"Сблъсък" (12): "Листопад" vs. "Незабравима"

Месец юли дойде и летният телевизионен сезон  у нас официално започна! Летните месеци за читателите на най-добрия блог за сериали и
теленовели в родината ни СЕРИАЛИ в България също ще бъдат много вълнуващи, защото се задава вълна от интересни, ексклузивни и любопитни материали и издания от рубриките ни. Сред тях ще бъдат и броевете на завърналата се с новия си втори сезон миналата седмица наша поредица, стартирала миналото лято - "Сблъсък", която и тази година ще можете да четете всеки петък. Днес е първият петъчен ден от месец юли, 3-ти, и предстои да прочетете второто за този летен сезон издание от любимата на мнозина от Вас рубрика "Сблъсък"!

Миналата седмица поредицата се завърна с втория си сезон и Ви обещаваме, че предстои да разгледаме доста вълнуващи и интересни сблъсъци и то не само от България! Още с първото за сезона издание представихме интересен сблъсък и то от доброто старо време, когато турските сериали бяха доста гледани, а и се харесваха от зрителите и всеки нов привличаше огромен брой зрители пред екраните. Именно сблъсъкът между турските мелодрами "Дъждовно време" (Yagmur Zamani) на БТВ и "Малки жени" (Kucuk Kadinlar) на НоваТВ, който се състоя още през 2010 г., представихме миналия петък.  Както винаги по онова време, поредицата на БТВ се оказа по-гледана откъм зрителски интерес, но станахме свидетели на парадокс - по-харесвана и запомняща се сред аудиторията бе тази на НоваТВ, вероятно заради дългите паузи и няколко повторения, които след това медията и Диема Фемили въртяха. Ако сте пропуснали да прочетете изданието от миналата седмица и искате да разберете какво се е случило в следобедните часове през 2010 г. или просто да си го припомните, то имате възможността да го направите от тук

След като накратко Ви припомнихме за сблъсъка, който разгледахме миналия петък, то сега преминаваме към един още по-интересен такъв, резултатите от който сме сигурни, че ще са интересни на всеки от Вас. В днешното издание на "Сблъсък" - рубриката, в която представяме резултатите от сблъсъците между два сериала, излъчващи се по различни телевизии, но в едни и същи часови пояси, ще се спрем на двубой, състоял се също в началото на вече далечната 2010 г.! Той е емблематичен и определено незабравим за повечето зрители, защото ще представим сблъсъка между два от най-харесваните турски сериала, излъчвани някога в България - "Листопад" (Yaprak Dokumu) на БТВ и "Незабравима" (Unutulmaz) на НоваТВ! 

Семейната драма "Листопад" стартира на 23 ноември 2009 г. в prime-time-а на най-гледаната българска телевизия  БТВ. Излъчва се като заместник на първата турска поредица, завъртяна по медията - "Перла" (Gumus), като телевизията  очаква и новият сериал да постигне високи резултати, каквито е имал в Турция. Още със старта си "Листопад" привлича огромна аудитория пред екраните и от БТВ дори решават да излъчат специален епизод, който дават в събота, 19 декември и за което можете да прочетете от тук. Мелодрамата "Незабравима" на НоваТВ започва няколко месеца по-късно - на 10 януари 2010 г., което се пада неделя. Да, необичайна стратегия на синята телевизия, която обаче по онова време се оказва една от малкото ѝ успешни - с премиерата си новата поредица привлича доста голям брой зрители и дори се превръща в най-гледаната телевизионна програма за деня, което носи голям успех на все още малко гледаната през 2010 г. НоваТВ. 

За първи път двата турски сериала се сблъскват на 11 януари (понеделник) 2010 г., когато в prime-time-а се случва една от най-обсъжданите и интригуващи по онова време телевизионни битки. Съвсем естествено болшинството от аудиторията избира "Листопад" на БТВ, който отдавна се е наложил сред зрителите и не спира да събира все по-голям интерес, но въпреки че не успява да победи семейната драма, "Незабравима" с участието на Йозлем Йълмаз продължава да носи големи успехи за НоваТВ. А "Unutulmaz" (турското оригинално заглавие) почти винаги е на втора позиция, което е повече от задоволително за синята телевизия. Какво да кажем за основния му конкурент "Листопад"? Постига отлични резултати, като въпреки появилата се нова обещаваща сага на НоваТВ, продължава да бъде лидер и да е на първо място всяка делнична вечер. 

Сблъсъците между "Листопад" на БТВ и "Незабравима" на НоваТВ продължават през делничните дни на януари и февруари 2010 г., след което вторият излиза в сезонна пауза и така първият се оказва без никаква конкуренция. След няколко месеца "Незабравима" се завръща с нови епизоди през юни, отново в prime-time-a на НоваТВ. Тогава обаче "Листопад" на БТВ излиза в лятна пауза и отстъпва временно мястото си на "Двама завинаги" (Menekse ile Halil) с любимеца на зрителките Къванч Татлъту. Той започва на 2 юни 2010 г., като въпреки звездния си и обещаващ каст, предизвиква у мнозина от зрителите възмущение, тъй като прави премиерата си на един от най-патриотичните български празници, деня, в който почитаме великия Христо Ботев и всички останали загинали борци за българската свобода. Това обаче не попречва на успеха му, който е доста добър, но е далеч от този на "Листопад", като отново е най-гледаната програма и така БТВ за пореден път побеждава конкуренцията. По-късно рейтингите на "Двама завинаги" започват да се понижават, като на моменти мелодрамата на НоваТВ "Незабравима" събира повече зрители пред екрана и побеждава конкурентния сериал, но резултатите между нея и "Двама завинаги" са доста близки. Така на няколко пъти "Menekse ile Halil" е победен от "Незабравима", но въпреки това той си остава категоричния избор на зрителите през лятото. 

Но да се върнем на сблъсъка между "Листопад" и "Незабравима"! С новите си епизоди семейната драма "Yaprak Dokumu" на БТВ се завръща от 1 септември 2010 г., от когато отново се изправя в челен двубой за телевизионно надмощие срещу основния си конкурент, който през лятото е разклащал понякога рейтингите на най-гледаната телевизия - "Unutulmaz" на НоваТВ. Отново категоричен лидер и фаворит на зрителите е историята за Али Ръза и перипетиите, през които минава неговото семейство, която след лятната пауза събира още повече запленени пред екраните, като носи огромни успехи на БТВ, която не е очаквала от тази своя нова поредица да постигне и дори да задмине успеха на предшественика ѝ "Перла". Това обаче, както подразбирате, се случва, като финалът на "Листопад", показан на 12 януари 2012 г., привлича близо 2 000 000 зрители пред телевизионните екрани и поставя рекорд в историята на българската телевизия, който и до момента не може да бъде надминат от която и да е друга телевизионна програма. Питате се какво се случва с "Незабравима" на НоваТВ? Въпреки че мелодрамата носи огромни успехи за медията си, след време, когато излъчва първите си два сезона, тя бива преустановена. Мнозина са недоволни от това, но новите и дългоочаквани серии на "Unutulmaz" така и не виждат бял свят в ефира на НоваТВ. Години след това, днес, по ирония на съдбата или не, дамският канал БТВ Лейди (нишов на БТВ) излъчва най-новите епизоди от трети сезон на продукцията, стартирали на 22 юни 2015 г., забележете - 4 години след като сериалът излъчва последния си за втори сезон епизод по НоваТВ, но резултатите по БТВ Лейди са далеч от тези, които е постигала през 2010 г. по НоваТВ.

И двата турски сериала са едни от най-успешните на родните телевизии и най-вече "Листопад", който е единственият турски сериал в България, успял да прикове близо 2 000 000 зрители пред екраните. И до ден днешен той е запомнящ се от зрителите и няма човек, който да не е чувал историята за Али Ръза. "Незабравима" пък е един от малкото турски сериали на НоваТВ, който успява да се наложи сред зрителите да постигне високи резултати и то - в prime-time. А "Листопад" дотолкова се превръща в буквално телевизионен феномен у нас, че от БТВ неведнъж показват репортажи с героите, един от които можете да видите от тук. В класация за ноември 2011 г., "Листопад" е привлякъл средно 1,600 млн. зрители на епизоди и рейтинг от над 23%, което в момента турски сериал е почти невъзможно да постигне. Такъв рейтинг "Незабравима" никога не е постигал, като поредицата по време на излъчването си се е гледала от средно 400 хил. зрители. Актрисата Бену Йълдъръмлар (Фикрет) пък бе поканена в България поради небивалия успех на турската лента, родните предавания дори правеха и телевизионни рубрики, свързани със сериала. Книгата на Решат Нури - "Чучулигата", по която е направен турския шедьовър, е преведена на български език специално за българските зрители. Друга любопитна подробност, която искаме да добавим преди да приключим, е че въпреки че по НоваТВ се завърта първият турски сериал за България - "1001 нощ", БТВ налага излъчването на тази народност продукции в най-гледаното телевизионно време - prime-time-a, като още първият ѝ турски сериал "Перла" се позиционира във вечерно време от 2009 г. Това експериментално решение на медията се оказва толкова успешно, че до днес, 6 години след това, тя продължава всяка делнична вечер да върти поредици от южната ни съседка, които са най-гледаните телевизионни програми всеки месец. НоваТВ, титулярът в налагането на турските сериали у нас, също прави такъв опит, който обаче се оказва изключително неуспешен, защото никоя от нейните мелодрами, давани във вечерно време, не е била за постоянно най-гледана, като последната поредица, завъртяна в prime-time-а на медията, бе "Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz ev Kadinlari) през лятото на 2012 г. Любопитно, нали?
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от рубриката "Сблъсък" и нейния втори за сезона брой! Очаквайте третото за това лято издание от поредицата следващия петък, 10 юли, когато предстои да разгледаме по-актуален сблъсък между два сериала, които и до днес се излъчват и събират стотици хиляди зрители пред екраните в следобедните часове отново по БТВ и НоваТВ. А дотогава можете да си припомните броевете от предишния сезон на "Сблъсък" чрез архива на рубриките ни от тук

2 коментара:

Анонимен каза...

Ще има ли интервю с Кадир Доулу това лято?

Анонимен каза...

Здравейте! Първо "Незабравима" никога не е и минавал по рейтинг "Двама завинаги". Напротив, "Двама завинаги" беше хитът на лято 2010, като събираше двойно колкото "Незабравима" - над 1 200 000, което за летен сериал скоро не се е случвало, освен сега със "С Русия в сърцето". Дори махнаха тогава турския сериал "Цената на живота" от 20 часа пред юли, за да излъчват по повече епизоди от "Двама завинаги" поради големия интерес. Второ "Незабравима" събира над 600 000 души, не около 400 000. Трето, финалът на "Листопад" събира рекордния над 2 000 000, а не близо 2 000 000. Проверявайте си информация, все пак информирате по този начин грешно читателите си.

Предоставено от Blogger.