Savas ve Baris). Малко по-късно същата година се включва в актьорския състав на хитовата семейна комедия "Турски имот" (Turk Mali). През 2011 и 2012 г. следват участия съответно в сериалите "Съмнение" (Suphe) и "Лейля и Меджнун" (Leyla ve Mecnun). Най-успешната ѝ роля до момента е тази на Иджлял в хитовата драма "Сега и завинаги" (Asla Vazgecmem), в която се снима от началото на 2015-а до средата на 2016-а година. Има участия и в три игрални филма - "Инджир Речели 2" (Incir Receli 2) от 2014 г., "Садист" (Sadist) от 2009 г. и "Луда любов" (Deli Ask) от 2017 г. Да започваме с интервюто!

Вторият сезон на "Сега и завинаги" продължава с пълна сила. Оказа ли някакво влияние героинята Ви върху Вас самата?
Иджлял е много недоволен човек. Когато аз съм недоволна от нещо, не го разгласявам и не го споделям. Когато Иджалял е недоволна дори от най-малкото нещо, веднага започва да се оплаква. Сякаш и аз като нея започнах да го правя по-често. Даже май вече офкам повече и от Иджлял.

Каква е тайната на успеха Ви?
Сценаристките ни Мелис Чивелек и Сърма Янък имат голям принос за успеха на сериала. Знаят много добре кога ще развълнуват сърцето на зрителките. И ние си вършим работата, при това на много бързи обороти. Караме зрителите да се вълнуват и да ни очакват всяка седмица. И аз като Иджлял познавам жените. Има и жени като Нур и Айтюл. Не сме далече от реалността. Иджлял е силна и богата жена, не се отказва заради майка си, която стои зад нея. Знам, че доста жени подкрепят Иджлял, именно защото са изживели нещо подобно на нейната съдба.

Мислите ли, че след случилото се между Иджлял и Фърат, зрителите вече изгубиха доверие в героинята Ви?
Иджлял е жертва на гнева си. Но тя е жена, която досега никога не е била обичана. Много е обичала, била е много влюбена, но никой не я е обичал. Среща се с един човек, който я гледа влюбено. Казва ѝ, че ще направи, каквото поиска. Казва ѝ да му се довери. Но след като си кажеш: "Как може да го направи?", се замисляш: "Докъде я доведоха тази жена". От която и страна да погледнеш, ще си прав.

Сценарият ви е тежък. Как сте на снимачната площадка?
С началото на втория сезон някои неща вече се нормализираха. Плачем пред камерата, но се забавляваме зад нея. Разсмиваме се заедно и си правим комедия.

"Сега и завинаги" ще има ли трети сезон?
Нямам никаква идея. Но засега рейтингите ни са много добри и сме много доволни. Но повярвайте - не знам какво ще се случи. Ако има трети сезон, се страхувам от това какво ще направи Иджлял (смее се).

Имате спокойно и уравновесено излъчване. Това пречи ли Ви, докато пресъздавате напрегнат персонаж като Иджлял?
Иджлял е жена като всяка друга. Постоянно грижеща се за себе си, гримираща се, следяща стриктно как и с какво се облича. Когато ме гримират и вляза в нейните дрехи, се чувствам като нея и нямам проблеми със собствената ми самоличност.

Казвали сте, че не спите нощем. От кога?
Докато бях в университета, ме смениха от дневна на вечерна смяна. И след това не можах да се върна към нормалния си режим. Обичам да будувам на тъмно. Струва ми се, че ако спя нощем, ще изпусна нещо...

С кого си мечтаехте да работите заедно в началото на кариерата Ви?
В средното училище имаше един сериал - "Змийска история" (Yılan Hikâyesi). Като всяко момиче, и аз го гледах. Като малка харесвах Шенер Шен, Халюк Билгинер, Зафер Алгьоз, Гювен Кърач... Беше необичайно за възрастта ми да харесвам точно тези актьори. Вместо да си казвах: "Ах, колко хубав актьор!", си мислех: "Ако бях актриса, щях да съм му/ѝ дъщеря". 

Иджлял е съпруга на Ийт, но вместо Нур да застане между тях, сякаш Иджлял застава между Ийт и Нур.
Това е така, защото зрителите повярваха в любовта на Ийт и Нур. Когато гледаме истинска и чиста любов, приемаме всичко. Затова хората не смятат Иджлял за права. Ако я пресъздавах като по-лоша, въобще нямаше да я харесват. Никога не съм смятала Иджлял за лош човек. Даже напротив - приемам я като комичен образ. 

Казахте, че сценарият е вълнуващ. Все още ли Ви изненадва?
Чакам да разбера какво ще направи Иджлял всеки епизод. Харесва ми да я играя. Иджлял е реален персонаж, не измислен. В началото казват, че е лоша жена - не, не е. Иджлял е само жена с наранена душа.

Казвали сте, че не обичате да планирате. Как върви личният Ви живот? Смятате ли да се омъжите за приятеля си Умут Курт?
Още съм малка за брак (смее се). Едва в началото на кариерата си съм. Сега се развивам. Не знам какво ще се случи в бъдеще.

Как се отразява това, че приятелят Ви работи в същия сектор като Вас, на връзката Ви?
Освен че Умут е моят любим, той е и най-добрият ми приятел. Когато ми се случи нещо, винаги се обаждам първо на него. Докато хората търсят приятелите си, за да разтоварят, аз търся Умут. Фактът, че има по-голям опит от мен, ме кара да се вслушвам в думите му.

Какви са плановете за кариерата Ви?
Не си правя далечни планове. Защото ми става скучно. Опитвам се да вземам решения на база моментните си чувства и емоции. Разбира се, имам много мечти, които искам да сбъдна. Например, искам да пресъздам образ на жена на живота. Крия по-колоритните си персонажи за театъра. Имам и музикална мечта. Искам да участвам в арабеск-мюзикъл.

Защо точно арабеск?
Много обичам да слушам арабеск. И не вярвам на тези, които казват, че не слушат. Ако си роден по тези земи, значи слушаш такива песни. Преди години имаше една постановка в градския театър - "Шантав свят" (Çılgın Dünya). Действието в нея се развиваше в психиатрия и пациентите ѝ разказваха проблемите си под формата на арабеск-песни. В страната ни има доста хора, които разбират от това. Надявам се до няколко годни и аз да се пробвам.

Казвали сте, че когато започвате работа по нов проект, винаги сте песимистично настроена и се подготвяте за най-лошото. Така ли беше и преди началото на "Сега и завинаги"?
Живеем във времена, когато не можем да сме сигурни дали даден проект ще се задържи на екран или не. Инстинктивен механизъм е да съм песимистично настроена и да очаквам най-лошото. Съмнението "А ако не се получи" винаги е в мен. Но когато видя, че сме на първите места в рейтинг-класацията, то отстъпва място на удоволствието. С втория сезон бележим по-голям успех, отколкото с първия.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю следващия четвъртък, 9 ноември. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.