"Гледна точка: зрител" (13): събитията през 2016-а

декември 09, 2016
Здравейте, приятели! Петък е, 9 декември, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края на
 всяка работна седмица аз, администраторът на блога, раздавам телевизионно правосъдие и коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В тринадесетото издание от коментарната рубрика ще споделя с Вас, напълно искрено, кои събития от турския телевизионен ефир ме впечатлиха най-много през вече отиващата си 2016-а година. Ще разделя статията на пет части - по една за всяка от петте най-гледани турски телевизии, а именно - KanalD, StarTV, FOX, ATV и ShowTV. Време е да започваме!

KanalD е телевизията, чиято програмна стратегия ми допадна може би най-много през отиващата си 2016-а година! Това е каналът, който пое голяма отговорност за всички свои проекти, даде шанс на всички да успеят, узна формулата за това кога да започне и кога да спре и не прекрачи тънката граница на абсурда, както се случваше през изминалите години. Допадна ми решението ѝ да пусне "Песента на живота" (Hayat Sarkisi) във вторник, въпреки че по този начин моят любим сериал "Отново любов" (Ask Yeniden), излъчвал се също в този ден, понижи своите рейтинги. Допадна ми и фактът, че KanalD даде максимален шанс за успех на двете си единствени романтични комедии "Сладко отмъщение" (Tatli Intikam) и "Любовта на живота ми" (Hayatimin Aski), които въпреки, че отчитаха ниски рейтинги, продължиха след пролетта и през лятото и приключиха в началото на есента, завършвайки със сравнително приличен брой епизоди. Есенната програма на медията обаче ми хареса най-много - всеки един ден, изпълнен със сериали, кой от кой по-хитов и дългоочакван. Уви, в момента тази програма не се радва на заслужен успех и всъщност само два от общо седемте проекта постигат отлични рейтинги - "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin) и "Опасни улици" (Arka Sokaklar). Въпреки това KanalD не се отказва и продължава да излъчва тези сериали, отчитащи не толкова висок интерес, за което ѝ се възхищавам и поздравявам!

StarTV е телевизията, която в началото на тази година ме разочарова, но през втората половина от нея успя да промени мнението ми за себе си. През първите няколко месеца от 2016-а тя излъчваше провал след провал - "Кралица на нощта" (Gecenin Kralicesi), "Време на преселване" (Goc Zamani), "Селската дама" (Hanim Koylu) и "46 изчезване" (46 Yok Olan). Премествайки ги напълно неочаквано в нови дни на излъчване, тя им отне шансовете да се стабилизират. Но, както казах и в началото, с втората половина на сезона и най-вече - есенната си програма, StarTV определено ме впечатли! Макар да гледам само един от излъчващите се в момента по нея сериали - "Майка" (Anne), бих казал, че това е телевизията с най-добра програма, взела най-добри решения за своите проекти. Фактът, че в момента тя излъчва цели шест тотални хита и само един провал, е показател за качествата и уменията, които притежават нейните програмни директори.

FOX е телевизията, оставила най-много смесени чувства у мен през отиващата си 2016-а година. Тази телевизия доста ми допадаше и дори ми беше любима през първата половина от годината, защото беше заложила изцяло на хитови проекти от изминалия сезон, но след като някои от тях се провалиха и приключиха напълно неочаквано, тя започна други, които обаче последваха същата им съдба. Сред сериалите, на които FOX не даде шанс, бяха "Двойно щастие" (Cifte Saadet), "Любовта обича лъжите" (Ask Yalani Sever) и "Сърцето ми изгаря в пламъци" (Kalbim Yangin Yeri), които приключиха с доста малко епизоди. Проектът, който обаче бе като гален с перо от FOX, бе "Гордиев възел" (Kordugum) - един от най-мащабните и обещаващи проекти на годината. Провалил се в края на първия си сезон, той въпреки това бе подновен с нов втори на есен. И докато през пролетта и лятото все още симпатиите ми към FOX бяха големи, то през есента тази телевизия тотално ме разочарова. Тя стартира с почти изцяло обновена програма и всъщност в момента единственият сериал, който не е нов, е "Моят живот" (O Hayat Benim). Всички други проекти, започнали един след друг и заместили "провалили" се предишни, са напълно нови. Получи се така, че вече сякаш не гледаш FOX, а напълно нова телевизия. Напълно умишлено бяха провалени проектите "Радостта от живота" (Hayat Sevince Guzel), "Фамилия" (Familya), "Сърцето на Рюзгяр" (Ruzgarin Kalbi) и "Гордиев възел" (Kordugum), а в момента бива проваляни "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat) и "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem). Въпреки това обаче една FOX е по-гледана от далеч по-качествената и стратегически мислеща KanalD, което за мен е тотален абсурд...

ATV е телевизията, която пък за поредна година остави у мен едно голямо безразличие. Именно този канал винаги ми е бил най-чужд, най-неразбираем. Въпреки това през първата половина от годината той бе най-гледан със своите тотални хитове "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) и "Без бандити светът е невъзможен" (EDHO), а и с други успешни проекти - "Достатъчно" (Yeter) и "Гущерите" (Kertenkele). Въпреки това съвсем естествено имаше и провали... "Семейна топлина" (Aile Isi) и "Кехлибар" (Kehribar) бяха сред тях и приключиха само след 13 излъчени епизода. През лятото обаче тази телевизия тотално ме разочарова. След опита за преврат в Турция, тя в продължение на цели три седмици излъчваше само и единствено новини, при положение, че има специален новинарски канал в своето портфолио, и провали един от най-обещаващите си проекти "Колоритно" (Rengarenk), който имаше потенциалът да се превърне в най-големия летен хит тази година. Уви, това не се случи, и един качествен проект приключи незабелязан. Смятам, че загубата на лидерското място на ATV в момента е напълно заслужена предвид случилото се през лятото. ATV съвсем заслужено вече не е най-гледана и има само един най-гледан сериал в седмицата, а досегашните му "златни кокошки" вече не са лидери, нищо че продължават да отчитат рекордни резултати. Въпреки всичко обаче одобрявам факта, че каналът дава още и още шансове на провалилите се проекти "Достатъчно" (Yeter) и "Обича ме, не ме обича" (Seviyor Sevmiyor).

ShowTV е телевизията, разочаровала ме най-много през изминалата година. През първата половина от годината тя стартира три проекта, кой от кой по-обещаващ, но и трите се провалиха. "Зимно слънце" (Kis Gunesi), "Разрушител" (Oyunbozan) и "Истанбулски улици" (Istanbul Sokaklari) бяха сред най-дългоочакваните сериали на годината, но се провалиха най-вече заради абсурдните програмни решения, които ShowTV все относно излъчванията им. През есента обаче чашата преля, след като тази телевизия напълно умишлено провали втория сезон на "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik), като само след два излъчени епизода, постигнали добри рейтинги, го премести в късния prime-time, за да се провали и да приключи само след още два, без абсолютно никакво предупреждение. Наистина нямам думи за тази безотговорна постъпка на ShowTV! Оказа се, че цялата постановка е, за да бъде преместен галеникът на телевизията "Любовта не разбира от думи" (Ask Laftan Anlamaz) в събота, където да постигне по-голям успех, след като в сряда вече се проваляше. Единственият сериал, заради който тази медия в момента е гледана, е "Отвътре" (Icerde), но когато той приключи (а това ще се случи през пролетта, защото проектът няма да има втори сезон), този канал ще бъде загубен. И това ще бъде напълно заслужено!
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото финално за сезона четиринадесето издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 16 декември! Очаквам и Вашите мнения в коментарите отдолу! Можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

9 коментара:

Анонимен каза...

Като гледам, е само въпрос на време "златната кокошка" на ATV "Без бандити светът е невъзможен" да си върне лидерството във вторник и тази седмица беше на косъм да го направи, защото е сериал, пълен с изненади, способен да задържи рекорден интерес към себе си вече цяла година, докато "Anne" е от сериалите, интересни на хората предимно със завръзката и началото си, които рано или късно доскучават. Аз ги наричам еднодневки, докато именно хитовете на АТВ се отличават с най-дълго задържащи се високи рейтинги и това не е случайно, вярвам, че просто не сте ги гледали и затова пишете такива прибързани заключения за тази телевизия. За мен абсолютно заслужава да е най-гледана и в понеделник, и във вторник, което нищо чудно отново да се случи. Колкото до "Колоритно"(Rengarenk), и аз много харесвах този сериал и съжалявам, че не стана хит, защото наистина го заслужаваше, но мисля, че АТВ му даде предостатъчно шансове-не го спря цяло лято въпреки ниските рейтинги, а после дори промени името му и го пусна отново в ефир, какво повече можеше да направи телевизията? Колкото до другите телевизии, съм на същото мнение като вас, но относно АТВ смятам, че неприязънта ви е незаслужена.

Анонимен каза...

http://dizihabersitesi.com/unutsam-sevmeyi-oyuncu-kadrosu-ve-karakterleri-kim-hangi-rolde.html

Бихте ли го превели,става въпрос за новия сериал с участието на Юсуф Чим,Мерве Болугур,Хатидже Аслан,Гизем Караджа.Преставени са кой каква роля ще играе.Благодаря предварително.И ако може малко повече инфо за новия сериал на Серенай,който щеше да е само онлайн,но обявиха,че ще го дамат и по ТВ,по коя тв ще го дават?Или други подробности.

СЕРИАЛИ в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Аз лично страшно много харесвам ATV и също съм на мнение, че телевизията заслужава високи рейтинги. Страшно много харесвам "Оскърбени цветя", защото осъзнах, че това в момента е най-драматичният турски сериал, който се излъчва, не напразно беше лидер през целия си първи сезон. Съжалявам, че "Без бандити светът е невъзможен" слезе от първото място, но пък го победи сериал, който според мен заслужено е на първата позиция. Не съм гледал "EDHO", но съм гледал "Майка", като може би и двата сериала са достойни за първото място. През последните две години ATV се разви като медия и започна да излъчва далеч по-успешни сериали. Не познавам "Отвътре", но според мен успехът на този сериал се дължи на участието на Чаатай в него. Все още не проумявам как успя да победи феномен като "Оскърбени цветя", който повече заслужава лидерското място, но явно има причина. Не мога да говоря лошо за сериал, след като не го познавам. Подкрепям мнението Ви за "Колоритно" - наистина си заслужаваше, но може би други са причините за спирането му, а именно това, че ATV не бе излъчвала няколко поредни седмици епизод от него, а даваше новини.
Леки и успешни дни!

До 2-ри коментар:
Съвсем скоро ще обявим официално повече информация, следете "Какво гледат в Турция?" и "Турските актьори 24/7"! Специално при първата рубрика ще настъпят промени в началото на следващата година. Ще преведем и въпросната новина.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Вече си мисля,че турските телевизии прекаляват с излъчването на нови сериали,очакват се да започнат още 5-6 сериала в началото на 2017 година,а те без друго и сега излъчват прекалено много и повече не успяват в борбата за рейтинг.Не проумяват как сами се мъчат да съсипят сериалите си.Това е някакъв абсурд всеки ден от седмицата е пълен с силни сериали,защо им е нужно сега да започват и още?Също така за мен е безумно да се слагат нови сериали в понеделник,вторник или сряда,там просто шанса им да успеят е 1:100. Обявиха сериали с Керем Бурсин,друг с Юсуф Чим,друг с Баръш Кълъч,друг със Серенай,друг с Дамла Солмез,друг с Джансел Елчин,друг с Гьокче Бахадар.Просто това е някакво безумие.

Ще се радвам ако дадете повече подробности за тези сериали в неделя,защото вече има информация кой ще участва,по коя програма и кога ще започнат.Също така ме интересува и в кой проект ще се включи Берк Атан.
Интересно ми е какво ще се случи с Любов под наем,защото има официално изявление,че сериала с Юсуф Чим започва на 27.януари,а продуцентите на Любов под наем казаха,че сериала ще приключи най-рано през март,в кой ден ли ще го сложат.

Анонимен каза...

Защо Серенай не е включена в новите Ви награди? Трябваше да я включите за ролята й в Квартала на богатите,все пак втори сезон се излъчи през 2016 година!

Анонимен каза...

Аз съм 1-ви коментар. Радвам се, че се изяснихме относно сериалите на АТВ. Следя редовно "Без бандити светът е невъзможен" и, макар и напоследък не толкова редовно, "Оскърбени цветя" и и двата супер много ми харесват и ги очаквам с нетърпение в България! От "Вътре" и "Майка" все още нямам много впечатления, вероятно не са лоши, но и до голяма степен успехът им, може би, се дължи просто на това, че зрителите са очаквали нещо ново в първите два дни от седмицата освен хитовете-ветерани на АТВ.
Иначе споделям мнението на горния коментар, че в турския ефир се бълват толкова много сериали, че може би хората вече не могат да ги запомнят :D
Приятна вечер на всички:)

Анонимен каза...

"Вътре" е супер. Гледайте го.

Анонимен каза...

ТЕЛЕВИИЭИИТЕ ТРЯБВА ДА ИЭЛЪЧВАТ СВЕСТНИ СЕРИАЛИ ВТВ И ДИЕМА ФЕМИЛИ САМО ПРОСТОТИИ ИЭЛЪЧВАТ ИНДИСКИ И ТУРСКИ СЕРИАЛИ САМО ТЯХ СУТРИН ОБЕД ВЕЧЕР АМАН ОТ ТЯХ

Анонимен каза...

ТЕЛЕВИЭИИТЕ ТРЯБВА ДА ИЭЛЪЧВАТ СВЕСТНИ СЕРИАЛИ БТВ И ДИЕМА ФЕМИЛИ САМО ПРОСТОТИИ ИЭЛЪЧВАТ ИНДИСКИ И ТУРСКИ СЕРИАЛИ САМО ТЯХ СУТРИН ОБЕД И ВЕЧЕР АМАН ОТ ТЯХ

Предоставено от Blogger.