Кои турски игрални филми очаквам с нетърпение?

октомври 04, 2017
Признавам си, че макар и гледал доста турски сериали, досега не съм отделил достатъчно време на турското игрално кино. Да не кажа никакво. Последният турски игрален филм, който гледах, бе "Само ти" (Sadece Sen) с Белчим Билгин и Ибрахим Челиккол - през декември миналата година. Отдавна се каня да изгледам няколко филма с любими актьори, но все не ми стига време. Тази година списъкът стана наистина голям и към него прибавих проекти, чиито премиери предстоят съвсем скоро. Амбициите ми са някои от тях да изгледам на живо в турско кино, живот и здраве, в края на тази година. За повечето от заглавията, които ще спомена след малко, сте чели сбито в изданията на "Турските актьори 24/7", но тук е мястото да разберете повече за тях в подробности. 

Филмът, който очаквам с най-голямо нетърпение от доста време, е "Горчиво, сладко, кисело" (Aci Tatli Eksi). В него, този път на голям екран, ще видим отново заедно двама млади и изключително талантливи актьори - Йозге Йозпиринчи и Буура Гюлсой. Признавам си, това са най-големите ми любимци. В "Отново любов" (Ask Yeniden), който е най-любимият ми сериал, ме спечелиха завинаги и показаха наистина завидна химия помежду си. Определено си отиват, когато са един до друг. Но лично според мен - само, докато работят. И двамата имат половинки в реалния живот и са в приятелски отношения. Премиерата по турските кина е на 22 декември, а планирам пътуване до Истанбул, Турция, именно в края на годината. Повече за предишното и предстоящото си посещение в този невероятен град обаче ще пиша друг път. "Горчиво, сладко, кисело" бе заснет през вече изминалото лято и от снимките, които изтекоха в интернет-пространство, стана ясно, че ще видим много емоции в кухнята, а и на дансинга. Йозге и Буура обещават коренно различни от досегашните си роли. Нямам търпение да ги видя отново заедно!

С огромно нетърпение очаквам и игралният филм по сериала "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel). Той ще носи заглавието "Глобален капитализъм" (Kuresel Sermaye) и ще направи премиерата си на 15 декември. Честно казано, останах малко разочарован, след като научих, че актьорите, изпълнили главните роли в този мой много любим сериал "Пойраз Карайел" - Бурчин Терзиоулу и Илкер Калели, няма да вземат участие във филма. Но пък и не трябваше да се учудвам толкова, тъй като заглавието му подсказва, че главни герои в него ще бъдат любимите ни старчета - Зюлфикяр, Ташкафа, Садреддин и Сема. Именно Джелил Налчакан, Джем Джюдженоулу, Али Ил и Емел Чьолгечен ще вземат участие в игралния филм, а, разбира се, и ветеранът Муса Узунлар, изиграл култовата роля на Бахри баба. Любопитно е, че и Шюкран Овалъ е в каста на проекта, въпреки че тя не взе участие в сериала "Пойраз Карайел". Интересно е каква ще бъде нейната роля. По последна информация филмът ще отрази събития, случили се преди историята в сериала, тоест - преди появата на Пойраз в семейство Умман и преди сдобряването на Айшегюл с баща ѝ Бахри. Именно така си обяснявам защо Илкер Калели и Бурчин Терзиоулу няма да вземат участие. Интересно обаче как ще обяснят липсата на ключов персонаж - Сефер, изигран от Канболат Гьоркем Арслан, който напусна екипа на "Пойраз Карайел" в средата на втория му сезон повече от скандално. Той няма да вземе участие в "Глобален капитализъм". Очаквам много смях и истински моменти от любимците ми с нетърпение!

Интригуващо за мен е и заглавието "Най-добрият ми приятел се жени" (En Iyi Arkadasim Evleniyor). Както можете да се досетите, то ще бъде римейк на известния американски филм от 1997 г. "Сватбата на най-добрия ми приятел" (My Best Friend's Wedding). В него главните роли са поверени на моята голяма любимка Бурджу Бириджик, а и на още обичани звезди - Хазар Ергючлю, Мерт Фърат и Илкер Аксум. Режисьор е изключително талантливият Джем Карджъ, работил за последно по режисурата на хита "Песента на живота" (Hayat Sarkisi). Кастът е наистина много добър, като доколкото разбрах, специално участие ще вземе и извънземният Олгун Токер, с чийто неземен талант също се запознах в "Песента на живота". По последна информация Бурджу Бириджик ще изиграе героинята-прототип на Джулия Робъртс от оригиналната американска версия. 

Изключително интересен ми изглежда и филмът с участието на Кенан Имирзалъоулу и Мерием Узерли в главните роли - "Проницателният Реджай" (Cingoz Recai). История за изпечен турски мошеник, принуден постоянно да променя визията, имиджа и местообитанието си, за да не бъде заловен от преследващата го полиция. Именно такъв ще бъде новият герой на Кенан Имирзалъоулу, който прави дългоочакваното си завръщане на екран именно в този филм. Какво ще се случи, когато се срещне с най-изпечената мошеничка, пресъздадена от Мерием Узерли, и дали между двамата бандити ще пламне любов? Дали ще се превърнат в новите Бони и Клайд? Предстои да разберем. Тук е мястото да добавя, че участие във филма ще вземат още звезди като Халюк Билгинер, Муса Узунлар, Мерич Аджеми, Боран Кузум и други. Можете да изгледате трейлъра към "Проницателният Реджай", чиято премиера е след броени дни - на 13 октомври, с български субтитри от тук!

 Като се замисля, това са игралните филми, чиито премиери очаквам с най-голямо нетърпение. Разбира се, има още доста филми, които тепърва предстоят, но те не ме вълнуват чак толкова много, честно казано. За най-любопитните издавам, че се задават втора част на "Моят брат" (Kardesim Benim) с Бурак Йозчивит и Мурат Боз, военен филм "Саможертва" (Can Feda) с Бурак Йозчивит и Керем Бюрсин, нов филм с Къванч Татлъту и Алихан Тюркдемир и шеста част на най-касовия турски филм, постигнал огромен успех по света - комедията "Реджеп Иведик" (Recep Ivedik). 

Иначе, от вече излезлите и преведени с български субтитри турски филми, отдавна се каня да изгледам "Чудо" (Mucize) с Махсун Кърмъзъгюл, "Сладко и опасно" (Sevimli Tehlikeli) с Айча Айшин Туран и Шюкрю Йозйълдъз, "Всичко от любов" (Hersey Asktan) пак с Шюкрю Йозйълдъз и с Ханде Доандемир, "Последици" (Silsile) с Илкер Калели и "Малкият ортак" (Kucuk Ortak) с Керемджем, Гизем Караджа и малката талантливка Сибел Мелек Арат. Кой бихте ми препоръчали и кой от новите очаквате с най-голямо нетърпение, ще се радвам да споделите в коментарите! 

2 коментара:

Анонимен каза...

Мисля че би трябвало да се преведе глобален капитал, в смисъл на капиталов пазар, а не капитализъм

Лично аз бих препоръчала една драма Баща ми ("Babam") с Четин Текиндор, Мелиса Шенолсун, Беркер Гювен, Еркан Колчак Кьостендил и турското предложение за Оскар Айла ("Ayla"), което е военна драма, заснета по действителни събития от Корейската война

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Ако сте гледали "Пойраз Карайел", ще знаете, че заглавието е "Глобален капитализъм", защото именно по тази тема говорят героите. ;)
Благодаря за предложенията, ще ги имам предвид!
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.