"Любопитно" (16): турските актьори-ветерани

Здравейте, приятели! Събота е, 26 септември, и днес продължава една от най-любимите Ви наши рубрики "Любопитно", завърнала се миналата
седмица с новия си втори сезон след едногодишна пауза. И тази есен тя ще се публикува както през изминалата всяка събота и ще отваря единствено за Вас, нашите читатели, вратите на необятния свят на турските сериали с още по-интересни, интригуващи и ексклузивни теми! Миналата година, на 27 септември, беше публикувано второто издание на поредицата ни, в което представихме малките актьори от големите турски сериали и което можете да си припомните от тук! Сега, година по-късно, предстои да Ви запознаем отблизо с турските актьори-ветерани във второто за сезона и шестнадесето издание от "Любопитно", което започва!

Небахат Чехре е безспорно една от най-известните възрастни турски актриси. Тя е родена на 15 март през далечната 1944 г., зодия риби, и в момента е на достолепната възраст от 71 години! Многото години обаче изобщо не ѝ личат, тъй като тя е една от най-поддържаните турски актриси, независимо дали млади или стари. Започва актьорската си кариера през 1960 г., когато е едва на 16. Грижи се изключително много за външния си вид, спазва строг режим на хранене и води спокоен живот, като именно тези фактори правят Небахат така, че да изглежда с поне двадесет години по-млада. У нас е известна чрез ролите си в хитовете "Забраненият плод" (Ask-i Memnu), където изиграва ролята на Фирдевс, и "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), където пък пресъздаде образа на великата Валиде султан. За последно се снима в сериал през пролетта на изминалата 2014 г., когато пресъздаде образа на Зеррин Денизер в хитовата криминална драма "Черни пари за любов" (Kara Para Ask), която обаче напусна след края на първия ѝ сезон, а героинята ѝ бе убита от собствената ѝ дъщеря. До момента е изиграла роли в над общо 100 филма, сериала и пиеси. 

Четин Текиндор също е сред най-известните турски актьори-ветерани. Роден на 16 юли 1945 г., преди два месеца възрастният талант навърши достолепните 70 години и отбеляза своя седми юбилей. У нас е познат чрез ролите си в изключително популярни и обичани от зрителите сериали - като Йомюр от "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali) през 2003 г., като Ихсан от "Гордата Аси" (Asi) през 2007 г., като Туран от "Момичето, което обичах" (Bir Cocuk Sevdim) през 2011 г. и като Назиф Кара от "Справедливостта на Кара" (Karadayi), в който се снима за последно и който приключи през юни месец т. г. след изключително успешни три сезона. И той, като Небахат Чехре, има в актьорската си професия общо над 100 роли във филми, сериали и театрални пиеси. Изключително любопитна за всички негови фенове е връзката му с друга турска популярна актриса Зерин Текиндор, която сме гледали у нас в "Забраненият плод" и "Север-Юг", за която се оженва през 1988 г., но с която се раздели преди доста години, но без развод. Двамата имат един син, като поддържат добри приятелски отношения. 

Мерал Четинкая е родена на 5 март 1945 г. и също като Четин Текиндор в момента е на 70 години. Тя също е една от най-известните турски актриси-ветеранки, като родното ѝ място е в турската област Бурса и е зодия риби. Започва да се занимава активно с актьорската професия през 1979 г., когато е на 34 години. Изключително популярна е както в южната ни съседка, така и по света чрез ролите си в едни от най-хитовите сериали, създавани някога. Изиграва ролята на властната майка Фериде в първата показана у нас турска мелодрама "1001 нощ" (Binbir Gece) през 2006-2008 г., а две години по-късно се включва с ключова и коренно различна от този образ героиня - тази на благата, мъдра и справедлива баба Хафесе в една от най-успешните турски семейни драми, излъчвани някога - "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman ki) през 2010-2013 г. Зад гърба си Мерал, която е истински интелигентна възрастна дама в реалния живот и се интересува силно от всички социални проблеми, има изиграни близо 40 роли в различни филми, сериали и театрални постановки. 

Селчук Йонтем е един от най-харизматичните турски актьори-ветерани. Той е роден на 13 юли 1953 г. в един от най-големите турски градове Истанбул или така да го кажем - градско дете е. В момента е на 62 години, зодия рак. Цялото му име е Акиф Селчук Йонтем, но малцина от зрителите знаят това. В България го познаваме само чрез ролята му в един сериал, който обаче е изключително популярен у нас и прави Селчук един от любимците на по-възрастните зрителки - "Забраненият плод" (Ask-i Memnu), в който се снима от 2008 до 2009 г. Изключително известен в Турция става и след като изиграва един от главните герои в приключилата миналата есен поредица на ATV "Днешните домове" (Bugunun Saraylisi). Любопитно е, че това лято пък взе участие със специална епизодична роля в летния хит на KanalD "Дъщерите на Гюнеш" (Gunesin Kizlari), където изигра ролята на пилот в първия епизод от сериала. В момента пък се снима в новостартиралата криминална драма на ATV "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz). Любопитно е, че Йонтем от дълги години е водещ на хитовата телевизионна игра "Стани богат" (Kim Milyoner Olmak Ister?), излъчваща се и до днес в ефира на турската телевизия ATV. 

Вахиде Гьордюм е една от най-известните турски актриси-ветеранки. Въпреки че тя е значително по-млада от предишните четирима талантливи артисти, съвсем спокойно я включваме в списъка, защото е изиграла изключително много роли в различни филми, сериали и пиеси. Родена е на 13 юни 1965 г. в големия турски град Измир, като в момента е на 50 години, зодия близнаци. У нас я познаваме чрез героините ѝ в изключително популярни сериали, превърнали се в любими на зрителите. През 2003 г. Вахиде изиграва ролята на скромната и добродушна домашна помощница Сузан в хита "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali), през 2005 г. взема ролята на Фуля в полицейската мелодрама "Любов извън закона" (Hirzis Polis), през 2007-а тази на Зейнеб в хита "Да върнеш времето назад" (Annem), през 2011-а тази на бедната Зехра в поредицата "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), а през 2013 г., след роли на бедна и скромна жена, изиграва ролята на великата Хюррем султан във "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). Важна подробност от биографията на Вахиде е, че тя два пъти се е преборвала с коварната болест рак на гърдата заради изключително силния си дух и характер, пред който се покланяме!

Халил Ергюн е един от най-популярните и обичани от зрителите турски актьори-ветерани. Той е роден на 8 септември 1946 г., като в момента е на достолепната възраст от 68 години, зодия дева. У нас го познаваме чрез изключително успешната му роля на традиционалиста, баща на многолюдно семейство, искащ само едно - наследниците му да не потъпкват семейните чест и достойнство - Али Ръза, в най-успешната турска семейна драма, създавана някога - "Листопад" (Yaprak Dokumu). В хитовата поредица, постигнала небивал успех у нас, той се включва през 2006 г., когато е на 60 години. Две години по-рано, през 2004 г. Халил изиграва една от главните роли в една изключително хитова поредица, също показана у нас - "Голямата лъжа" (Buyuk Yalan), но ролята му на Етхем в тази поредица не може да се сравнява по успех с тази на Али Ръза. В България образът на Ергюн от "Листопад" придобива изключително широка популярност както сред възрастните, така и сред младите, които от години не спират да се шегуват с фразата "Лошо ми е!", превърнала се в запазена марка на Али Ръза у нас. 

Гювен Хокна е също една от най-популярните турски актриси-ветеранки по света. Тя е родена през 1946, но датата ѝ на раждане от дълги години не е ясна за широката аудитория по незнайни причини. Става изключително популярна у нас чрез ролята си на Хайрие, съпругата на Али Ръза (Халил Ергюн), в най-успешната турска семейна драма, създавана някога - "Листопад" (Yaprak Dokumu) от 2006 г. С тази си роля червенокосата актриса става световно-известна, като именно тя е нейната най-успешна такава. През 2011 г. Гювен започва да се снима в нова изключително обещаваща драма с участието на Нургюл Йешилчай, Онур Сайлак, Гьокче Бахадар, Мурат Хан и други - "Без теб не може" (Sensiz Olmaz), която обаче постига тотален провал и приключва само след няколко излъчени епизода. През 2012-а възрастната актриса се включва с важна роля в закупени у нас турски сериал "Тихата улица" (Huzur Sokagi), като си партнира с други известни актьори като Селин Демиратар и Синем Йозтюрк. Последната ѝ роля Хокна изигра през изминалото лято, когато се включи в приключилия хит на FOX "Ти си ми" (Sen Benimsin). 

Зафер Ергин е също един от най-обичаните турски актьори-ветерани. Роден е на 30 август 1942 г. в турската столица Анкара, зодия дева, като в момента е на достолепната възраст от 73 години! Мнозина обаче не биха разпознали възрастта му, тъй като той е един от най-младоликите възрастни актьори и съвсем спокойно човек, който не е запознат с биографията му, може да го сметне за поне двадесет години по-млад. Най-успешната му роля досега е тази на татко Ръза в най-успешната турска криминална поредица, излъчвана у нас - "Опасни улици" (Arka Sokaklar). С този си образ Зафер става популярен в южната ни съседка още през 2006 г., като през юни месец т. г., след почти десет години излъчване, поредицата показа своя финал. Любопитно е, че през 2003 г. Ергин се включва с роля във криминалния филм "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu) и още от тогава явно той е привлечен от образите в криминалните проекти. Друга любопитна подробност, свързана с него, е, че през 1986 и 1987 г. изиграва важни роли във филмите "Чучулигата" (Calikusu) и "Листопад" (Yaprak Dokumu), по които години след това бяха направени съвременни версии. 

Гюлер Йоктен е една от най-известните турски актриси-ветеранки. Родена е на 14 ноември 1941 г. в турската област Ъспарта. В момента е на достолепната възраст от 73 години, зодия скорпион. Зад гърба си има близо 60 роли в различни филми, сериали и театрални пиеси. Най-известната ѝ роля в България е тази на сприхавата и колоритна баба Джеврие от най-успешната турска семейна драма, създавана някога - "Листопад" (Yaprak Dokumu), с която привлича вниманието на всички български зрители и хем постоянно ги разсмива, хем доста често ги и ядосва с интригантското си поведение и която започва да играе през 2007 г. Две години по-рано, през 2005 г., се включва и в полицейската драма "Любов извън закона" (Hirzis Polis). Последните ѝ роли са в два изключително успешни драматични турски сериала. През 2013 г. Гюлер се включва в римейка на едноименната американска поредица "Отмъщението" (Intikam), партнирайки си със звезди от ранга на Берен Саат, Неджат Ишлер, Алиджан Юджесой и други. През 2014 г. пък изигра ролята на коренно различната от баба Джеврие героиня Елван в хитовата криминална драма "Черни пари за любов" (Kara Para Ask), която бе много добра, блага, мъдра и сплотяваше цялото семейство.

Муса Узунлар е един от най-известните турски актьори-ветерани. Роден е на 22 април 1959 г. в известния турски курорт Анталия. В момента е на 56 години, зодия овен. У нас стана изключително известен чрез отрицателната си роля на Решат Яшаран от най-гледания сериал в България за 2012 г. "Пепел от рози" (Fatmagulun Sucu ne?), с който си навлече доста гнева на зрителите, заради лошите постъпки на образа си. В тази поредица, в която си партнираше с Берен Саат, Енгин Акюрек, Енгин Йозтюрк и други той се включи през 2010 г. У нас го познаваме още като Левен от друга обичана от зрителите поредица "Дъждовно време" (Yagmur Zamani), в която се включи през вече далечната 2004 г. В периода от три години, от 2007 до 2010 г., Муса се снима с важна роля в най-успешната турска криминална поредица в южната ни съседка "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu). В момента пък Узунлар участва с главна роля в успешната криминална драма на KanalD "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel), чийто втори сезон започва тази сряда, 30 септември. Възрастният актьор започва да се занимава активно с актьорско майсторство през 1981 г., когато е на 22 години. 

Томрис Инджер също е една от най-известните турски възрастни актриси. Родена е на 16 март 1948 г. в... България! В момента е на 67 години, зодия риби. Очевидно талантът на родните български актьори по онова време се предава и на малкото момиченце, което още от ранна детска възраст проявява интерес към актьорското майсторство, въпреки то тогава да не е много развито както у нас, така и в Турция. Томрис започва да работи професионално като актриса през 1973 г., когато е на 25 години. У нас е популярна с изключително успешните си роли в едни от най-големите хитове, създавани някога. През 2003 г. Инджер изиграва важна роля в "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali), през 2006-а в друг още по-голям хит "1001 нощ" (Binbir Gece), а през 2010 г. в един от най-продаваните турски сериали по света "Любов и наказание" (Ask ve Ceza). Ветеранката има близо 20 роли във телевизионни проекти и филми и още толкова в различни театрални постановки, което прави сбора от общите ѝ роли в актьорската ѝ кариера над 40! Томрис има и доста награди от различни престижни класации. 

Метин Чекмез също е един от най-известните турски актьори-ветерани. Той е роден на 26 юли 1945 г. в един от най-големите турски градове Истанбул. В момента е на 70 години, като точно преди два месеца отпразнува своя седми юбилей в живота. Зодия лъв. Той, също като Томрис Инджер, има български корени, тъй като дядо му е бил известен лечител в Хасковско, почитан и от християни, и от мюсюлмани. У нас Метин е известен чрез ролите си в два от най-обичаните турски сериали, давани някога в България. През 2006 г. изиграва ролята на заможния бизнесмен Бурхан в първата излъчена у нас турска мелодрама "1001 нощ" (Binbir Gece), а през 2011 г. се включва отново с главна, но коренно различна от предишната си, роля - тази на строгия и беден Ръза в тоталния хит и най-гледан турски сериал за 2013 г. "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum). Любопитно е, че след като изиграва персонажа си в "1001 нощ" Метин става почетен член на българските изселници, като в момента любимецът на мнозина възрастни зрителки мечтае да се върне в родните места на дедите си. В момента пък се снима в хита "Денят, в който е написана съдбата ми" (Kaderimin Yazildigi Gun) на StarTV, излъчващ се всеки вторник. 

Хатидже Аслан е една от най-известните турски актриси-ветеранки. Тя е родена на 20 февруари 1962 г. в турската област Сивас. В момента е на 53 години, зодия водолей. Зад гърба си има близо 20 роли в телевизионни проекти - филми и сериали, и още толкова в различни театрални постановки, което прави общият брой на персонажите ѝ близо 40. У нас Хатидже стана изключително популярна преди няколко години, когато родните зрители се запознаха с героинята ѝ Белкъс в хита "Млечният път" (Samanyolu), която изигра през 2010 г. През същата година, но малко по-късно Аслан се включи с една от главните роли в изключително успешната поредица "Сезони на любовта" (Lale Devri), в която изигра ролята на може би най-голямата злодейка в турски сериал, която сме гледали досега - тази на Зюмрют Ташкъран. С нея възрастната актриса привлече доста негативи, но пък едно не можем да отречем - актьорската ѝ игра беше перфектна и изигра ролята на негативен персонаж изключително успешно. Сега, години по-късно, зрителите в Турция предстои да гледат Хатидже в новия ѝ сериал "Майската кралица" (Mayis Kralicesi), като тя обещава, че те ще останат доста изненадани от новата ѝ роля, защото тя ще бъде... положителна! 

Екрем Бора е един от най-известните турски възрастни актьори. Той бе роден на 7 март 1934 г. и бе зодия риби. За съжаление, един от най-големите таланти в турската актьорска сред почива на 1 април 2012 г., току-що навършил 78 години. Любимецът на милиони възрастни зрителки по света започва да се занимава активно с актьорската професия през далечната 1956 г., като приключва кариерата си през 2011 г., когато изиграва последната си роля. Зад гърба си огромният талант има рекордните над 200 роли, което го прави може би най-успешните турски актьор. Една от последните му роли в сериал е тази на Мехмет Фикри в една от най-обичаните турски поредици, излъчвани у нас "Перла" (Gumus), която беше и първата такава в ефира на БТВ и която постигна невероятен успех както у нас, така и по света. Екрем беше един от любимците на българските зрители, защото с героя си той сплотяваше семейството и двамата млади влюбени Инджи и Мехмет, въпреки че първоначално беше против връзката им, и беше справедлив винаги. Тази си роля Бора изигра през 2005 г., когато беше на достолепната възраст от 71 години. Поклон пред талантът Ви, Екрем, почивайте в мир! 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичното второ за сезона и шестнадесет подред издание от рубриката ни "Любопитно"! В него Ви запознахме с най-известните турски актьори-ветерани, като сме сигурни, че има още много, пред чийто талант да се преклоним! Очаквайте следващото трето за сезона и седемнадесето подред издание от поредицата следващата събота, 3 октомври, когато отново ще Ви потопим в необятния свят на турските сериали с изключително интересна тема! Ако дотогава много Ви липсваме, можете да си припомните предишните издания на рубриката ни чрез архива от тук, както и да давате Вашите предложения за това кои теми, свързани с турските сериали, искате да разгледаме в следващите броеве на "Любопитно"! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.