Енгин Акюрек: "Не очаквах да стана известен актьор"

Четвъртък е, 2 юли, и продължава рубриката ни, в която всеки четвъртък публикуваме интервюта с всеки един от 18-те участници във вече
приключилото наше онлайн-състезание "Любима турска звезда 2015"! Днес предстои да прочетете такова със състезателя, класирал се на почетното шесто място - Енгин Акюрек! Той е роден на 12 октомври 1981 г. в столицата на Турция - Анкара, в момента е на 32 години, зодия везни. Фен е на известния футболен турски отбор "Бешикташ". През 2002 г. завършва история и география в Анкарския университет, като въпреки това, по време на следването си се занимава активно и с театър. Застава пред камерата за първи път по време на телевизионното състезание "Звездите на Турция" през 2004 г. Подготвя се под надзора на опитни актьори. Показва, че има талант и резултатът не закъснява - Енгин Акюрек печели първа награда. Така пред него се отварят вратите на киното и телевизията. През същата година, малко по-късно, изиграва и първата си роля в сериал, тази на Кадир в "Брак с чужденец" (Yabanci Damat). По-късно през 2009 г. взима участие и в хита с Мелиса Сьозен ("Златната клетка") "Ако бях облак" (Bir Bulut Olsam). През 2010-2011 г. се снима отново с главна роля, тази на Керим, в най-гледания турски сериал за 2012 г. у нас "Пепел от рози" (Fatmagulun Sucu Ne?). От миналата година пък се снима в криминалната драма на ATV "Черни пари за любов" (Kara Para Ask), партнирайки си с мега-звездата Туба Бююкюстюн. Време е да започваме с интервюто!

Учил си история, а след това ставаш актьор. Ако има проект върху турската история, кой период би искал да играеш?
Хубав въпрос. Мисля, че няма период от нашата история, който да не е филмиран. Лично на мен винаги ми е бил интересен Истанбул преди да се преобрази така заради миграцията. Много би ми харесало да видя културата, създадена от истинските истанбулци, истинския Истанбул, преди да се пренасели. Киното ни досега не е успяло да предаде вида му преди това. Периодът, през който Истанбул започва постепенно да запада в резултат на миграцията, създава някакво кинематографско усещане в съзнанието ми. В скорошната ни история има много интересни и ценни събития, но на мен би ми било интересно именно това. Иска ми се да видя живописния Истанбул след установяването на републиката.

Ако филмират твоя живот, какво ще се получи – комедия, драма или екшън?
Може би едновременно комедия и екшън. Смесена история. Смятам се за голям късметлия, тъй като не съм преживявал големи травми и драми. Това ще бъде филм без травми.

Ти си от Анкара, любопитна ни е първата ти среща с Истанбул!
Роден съм и израснал в Анкара. Дойдох в Истанбул с влак, когато бях на 22 години. Тогава пътуването със самолет не беше толкова често явление. Влакът Истанбул-Анкара ви настройва носталгично. Беше студен, снежен ден през 2003 година. Дойдох в Истанбул, за да участвам в първичните елиминации за състезанието, което после спечелих. С две думи, грабнах си багажа, качих се на влака и слязох на гара Хайдарпаша. Тук имам чичо. След това започна всичко.

Едно момче слиза от влака и огромният Истанбул се разкрива пред очите му... После печели състезанието. Представяло ли си е, че ще стане така?
Не го очаквах много. Това беше първото състезание по актьорство. Не бях виждал нищо подобно преди и не знаех какво да си представям. Естествено, всеки има мечти. Аз дойдох в Истанбул от Анкара и също имах мечти. Исках хубави неща. Снимаха се много сериали. Но такова състезание се правеше за пръв път. Не си представях какво ще се случи. Исках да бъда актьор и се вълнувах. Усещах, че ще постигна нещо хубаво.

Какво е първоначалното усещане на един човек от Анкара в Истанбул ?
Всичко извън Истанбул е провинция. Истанбул ти изглежда много сложен и голям. Не можеш да го опознаеш лесно и да следваш ритъма му, и това е плашещо. Аз исках да бъда актьор. Истанбул е прекрасен и особен град; не пуска пришълците да си тръгнат. Мен също не ме пусна.

Затова ли предпочиташ да живееш в азиатската част?
Няколко години живях в европейската. След като се преместих в азиатската, се запитах защо съм се самоизмъчвал така през цялото това време. Бях бесен на себе си. Азиатската част е много спокойна и уредена. И е съвсем естествено за един анкарец да предпочете нея.

Може би, затова никога не са те хващали да се качваш пиян в такси... поне аз не помня такова нещо.
И аз не помня. Не знам дали го правя, за да се защитя по някакъв начин, но със сигурност го правя заради комфорта си. Организирах живота си така, че да живея по-комфортно, да мога да дишам.

Нека поговорим за семейството ти…
Майка ми е домакиня. Баща ми, както 80% от населението на Анкара е държавен служител. Като бях малък, бащите на моите приятели също бяха държавни служители. И животът ни беше такъв – не е проблем, ако бащата на моя приятел е държавен служител. Можехме да бъдем приятели, тъй като родителите ми считаха, че след като е дете на държавен служител, той има и съответното възпитание и култура. Имам брат. В момента е в казармата. Скоро го изпратихме. Сега е в Кастамону, ще заминава в Батман. Той е банкер. Родителите ми все още си живеят на същото място. Животът ни там си продължава, както преди. След като аз се изнесох и започнах да играя, той не се промени много. Хора, които мама не е виждала с години, се чувстват длъжни да й се обадят след някой сериал. Никога не съм се откъсвал от семейството си. Посещавам ги на всеки празник и при всяка възможност.

Изглежда това мислене на държавен служител се е отразило и на теб... много решително и организирано си построил кариерата си.
Със сигурност. Аз съм възпитан в това мислене.

За кои свои качества си благодарен на родителите си?
Много труден въпрос. Външно приличам на мама.

Популярен ли беше сред момичетата в квартала и училище?
Когато минавах край момичетата от квартала, те не въздишаха: "О, Боже! Енгин!". Пубертетът е проблемна възраст за момчетата. Ако някой каже, че всички са го обожавали през пубертета, бих се радвал да го попитам каква е тайната му. Никой не е много привлекателен с акнето по лицето си през този период. Аз започнах да привличам внимание през студентските си години, когато вече бях по-изграден като личност и започнах да играя в театъра. Когато всичко си дойде на мястото, вече бях в Истанбул. Така че, прогимназиалните и гимназиалните ми години си бяха съвсем обикновени.

Един актьор по-добре ли разбира друг актьор от останалите хора?
Абсолютно. Така е и на снимачната площадка. Само друг актьор може да разбере настроението ти в даден момент, тъй като на сета ние фактически сме много самотни. Всеки има нещо, което занимава мислите му. След като влезе в образ, актьорът постоянно мисли за реплики и думи. Затова се чувства и самотен.

Какво е усещането да се подготвяш за роля?
Някой си е измислил даден образ и ти се опитваш да му вдъхнеш живот. В реалния живот опознаването на един човек изисква време; същото е и с опознаването на един образ. Може да има ситуации, в които не можеш да разбереш образа си или го разбираш погрешно. Понякога може да не си обективен към него и не искаш да виждаш слабите му страни. Но ако образът е такъв, тогава го изваждаш от душата си и заставаш лице в лице със собствените си слабости. Затова трябва да имаш искрена и честна връзка със своя образ. Ако се опиташ да го измамиш или манипулираш, той ти отговаря със слаба игра.

Сигурно е трудно човек да се защити от собствения си образ!
Абсолютно. Аз съм и Енгин. Трябва да можеш да балансираш между Енгин и образа.

Всяка роля изпит ли е?
Не. Но всяка роля е шанс да опознаеш някого. Когато приема ролята, се вълнувам, защото ще се запозная с нов човек... ще го опозная, ще започна едно пътешествие заедно с него, ще изпитам чувства, които преди не съм изпитвал. Актьорството е много интересна професия. Дава ти шанс да опознаеш и да се интересуваш от неща, които никога не си знаел. Например, животът в един полицейски участък. Начих за него в КРА.

На какво те научи Зеки Демиркубуз?
Когато работих с него, бях много млад. Един актьор трябва да работи с режисьори, които ще го тласнат към повратна точка в кариерата му. Имах този шанс със Зеки. Работихме заедно за кратко, но той ми помогна да разбера какво означава да си актьор в игрално кино.

Ти определяш ролята си в "Ако бях облак" като повратна точка в своята кариера. В "Пепел от рози" си пусна дълга коса и едва тогава ние те възприехме като водещ актьор.
Мустафа Булут е анти-герой. Не ти се иска да го възпиремаш като главен. Но ролята ми в "Пепел от рози" наистина беше главна.

Е, не можем да пренебрегнем и ефекта на косата ти.
Вероятно. (смее се)

Имаш прекрасен поглед. Изработвал ли си го? Или е нещо, с което си се родил?
Естествен е. Никога не се замислям как да погледна или да се засмея. Повече ме интересуват чувствата. Не поглеждам по някакъв специален начин.

Смяташ ли, че покриваш критериите за романтичен герой в сериал?
Зависи от ролята, която играя. Не знам дали инстинктивно ме предпочитат за такъв вид роли. Проектите, от които ме познават, и чрез които съм установил връзка със зрителите, са точно такива – романтични и емоционални. Аз не се характеризирам сам. Един ден може да изиграя нещо друго и да разбия романтичния си образ. Това усещане стъпва повече върху образите ми, а не върху самия Енгин.

Много жени въздишат, само като чуят името Енгин Акюрек. Това харесва ли ти?
Разбира се, че ми харесва. Много е приятно усещането да си харесван. Щастлив съм да ме обичат заради това, което правя. А те (феновете) са много последователни, прекрасни хора. Аз не ползвам социални медии, затова следя всичко чрез агента си. Тяхната подкрепа ме прави много щастлив. Но не съм нито певец, нито политик, така че няма как да присъствам и лично в живота им. Все пак съм част от него чрез образите, които играя.

Какво ще видят зрителите през втори сезон на "Черни пари за любов"?
Те вече знаят истината. Това ще доведе до известно напрежение. Не знам накъде ще ни отведе историята, но като мисля за героите и това, което преживяха, мога да ви кажа, че ни очакват вълнуващи дни. И през този сезон също ще има любов, разбира се.

Вече излязоха трейлърите за новия сезон. Йомер подготвя изненада за Елиф, но през това време е арестуван от брат си. Какво ще се случи?
Йомер ще се разкъсва между Елиф и брат си. От едната страна е братът, а от другата – любимата. Любимата е престъпничка, а братът – убиец. Този сезон е за начина, по който Йомер ще разкрие и разреши това.

В този сериал сякаш всички около Йомер са забъркани в нещо и единствено той е чист. Така ли ще продължи?
Всъщност Йомер е най-невинният образ в тази история. И Елиф. Ние разказваме историята на двама невинни, които се събират заедно.

Как ще се отрази на Йомер това, че Елиф пра пари? Имаше и предложение за брак...
Към праволинейното мислене и позиция на Йомер вече е отправено предизвикателство – "Любовта или ценностите?". Това ще му създаде много работа през този сезон. Повечето се досещаме как реагира един съвременен човек в такава ситуация. Йомер е човек, който може да изрече неща, извън общоприетите норми, и ще го направи.

Как мина лятото ти?
Прекарах го в гмуркане в Каш. През последните години много се запалих по гмуркането и го правя с голямо удоволстиве. Искам да отида да се гмуркам и в чужбина. За мен гмуркането е усещане за свобода. Някои обичат да гледат рибите, други обичат дълбочините. Аз обичам усещането за меланхолия и за допира на водата. Там не можеш да говориш и си абсолютно сам. Не мислиш за нищо... вид медитация. Прекарах известно време и в Анкара.

Кой те критикува най-много?
Хората, които обичам.

В чии съвети се вслушваш най-много?
Слушам онези, които обичам. Не съм инат и не настоявам, че винаги съм прав. Имам усещане кое е справедливо и правилно. Заради професията, съм принуден да имам свои истини и да ги отстоявам. Но трябва да ги изразявам с правилната енергия. Не съм агресивен.

Кой е най-добрият ти приятел?
Много са. Виждам се с приятели от Анкара. Много хубава група сме.

Организирана личност ли си?
Понякога съм. Но понякога съм доста разхвърлян. В къщи разхвърлям, но после оправям. Книгите и филмите ми са много подредени. Но чантата ми е голяма бъркотия. Нищо не мога да намеря в нея. Предполагам, че зависи от настроението ми.

Кое те вбесява във връзките ти?
Не мога да понасям неискреност. Ако не си искрен, носиш със себе си много негативна енергия.

Смяташ ли, че колкото повече израстваш в професията и колкото повече остаряваш, по-добре познаваш хората?
Колкото по-добре опознаваш себе си, толкова по-добре разбираш хората и почваш да изпитваш към тях емпатия. Когато си на двайсет, си невнимателен и безцеремонен, защото не знаеш много за себе си. Щом на теб ти е кофти, не те интересува какво мислят околните.

Професията ти е егоцентрична. С другите ли се състезаваш или със себе си?
Не усещам да се състезавам. Ние сме тук, за да живеем. Просто си върша работата. Нямам подобни притеснения.

Кои са преимуществата на един мъж в началото на тридесетте?
Изненадваш се, защото някои неща се променят. Не говоря за образа в огледалото, а вътре в теб. Вземаш твърди решения. Приоритетите и приятелите в живота, плановете, ритъмът на живот си идват на мястото. Мисля, че като навляза в 40-те, ще бъде много различно. Тогава ще бъда повече "мъж". Ще бъда в много приятен момент. Тогава ще почна да се наслаждавам истински на живота.
_________________________________________________________________________________

Забележка: интервюто е взето на 31 август 2014 г.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте.
Не искам да се заяждам, но като публикувате старо интервю не може ли първо да го прочетете.Вижте как започвате

Енгин Акюрек! Той е роден на 12 октомври 1981 г. в столицата на Турция - Анкара, в момента е на 32 години,

Не е нужно да си математик за да сметнеш , че е на повече от 32 години. Преди две години е бил на 32 години.

Unknown каза...

Здравейте.

Съжалявам, че го казвам публично, но преводът на това интервю е мой и вие сте го копнали от фен-темата на Енгин Акюрек в БГ-мама.
Освен това, сте си позволили да променяте имена. (Заглавието на сериала е "Мръсни пари и любов", а не "черни", въпреки че на турски е употребена думата "kara". На български словосъчетанието е "мръсни пари", а не "черни пари". Освен това, сериалът, в който Енгин играе главната роля, е "Каква е вината на Фатмагюл", а не "Пепел от рози", както нелепо го преведоха в БТВ.) Тоест, като копирате и преписвате, поне го правете коректно и най-вече си посочвайте източниците.

Предоставено от Blogger.