"Гледна точка: зрител" (10): впечатления от сезон 2016-2017

Здравейте, приятели! Петък е, 18 ноември, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края на
всяка работна седмица аз, администраторът на блога, раздавам телевизионно правосъдие и коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В десетото издание от коментарната рубрика ще споделя с Вас, напълно искрено, какви са първите ми впечатления от новия телевизионен сезон 2016-2017 г. в Турция два месеца след началото му! За пореден път променям мнението си...

В първото издание на "Гледна точка: зрител" представих своите очаквания от новия сезон в южната ни съседка, голяма част от които, за щастие, не се сбъднаха и съм много въодушевен сега, два месеца по-късно, защото представите ми се промениха и промених до голяма част мнението си за телевизиите и сериалите им. Защо? Разбирате сега!

Телевизията, която най-много ме впечатлява от началото на новия сезон досега, определено е StarTV! Това е медията, към която най-много промених нагласите си и която заобичах! Това е телевизията, която взема може би най-правилни и премерени решения за програмната си схема и за сериалите си, тъй като досега, от септември до ноември, тя няма нито един провал и излъчва само хитове във всички седем дни от седмицата, което е доста рядко срещано явление! 
Въпреки че започна нестабилно, третият сезон на "Твоят мой живот" (Paramparca) все повече се стабилизира и привлича все по-голям интерес, като постепенно започва да възобновява изгубената си аудитория и тази седмица дори отчете рейтинг над 5%! Чест прави на StarTV, че даде шанс на този сериал, който в продължение на повече от месец бе с нестабилни резултати, отново да постигне успех! Моят категоричен фаворит в програмата на StarTV обаче е "Майка" (Anne) с Джансу Дере и Вахиде Перчин! Проект, в който се влюбих и който напълно заслужено превзе телевизионния ефир и отчита рекордна гледаемост! "Черна обич" (Kara Sevda) и "Любов под наем" (Kiralik Ask) запазват все така отличните си рейтинги и носят огромен успех на StarTV. А двете нови продукции "Смели и красиви" (Cesur ve Guzel) и "Животът понякога е сладък" (Hayat Bazen Tatlidir) също привличат доста голям интерес и дори за отрицателно време се превърнаха в новите лидери в съответните си дни на излъчване - четвъртък и неделя. Засега единствено "Висше общество" (Yuksek Sosyete) е с малко по-несигурни резултати, след като се премести в събота, но вярвам, че ще се стабилизира! Най-голямата изненада лично за мен е, че и трите нови проекта на StarTV не само отчитат огромен успех, но и са лидери по гледаемост в съответните си дни! Останалите, продължили с нови сезони или след огромния си успех през лятото, също се радват на отлични рейтинги. 

На второ място в класацията ми застава KanalD! Тази телевизия, също като StarTV, е изключително последователна в ходовете и в решенията си, но засега не малка част от сериалите ѝ постигат нестабилни рейтинги. 
Въпреки че се проваляше през последния месец, "Баща ми и семейството му" (Babam ve Ailesi) продължава да получава още и още шансове от KanalD, за което поздравявам тази телевизия! През последната седмица се забелязва голям ръст в интереса към тази качествена драма, която, надявам се, ще продължи в същия дух. "Песента на живота" (Hayat Sarkisi) от вторник и "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) от сряда също напоследък се провалят, вероятно заради огромната конкуренция в дните им, но пък за сметка на това се справят доста добре в групата на интелигентите зрители и се надявам също да продължат да се излъчват, защото доказаха, че са изключително стойностни и качествени. Единствените сериали на KanalD, които постигат огромен успех, са "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin) от четвъртък и "Опасни улици" (Arka Sokaklar) от петък, като в момента медията до голяма степен се крепи на тях. Новият сериал "Златните" (Altinsoylar), както и летният "Бодрумска приказка" (Bodrum Masali), излъчващи се през уикенда, отчитат провали. Въпреки всичко поздравявам KanalD, защото от началото на сезона не направи нито едно отклонение от първоначалния си замисъл за неговото осъществяване и се надявам да продължи да стои зад качествените си сериали! 

Доста се двоумях коя телевизия да поставя на трето място в класацията ми и реших, че това ще бъде ATV! Тази телевизия ми е може би най-равнодушна и безлична, но въпреки всичко и тя, като StarTV и KanalD, следва своята стратегия и не се води толкова от рейтингите, които проектите ѝ постигат. 
Както предрекох в първия брой на "Гледна точка: зрител", най-големите хитове на телевизията "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) и "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz) отстъпиха своите първи места в понеделник и вторник, но въпреки това рейтингите им остават все така високи и непоклатими, носещи огромен успех на медията си. В четвъртък "Достатъчно" (Yeter) продължава да се излъчва, въпреки провала си през изминалите два месеца, което също е похвално. ATV обаче вече има на кого да разчита! Новата драма "Любов и синьо" (Ask ve Mavi) отчита огромен успех и се очертава като новият лидер в петък вечер! Въпреки че отчитат нестабилни рейтинги, уикенд-поредиците "Гущерите" (Kertenkele) и "Обича ме, не ме обича" (Seviyor Sevmiyor) продължават излъчванията си. Подобно на изминалия сезон, и този ATV излъчва равен брой хитове и проекти, които са с "плаващи" резултати - три на три. 

На четвърто място поставям FOX - една от турските телевизии, които много ме разочарова от началото на новия телевизионен сезон 2016-2017 г. досега! Този канал даде заявка за излъчването на много нови сериали и толкова компенсира липсата на такива през първата половина от миналогодишния телевизионен сезон, че направо прекали! 
Чудя се, защо "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat) премества излъчването си от петък в понеделник от следващата седмица? Да, напоследък в последния работен ден от седмицата отчиташе нестабилни рейтинги, но е абсурдно от FOX да си мислят, че в първия, когато конкуренцията е може би най-голяма, ще постигне по-голям успех. Уви, предвиждам, че това ще бъде поредният прекратен проект на тази телевизия... Във вторник "Фамилия" (Familya) продължава излъчването си, но в късните вечерни часове, но тук не виня толкова FOX за провала на тази комедия. Като най-успешен сред сериалите на медията се очертава летният хит "Номер: 309" (№: 309) от сряда, който отбелязва доста добри рейтинги. Изненадващо е обаче как новата младежка драма "Не можеш да сложиш белезници на надеждата" (Umuda Kelepce Vurulmaz) се радва на все по-голям интерес в четвъртък и дори надхвърли 5%! "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem) ще се провали и в петък, и когато и да се излъчва, и по която и телевизия да се излъчва. Не виждам какъв беше смисълът от подновяването на сериал с толкова ниски рейтинги... FOX сама се закопа с него и сега ще го търпи още дълго време, защото както знаем, този исторически проект е с железни договори за излъчване от страна на продуцентите. Успешни са двете уикенд-мелодрами на телевизията "В сърцето ми е Дениз" (Kalbimdeki Deniz) и "Моят живот" (O Hayat Benim). Мога да заключа, че в момента по FOX се излъчват четири големи хита, които обаче са с рейтинги от около "едва" 5%. Много лошо впечатление ми направи финализирането на цели три проекта само в рамките на два месеца - "Радостта от живота" (Hayat Sevince Guzel), "Гордиев възел" (Kordugum) и "Сърцето на Рюзгяр" (Ruzgarin Kalbi). Всъщност, от миналия сезон по FOX единственият оцелял досега проект е "Моят живот". Всичко друго е напълно ново и току-що започващо. Промяната винаги е за добро, но не и когато се случва толкова рязко и бързо...

Телевизията, която ме разочарова най-много от началото на новия телевизионен сезон досега определено е ShowTV! Този канал продължава да ме изумява с безкрайната си безотговорност към проектите си и с лекотата, с която ги захвърля само след една или две седмици с ниски рейтинги...
Добре, че е "Отвътре" (Icerde), за да може тази абсурдна телевизия да крепи някакъв добър среден рейтинг. Иначе е ЗАГУБЕНА! Най-много се възмутих от нея, след като прекъсна само след четири излъчени епизода новият сезон на романтичната комедия "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik)! Първите два епизода отчетоха стабилни рейтинги и бяха в ТОП 10, но неочаквано третият и четвъртият се излъчиха без никаква причина в късния prime-time, където съответно отчетоха провал и така сериалът набързо бе прекратен! Но няколко седмици стана ясно защо - защото очевидно бутаният от ShowTV проект "Любовта не разбира от думи" (Ask Laftan Anlamaz) се проваляше все повече и повече в сряда и така за него се освободи възможно най-доброто място - в събота, където започна да постига доста по-високи рейтинги. Чудя се как все още излъчват "Достатъчна е усмивка" (Gulumse Yeter), който повече от месец насам е извън ТОП 10... Чудя се и кога ще прекратят "Смело сърце" (Cesur Yurek), който също е с нестабилни рейтинги. ShowTV е най-безотговорната и глупава телевизия този телевизионен сезон! Погнусен съм от нея! 
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото единадесето издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 25 ноември! Очаквам и Вашите мнения в коментарите отдолу! Можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

3 коментара:

Анонимен каза...

Вие знаете ли турски? Как така гледате всички тези сериали, някои от тях не се превеждат или сте от турски произход, не го казвам с цел да ви обидя, в смисъл ако е така, но просто ми е интересно как сте научили турски иначе.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
В момента лично аз следя сериозно "Майка" (Anne) и "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel). Повечето от другите сериали само съм ги поглеждал и имам представа за тях. Научих турски през изминалите две години, гледайки сериали с български субтитри. Турският ми, разбира се, не е перфектен, но основните неща ги знам.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

"Без бандити светът е невъзможен" и "Оскърбени цветя" на АТВ са СУПЕР сериали, които следя отдавна, и мога да кажа, че напълно заслужено са задържали огромния зрителски интерес към себе си повече от година и продължават да го правят, защото както често ставаме свидетели, по-трудно от това да стигнеш върха е да се задържиш на него. Така че естествено че АТВ може да разчита и на тях, и най-малкото в който и ден от седмицата без вторник и сряда да премести "Без бандити светът е невъзможен", което силно подозирам, че ще направи, той отново ще бъде най-гледаният сериал за деня. Може "Майка" сега да го бие във вторник, но да видим какви ще са рейтингите му след 1 година излъчване, съмнявам се да са повече от 5-6%, както стана с много сериали, "модерни" предимно с премиерните си епизоди.

Предоставено от Blogger.