"Любопитно" (31): най-известните турски режисьори и сценаристи

Здравейте, приятели! Събота е, 2 април, продължава публикуването на една от най-успешните ни рубрики "Любопитно", чийто нов трети
сезон започна преди две седмици! За първи път през пролетния сезон, но отново всяка събота, както през изминалите два есенни сезона - на 2014-а и 2015-а, предстои да отваряме вратите на необятния свят на турските сериали само за Вас - нашите читатели, единствено в тази наша поредица от статии!

В днешното трето за сезона и тридесет  първо подред издание от рубриката предстои да се спрем на една изключително интересна тема, в която ще обърнем внимание на хората, които създават най-интересните, любими и оригинални истории в най-успешните турски сериали, а именно - техните сценаристи и режисьори! Много често тяхната работа не бива оценявана подобаващо от зрителите и феновете на проектите им, но без тях те никога не биха били такива, каквито ги познаваме. Зад турските сериали стоят изключителни таланти, чиито идеи са неизчерпаеми и винаги ще измислят нещо ново и оригинално, което да включат в своите сериали. Време е да представим най-известните турски режисьори и сценаристи!

Сценаристи:
Сема Ергенекон и Ейлем Джанполат са две от най-известните турски сценаристи, които работят заедно по едни от най-хитовите проекти в южната ни съседка като дуо вече години наред, доказали своя професионализъм и нюх в областта. Именно тези две талантливи сценаристки стоят зад хитовите проекти "Перла" (Gumus) от 2005 г., "Завръщане" (Sila) от 2006 г., "Ангели-пазители" (Melekler Korusun) от 2008 г., "Сезони на любовта" (Lale Devri) от 2010 г., "Справедливостта на Кара" (Karadayi) от 2012 г., "Черна роза" (Karagul) от 2013 г. и "Черни пари и любов" (Kara Para Ask) от 2014 г. Последният им проект бе от пролетта на миналата 2015-а година - "Преобърната любов" (Sevdam Alabora), който обаче се провали. Очаква се сценарият на новия сериал на Къванч Татлъту тази есен - "Черно и бяло", да бъде дело именно на тази двойка сценаристки. 

Едже Йоренч и Мелек Генчоулу е друго известно дуо, занимаващо се със сценариите на други изключително успешни и хитови турски сериали. Техни "произведния" са например "Листопад" (Yaprak Dokumu) от 2006 г., "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe) от 2007 г., "Забраненият плод" (Ask-i Memnu) от 2008 г., "Пепел от рози" (Fatamgul'un Sucu Ne?) от 2010 г., "Север-Юг" (Kuzey Guney) от 2011 г., "Кварталът на богатите" (Medcezir) от 2013 г. и "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) от 2014 г., който е именно последният им проект. Както можете да забележите, двете талантливи сценаристки работят главно с продуцентска компания Ay Yapim, доказала се с годините като създаваща най-хитовите и успешни турски сериали, а и най-продавани в чужбина. По последна информация Едже и Мелек вече работят по нов сценарий на проект, в който завръщането си тази есен на екран ще направи Чаатай Улусой, който се снима в един от последните им сериали "Кварталът на богатите". 

Йълдъз Тунч също е сред най-известните и талантливи турски сценаристки. През годините досега тя доказа своя изключителен професионализъм, създавайки историите в едни от най-големите турски хитове, сред които "1001 нощ" (Binbir Gece) от 2006 г., "Любов и наказание" (Ask ve Ceza) от 2010 г. и "Твоят мой живот" (Paramparca) от 2014 г., който е последният ѝ проект и по чийто сценарий продължава да работи и до днес, тъй като сериалът все още се излъчва в родината си Турция. 

Мерал Окай е определяна за най-талантливата турска сценаристка, раждала се някога! Изключителната професионалистка, която за съжаление вече не е сред живите, е сценарист на първите петдесет и шест епизода от най-успешния турски исторически сериал, създаван някога - "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), за който работи през 2011 и 2012 г.! Възрастната дама, родена през 1959 г. и починала преди почти четири години - на 9 април 2012 г., ще бъде запомнена в турските кино-среди и чрез работата си по сценариите на други два изключително успешни проекта - "Имението с лозите" (Asmali Konak) от 2002 г. и "Ако бях облак" (Bir Bulut Olsam) от 2009 г.! Определено извънпланетарният талант на Мерал липсва на турското кино и зрителите усещат това... Почивай в мир, Мерал! 

Йълмаз Шахин е сред най-известните млади сценаристи в южната ни съседка. Неговият първи успешен проект е най-харесваната и известна младежка турска поредица "Мечтатели" (Kavak Yelleri), по чийто сценарий работи от 2007 до 2011 г. и чрез който неговият талант бива забелязан от широката аудитория. След това Йълмаз заема мястото на починалата Мерал Окай като сценарист на "Великолепният век" - от 57 серия до финала на най-успешната турска историческа продукция, но мнозина определят, че след неговото включване в нея като сценарист, тя станала по-малко интересна. В момента Йълмаз работи по своеобразното продължение на "Великолепният век" - "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), като обаче търпи доста критики за работата си, тъй като според болшинството тоталният и неочакван провал на най-обещаващия и очакван нов проект за сезон 2015-2016 г. се дължи именно на слабия му сценарий! 

Ерсой Гюлер е сред най-обещаващите и талантливи турски сценаристи, който се изявява едновременно с това и като режисьор! Мнозина определят проектите на пълничкия сценарист като оригинални и нестандартни, като те в действителност са такива! Талантът му на режисьор е забелязан от широката аудитория през 2009 г., когато режисира първия сезон на един от най-известните и харесвани турски сериали у нас - "Незабравима" (Unutulmaz). След това, през 2010 г., Ерсой е режисьор на един от първите по-нестандартни и различни турски сериали - "Къде е дъщеря ми?" (Kizim Nerede?), който е римейк на испанския оригинал "Къде е Елиса?" (Donde Esta Elisa?) и който обаче се проваля. Последният проект и може би най-успешният, по чиито сценарий и режисура Ерсой работи, е хитовата романтична комедия "Отново любов" (Ask Yeniden), която продължава излъчването си и до днес. Любопитно е, че Гюлер печели престижната награда "Златна пеперуда" през изминалата 2015-а именно за работата си в поредицата с Йозге Йозпиринчи и Буура Гюлсой на FOX.

Режисьори:
Хилял Сарал е сред най-известните и талантливи турски режисьорки. Именно тя работи по едни от най-успешните сериали в южната ни съседка през последните години, сред които "Забраненият плод" (Ask-i Memnu) от 2008 г., "Пепел от рози" (Fatamgul'un Sucu Ne?) от 2010 г., "Север-Юг" (Kuzey Guney) от 2011 г. и "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) от 2014 г. В тези проекти Хилял си партнира с известното дуо-сценаристки Едже Йоренч и Мелек Генчоулу, за които писахме по-горе. Последният проект на Сарал, по чиято режисура работи, е тоталният хит на телевизия StarTV "Черна обич" (Kara Sevda), който продължава излъчването си всяка сряда в ефира на медията. Тази режисьорка създава и по-стар хит - "Сълзи над Босфора" (Elveda Darken). 

Чааръ Вила Лостувалъ е също изключително популярна турска режисьорка, която още с първия си проект постига огромен успех и бива забелязана от широката аудитория. Говорим за хита "Гордата Аси" (Asi), по който Чааръ работи през 2007 и 2008 г. Важно е обаче да отбележим, че неопитната все още тогава режисьорка не е основният режисьор на сериала с Туба Бююкюстюн и Мурат Йълъдъръм. Следващият успешен проект, по който Лостувалъ работи, е най-успешната турска семейна драма "Листопад" (Yaprak Dokumu), но също като в "Гордата Аси", и тук тя не е главният режисьор. За първи път продуцентите на хита "Мълчаливите" (Suskunlar) се доверяват изцяло на Чааръ и ѝ поверяват режисурата на проекта от 2012 г. След това тя режисира още римейка на едноименната американска драма "Отмъщението" (Intikam) през 2013 г. Последният проект на Лостувалъ, за който тя печели наградата "Златна пеперуда" (Altin Kelebek) за режисура през 2015 г., е криминалната драма "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel), по която тя продължава да работи и до днес.

Мерт Байкал e сред най-известните млади режисьори в южната ни съседка, който въпреки малкия си опит досега, работи по едни от най-обещаващите и очаквани проекти в южната ни съседка. За първи път талантът на Мерт е забелязан през 2013 г., когато се включва като режисьор в последния четвърти сезон на най-успешната турска историческа мелодрама "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). Именно заради добрата му работа тогава, в момента Мерт работи по режисурата на нейното своеобразно продължение - "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), което обаче претърпя тотален и неочакван провал. Любопитно е, че Мерт е режисьор на най-успешния филм от началото на 2016 г. досега - "Братство" (Kardesim Benim) с Бурак Йозчивит, Аслъ Енвер и Мурат Боз. 

Зейнеп Гюнай Тан е сред най-популярните и нестандартни турски режисьорки. Нейният първи проект е семейната комедия "Комшии" (Esref Saati) през 2007 г., който не постига кой знае какъв успех в родината си, но бива забелязан от турските зрители. След това, през 2008 г., Зейнеп работи по режисурата на втория сезон на най-успешния турски криминален сериал, създаван някога - "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu). През 2010 г. чаровницата създава може би най-успешния си проект досега, определян за семейна драма №1 след "Листопад" - "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki), който постига феноменален успех и с трите си сезона и прави младата режисьорка истински популярна. През 2013 г. тя режисира една от най-различните и необикновени истории, създавани някога - тази в "Тайни" (Kayip), който обаче се проваля. Година по-късно, през 2014 г., Тан режисира "Моето име е Гюлтепе" (Benim Adim Gultepe), който обаче също не постига успех и е прекратен. За последно Зейнеп работи по първия епизод на "Великолепният век: Кьосем".

Баръш Йош е сред най-известните турски режисьори. Именно той през 2011 г. създава един от най-успешните турски сериали, който е най-харесваният в България - "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), а след това работи и по неговия трети сезон "Пътят на Емир" (Emir'in Yolu) през 2013 г., който обаче се проваля. През лятото на 2013-а Баръш режисира успешният сериал "Една любовна история" (Bir Ask Hikayesi), а преди това работи за кратко по режисурите на "Забраненият плод" и "Север-Юг". Напоследък Йош развива талантът си на комедиен режисьор и зрителите в южната ни съседка го виждат в ново амплоа, тъй като именн той в момента работи по режисурите на двете най-гледани романтични комедии в южната ни съседка - "Любов под наем" (Kiralik Ask) и "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu Karisik). 

Джевдет Мерджан е също сред най-известните турски режисьори, известен с уникалния си талант. За първи път е забелязан от широката аудитория през 2007 г., когато работи върху режисурата на един от най-успешните и харесвани турски сериали, създавани някога - "Гордата Аси" (Asi). По-късно, през 2010-а, Джевдет се среща отново с великолепната Туба Бююкюстюн, но този път на снимачната площадка на друг голям хит - "Огнено сърце" (Gonulcelen)! След това Мерджан режисира други успешни сериали, след които "Момичето, което обичах" (Bir Cocuk Sevdim) през 2011 г., "Изгубената улица" (Kayip Sehir) през 2012 г. и "Татар Рамазан" (Tatar Ramazan) през 2013 г. За последно работи по режисурата на един от най-гледаните и харесвани турски сериали през последните две години - "Твоят мой живот" (Paramparca), който обаче след първия му сезон напусна. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от третото издание за новия сезон на "Любопитно"! Очаквайте следващото четвърто за сезона и тридесет и второ подред следващата събота, 9 април, когато също предстои да се спрем на изключително интересна тема от света на турските сериали. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните изданията от предишните два сезона на "Любопитно" чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.