"Гледна точка: зрител" (6): защо не гледам българска телевизия

Здравейте, приятели! Петък е, 21 октомври, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която
в края на всяка работна седмица аз, администраторът на блога, ще раздавам телевизионно правосъдие и ще коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В шестото издание от коментарната рубрика ще направя може би най-острата си критика досега, която се изразява, за съжаление, в тоталното ми пренебрежение. Защо, аджеба, вече не гледам българска телевизия?!

Както споменах още преди месец, коментирайки новия телевизионен сезон в България, родната телевизия е болна! Болна от безхаберие на програмните ѝ директори, което е може би неслучайно, болна от простащина, болна от изключително некачествени сериали и предавания, които биват налагани агресивно и които водят до опростачаване на аудиторията, болна от изкривено чувство за хумор и за качество. 

Програмите на българските телевизии са покъртително съставени. От години насам няма никакво разчупване, никаква промяна и часовите слотове биват заемани от едни и същи типове програми. Да не говорим пък, че в тези слотове през определени периоди от време се въртят едни и същи заглавия, омръзвайки до втръсване. Най-болното място в програмите на двете най-гледани национални телевизии е може би следобедният пояс. Допреди години тогава се излъчваха премиерни турски и латиноамерикански заглавия, а и индийски. Сега броят им става все по-малък за сметка на... повторения! Но дори премиерите вече са прекалено омръзнали, а причина заради това е броят им епизоди, който наброява хиляди. И това ако не е затъпяващо и не дава възможност на зрителите да гледат далеч по-качествени сериали и да разнообразяват, здраве му кажи! Чудя се кой продължава да гледа "Моята карма", "Малката булка" и "Прости ми", които визирам в случая? Та те станаха по-досадни и от повторенията, бе! Както и да е. Програмните директори на БТВ и НоваТВ са за уволнение! Ето заради това спрях да гледам телевизия следобед!

Българската телевизия е болна най-вече от простащина! Налагат се едни предавания, които са от затъпяващи по-затъпяващи, от арогантни по-арогантни. Тук визирам най-вече абсурдът "София - ден и нощ", който, за огромно съжаление, се гледа от стотици хиляди млади хора и героите в който са примерът им за подражание! Имам чувството, че някой умишлено плаща, за да продължава това недоразумение и за да изпростява още повече младото заблудено население, което и без това тъкмо сега изгражда своя вкус и характер. Наистина нямам думи! "Съдби на кръстопът" и другото подобно предаване - "Истински истории", колкото и абсурдно да звучи, бяха далеч по-поучителни и макар с наивен щастлив финал, пак успяваха да извлекат нужните поуки и уроци на зрителите. Тук такова нещо няма и ето, че неслучайно и двата формата вече не се излъчват... И ето, че за техните върли противници, можем да кажем със сигурност, че винаги може и по-лошо да бъде! Ето, че е и примерът е "София - ден и нощ"!

И след като разбрахте, че заради простащината и затъпяването, което българските телевизии усилено пропагандират, аз все по-рядко включвам телевизора си, за съжаление нищо не свършва дотук... В момента усилено мозъците на заблудените зрители биват промивани, като им се налага и се крещи (буквално), че дадени предавания и сериали са върхът на филмовото и телевизионно изкуство или че са един вид шедьоври! Тук целта е представата за качество и професионализъм на аудиторията да бъде изкривено и тя да има все по-малко претенции, да се задоволява с по-некачествена и по-долнопробна продукция, която обаче бива представяна, едва ли не, за шедьовър! 
Тук визирам до голяма степен българският сериал "Откраднат живот"! Това, че в момента е единственият български сериал, излъчващ се в ефира (което е много жалко, наиситна), не означава, че е най-качественият и най-добрият! Четейки мнения на негови фенове във фейсбук-страницата му, които очевидно отдавна не са гледали нещо наистина качествено и заслужаващо си (или може би никога), ми става едновременно и смешно, и жал за тях, възхвалявайки го и обявявайки го за едва ли не най-добрият и най-интересният! Не оспорвам, че в момента той е едно от най-смислените и добри неща в родния ефир или по-скоро най-малко некачественото. Възмущавам се от факта, че българските телевизии не предлагат на зрителите си наистина заслужаващи си програми, за да може те да придобият прилична телевизионна култура и да умеят да разграничават наистина качественото от посредственото и просто ставащо единствено за убиване на времето!
Изключително много се възмущавам от изкривената представа за хумор и комедия, която също усилено се агитира в последно време! Тук визирам най-вече "Господари на ефира" и маймуните Зуека и Рачков. Не мога да повярвам, че тези хора биват гръмко обявявани за любимците на народа и за най-добрите комици в момента в България! Това е абсурдно, наистина! Изключително жалко е, че българският народ се смее и се възхищава едновременно, а после и подражава на тези т. нар. актьори, които освен да подскачат като обезумели, да крещят като луди и да се правят на маймуни, явно други не могат. Или просто никой не иска да го покажат... Истината е, че проблемът определено не е само в чалгата, върху която всички са свикнали да изливат помия и да обвиняват за моралния упадък на нацията (не че я оневинявам). Истината е, че примерът, който Зуека и Рачков дават от екрана с налудничавото си поведение, е изключително налудничав, агресивен и подлудяващ подсъзнанието, без това да се усеща, но пък рефлектирайки доста силно върху психиката на аудиторията! 

За съжаление, не вярвам, че в скоро време българската телевизия ще оздравее! Всичко става все по-комерсиално, все по-долнопробно, все по-аморално, все по-невъзпитателно... Но пък има една истина, макар и жестока - телевизията наистина възпитава и дава пример, но в момента той е изключително лош и зрителите са като зомбирани! 
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото седмо издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 28 октомври! Очаквам и Вашите мнения в коментарите отдолу! Можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

4 коментара:

Анонимен каза...

Напълно сте прав! Но списъкът с просташки и затъпяващи програми не е пълен. Какво бихте казали за най-просташкото и вулгарно предаване Биг Брадър?Не вярвам да съществува нещо по-отвратително. Аз също като Вас не гледам вече телевизия. Дори турските сериали - а ги гледам, защото в тях има морални ценности - предпочитам да следя по Интернет. За съжаление, обаче, това е преднамерена политика, защото колкото е по-прост народът, толкова по-лесно се манипулира и управлява.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
От "Big/VIP Brother" много често могат да се извадят ценни поуки, стига да се разграничаваш от участниците там и да бъдеш обективен наблюдател. Приемам го по-скоро наистина като социален експеримент, отколкото като затъпяващо и вулгарно предаване. Факт е, че е имало и продължава да има големи изцепки, но според мен като цяло идеята е добра. Зависи от каква гледна точка го приемеш и гледаш. ;)
Колкото до турските сериали - та те вече почти не излъчват качествени такива, за да ги гледат хората. Повтарящи се и наистина затъпяващи истории се дават, а не се залага на свежи, нестандартни и разчупени сюжети, които да внесат разнообразие в представата на хората за тази народности продукции и да се повишат критериите им за качество. Защото в момента на пиедестал се издигат "Кварталът на богатите" и "Твоят мой живот", които всъщност са посредствени в сравнение с много от сериалите от последните 1-2 години, които са истински шедьоври, но които явно умишлено не се пускат у нас. Хубавото е, че все повече зрители се преориентират към интернет и гледането на тези продукции, които искат, там. Сериали се превеждат бол, само трябва да си избереш някой.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с вас! И аз не харесвам нито "Кварталът на богатите", нито "Твоят мой живот" и ги намирам за посредствени в сравнение със сериалите, които гледахме допреди няколко години. До голяма степен е същото мнението ми и за прехваления "Част от мен". Просто преди турските сериали бяха нещо по-добро от истории за сурогатни майки, разменени деца и разлигавени пубери, липсват ми "Листопад", "Мелодията на сърцето", "Мечтатели","Великолепният век". Разбира се, това е лично мое мнение и не го натрапвам на никого. Иначе в Интернет следя "Без бандити светът е невъзможен" с руски субтитри, смятам, че е с доста оригинален и различен сюжет и тематика, засяга и теми като изневяра, чест и семейство, не е само криминална драма.

Анонимен каза...

Приемам, че всеки си има мнение и харесва различни видове сериали и филми. Аз харесвам почти всеки сериал, който загледам, независимо от народност. Дълги като Моята карма и Прости ми или по-къси като С Русия в сърцето... Просто ако сериала ми направи впечатление, не се интересувам от народност или всякакви други... продължавам да го гледам, защото ми харесва.

Предоставено от Blogger.