"Музиката от турските сериали" (31): "С Русия в сърцето"

Здравейте, приятели! Днес е 3 юни, сряда, и публикуваме дванадесетото за сезона и тридесет и първо подред издание от любимата
на мнозина от Вас рубрика "Музиката от турските сериали", единствено в която даваме пряк израз на чувствата и емоциите! В тазседмичния ѝ брой предстои да анализираме музикалните теми от турската историческа драма, новостартирала у нас - "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura). Време е да започваме!

Стартираме както обикновено, а и както подобава с представянето и анализа на заглавната музикална тема от сериала, чиито мелодии разглеждаме в днешното издание на "Музиката от турските сериали" - "С Русия в сърцето"! Тя започва тихо и спокойно, , със звучене единствено на пиано, с бавно темпо, всявайки интересно и необикновено чувство у слушателите, дори "приспивайки" ги. Изведнъж обаче ритъмът се забързва и към пианото се включват и други духови и струнни инструменти, които се надпреварват за главното място, което обаче си поделят и нито един от тях не надделява над останалите. Забелязва се раждане на чувство за напрежение, което се покачва и достига своя върхов момент в началото на следващата, трета подчаст от заглавната музикална тема в историческата мелодрама. Към струнните, духовите и клавишни инструменти се присъединяват и ударните, които отново всяват чувство на напрежение и драматизъм, покачващо се, у слушателите. Те, подобно на предишната подтема, достигат до своята кулминация в началото на новата такава, в която този път се включват напяващи гласове в хор, които още повече покачват напрежението и драматизма, които обаче този път не намират своя върхов момент, а рязко и неочаквано се разливат. Следва нова, последна подтема, която е спокойна, лирична и баладична, подобна на първата, която анализирахме в по-горните редове. Заглавната музикална тема в историческата мелодрама с участието на звезди от ранга на Къванч Татлъту, Фарах Зейнеб Абдуллах, Биркан Соккулу, Елчин Сангу, Фахрие Евджен и Зерин Текиндор е изключително интересна и различна от останалите 30, които разгледахме досега в изминалите три сезона на "Музиката от турските сериали", тъй като ако слушателят не знае, че става въпрос за такава от южносъседска мелодрама, не би си и помислил, че тя звучи в нея, а по-скоро в руска продукция. Това обаче е съвсем естествено, тъй като голяма част от епизодите на "С Русия в сърцето" са заснети именно в тази държава, което прави самата продукция също необикновена и различна от останалите. Липса на напрежение и драматизъм, така присъщи на мелодиите от турските сериали, обаче и тук, както и в повечето останалите такива, които разгледахме, няма.  Можете да чуете заглавната музикална тема от историческата мелодрама, стартирала тази вечер по БТВ - "С Русия в сърцето", от тук

Тъй като българските зрители все още не са опознали достатъчно останалите музикални теми от "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) и заглавната музикална тема звучи и през голямата част от самите епизоди, по време на развиване на действието, други мелодии от историческата мелодрама на Ay Yapim няма да представим, но за по-любопитните любители на необикновените турски мелодии, композирани от турския виртуоз Тойгар Ъшъклъ, от тук можете да чуете останалите теми в сериала! 
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното дванадесето за сезона и тридесет и първо подред издание от рубриката ни "Музиката от турските сериали"! Очаквайте ни отново следващата сряда, 10 юни, а дотогава можете да си припомните предишните ѝ броеве чрез архива на рубриките ни от тук или да давате своите предложения за това на кои мелодрами да разгледаме и анализираме музикалните теми в следващите ѝ издания под формата на коментари към тази статия! 

2 коментара:

Анонимен каза...

A interwu sus sledvashtiq otpadnal uchasnik?

Анонимен каза...

Koga shte vzete v ask profila si ne ste otgovarqli ot 9 dena..

Предоставено от Blogger.