Берк Октай: "Искам да играя във филм и да съм злодей"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 4 юни, и продължава рубриката ни, в която всяка седмица публикуваме интервюта с отпадналите
състезатели от втория сезон на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2015 г.! Само след ден - утре, предстои двама да отпаднат след четвъртфиналната надпревара и да започне полуфиналната, в която останалите 7 участници ще се борят за общо 5-те места на големия финал. Днес ще прочетете интервю с десетия състезател, който го напусна миналия петък,  29 май - Берк Октай! Той е роден на 28 октомври 1982 г. в столицата на Турция Анкара. В момента е на 32 години, зодия скорпион. От 2000 г., когато е на 18 години, до 2006 г., цели 6 години се занимава активно с професията на модел, но в края на кариерата си започва да мечтае за актьорски начинания и не след дълго желанието му се сбъдва, като получава първата си малка роля в сериал през 2007 г. Голямата популярност обаче го спохожда две години по-късно, през 2009, когато се включва в актьорския състав на най-успешната турска криминална мелодрама "Опасни улици" (Arka Sokaklar), в която обаче играе до 2012 г. Следващата му голяма роля, чрез която също става още по-известен, е тази в хита с Гизем Караджа "Надежда за обич" (Benim Hala Umudum Var), излъчващ в момента повторението си. За последно Берк се включи в провала на StarTV през есента на 2014 г. "Не можеш да избягаш от любовта" (Asktan Kacilmaz), който заради ниските си рейтинги бързо преустанови излъчването си. Време е да започваме с интервюто!

Какво се случва с Вас в момента?
Гледам да си почина малко, докато не започна отново да работя по нов проект. Напоследък съм се запалил по спорта и прекарвам голяма част от свободното си време в парка или някъде другаде в природата, тичайки. Фитнес-залите ми омръзнаха, по-хубаво е да спортуваш навън, сред зеленина и чист въздух. Но общо взето - гледам да не отсъствам много от екран и да не си почивам много, с времето установих, че за мен така е по-полезно.

Последният Ви проект "Не можеш да избягаш от любовта" се провали, на какво се дължи това?
Има доста причини и не смятам да изброявам всички. Факт е, че проектът падна в капана на рейтингите, въпреки че имаше огромен потенциал да се превърне в хит, но - уви, това не се случи! Професията на нас, актьорите, а и на всички останали, работещи по сериали, е изключително рискована, тъй като напоследък с всеки изминал телевизионен сезон провалите стават все по-вече и повече, а успехите - все по-малко и по-малко. От 10 години се занимавам с актьорство и честно казано, за първи път ставам свидетел на толкова много провалили се, а заслужаващи си продукции. Не мисля, че ние - актьорите, или който и да било друг сред техническия екип на свалените сериали сме виновни, всичко е една голяма доза късмет!

Смятате ли, че рейтинг-системата в родината Ви е коректна и обективна? 
Естествено, че не! Няма как чрез извадка от 3000-3500 души, чрез които се измерва гледаемостта, да се направи общ извод за цяла седемдесет милионна Турция и какво тя гледа или не! Очевидно е, че измерването на рейтингите отдавна трябва да бъде сменена и подновена, да стане по-обективна, широкообхватна и достоверна, но очевидно някой има полза това да не се случва вече толкова години. И докато тя продължава да бъде такава, няма как добрите стари времена, когато всички сериали се радваха на добри рейтинги или поне много малко от тях се проваляха, да се върнат.

Как се чувствате, когато Ваша продукция се провали?
Вие как мислите?! Естествено, че се чувствам зле, имало е моменти, в които съм се обвинявал за провала на даден проект с мое участие, мислел съм си, че не съм дал всичко от себе си, че не съм се представил по възможно най-добрия начин... Финансовото заплащане не може да компенсира провала, тъй като нашата работа е духовна и тя не се измерва в пари, а в признанието и мнението на зрителите. Но с времето установих, че вече всичко на пазара, най-вече на телевизионния, е късмет! Както казах, никой от техническия екип на даден проект не е виновен за провала му, виновна е системата...

Отскоро играете предимно главни роли в сериалите, как се чувствате?
Чувствам се поласкан. Вече усещам, че имам опит и постоянно го натрупвам, което е прекрасно и неописуемо усещане. Главните роли в сериали определено носят освен блага и хубави емоции, и огромни отговорности, които аз, като един професионалист, се старая да поемам и да изпълвам всичко, което зависи от мен, независимо дали това ще коства от свободното ми време, от здравето ми...

Редица Ваши колеги станаха популярни след конкурса "Best Models", Вие сте сред тях...
Да, така е! Определено този конкурс за красота е своеобразен трамплин за младите модели към успешната актьорска кариера, неслучайно мнозина напоследък го определят като най-лесният начин да станеш актьор. Кенан Имирзалъоулу, Къванч Татлъту, Чаатай Улусой и още много други доказали се професионалисти и любимци на зрителите са минали по този път, а за мен е чест, че аз също съм сред тях. "Best Models" се провежда от 30 години и смело бих заявил, че е по-успешен и популярен конкурс дори от "Мис Турция"!

Защо досега, за 10-годишната си кариера, не сте участвали във филми?
Винаги съм искал да участвам във филм, но не знам защо, винаги нещо изниква и ме канят за участие в сериали, а аз почти никога не отказвам, затова и продуцентите ме харесват (смее се). Вън от шегата, наистина искам да участвам във филм и съм решил, че каквото и да става, скоро ще го направя. Досега в сериалите съм играл винаги добри роли, а сега искам най-сетне да изиграя ролята на злодей, като се надявам скоро, за да се изпълнят и двете ми мечти, да ми предложат роля във филм и роля на злодей в него.

Имате много фенове навсякъде по света, как се чувствате?
Оказа се, че до момента "Надежда за обич" (Benim Hala Umudum Var), в който участвах с главна роля, вече е продаден и излъчен в над 30 страни в Близкия Изток, Арабските страна и Балканския полуостров, от което съм много щастлив и горд. Наскоро дори научих, че е стартирал в Дубай, където се радва на огромен успех. Ще ми се скоро да посетя всички тези страни, в които са феновете ми, защото аз обичам да съм близо до хората, да слушам мненията, оценките и препоръките им относно работата ми. Те са най-добрият ми учител!

Как се отрази на живота Ви славата?
Хората си мислят, че когато станеш известен, всичко започва да се върти около теб и общо взето животът вече е само цветя и рози. Но са в голяма грешка, защото всяко нещо си има цена и има и добри, и лоши страни. Само аз си знам какво съм изпитал, след като станах актьор и придобих популярност, и не смятам да го оповестявам публично.

Забележка: интервюто е взето в края на 2014 година. 

1 коментар:

Анонимен каза...

Samo az li vse oshte ne vijdam intervuto?

Предоставено от Blogger.