"Музиката от турските сериали" (46): "Златната клетка"

Здравейте, приятели! Днес е 9 декември, сряда, и продължава четвъртият сезон от любимата на мнозина от Вас наша рубрика "Музиката
от турските сериали"! Този сезон тя е по-различна от преди, тъй като през настоящите седмици Ви връщаме назад във времето и чрез музикалните им теми Ви припомняме за страхотните стари и класически истории в любимите Ви турски мелодрами от преди 5-6 години, когато тази народност продукции беше в зората си. Днес предстои да разгледаме обстойно мелодиите от една от най-харесваните мелодрами, давани в българския ефир - "Златната клетка" (Bicak Sirti)! Време е да започваме!

Началото на тазседмичния четиридесет и шести брой от поредицата ни от статии дава заглавната музикална тема от сериала, на който сме го посветили, а именно "Златната клетка"! Тя започва със звучене единствено на пиано, което носи на слушателите първоначално чувства на трагизъм и печал. След малко започва същинската мелодия, в която се включват още духови и ударни инструменти, като първоначалния клавишен остава като че ли на заден план. Бавното, монотонно и спокойно звучене на това музикално произведение продължава, като можем да го наречем дори и приспивно. Тук, за разлика от повечето останали, които сме разглеждали досега в изданията на "Музиката от турските сериали", липсва чувство на носталгия по нещо далечно отминало, а даже напротив - загатва за нещо предстоящо, което тепърва предстои да се случва, сякаш човек е загубил паметта си и започва живота си отначало. Звученето на тази музикална тема е някак мистично и тайнствено, което също е доста интересно. Малко след това, с повишаването на музикалните тонове в нея, леко се долавя подобно чувство на носталгия, но то бързо се изпарява, когато започва втората подчаст в нея, в която се включват още ударни инструменти и така се създава илюзията, че тя става по-бърза и ритмична. Всъщност всички останали инструменти продължават да звучат по същия бавен и спокоен начин, по който звучаха и досега, ако се заслушате внимателно. С това на първо слушане забързване на темпото се раждат емоции на драматизъм и напрежение, присъщи за почти всяко едно музикално произведение от турски сериал. И тук обаче, както в останалите подчасти, това звучене е доста различно и необичайно - то е едновременно драматично и напрегнато, но и спокойно, монотонно и дори еднообразно. Доста рядко се среща подобна неочаквано странна комбинация между чувства, нали?! Драматизмът и напрежението в заглавната мелодия от ретро-сериала с участието на Мелиса Сьозен, Вилдан Атасавер, Неджат Ишлер, Еркан Джан, Мехмет Гюнсюр, Батухан Караджакая и други така и обаче не стигат до своя върхов кулминационен момент, а просто се разливат, след като музикалната тема отново повишава тоновете си на звучене и така съвсем очаквано и рязко приключва. Можете да я чуете от тук!

От тук можете да видите плейлистата с останалите любими и интересни музикални теми в ретро-поредицата "Златната клетка" (Bicak Sirti) и да ги изслушате, наслаждайки им и спомняйки си за любимите Ви моменти в тази незабравима история! 

След като анализирахме заглавната музикална тема от "Златната клетка" (Bicak Sirti), излъчил се преди доста години в България, стигаме до изводите, че тя е изключително интересна и различна от всички останали, които сме анализирали досега в изданията на "Музиката от турските сериали", тъй като тя е едновременно както драматична и напрегната, така и спокойна и монотонна, като е и една от много малкото, в които почти не присъства чувството на носталгия по нещо отминало, което досега винаги сме срещали. Надяваме се, че Ви е харесала!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичното тринадесето за сезона и четиридесет и шесто подред издание от нашата рубрика "Музиката от турските сериали"! Очаквайте следващия четиринадесети последен за тази есен и четиридесет и седми подред брой следващата сряда, 16 декември, когато за последно предстои да се върнем назад във времето и да разгледаме музикалните теми от класическа турска мелодрама, излъчена у нас преди много години! Ако много Ви липсваме до следващата сряда, можете да си припомните изданията от предишните сезони на "Музиката от турските сериали" чрез архива на рубриките ни от тук

1 коментар:

Анонимен каза...

Koga shte kachite programata za praznicite na televiziite

Предоставено от Blogger.