"Любопитно" (27): незабравимите турски младежки сериали

Здравейте, приятели! Отново е събота, а това означава само едно - отново предстои да отворим вратите на необятния свят на турските
сериали за Вас - нашите любими читатели, чрез рубриката ни "Любопитно"! Днес е 12 декември (събота) и предстои да прочетете тринадесетата за сезона и двадесет и седма подред тема от тази любима Ваша поредица от статии. Тя ще бъде предпоследна, тъй като следващата събота, 19 декември, ще бъде публикувана финалната четиринадесета за този сезон и двадесет и осма подред. През изминалите есенни седмици разгледахме доста интересни теми във втория сезон на "Любопитно", които Ви развълнуваха и предизвикаха широки и интересни дискусии. Време е да започнем с предпоследното тринадесето за сезона и двадесет и седмо подред издание от рубриката, в което представим познатите и непознатите за Вас незабравими турски младежки сериали!

Кой не обича младежките сериали? Гледайки ги, някои зрители си спомнят за своята отминала младост, изпълнена с различни перипетии и предизвикателства, с умиление и носталгия. Други по-млади пък съзират собствените си истории в тези сериали или се учат от своите любими герои как да се държат. Факт е, че откакто се произвеждат турските мелодрами, тийн-поредиците са изключително харесвани и през годините са се превърнали в своеобразен феномен. Именно те са едни от малкото, успяващи да привлекат пред телевизионните екрани зрители от различни възрастови групи и с коренно различни интереси и начини на мислене. Те успяват да ни сплотят, да ни разсмеят, да ни трогнат и дълбоко да ни впечатлят. Именно на снимачните площадки на тези сериали през изминалите години се родиха едни от най-големите звезди на турското кино в момента, които дори и не са подозирали за успеха, който ги очаква. Време е да научим кои са незабравимите турски младежки сериали!

"Училищен дневник" (Lise Defteri) е един от незабравимите за зрителите в южната ни съседка младежки сериали. Поредицата, излъчила се през 2003 г. в ефира на KanalD и постигнала доста голям успех, е непозната за българската телевизионна аудитория, а и най-вероятно ще си остане такава. В днешно време всеки в Турция си спомня за загубите, приятелствата, любовта и красивите спомени, които пази от този проект. Именно той е сред първите, събиращи на една снимачна площадка едни от най-големите звезди на турското кино в момента, които тогава са били нови и неопитни актьори. Най-популярните сред тях в днешно време са Даахан Кюлегеч, Синем Кобал, Селин Демиратар и Сарп Левендоулу, направили първите си стъпки в актьорската кариера с по-големи и значителни роли именно чрез този незабравим "Училищен дневник"! 

"Кампус" (Kampusistan) също е сред незабравимите за зрителите в Турция младежки сериали. Поредицата излъчва общо четиридесет епизода в ефира на турската телевизия KanalD преди доста години, като за отрицателно време се превръща в една от любимите на зрителите и пленява сърцата им. Любопитно е, че в този проект са участвали напълно нови и неопитни актьори, които, за съжаление, не са продължили кариерите си след това и са известни само чрез ролите си в този незабравим проект. "Кампус" е сред първите турски модерни сериали, който разказва за премеждията и драмите в живота на група младежи, следващи в един и същи университет. В днешно време всеки един турски телевизионен зрител би си признал, че отново с удоволствие би изгледал тази невероятна история, може би дала началото на ерата, наречена "тийн-сериал" в южната ни съседка, продължаваща и в настоящето. 

"Наука за живота" (Hayat Bilgisi) също е сред незабравимите за зрителите в Турция младежки сериали. Поредицата е изключително интересна, като представя живота на група ученици. Той, за разлика от доста други, е едновременно насочен към младата част от телевизионната аудитория, а същевременно с това е и доста поучителен, което е нещо доста рядко срещано "явление". Именно в тази поредица от 2003 г., излъчила се по ShowTV и показала близо 140 епизода, изгрява звездата на изключително успешната и харесвана в момента турска актриса Гьокче Бахадар, за която мнозина си мислеха, че е станала популярна след ролята си на Лейля в най-успешната турска семейна драма "Листопад". "Наука за живота" според мнозина научи тийнейджърите по онова време в Турция да се учат да живеят пълноценно, да са нежни, любящи, приятелски настроени, верни и благодарни за това, което имат. Това го превръща в своеобразен феномен! 

"На задния ред" (Arka Siradakiler) е от по-различните младежки турски сериали. Той ще бъде запомнен с това, че в него животът на младежите бе представен в различна от обичайната бляскава и модерна светлина - те преживяваха доста трудни моменти, придобиваха силни и борещи се характери много млади, изгубваха детството си, за да се справят с редица проблеми. Чрез този сериал зрителите в южната ни съседка преоткриха другата страна на живота на привидно безгрижните и безотговорни тийнове. Този сериал едновременно с това бе и огледало на съдбите на много млади хора, изгубили всичко най-свидно и мило и борещи се за духовното си и морално оцеляване. "На задния ред" се излъчваше от 2007 до 2012 г. в ефира на FOX, излъчвайки близо 200 епизода в общо шестте си сезона. Именно в този сериал изгряха звездите на младите и изключително популярни в Турция актриси Синем Йозтюрк и Пелин Акъл, радващи се на страхотни кариери в момента. 

"Мечтатели" (Kavak Yelleri) е безспорно най-обичаният и харесван от зрителите в южната ни съседка младежки сериали. Историята за четиримата приятели Аслъ, Мине, Ефе и Дениз трогна сърцата на милиони зрители в Турция, които от 2007 до 2011 г., в продължение на пет сезона и 170 епизода, изпращаха поредицата на KanalD на първите места по гледаемост. Феновете на "Мечтатели" бяха свидетели на низ от различни емоции, от големи и бленувани мечти, от редицата направени грешки, от любовните успехи и разочарования. И всичко това пресъздадено от млади и неопитни все още актьори по възможно най-добрия и реалистичен начин, сливайки се със своите герои и ставайки заедно едно голямо и неразделно цяло. Именно чрез "Мечтатели" в момента Пелин Карахан, Аслъ Енвер, Даахан Кюлегеч и Ибрахим Кендирджи са сред най-обещаващите млади и харесвани актьори в южната ни съседка, радващи се на изключително успешни кариери. Тази поредица определено още дълго време ще бъде помнена с много добро и ще заема специално място в сърцата на зрителите по цял свят! 

"Кварталът на богатите" (Medcezir) е сред може би най-интересните и различни турски младежки сериали. В него, за разлика от предните, които разгледахме, главните роли са пресъздадени от вече популярни и обичани от милиони зрители актьори - Чаатай Улусой, Серенай Саръкая, Хазар Ергючлю и Танер Йолмез. Тази поредица не е типична тийн-драма, тя съчетава няколко жанра в един. Може да се определи като младежки сериал, изпълнен с криминални и драматични моменти. "Кварталът на богатите" е един от тийн-проектите, в който не се засяга само живота на младите, а и отношението на възрастните към него и как те им влияят, по какъв начин променят съдбите им. Любопитното е, че "Medcezir" наложи както нови млади актьори, така и популяризира също толкова вече улегнали техни колеги, от които само могат да се учат. Именно това превръща и този тийн-сериал в истински феномен.

"В очакване на слънцето" (Gunesi Beklerken) започна през лятото на 2013 г. в ефира на турската телевизия KanalD, като летен бриз влезе в живота на зрителите и след това предизвика истински взрив в ефира. Кой би забравил тази невероятна поредица? Месеци наред събитията в сериала вълнуваха и шокираха телевизионната аудитория, обясни ѝ какво в действителност значат думите "братство" и "любов" и че те всъщност се постигат много трудно. "В очакване на слънцето" успя да докосне всяко едно кътче от сърцата на зрителите, да ги развълнува и очарова. На снимачната площадка на тази мелодрама изгряха звездите на две от най-големите млади звезди на турското кино в момента - Керем Бурсин и Ханде Доандемир. Двамата станаха изключително популярни, като в днешно време се радват на страхотни кариери, вещаещи им само добро за в бъдеще. Зрителите в България все още не са гледали този сериал, но интернет-потребителите го познават, тъй като той бе превеждан и събра изключително много български фенове, които също плени завинаги.

"Малки тайни" (Kucuk Sirlar) също беше сред необикновените и по-различни младежки турски сериали. Той представи живота на тийнейджърите по един необикновен и оригинален начин. Поредицата пресъздаде амбициите на младите хора, имащи различни очаквания от живота, които доста често не се припокриваха и те оставаха разочаровани. Някои загубиха своята алчност, други - своята невинност, а трети - продължаваха да бъдат объркани и неразбрани. Истината е, че на края на този изключително обичан тийн-проект всеки от героите порасна и се превърна в нов човек, научил се от грешките си и мислещ вече по по-адекватен начин. Именно на снимачната площадка на "Малки тайни" се родиха най-много млади звезди на турското кино, радващи се на страхотни актьорски кариери в момента - Синем Кобал, Мерве Болуур, Бурак Йозчивит, Кадир Доулу, Биркан Соккулу, Ипек Карапънар и още много други, пораснали заедно със своите герои в сериала.

"Ангели-пазители" (Melekler Korusun) също е сред необикновените и различни турски младежки сериали. Той, подобно на "Кварталът на богатите", пресъздаде не само живота на група младежи, но и това как възрастните влияят на съдбите им. И той като "Кварталът на богатите" събра няколко жанра в един - тийн-поредица с много романтични и комедийни моменти. Тази поредица бе изключително поучителна и създаваше на зрителите чувство за уют, докато я гледаха. На нейната снимачна площадка изгряха звездите на редица млади актьори, най-известните сред които в момента са Йозге Йозпиринчи, Селин Шекерджи и Алпер Салдъран, радващи се в момента на страхотни кариери и много фенове зад гърба си. "Ангели-пазители" се излъчваше от началото на 2009 до средата на 2010 г. по ShowTV, радвайки се на страхотни рейтинги. И у нас поредицата имаше не малко фенове, които съпреживяваха заедно с любимите си герои интересни и необикновени събития.

"Треньорът ми" (Koçum Benim) е сред класическите турски младежки сериали, представящи живота на група ученици, минаващи през различни перипетии и приключения по време на своето обучение. Сериалът е един от първите по-разчупени и "модерни" по онова време - излъчва се от 2002 до 2004 г. в ефира на турската национална телевизия TRT1. На снимачната площадка на този необикновен за времето си проект изгряват звездите на четири изключително популярни и успели в кариерите си в днешно време актьори - Енгин Алтан Дюзятан, Нехир Ердоан, Селин Демиратар и Озан Гювен, радващи се на страхотни кариери и голяма известност в южната ни съседка, а и не само в момента. Усмивката на младата и неопитна тогава Нехир Ердоан тогава бе определена като най-сладката и чаровна в Турция, която и до днес зрителите помнят. Те все още пазят в сърцата си запомнящите се и красиви емоции от този класически тийн-сериал!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичната тринадесета за сезона и двадесет и седма подред тема от рубриката ни "Любопитно", надяваме се, че Ви е харесала! Очаквайте следващото последно четиринадесето за сезона и двадесет и осмо подред издание извънредно в четвъртък, 24 декември, на връх светлия празник Бъдни вечер, когато темата предстои да бъде изключително интересна и необикновена от досегашните. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните броеве от поредицата чрез архива на рубриките ни от тук

9 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

Добьр ден сериали в бьлгария. Сериала. Твоят мой живот. Колко сезона е много е интересен

Анонимен каза...

Здравейте сериали в бьлгария. Вярно ли е че. Стьклен дом ще започне в 18 часа а какво ще стане с. Опасни улици.

Анонимен каза...

Сериали в бьлгария. Кога ще. Продьржи. Квартальт на богатите

Анонимен каза...

Сериали в бьлгария. Незабравима ще повторят ли

Анонимен каза...

Здравейте. Сериала. Семеен рай. Ще го изльчат ли някой ден отново

Анонимен каза...

Здравейте. Кога ще свьрши. Сериала. Черни. Планини

Анонимен каза...

Здравейте най якият младежки сериал е. Мечтатели много е як сериала и интересен харесвам го и искам да го дават. Отново

Анонимен каза...

Здравейте. Знаете ли истинското име на. Метин от. Мечтатели лек ден

Предоставено от Blogger.