"Сблъсък" (19): "Кварталът на богатите" vs. "Хавай 5-0"

Само след десет дни лятото на 2015 г. приключва! Скоро то ще отстъпи мястото си на есента, когато започва новият есенен телевизионен сезон.
С неговото идване в българския ефир с нови сезони предстои да се завърнат любимите на зрителите родни предавания, както и да стартират съвсем нови, дългоочаквани и обещаващи такива. Вчера, 20 август (четвъртък), стана ясна септемврийската програмна схема на една от двете водещи български национални телевизии - НоваТВ, чиито големи козове тази есен ще бъдат новите сезони на добре познатите и любими на аудиторията риалити формати "Big Brother", "X Factor" и "Фермер търси жена". Повече за тях и останалите есенни акценти в програмната схема на медията можете да прочетете в подробната ни статия от тук! През есента ние, от СЕРИАЛИ в България, подобно на тези телевизии, подготвяме за Вас - нашите читатели, изключително интересна програма, в която с нови сезони ще присъстват добре познатите ви и любими рубрики и проекти, някои от които с обновени формати и концепции. Повече за тях обаче можете да очаквате на 1 септември (вторник) в специалната ни статия, оповестяваща всички тях. Днес е 21 август (петък) и както всички изминали летни петъци този сезон предстои да прочетете издание от специалната ни лятна рубрика "Сблъсък", направила старта си миналото лято и завърнала се в края на по-миналия месец юни с нови издания. Тазседмичният ѝ брой е предпоследен, девети за сезона, като също като миналите ще бъде повече от интригуващ за Вас!

Както винаги досега в изданията на "Сблъсък" - рубриката, в която представяме резултатите от телевизионните сблъсъци между два сериала, даващи се по едно и също време, но по различни телевизии, ще започнем с ретроспекция на двубоя от миналата седмица! Той, за втори път този сезон, беше от телевизионния ефир на друга държава - Турция, като представихме резултата от битката за надмощие между два хитови и любими на зрителите в южната ни съседка, а и не само, сериали - "Чифликът на господарката" (Hanimin Ciftligi) на KanalD и "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) на ShowTV! Лидерът през цялото време на случващия се сблъсък бе първият сериал, който е с участието на Йозгю Намал ("Милост") и Махир Гюнширай ("Ифет") и който разбиваше на парчета конкуренцията. Основният му противник в петъчните вечери, който е с участието на Хазал Кая и Чаатай Улусой и който е най-харесваният турски сериал, даван някога у нас в България, пък постоянно му дишаше във врата, постигайки също страхотни резултати, но така и не можа да го победи нито веднъж. 

Преминаваме към днешното издание, което е предпоследното девето за този сезон! Днес се завръщаме на българска земя, защото отново, за седми път това лято, предстои да представим резултат от сблъсък, състоял се на честотите на родните телевизии. И този път, както повечето предишни случаи, двете конкуриращи се поредици са на двете вечно враждуващи български телевизии БТВ и НоваТВ. Време е да разберем какъв е бил изходът от жестоката битка за надмощие между два хитови и обичани от зрителите сериала - новостартиралият у нас турски "Кварталът на богатите" (Medcezir), излъчващ се и в момента по главния канал от семейството на bTV Media Group, и приключилият преди седмици сезон на американския хитов и наложил се в България "Хавай 5-0" (Hawaii 5-0), даван пък по основната телевизия на медийната Nova Broadcasting Group! 

Първи от тях у нас това лято стартира американската криминална драма, разказваща за полицейските перипетии на четирима агенти, изпратени на хавайските острови - на 1 юли (вторник) 2015 г., когато у нас започва последният заснет към момента пети сезон. "Hawaii 5-0" се излъчваше всяка делнична вечер от 21.00 до 22.00 часа, като е важно да отбележим, че от години насам тази продукция винаги намира място в лятната prime-time програма на НоваТВ. Седмица след това, на 7 юли (вторник) у нас започна най-очакваният турски сериал в България "Кварталът на богатите" (Medcezir), който замести приключилата историческа турска драма "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) и се излъчва и в момента всяка делнична вечер между 20.00 и 21.30 часа по БТВ, постигайки още с началото си огромен успех.

За първи път двете продукции се сблъскват с началото на "Кварталът на богатите" - на 7 юли (вторник). Тогава, въпреки че американската криминална драма "Хавай 5-0" вече се е наложила сред зрителите, нейният турски опонент бива далеч по-гледан, като с премиерата си "Medcezir" постига средно рейтинги от 9.5% в целевата група 18-49 г., 12.0% сред жените от 25-54 г. и 8.8% сред мъжете от 18-49 г., докато "Hawaii 5-0" - съответно 5%, 6.9% и 3.9% зрителски дял. Така в часовия пояс между 21.00 и 21.30 часа почти два пъти по-гледана от кримката с Алекс О'Лафлин, Скот Каан, и Грейс Парк на НоваТВ, се оказва турската премиерна продукция на БТВ с участието на Серенай Саръкая и Чаатай Улусой, която и през целия юли месец отчита подобни и близки до тези рекордни за летния сезон резултати. 

Както подобава, ще се спрем и на друга, втора дата, на която двата хитови за телевизиите си сериала са се изправили в битка за надмощие един срещу друг. Тя, както предишната, няма да е случайна. Денят е 4 август (вторник) и точно в 21.00 часа в ефира на НоваТВ започва последният за пети сезон епизод от американската криминална продукция "Хавай 5-0" (Hawaii 5-0). По същото време пък се излъчва поредният епизод от вече превърналата се в любима на зрителите турска лента "Кварталът на богатите" (Medcezir) по БТВ. Въпреки че излъчва кулминационният си за този сезон епизод, програмата на главния канал от семейството на Nova Broadcasting Group отново бива победена от конкурентната си такава в ефира на основаната телевизия в bTV Media Group. "Хавай 5-0" е средно със същите си резултати от месец юли, като резултатите на "Кварталът на богатите" са 8.0% в целевата група 18-49 г., 10.9% в групата на жените от 25-54 г. и 7.1% в групата на мъжете от 18-49 г.

Рейтингите на "Кварталът на богатите" (MedCezir) категорично остават високи през целия летен сезон. На 7 август (понеделник), когато в ефира на НоваТВ стартира новият сезон на "Big Brother: 100% натурален", програмата на БТВ и турският сериал отново е била най-гледана и побеждава старта на риалити шоуто, излъчващо се по конкурентната телевизия. Тогава близо 39% от зрителите са гледали БТВ в интервала 20.00-21.30 часа срещу 23.8%, предпочели програмата на НоваТВ. Така БТВ затвърждава позицията си на най-гледаната телевизия в България.

Както вече за всички е ясно, сериалът, излизащ безапелационен победител от битката за рейтинг, е новостартиралият "Кварталът на богатите" (Medcezir) на БТВ, който и в началото на излъчването си, и в края на това на основния си конкурент "Хавай 5-0" (Hawaii 5-0) на НоваТВ е лидер по гледаемост и размазва конкуренцията на парчета, постигайки рекордни за летния телевизионен сезон рейтинги. Въпреки това и двете поредици са изключително успешни за телевизиите си и им носят или са им носили големи успехи, като и занапред традицията ще продължава и всяко лято зрителите на НоваТВ ще могат да гледат най-новите епизоди от любимата си криминална поредица, а тези на БТВ и през следващите месеци ще се радват на любимите си герои в турската мелодрама, която е римейк и е едноименна на също толкова популярната американска такава "The Orange County". 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от предпоследното за това лято издание от рубриката ни "Сблъсък", надяваме се то да Ви е харесало! Очаквайте последния десети за сезона и двадесети подред брой следващия петък, 28 август, когато отново предстои да излезем от границите на българския телевизионен ефир и за последен път тази година да представим резултата от двубой, състоял се между два сериала, давани по едно и също време, но по различни телевизии. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните издания от "Сблъсък" чрез архива на рубриките ни от тук

11 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте! Откъде следите рейтингите, след като не са излезли топ 50 за месеца? "Кварталът на богатите" няма понижение в рейтингите, напротив дори и с двойно по-висок рейтинг Биг Брадър в понеделник.

Аслъ Енвер каза...

Eee само разтягате локуми!!! Цели 4 абзаца пишете неща , който просто да одължат публикацията!

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
В статията се позоваваме на официалните рекламни тарифи на каналите от семействата на bTV Media Group и Nova Broadcasting Group за месеците юли и август. В тях има гарантирани рейтинги на всичките им програми, които винаги са били много близки до тези в класацията ТОП 50. Да, не са точни, и за това в статията сме отбелязали преди тях, че са средни, както и в предишните. Има много лек спад, който е видим, но това е нормално - лято е! Иначе успехът на сериала е безспорен, ние също много го харесваме!
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Не разтягаме локумите, а гледаме винаги да сме максимално подробни, иначе пак се появяват недоволни.
Леки и успешни дни! :)

Димир Говедаров каза...

Здравейте! Благодаря за абсолютно непрофесионалната статия! Вие изобщо знаете ли колко са рейтинг агенциите в България?. В целия материал не видях да се позовавате на данни от дадена агенция. Пишете за някакви проценти, които са близки до тази агенция, финансирана от БТВ Медия груп! Прави сте за рейтинга на "Квартала на богатите". дотолкова,че това е най-гледания турски сериал в България. Посочените данни са взети само от една рейтинг агенция. Ако искате да сте точни публикувайте данните и на останалите три. Тогава може да се наречете обективни. Да, "Кварталът на богатите" е с най-голям пазарен дял, но в един момент по данни на Нова ТВ "Биг брадър" е най-гледаното шоу за часовия слот 20:00 - 21:00 ч. / Веднага следва отговора на БТВ че за часовия слот 21:00 - 22:30 ч. най-гледани са кастингите за детската Евровизия, но за часовия слот 20:00 ч. - 21:00 ч. от БТВ нищо не казаха. Оказва се че според ГРАБ БТВ губи по рейтинг за същия слот, заради Биг Брадър. Повече няма да ви уча как се четат рейтинги, но спрете да лъжите хората. Статистиката и тв рейтингите не са за аматьори. Дори и рубриката ви за турските рейтинги е изцяло грешна, защото не знаете най-елементарното - каква е системата за отчитане на ТВ рейтинг в Турция и колко са агенциите в южната съседка, които се занимават с това.

Админ каза...

До 4 коментар:
Здравейте, Димитър,
Бихте ли ни посочили линкове към рейтингите на агенциите ГАРБ и Nielsen за месеците юли и август? Защото ние такива не открихме и такива не бяха разпространени в медиите, а единствено за деня 17 август (понеделник). Вие явно също не сте толкова запознати, след като не знаете за съществуването на гарантирани рейтинги, които се изнасят и отчитат именно от дадените ТЕЛЕВИЗИИ и по-обективно нещо от това при липса на други данни няма! А и нека бъдем по-точни, защото първо БТВ разпространи данни за гледаемостта на програмите си от 17 август, а два часа по-късно в отговор на тях - и НоваТВ. А по принцип досега от НоваТВ винаги бяха първи, което ни навява някакви съмнения... А и явно не сте прочели внимателно заглавието на днешния брой от "Сблъсък", който е посветен на двубоя между сериалите "Кварталът на богатите" и "Хавай 5-0", "Big Brother" присъства само в две-три изречения. В случая, след като според две различни агенции лидерите за деня са различни, съвсем естествено беше да прибегнем към гарантираните рейтинги, изнесени от двете медийни групи, според които "Кварталът на богатите" е по-гледаната програма. А относно достоверността на данните в изданията на "Какво гледат в Турция?" - смятаме, че ще е най-добре да си замълчим, защото агенцията, чиито резултати представяме, е общоприетата в южната ни съседка и поне ние за друга, различна от нея, не знаем! Не смятаме и че имаме нужда от учител в работата ни, отдавна сме доказали и продължаваме да доказваме и показваме какво можем и по какъв начин го представяме, успехът на всичко това е показателен за мнението на читателите ни за него!
Леки и успешни дни! :)

Админ каза...

До 4 коментар:
Здравейте, Димитър,
Допълнение към предишния ни отговор: според ГАРБ "Кварталът на богатите" е категоричният лидер и в часовия пояс 20.00-21.00 часа, вижте го черно на бяло тук: http://www.btv.bg/gallery/ratings/talantlivite-balgarski-deca-specheliha-sarcata-na-blizo-1-milion-zriteli-snoshti.html
Твърдите, че ние не умеем да разчитаме рейтинги, а същевременно Вие грешите.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Димитър Гаведаров, БТВ написа много ясно в същата статия за "Детската Евровизия" и за слота 20-21ч., в който "Кварталът на богатите" ясно отчита 39% пазарен дял от цялото население, докато НОВА ТВ 23,8%. НОВАТВ пише за рейтингите си, но тя пише единствено за 18-49 групата, а БТВ за All 4+. Има разлика, нали? Като цяло повече се гледа "Кварталът на богатите" и от повече зрители като цяло в България, били те и над 49г. или под 18г. Аз като гледам ти пък се позоваваш на рейтингите на Ниелсън, което също не е правилно, тъй като съм сигурен, че си започнат - обслужват НОВАТВ. И двете агенции в България имат трески за дялане, тъй че има много да се спори по този въпрос. Каквото и да си говорим, турските сериали продължават да са най-гледаните програми в българския ефир. Единствените, които събират над 1 000 000 души всяка вечер и то благодарение на БТВ. Биг Брадър и той е гледан, да, не отричам, но наполовина на "Кварталът на богатите". Интересно къде се видял това, че БТВ губи в часовия слот 20-21ч. според ГАРБ, можеш ли да публикуваш тази информация или на приказки е най-лесно? А, да, последен въпрос - колко са рейтинг агенциите в България? Аз знам 2, ти 4?!?! Кои са другите две?

Админ каза...

До 7 коментар:
Здравейте,
Абсолютно вярно! Факт е, че и двете агенции вероятно обслужват съответните медийни групи, въпреки че ако се разровите повече, ще видите, че в доста случаи и Nielsen е давала лидерството на БТВ, а от НоваТВ показват тези резултати, които са им изгодни. А в случаи, когато две програми са най-гледани според две различни агенции, е най-редно да се прибегне до гарантираните рейтинги, според които отново БТВ е по-гледана от НоваТВ или в някои редки случаи е малко по-малко гледана. Но в случая доста се отклонихме от темата, която е сблъсъкът между сериалите "Кварталът на богатите" и "Хавай 5-0", който в статията ни е представен по възможно най-обективния начин и не виждаме кое в нея е непрофесионално.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Здрвейте! Засичали ли сте рекламата на Самозванка и изобщо има ли такава?

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
Не, не сме я засичали, а и много не гледаме програмата на БТВ. Най-вероятно вече са пуснали, все пак има два дни докато започне.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

И двата , сериала , са супер , но ,Хавай 5 0 , е , любимият , ми , сериал ,

Предоставено от Blogger.