"Успехът на..." (16): "С Русия в сърцето" - хит и провал

Привет, приятели! Петък е, 25 септември, и днес предстои да прочетете ново издание от завърналата се с нов втори сезон миналата седмица
любима на мнозина от Вас наша рубрика "Успехът на..."! Преди да започнем с тазседмичния втори за сезона и шестнадесети подред брой, нека да си припомним какво прочетохте в предишния! В първото за сезона и петнадесето подред издание от поредицата ни, което бе публикувано миналия петък, 18 септември, разбрахте, че турския хит "Кварталът на богатите" (Medcezir) е постигнал тотален успех и в родината си Турция, и у нас в България и навсякъде другаде по света, поставяйки рекорди и превръщайки се в един от най-успешните турски сериали, създавани някога! Ако все още не сте го прочели и искате да разберете всичко в подробности или просто да си го припомните, направете го от тук! А сега е време да преминем към днешния брой на "Успехът на...", в който ще разгледаме успеха на турската историческа драма "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura)!

Както винаги и както подобава, започваме днешното издание от любимата на мнозина от Вас наша рубрика с анализа на успеха на сериала, на който сме го посветили - "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Syra), в родината му Турция! Там той започва на 4 март 2014 г., падащ се ден вторник, по турската телевизия StarTV. С премиерата си поредицата, която се излъчва всяка вторник вечер след 20.00 часа, постига доста добър резултат, като се нарежда на 3 място с 6.84% рейтинг. Победена е единствено от двата вече наложили се хита във вторниците "Малкият господин" (Kucuk Aga) на KanalD (1 място с 11.13% рейтинг) и "Бягство" (Kacak) на ATV (2 място с 6.87% рейтинг). Любопитното в случая е, че първият епизод от историческата драма с участието на Къванч Татлъту, Фарах Зейнеб Абдуллах, Биркан Соккулу, Елчин Сангу и Седа Гювен се е класирал на 2 място с 10.44% дял в целевата група "AB", по-известна в южната ни съседка като групата на интелигентните зрители. С втория си епизод, показан на 11 март (вторник) м. г., "С Русия в сърцето" понижава рейтингите си и се класира на 6 място с 5.15% зрителски интерес, но въпреки това в групата "AB" отново е на 2 място с по-малко от процент разлика с лидера "Малкият господин". С третия си епизод на 25 март (вторник) 2014 г. интересът към "Kurt Seyit ve Sura" намалява още повече и поредицата вече е на 9 място с 3.88% рейтинг, но в групата на интелигентните отново е с добра позиция - 4 място и 5.25% дял. През останалите пролетни седмици епизодите от историческата драма се задържат на този резултат, като почти всяка седмица са в ТОП 10, но на последните места, с рейтинги от около 3-3.5%. Финалът на първия сезон от поредицата е излъчен на 10 юни (вторник) м. г., като се нарежда на 10 място с 3.10% зрителски интерес. Вторият сезон от поредицата, разказваща за любовта между Сеит и Шура, започва на 23 септември (вторник) м. г., като за първи път постига изключително нисък рейтинг - нарежда се на 23 място с 2.00% дял. С втория си епизод от новия сезон резултатът е още по-катастрофален - 24 място и 1.87% рейтинг. С третата серия ситуацията става още по-лоша - 33 място и 1.52% дял. Именно заради лошите резултати на "С Русия в сърцето" на негово място от StarTV пускат нов сериал - "Денят, в който е написана съдбата ми" (Kaderimin Yazildigi Gun), който постига далеч по-висок интерес и не след дълго дори побеждава досегашния хит във вторниците "Малкият господин", докато историческата драма, в чийто втори сезон се включва Фахрие Евджен, буквално бива изпратена в "девата глуха" - в късния prime-time всеки четвъртък, където не подобрява рейтингите си, а ги запазва все така ниски. Финалът на "Kurt Seyit ve Sura" е показан на 20 ноември (четвъртък), като заема 25 място с 2.13% зрителски интерес. Така стигаме до изводите, че в родината си Турция с първия си сезон сериалът постига що-годе добри резултати и почти винаги е в ТОП 10, но с втория си буквално удря дъното и именно заради това излъчването му е прекратено. 

А сега нека да преминем към успеха на сериала, на който сме посветили днешното издание от рубриката ни "Успехът на...", в нашата страна България! У нас "С Русия в сърцето" стартира сравнително наскоро, на 3 юни (сряда) т. г., като се излъчваше всяка делнична вечер между 20.00 и 21.30 часа в ефира на най-гледаната българска телевизия БТВ. Поредицата е изключително очаквана у нас именно заради участието на мега-звездата Къванч Татлъту, по която всички жени само могат да въздишат. Интересът на българските зрители предизвиква не само останалият актьорски състав, включващ друга известна актриса Фарах Зейнеб Абдуллах, а и историческата насоченост на сериала, която го отличава от всичките останали медраматични саги. И тук, естествено, любовна история не липсва, но интригуващо за зрителите бе да я проследят на фона на незабравими и бележити исторически събития. БТВ обаче предизвиква недоволство сред по-запознатите със сериала зрители, които сигнализираха, че от телевизията изрязват важни моменти от епизодите, за да ги съкратят и излъчат по-бързо. Това обаче не се отрази на изключителния успех на поредицата, който стана ясен в средата на юли месец т. г., когато бе разпространена класацията на петдесетте най-гледани телевизионни програми в България за месец юни според пийпълметричната агенция ГАРБ, в която "С Русия в сърцето" бе на четвърто място с рейтинг от 13.3%, равняващ се на цели близо 924 300 души, проследили епизодите на историческата мелодрама, разказаща за любовните перипетии на турския военен Сеит и девойката с руски корени Шура. През юни тя е победена единствено от шоуто "Masterchef" (1 място с 15% рейтинг и 1 042 900 зрители), българската класика "С деца на море" (2 място с 14.3% рейтинг и 995 600 зрители) и филма "Невъзможно бягство" (3 място с 14.2% рейтинг и 986 800 зрители). През по-миналия юли месец според другата българска пийпълметрична агенция Nielsen Admosphere, която според широката аудитория дава преднина на НоваТВ в рейтингите, е поставила последните четири епизода на "С Русия в сърцето" на първо място по гледаемост сред двадесет и петте най-гледани телевизионни програми за съответния период, с рейтинг от 11.02% и пазарен дял от цели 34.07%, побеждавайки своя заместник, излъчващ се и до днес - "Кварталът на богатите" (Medcezir), чийто успех разгледахме в предишното издание на "Успехът на...". През целия юли месец пък статията ни, оповестяваща старта на "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) в България бе сред трите най-четени на блога, като до момента е с над 6300 прочитания. Така стигаме до изводите, че въпреки провала си в родината си Турция, у нас историческата поредица е истински хит, въпреки че се излъчва само един месец в родния ефир заради малкото си на брой епизоди.

Преминаваме към може би най-интересната за повечето от Вас част от изданията на рубриката ни "Успехът на..." - да разгледаме успеха на сериалите, на които ги посвещаваме, по света! Към момента "С Русия в сърцето" е продадена и излъчена в сравнително малък на брой страни - близо 10, най-известните сред които са САЩ, Русия, Сърбия и Гърция, като навсякъде постига небивал успех. Ще спрем обаче на успеха на историческата драма с участието на Къванч Татлъту, Фарах Зейнеб Абдуллах, Фахрие Евджен, Биркан Соккулу, Елчин Сангу, Седа Гювен и други, в може би най-любопитната за Вас държава - САЩ. Там различната от типичните турски истории продукция стартира на 6 април т. г. по испаноезичната телевизия MundoFOX, която вече се казва MundoMAX. Сериалът, който в щатите върви под името "Шура и Сеит - любов по време на война" (Sura y Seyit, amor en guerra), се излъчва всеки делничен ден в prime-time-а ѝ като достоен заместник на приключилия дни преди това трети сезон на най-успешната турска историческа поредица, създавана някога - "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), която е била със заглавие "Сюлейман - великият султан" (Suleiman, El Gran Sultan), постигнала небивал успех там. "Шура и Сеит - любов по време на война" е достоен заместник на излязлата в сезонна пауза историческа драма, като още с началото си се възкачва на първото място по гледаемост, побеждавайки всички останали програми, били допреди навлизането на турските сериали в Америка лидери - теленовелите и новините. Заради малкия си брой епизоди "Sura y Seyit, amor en guerra" приключва бързо в САЩ, но въпреки това остава в историята на телевизията там като един от най-успешните турски сериали, давани някога. Нека обаче разгледаме успеха на "Kurt Seyit ve Sura" и в Русия, където също сме любопитни, че искате да разберете какви рейтинги е постигнал. В най-голямата териториално държава в света турската историческа драма започва на 21 февруари т. г. по руската телевизия ДомашнаТВ. Там тя също постига невероятен успех, като фактор за него този път е, че голяма част от първия ѝ сезон е заснет именно в Санкт Петербург, Русия. Въпреки провала си в родината си Турция, там поредицата постига небивал успех, като причина за това е и романът на турската писателка Нермин Безмен от 1992 г., по който е създадена и който е изключително популярен в бившия Съветски съюз. Там историята върви под името "Курт Сеит и Александра", като както у нас и в САЩ, предизвиква огромен интерес сред руските зрители. Така стигаме до изводите, че в САЩ и Русия "С Русия в сърцето" постига огромен успех, както у нас в България и за разлика от родината си Турция.

След като представихме подробно успеха на "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) в родината му Турция, у нас в България и по света - в САЩ и Русия, стигаме до изводите, че в южната ни съседка 21-серийната поредица с първия си сезон постига сравнително добри резултати, но с втория си - тотален провал, заради който е и спряна. В нашата страна и другаде по света обаче историческата мелодрама се радва на небивал успех и напълно компенсира рейтинг-провала си в Турция.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица, надяваме се че второто за сезона и шестнадесето подред издание от завръщащата се тази есен наша рубрика "Успехът на..." Ви е харесало! Очаквайте третия за сезона и седемнадесети подред брой от поредицата следващия петък, 2 октомври, когато отново предстои да се спрем на prime-time сериал, излъчен по най-гледаната национална телевизия у нас БТВ! Ако дотогава много Ви липсваме, можете да си припомните изданията от предишния сезон на "Успехът на..." чрез архива на рубриките ни от тук

5 коментара:

Анонимен каза...

"статията ни, оповестяваща старта на "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) в България бе сред трите най-четени на блога, като до момента е с над 6300 прочитания. "


"Публикацията още от средата на юни месец, когато бе обявен старта на "Кварталът на богатите", за вече два месеца е прочетена над 22 000 пъти и се нарежда на четвърто място сред най-четените материали на блога от самото му създаване досега!"


Това са извадки от вашите статии,може ли да ми обясните как правите това подреждане ? 22 000 четения и е на 4-то място,а 6 300 четения е в челната тройка????

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Статията за началото на "С Русия в сърцето" бе сред най-четените статии през юни и юли и тогава беше на трето място, докато статията за "Кварталът на богатите" е на четвърто място сред всички статии на блога, публикувани досега изобщо.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

В Сърбия обаче сериалът беше тотален провал и го спряха през първия му сезон още..

Анонимен каза...

Великолепен сюжет и актьорска игра!

СЕРИАЛИ в България каза...

До 3-ти коментар:
Здравейте,
Да, в Сърбия поредицата въобще не се хареса на зрителите, макар, че в по-горните епизоди определено става доста интересна. Жалко, че такъв сериал, който беше доста различен и обещаващ, постигна такъв провал, и то не само в Сърбия. В България обаче може би заради участието на Къванч Татлъту, сериалът се прие нормално от зрителите и не показа лошо рейтинги, самите БТВ обаче го провалиха.
Леки и успешни дни! :)

До 4-ти коментар:
Здравейте,
Така е, съгласни сме. Имахме нагласата да гледаме сериала, като имахме огромни очаквания за него. От БТВ обаче решиха да си спестят половината сцени от поредицата и го нарязаха по доста подъл начин. Именно това ни отказа да гледаме продукцията, която иначе си струва и си заслужава, макар и да е постигнала провал в Турция. Един от малкото стойностни сериали, които са излъчвани в България, но провалени от самата телевизия.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.