"Сблъсък" (14): "Гибелна красота" vs. "Ветровете на любовта"

В средата на месец юли сме и топлите месеци са в разгара си! Температурите у нас определено са високи, също както и интереса
към летните рубрики на СЕРИАЛИ в България, който с всеки изминал ден  нараства, за което Ви благодарим! И ако сте решили да прекарате времето си у дома, то Ви предлагаме да прочетете новото издание на "Сблъсък" - рубриката, която в края на изминалия месец юни се завърна с нов втори сезон и вече се публикува в блога второ поредно лято, след като стартира през изминалото такова,  и в която и през настоящото всеки петък ще представяме резултатите от двубоите между два сериала, излъчващи се по едно и също време, но по различни телевизии, борейки се за надмощие един над друг. Този сезон, както вече може би сте разбрали, тя ще бъде по-различна, тъй като се връщаме по-назад във времето, когато мелодрамите властваха в ефира, а занапред предстои за първи път да излезем от границите на родината ни България и да разгледаме сблъсъци, състояли се между известни и обичани у нас сериали, състояли се обаче в други държави, като например съседна Турция. Интересното тепърва предстои!

След като през изминалата седмица представихме сблъсъка между излъчващите се и в момента в България сериали "Тайните на времето" (El secreto de puente vielo) на БТВ и "Моята карма" (Uttaran) на НоваТВ, то днес предстои да разгледаме още един интересен и вълнуващ сблъсък между любими мелодрами, излъчили се преди няколко години. Разликата в процентите рейтинг, които сериалите от миналия сблъсък "Тайните на времето" и "Моята карма" събират, е около 1%. И двете са едни от най-гледаните за часовия си слот на телевизиите си, като събират стотици хиляди зрители пред екраните от понеделник до петък. И в този сблъсък обаче, както в предишните, които разгледахме през новия сезон, БТВ и нейната програма са по-гледани от НоваТВ и нейната. Ако сте пропуснали предишния трети за сезона брой на "Сблъсък" и искате да разберете резултата между двубоя на "Тайните на времето" и "Моята карма" в подробности или просто да си го припомните, направете го от тук

В началото на днешното четвърто за това лято издание от "Сблъсък" разбрахте, че този сезон в рубриката предстои да се върнем назад във времето, когато сериалите властваха в ефира. Днес за пореден път ще направим именно това, като ще представим резултатите от двубой, състоял се преди повече от пет години. И той, както два от предишните, се развива в следобедните часове, като на ринга отново излизат две хитови продукции на главните конкуренти в българския ефир БТВ и НоваТВ. Става въпрос за сблъсъка, състоял се през 2010 г., между латиноамериканската сага "Гибелна красота" (Bella Calamidades) на БТВ и немската драма "Ветровете на любовта" (Sturm de Liebe) на НоваТВ! 

Първа от двете поредици в България започва немската на НоваТВ, а именно "Ветровете на любовта", която стартира на 3 август 2009 г. и се излъчва в следобедните часове с по два епизода между 13.00 и 15.00 часа по тогава все още малко гледаната българска телевизия, постигайки добри резултати за часовия си пояс. Две години по-късно, от 8 март 2010 г., по конкурентната и най-гледана национална медия БТВ стартира една от многото по онова време нови латиноамерикански теленовели - "Гибелна красота", която е с участието на популярни лица като Дана Гарсия, Сегундо Сернадас, Мария Елена Дьоринг и Кати Барбери, чиято реклама можете да си припомните от тук. Тя се ротира всеки делничен следобед между 14.30 и 15.30 часа, като постига отлични за часовия си слот рейтинги и се радва на голям интерес. 

За първи път латиноамериканският "Гибелна красота" (Bella Calamidades) на БТВ и немският сериал "Ветровете на любовта" (Sturm de Liebe) на НоваТВ се сблъскват с премиерата на първия - 8 март (понеделник) 2010 г., когато между 14.30 и 15.30 часа се завърта първият епизод от дългоочакваната теленовела на Telemundo. Тя, въпреки че в часовия слот между 14.30 и 15.00 часа се изправя срещу последния половин час от епизода на вече наложилата се немска лента на НоваТВ, я побеждава с голяма преднина и се радва на огромен брой почитатели. Рейтингът, който "Гибелна красота" отчита през следващите дни с новите си епизоди, се покачва непрестанно и е почти троен в сравнение с този на конкурента си от германски произход. Неслучайно дори почти всеки месец теленовелата с участието на обичани от българската публика актьори неведнъж попада в ежемесечната телевизионна класация ТОП 50, което е голям успех за БТВ. Но пък по онова време латиноамериканските сериали в списъка с петдесетте най-гледани програми не бяха малко и заемаха доста добри позиции...

Ще се спрем обаче и на друга дата, на която латиноамериканския хит "Гибелна красота" на БТВ се е сблъскал в битка за рейтинг с немската романтична сага "Ветровете на любовта" на НоваТВ! И тя обаче няма да е случайна... На 28 септември (вторник) 2010 г. теленовелата на Telemundo с участието на Дана Гарсия и Сегундо Сернадас в главните роли излъчва своя дългоочакван финален 140 епизод в обичайното си разписание между 14.30 и 15.30 часа по БТВ. Тогава обаче основния му конкурент "Ветровете на любовта" е сменил разписанието си и дали заради това че бива по-малко гледан или не, от него вече се предлага само по един епизод дневно между 15.00 и 16.00 часа по НоваТВ. Тази промяна обаче не е в полза на немската поредица, която за пореден път отново бива победена от латиноамериканската, която на този ден показва последната си серия и събира изключително голям брой зрители пред телевизионните екрани, за последен път размазвайки конкуренцията. След "Гибелна красота" се завърта "Дявол с ангелско сърце" (Mas sabe el diablo), който е с участието на Габи Еспино и Жанкарлос Канела и който отново носи на БТВ невероятен успех и побеждава слабата вече конкуренцията в лицето на "Ветровете на любовта". 

"Гибелна красота"  безспорно е много по-гледан от "Ветровете на любовта", като носи на БТВ от началото на март до края на септември 2010 г., в рамките на половин година, повече от големи успехи, превръщайки се в един от най-обичаните латиноамерикански сериали, давани някога по медията, като дори и заместникът му разбива конкуренцията на парчета. Немската многосерийна поредица на НоваТВ продължава още известно време след края на теленовелата, след което дали заради това че отново бива побеждавана от конкурентите си или не, oт 27 февруари 2012 г. (понеделник) премества излъчването си по нишовия канал в Nova Broudcasting Group - Диема Фемили, където се излъчва всеки делничен ден от 17.00 до 18.00 часа и където обаче също не се радва на голям интерес и отново остава незабелязан. "Ветровете на любовта" обаче е един от най-запомнящите се романтични немски сериали, излъчвани у нас. 
_________________________________________________________________________________

Приключи четвъртото за това лято издание от втория сезон на рубриката "Сблъсък", надяваме се да Ви е харесало! Следващия пети за сезона брой очаквайте следващия петък, 24 юли! Дотогава можете да си припомните предишните издания от поредицата ни чрез архива на СЕРИАЛИ в България от тук! Очакваме и Вашите предложения за това сблъсъка между кои два сериала, давани по едно и също време, но по различни телевизии, да разгледаме в следващите броеве на "Сблъсък" под формата на коментари!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.