"Сблъсък" (17): "Светлината на моя живот" vs. "Прости ми"

Отново е петък и както вече близо два месеца, а и от лятото на изминалата година, е време за нов брой от рубриката ни за сблъсъци за рейтинг - "Сблъсък"!
През изминалата половина на лятото разгледахме общо 6 сблъсъка, кой от кой по-интересен и вълнуващ, и сме сигурни, че вече си имате любим! Три от тях бяха такива, състояли се преди доста години у нас, като и трите бяха между поредици на БТВ и НоваТВ и както винаги по онова време, тези на първата телевизия бяха по-гледани. Представихме резултатите от двубоите между два сериала, които са актуални и се случват и до момента, като в един от тях победител отново беше този на БТВ, но във втория - този на канал на НоваТВ, а именно Диема Фемили. В миналото издание, което публикувахме миналия петък, за първи път излязохме от границите на нашата страна България и представихме резултата от сблъсък, състоял се в Турция, като отново той беше изключително интересен и неочакван вероятно за много от Вас. Миналия петък, 31 юли, както споменахме, за първи път Ви направихме свидетели на сблъсък между два сериала, давани по едно и също време, но по различни телевизии от друга страна, а именно от Турция. Всяка петъчна вечер от есента на 2007 до тази на 2008 г. в ефира на турските телевизии KanalD и ATV се изправяха сериалите "Гордата Аси" (Asi) и "Завръщане" (Sila). Първоначално историята за Съла и Боран, която дотогава се бе наложила като най-гледана, продължаваше да побеждава своя основен конкурент, но съвсем скоро след това с времето историята за Аси и Демир я надви откъм зрителски интерес и ѝ отне първото място. Разбрахте, че и "Завръщане" е по-гледаният в България, но и двата сериала са еднакво успешни и популярни в нашата страна. Ако сте пропуснали предишния шести за това лято брой и искате да разберете повече за сблъсъка от него в подробности или просто да си го припомните, направете го от тук

Тази седмица, в седмото за този сезон издание от рубриката ни "Сблъсък", се завръщаме на честотите на българския телевизионен ефир и предстои да представим резултата от двубой, състоял се на родна земя. Той, както четири от останалите за това лято, ще бъде между сериали на двете вечно враждуващи български медийни групи, които ежедневно излизат вече не само на ефирния, но и на виртуалния ринг в битка за надмощие - bTV Media Group и Nova Broadcasting Group. Днес, 7 август, ще разберете кой от индийския "Светлината на моя живот" (Diya Aur Baati Hum) на БТВ и турския сериал "Прости ми" (Beni Affet) на НоваТВ, състоящ се всеки делник и до ден днешен, е по-гледан и предпочитан от мнозинството аудитория! 

Първи от двата сериала започва индийският - на 17 октомври (петък) 2014 г., като от него се очаква да е достоен заместник на тоталния хит и свой предшественик "Цветовете на любовта" (Sapna Babul Ka... Bidaai). Поредицата за Сандия и Сурадж се излъчва всеки делничен следобед между 15.30 и 17.00 часа по БТВ, като от нея се показват по три половинчасови серии на ден, които постигат страхотни рейтинги. Половин година по-късно, на 26 март (четвъртък) т. г., своето премиерно излъчване в ефира на НоваТВ пък започва дългоочакваната турска многосерийна драма "Прости ми" (Beni Affet), от която всеки делничен ден в часовия пояс между 14.30 и 16.00 часа се излъчва по един епизод. 

Индийската поредица "Светлината на моя живот" и турската мелодрама "Прости ми" за първи път излизат на телевизионния ринг в двубой за надмощие един с друг с началото на втория - 26 март (четвъртък), когато в часовия слот между 15.30 и 16.00 часа от азиатската история се излъчва първият ѝ за деня епизод, а от южно-съседската - последният половин час от епизода. Съвсем естествено, "Diya Aur Baati Hum" на БТВ е победител в този ден, тъй като вече се е наложил сред зрителите и е добре познат за тях. Рейтингът на премиерата на "Beni Affet" на НоваТВ обаче също е доста добър, като тя събира също голям брой зрители, но близо двойно по-малък от този на конкурентната програма. Преди започването на "Прости ми" в ефира на НоваТВ всеки делничен ден от 14.30 до 16.00 по медията се излъчва повторението на турската поредица "Надежда за обич" (Benim Hala Umudum Var). Тя обаче не постига достатъчно високи рейтинги и съвсем естествено е победена от поредицата на БТВ, с което се доказва, че индийските сериали, макар и едва сега навлизащи у нас, са далеч по-гледани от турските, които определено са любимите на зрителите, но само в следобедните часове...

Нека да се спрем на друга, по-скорошна дата, когато "Светлината на моя живот" и "Прости ми" отново се сблъскват в двубой за рейтинг. Нека това да бъде миналият петък, 31 юли, когато отново между 15.30 и 16.00 часа двете поредици се излъчват едновременно и се борят за зрителско надмощие. Резултатите са изключително интересни, като в целевата рейтинг-група 18-49 г. разликата между дяла аудитория на историите е повече от двоен и отново... в полза на индийския "Светлината на моя живот"! На тази дата сериалът на БТВ е постигнал рейтинг средно от 4.0% в горе-упоменатата група, докато този на НоваТВ - далеч по-скромните 1.6%. В групата на жените от 25-54 г. амплитудата е още по-голяма - 5.3% дял за "Diya Aur Baati Hum" срещу 2.2% за "Beni Affet". 3.7% от мъжете между 18 и 49 г. са гледали историята за Сандия и Сурадж, докато 1.3% - тази за Фериде и Джунейт. Така индийските сериали поне в някои отношения, са малко по-гледани от турските сериали, или по-специално от този сблъсък.

Както вече разбрахте, и преди, и днес, сблъсъкът между индийския "Светлината на моя живот" на БТВ и "Прости ми" на НоваТВ е с един и същ резултат, който обикновено е 3:1 в полза на първия, тъй като почти винаги той е почти тройно по-гледан от втория. Поредицата на БТВ продължава да се излъчва в Индия, като до момента е показал около 1400 епизода, а тази на НоваТВ също все още се излъчва в Турция, като в момента е в сезонна пауза и предстои да се завърне с нови серии от септември, излъчил е над 700 епизода. Това означава, че двубоят между двата сериала в България предстои да продължава още доста дълго време, тъй като и двата носят големи успехи на телевизиите си, но дали резултатът от него също ще се запази, тепърва предстои да разберем! 
_________________________________________________________________________________

Измина поредният летен петък, приключи поредното издание от втория сезон на рубриката ни "Сблъсък"! Следващият осми за това лято и осемнадесети подред брой очаквайте следващия петък, 14 август, когато отново, за втори път, предстои да излезем от границите на българския телевизионен ефир и да представим резултата от сблъсък, състоял се в чужбина. От коя държава ще бъде, обаче ще разберете тогава. Ако много ще Ви липсваме, можете да си припомните предишните издания от "Сблъсък" чрез архива на рубриките ни от тук

12 коментара:

Дени каза...

Поздравления! Престарали сте се! Дано да качвате все още такива теми!!!

Анонимен каза...

A reitingite na dvata serialia spored nilsen kakvi sa.

Анонимен каза...

Какъв е рейтингът на двата сериала според агенция Нилсен

Анонимен каза...

Veche ima 24 obqveni seriala,koito shte izluchvat v Turciq prez esenta,koga shte ni informirate za tqh?

СЕРИАЛИ в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Много Ви благодарим! Радваме се много, че изданието на "Сблъсък" тази седмица Ви е харесало, наистина се стараем всяко едно издание да се доближи максимално до вашите очаквания и мислим, че до края остават най-интересните сблъсъци за този сезон. Този сблъсък е съвременен и все още се случва и може би за това се получи толкова добре. В останалите седмици Ви очаквате още по-интересни сблъсъци за рейтинги, като се надяваме, че отново ще бъдете така бързи с отзивите си за тях.
Леки и успешни дни! :)

До 2-ри и 3-ти коментар:
Здравейте,
И според Нилсен "Светлината на моя живот" е по-гледан от зрителите, в сравнение с "Прости ми" (Beni Affet). В интернет също индийският сериал надделява над турския, което не се случва за първи път и сме ставали свидетели и на други такива резултати, в които индийки сериал е по-гледан от турски. И според двете пийпълметрични агенции, "Светлината на моя живот" е по-гледан, но ГАРБ в общоприета такава и съответно нейните резултати са по-важни.
Леки и успешни дни! :)

До 4-ти коментар:
Здравейте,
Още в 68 брой на "Какво гледат в Турция?" ви информирахме, че са обявени 26 нови турски сериала по всички турски телевизии, не само по националните пет такива, които ние следим. Няма да издаваме никаква информация, тъй като нищо не е обявено на 100% и е възможно продукциите да бъдат отложени за друг телевизионен сезон. Освен това са ясни само имената, но не и актьорският състав... Предпочитаме да обявим всичко тогава, когато телевизиите пуснат официална информация, заедно с актьорския състав в сериалите. Каквото сме преценили сме казали в броевете на "Какво гледат в Турция?" и продължаваме да го правим...
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Poneje vidqh za nqkoi ot serialite,che imashe informaciq i za aktiorskiq sustav,no dobre. A koga da ochkvame informaciq ,to sled okolo mesec zapochva sezona.

Анонимен каза...

Какво ще се случи със сериалите "Аромат на ягоди" , "Любов под наем " и "Състоянието на връзката" ще ги прекъснат ли?

СЕРИАЛИ в България каза...

До 5-ти коментар:
Здравейте,
Да, ние също сме се натъквали на най-различни информации за предстоящите сериали, като на някои е издавано и главните актьори, които ще се включат, но телевизиите все още не са обявили нищо. Още в началото на тази година решихме да дадем информация за сериалите, които ще започнат през пролетта на 2015 г., като дадохме имена и съобщихме актьорите, които ще участват. Повечето от продукциите обаче, въобще не започнаха през пролетта, няма ги и през летния сезон. За това решихме, че ще съобщаваме само когато има официална информация, но понякога може да съобщим и актьорите, които предстои да гледаме през определения сезон. Идните седмици ще даваме информация, тъй като се очаква до края на месеца телевизиите официално до обявят есенната си програма. Засега са ясно само 4 сериала, които сме ги обявили в изданията на "Какво гледат в Турция?". До няколко дни ще бъдат обявени и другите продукции, които се очаква да започнат. Но ако имате някакви въпроси за това с кои актьори да очаквате продукции, можете да питате!
Леки и успешни дни! :)

До 6-ти коментар:
Здравейте,
Не, трите сериала ще продължат да се излъчват и през есента, все пак са едни от най-гледаните такива. Очаква се "Любов под наем" (Kiralik Ask) и "Мирис на ягоди" (Cilek Kokusu) да си останат в дните, в които са сега - петък и сряда, тъй като няма сериали на StarTV, които да се завърнат в тези дни. "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik) също би трябвало да продължи в събота.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Интересува ме дали ще гледаме Ибрахим Челикол ,Кадир Доулу,Серенай Саръкая,Хазар Ергючлю,Мехмет Алакурт.

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
Не е обявено, че тези актьори и актриси ще вземат главна роля в сериали. Единствено се появи слух за завръщането на Хазар Ергючлю, но не като главна героиня. В почти всяко издание на "Турските актьори 24/7" съобщаваме кои актьори предстои да се завърнат с нов сериал.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Има ли шанс да пишете за сблъсъка - Кварталът на богатите vs. Съдби на кръстопът и Хавай 5-0?

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
Ако рейтингите за месец юли излязат, то ще видите сблъсъка между "Кварталът на богатите" (MedCezir) и "Хавай 5-0". Надяваме се това да се случи, но ако не стане, то този сблъсък няма да се състои, поне не в този сезон на рубриката.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.