Тюлин Йозен: "Винаги съм крила бунтарския си дух"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 5 октомври, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси в СЕРИАЛИ в България. Предстоящите ще бъдат със звездите от хитовия исторически сериал „Великолепният век: Кьосем“ (Muhtesem Yuzyil: Kosem). Тазседмичното интервю е с Тюлин Йозен - актрисата, изиграла образа на Хандан султан в първия сезон на поредицата. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 24 декември 1979 г. в малкото градче Искендерун в областта Хатай, Турция. В момента е на 37 години, зодия козирог. След като завършва основното си образование в държавно училище в Измир, постъпва в Истанбулския технически университет със специалност "електротехника". Малко по-късно прекъсва и продължава висшето си образование като стипендиант в "Yeditepe Oyuncuları". Първата си роля пресъздава през 2003 година във филма "Ангелска игра" (Melek Oyunu). Две години по-късно, през 2005-а, печели престижната награди "Златен портокал" (Altin Portakal) за участието си в "Паднал ангел" (Meleğin Düşüşü). В България за първи път сме я гледали като Мериемдже в драмата "Памуковата принцеса" (Beyaz Gelincik). Популярна обаче стана като Хандан султан в първия сезон на историческия сериал "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem). В него се снима от лятото на 2015-а до пролетта на 2016-а година. През 2017 г. взе участие в два проекта - първият бе мини-сериалът "Невинен" (Masum), а вторият - провалилата се драма "Гордост и предразсъдъци" (Ask ve Gurur). Съвсем скоро ще се завърне на екран с главна роля в новия сериал на StarTV "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler). Да започваме с интервюто!

Когато се погледнете в огледалото, за кое свое качество благодарите, че притежавате?
Че мога и имам смелостта да казвам "не". Плашещо е, че все още има много хора, които не могат да казват "не". Разбира се, не благодаря винаги, когато се погледна в огледалото, но често. Мисля, че мога да се гордея с това.

А по коя тема сте най-безмилостна към себе си?
Напоследък съм станала много безмилостна към себе си. Това ме плаши. Но пък от друга страна е и добре, защото човек трябва да е самокритичен и винаги да се подлага на съмнение. Именно защото в нашата държава всички сме много самоуверени и самонадеяни, сме на това положение. 

Кое е най-хубавото нещо, случило Ви се в последно време?
Най-хубавото нещо, случило ми се в последно време, са именно двата сериала (визира "Невинност" (Masum) и "Гордост и предразсъдъци" (Ask ve Gurur)), в които участвам, и екипите, с които работя. 

Коя чужда държава посетихте за последно?
САЩ, Ню Йорк.

Кое място мечтаете да посетите най-много?
Мадагаскар.

Кой е изразът, който използвате най-често?
"Не знам" (смее се). 

Вярвате ли, че в света ще възцари мир?
Разбира се, че вярвам. Може би все още има пречки, но мисля, че ако всички спазваме едновременно и правата, и задълженията си, мир ще има. Досега много държави доказаха, че е възможно. Коя година станахме, а за някои мои сънародници все още е проблем да се научат да четат и пишат на майчиния си език! 

Според Вас какво трябва да се направи, за да се спре да се пролива кръв?
Според мен решението се състои в следното - продължителни диалози и конкретни стъпки. Диалозите и разговорите да са честни и искрени. Ако подменяме значението на всяка дума, как ще стане това? Но да спечелим дадена война, все още е най-голямата цел на нашата държава. Да се управлява по-добре, да се наблегне на технологичното развитие, да се развие културата - подобни цели биха били далеч по-добри. Иначе децата ще се учат да стават все по-груби и да решават проблемите си с все повече крещене. Ако не променим себе си заради младото поколение, което ще ни наследи, на тази земя ще продължи да се воюва.

Как се чувствате в този момент, когато политическата ситуация в Турция е много напрегната? Вярвате ли, че и през това ще минем?
Не само в този момент, а изобщо от доста отдавна съм доста неспокойна и разтревожена, защото наблюдавам как хората започнаха да живеят все по-ядосано, яростно и гневно. Всеки едновременно се е вглъбил само в мисли за себе си, но и се опитва да притисне и да покаже надмощие над другия. 

Защо се получава така?
Най-голямата причина, разбира се, е начинът, по който се управлява държавата ни, и хората, които я управляват. Отдавна наблюдавам тенденцията, за която споменах, всеки път, докато се разхождам по улиците. Искам да видя лъч светлина, лъч надежда в тази тъмнина. Длъжни сме най-вече заради децата ни да направим света по-добър.

В каква среда израснахте?
И майка ми, и баща ми бяха инженери. Семейството ми ме отгледа с много родолюбие. Когато покажа на някого снимки от родното ми място, където съм израснала, всички се възхищават. Това ме прави много щастлива. 

Как тогава станахте актриса?
Беше шокиращо! (смее се) Прекратих следването си в Истанбулския технически университет и започнах да следвам актьорско майсторство. За родителите ми не бе лесно да приемат това мое решение. Трябваше им доста дълго време, за да го приемат. 

Каква бяхте вкъщи - бунтарка или възпитана госпожица?
И от двете. Но съм по-близо до бунтарката. Казват, че от всички деца в квартала ни аз съм била най-инатлива и най-смела. Говорела съм това, което мисля, без да се притеснявам. 

Преди време казахте, че сте човек, който обича пътешествията и би се качил на автостоп. Такава ли сте още?
Сякаш още съм такава. Забелязвам, че все още живея със същото детско вълнение и любопитство, със същия интерес към света и към това да пътувам. Но винаги съм крила тази своя страна.

Бяхте свирила в банда. Смятате ли да се занимавате професионално с музика?
Не. Но би било хубаво да се занимавам като аматьор.

Какво четете в момента?
Чета по нещо от всички жанрове. Напоследък чета романа на Роберт Валзер "Семейство Танер". 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю, което отново ще бъде със звезда от "Великолепният век: Кьосем", следващия четвъртък, 12 октомври. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

1 коментар:

Анонимен каза...

Тя беше най-добрата актриса във ВВ. Жалко, че ролята и бе кратка !

Предоставено от Blogger.