"Пътят на живота" (8): преразказ на седми епизод

Здравейте, приятели! Днес е петък, 8 май, а това означава, че предстои да прочетете новото осмо издание от новата пролетна рубрика на
СЕРИАЛИ в България "Пътят на живота", в която всеки петък преразказваме по един епизод от едноименната турска медицинска мелодрама, излъчила се миналата есен по KanalD "Hayat Yolunda". В предишния ѝ седми брой преразказахме шестата серия, в която след дълги години майката на доктор Селим, болна от рак на главата, го потърси, за да се срещне за последно със сина си. Мелис пък започна да шантажира Шафак със снимките, които засне на нея и Джем прегърнати, като я предупреди, че ако не се откаже от делото срещу нея за прелюбодействие, ще покаже фотосите в съда и така ще обърне всичко в своя полза. Шафак не се поддаде на изнудването ѝ, но Мелис не спря дотук, а извади наяве стари кореспонденции на младата лекарка с Джем, докато двамата все още са имали отношения, но ги представя за скорошни. Алп бе ядосан и заблуден от това, като заплаши съпругата си, че ще ѝ отнеме дъщеричката им. Малката Зелиш пък напълно се възстанови, но след смъртта на майка ѝ нямаше кой да се грижи за нея и от социалните грижи дойдоха, за да я вземат. Джем страдаше от това, но Шафак изненадващо реши да осинови малката пациентка. Алп и Джем проведоха разговор, в който младият лекар посъветва бизнесмена да помисли повече на кого да отговаря - дали на любовницата си или на съпругата си относно кореспонденциите. Най-сетне дойде времето Шафак и Алп да се срещнат очи в очи в съда по бракоразводното си дело, като в края на епизода бизнесменът шокиращо обяви, че не желае да се разведе с младата лекарка, вероятно след размисъла си над думите на Джем. Какво се случва след това разбирате сега в преразказа ни на седми епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)! 

Съдът се оттегля и делото по развода на Шафак и Алп се отменя. Йелда и младата лекарка излизат шокирани от съдебната зала и не могат да си обяснят случилото се. Шафак е разстроена и изненадана. Алп я последва и ѝ казва да страни от Джем, защото все още я обича и е преосмислил постъпката си. Шафак му казва, че няма да му прости и ще се разведе с него дори и да не иска, но той е упорит и заявява пред адвоката си, че каквото и да става, развод няма да има.
Джем и Селим разговарят в двора на болницата. Двамата лекари са повече от щастливи, след като Шафак ще осинови малката пациентка на лекаря от Ван Зелиш. Селим е замечтан и необичайно за самия него казва на приятеля си философски мъдрости за живота. Джем е изненадан и шеговито му намеква, че е видно влюбен до уши. Селим обаче го смъмря и му казва, че в момента не му е до любов. Амбициозният лекар получава обаждане от колегите си да се яви спешно в болницата, защото състоянието на майка му се влошава.
Доктор Вейсел укорява сестра Муазес, че не му е съобщила, че майката на Селим е постъпила в болницата. Тя му се извинява и съжалява за случилото се.
След делото Шафак и Йелда са на брега на Босфора и разговарят за случилото се. Дъщерята на доктор Вейсел смята, че Алп е променил решението си в последния момент, защото ревнува съпругата си от бившия ѝ приятел и заради гордостта си не иска да позволи той отново да си я върне. Шафак обаче не е на точно същото мнение, като е разколебана и много объркана, не знае какво да прави.
Мелис е подготвила подарък за Алп по случай свободата им и му го показва, след като бизнесменът отива в болницата. Той обаче се държи студено и грубо с нея и ѝ съобщава, че делото по развода му с Шафак е било отменено. Тя е шокирана и много изненадана, като той ѝ казва, че се съмнява в достоверността на кореспонденциите между Шафак и Джем, които Мелис е намерила. Тя се разстройва, за да бъде съжалена, но този път сълзите ѝ не помагат и Алп ѝ казва, че докато не разбере истината за всичко, двамата временно няма да се виждат. Мелис е съсипана.
В болницата идват Шафак и Йелда, които преглеждат влошилата се майка на Селим. След направените изследвания, те му казват, че показателите ѝ са лоши и че трябва да са подготвени за всичко, дори и за най-лошото, във всеки един момент. Доктор Вейсел успокоява бившия си студент и го укорява защо по-рано не са взели мерки за състоянието на възрастната жена, тъй като болестта ѝ е в напреднал стадий.
В болницата пристига случай на простреляна случайно на сватбата си булка. докторите се заемат с операцията ѝ, а близките ѝ са притеснени, като става ясно, че по време на сватбата е бил открит огън и за да се забавляват, а и за да спазят традициите, празнуващите са стреляли във въздуха с пистолети. Един от присъстващите обаче е много притеснен, като след като дава кръв за пациентката, изчезва из болницата.
Йелда и Селим излизат на двора на болницата. Тя го моли да не се отчайва и да не мисли отрицателно, а да вярва, че майка му ще се оправи. Той обаче е реалист и смята, че всичко вече е свършило и тя живее последните си мигове. Двамата разговарят и за случилото се с Шафак и Алп в съда, като Йелда е на мнение, че след всичко сторено младата лекарка не трябва да му прощава, докато Селим смята, че десет години щастлив брак трудно биха се разрушили заради такова нещо, а и след като бизнесменът има желание да се събере отново със съпругата си, то нищо не им пречи да го направи. Двамата спорят по въпроса.
В болницата идва полиция, за да разследва случая с простреляната булка. Оказва се, че извършителят е един от близките ѝ - този, който дари кръв и изчезна из болницата, но го е страх да си признае. Той е шокиран и изплашен и отива в тоалетните, където изхвърля пистолета, с който е застрелял младоженката, в кошче за боклук. По време на операцията доктор Джем и доктор Вейсел Вейсел установяват, че прострелването не е случайно, а умишлено.
В болницата идва екстравагантна пациентка - бивша певица, която се държи надменно с всички и прави забележки за външния вид на сестра Сеза и за държанието на доктор Тайфун. Тя, заедно с него, предизвиква сред екипа комична ситуация, като всички тихо се смеят. Тя е настанена на легло, което обаче не ѝ е удобно. И докато Сеза и Тайфун я разпитват за състоянието ѝ, нейна фенка - близка на някой от пациентите, идва и я снима за спомен, а възрастната дама позира дори и от болничното легло.
В тоалетните е бившата смахната и глуповата приятелка на Тайфун, която както споменхме в един от миналите епизоди, вече е хигиенистка в болницата, за да е по-близо до него и да го вижда по-често. Когато обаче тя понечва да изхвърли боклука в тоалетната, от кофата пада случайно увитият в тоалетна хартия пистолет от извършителя на опита за убийство над постъпилата булка.
Джем и Шафак разговарят навън. Младата лекарка все още не може да осъзнае случилото се в съда. Лекарят я успокоява и ѝ обещава, че каквото и решение да вземе, винаги ще я подкрепя.
Екстравагантната пациентка-певица се държи предизвикателно с доктор Селим и му прави комплименти за външния вид, а той, за да провери състоянието ѝ, я кара да ходи няколко крачки. Сеза и Тайфун се смеят на непристойното поведение на възрастната жена.
При Тайфун и Сеза и екстравагантната пациентка идва бившата смахната и глуповата приятелка на първия, като носи намереното в тоалетните оръжие и го размахва на всички предизвикателно. Сестрите, както и Тайфун и Сеза, се изплашват и се скриват кой където намери, като така отново ставаме свидетели на изключително комична ситуация. След това обаче пистолетът е предаден на полицейския екип, заел се със случая.
Мелис се прибира в хотелската стая, но Алп го няма там. Тя се обажда на познатия си детектив и го моли да открие още нещо по-достоверно за Шафак и Джем, за да не изгуби Алп. Бизнесменът пък междувременно разговаря със свой познат детектив и го моли да разследва подробно миналото на Шафак, дали е ходила във Ван, дали се е срещала с Джем, а и да следи какво се случва с нея в момента.
В дома на Селим са той, Йелда и Джем. Последният се притеснява и ядосва за Шафак, като смята, че Алп е променил решението си в последния момент именно заради ревността си. Той си тръгва, а Йелда и Селим остават да си говорят по молба на втория, който в този тежък за него момент не желае да остава сам. Дъщерята на доктор Вейсел се съгласява да му прави компания.
Близките на булката дават пръстови отпечатъци, след като пистолетът, с който е било извършено престъплението, е открит и от него са взети отпечатъци. Доктор Тайфун обаче установява, че притесненият роднина, дал кръв, който всъщност е извършителят на опита за убийство, го няма и предупреждава всички да са нащрек за него. Междувременно същия обикаля из болницата и иска да отиде при пациентката, вероятно за да я убие този път, но сестра Муазес, след съвета на Тайфун, го вижда и си спомня, като за да го разсее и да го примами, му казва, че след като е дарил кръв изглежда пребледнял и трябва да му измери кръвното. Тя го завежда в приемното, където извършва процедурата и за да го задържи още малко, казва, че кръвното е много ниско и е нужно да постои малко тук. През това време тя тайно се обажда на Тайфун, за да му каже, че е открила извършителя. В този момент обаче мъжът я чува, става от леглото и взима стъклена бутилка, която разбива в главата на Муазес, като тя пада на земята в несвяст, а той побягва. Не след дълго сестра Сеза забелязва падналата си колежка и извиква другите на помощ.
Джем е при Шафак и при Едже и Зелиш, за да види втората. Дъщерята на Шафак обаче има температура, като той помага на младата лекарка да я свалят.
В дома на Селим Йелда е подпийнала и се държи отпуснати. Казва, че от любов човек върши глупости и затова оправдава постъпката на майката на Селим, изоставила преди години неговото семейство заради любовника си. Младата лекарка понечва да си ходи, но залита и се държи неадекватно заради поетия алкохол. Тя случайно се обляга в Селим, който я хваща, за да не падне, и така между двамата възниква близост. Той я слага на дивана, за да заспи.
Шафак е притеснена за Едже. Джем отнови пита младата лекарка дали мисли да прости на Алп след променилото му се решение. Шафак му отговаря, че не би му простила всичко случило се, но и го предупреждава, че дори и да не го направи, тя все още няма доверие в Джем и все още не може да му прости за предишната му изневяра. Той се ядосва и ѝ казва, че това е била единствената грешка в живота му, за която си е платил прескъпо. Шафак обаче не го оправдава и го обвинява, че е избрал Ебру (бившата му жена) вместо нея. Джем обаче се ядосва и ѝ казва, че не ѝ е бил изневерил с нея, а с друго непознато момиче. Последното обаче е лъжа, защото той е бил изневерил на Шафак с Йелда, но не може да ѝ го каже! Тя е шокирана и е в недоумение, но той я моли да не говорят повече за това.
Джем, за да не се зарази от Едже и Зелиш, я взима със себе си, но на излизане от сградата е заснет от детектива на Алп.
Мелис разбира, че Алп е започнал да действа с неговия детектив и да следи Джем и Шафак и се обажда на своя, като се ядосва. Изведнъж на арогантната жена ѝ прилошава.
На следващия ден в кабинета на Мелис тя и Тайфун спорят. Тя го моли заради лошото си настроение да спрат и той излиза от кабинета. След малко на главната лекарка в болницата на доктор Вейсел отново ѝ прилошава и този път тя повръща, като е повече от притеснена за себе си и дори има съмнения, че не е нещо несериозно.
Доктор Вейсел се грижи за сестра Муазес след инцидента. Тя се чувства неудобно, но той я успокоява и ѝ казва, че ѝ е длъжен, след като тя се е грижила за него преди и след операцията му. При тях идва Йелда, като възрастният лекар я смъмря и я пита защо миналата вечер, когато са се случили толкова много неща, я е нямало. Тя първоначално го излъгва, че е заслапа у дома, но след това заради настояването му да му каже истината, казва, че е прекарал нощта при Селим.
Едже е в болницата с вирусна инфекция. Шафак смята да съобщи за това на съпруга си Алп, тъй като момиченцето постоянно повтаря и бълнува името му, защото иска да се види с баща си.
Селим наблюдава болната си майка. Сестра Сеза идва при него и го подкрепя. Той ѝ благодари и ѝ казва, че е прекрасен и много добър човек и че винаги в екипа му ще има място за професионалист като нея. Тя се трогва.
Шафак и Йелда си говорят на двора на болницата. Първата все още е объркана и не знае какво да прави, а дъщерята на доктор Вейсел ѝ казва да не се сдобрява с Алп, защото той не го заслужава. Йелда я пита дали е приела предложението на Джем да се съберат отново, а Шафак ѝ отговаря, че вече му няма доверие и не могат да се съберат, особено след като е разбрала, че момичето, с което ѝ е изневерил Джем, не е била бившата му съпруга Ебру. Йелда е шокирана и вътрешно се разстройва, като е гузна и се чувства виновна, че е лъгала приятелката си.
Сеза и Тайфун си говорят на двора на болницата. Двамата подхващат темата за любовта, като чаровницата отново му намеква, че е очевидно, че е влюбен в Йелда. Шеговитият лекар обаче се сопва и ѝ казва да не говори глупости, а да се заема за работа.
След чутото от Шафак Йелда е шокирана и замислена. При нея идва Джем, като тя му обяснява за случилото се. Тя го моли час по-скоро двамата да съобщят на Шафак истината, че той ѝ е изневерил със самата нея, защото се чувства виновна и гузна и не може да я гледа в очите, но Джем реагира остро на молбата ѝ казва, че това е затворена страница и не бива да припомнят на Шафак за нея, тъй като така двамата ще я загубят завинаги. Йелда обаче държи на своето и иска да бъде честна с приятелката си, като казва на Джем, че рано или късно истината ще излезе наяве, но му обещава да не казва.
Селим и Йелда обсъждат резултатите на екстравагантната пациентка, която страда от хидроцефалия и ще бъде нужна направата на операция. Междувременно Йелда намира повод да се извини на приятеля си за изминалата вечер, в която е била пияна и в която е останала да спи в дома му. Той ѝ казва, че няма никакъв проблем.
Алп отива при дъщеричката си Едже, за да я види. Тя се събужда и е щастлива, че е отново с баща си. Той ѝ казва и я успокоява, че всичко ще е както преди и повече няма с майка ѝ Шафак няма да се разделят. След като момиченцето отново заспива, Шафак го обвинява, че го е заблудил по този начин, защото тя не смята да му прости. При тях идва Джем, загрижен за Едже, който праща рисунка на Зелиш за момиченцето. Алп се ядосва и му казва остро да излезе. Двамата са на път отново да се скарат, но този път Шафак ги моли да излязат навън, защото ще събудят болната Едже.
Алп и Джем излиза навън и се карат. Бизнесменът казва на лекаря, че ако зависи от него моментално ще го уволни, но все още не го е направил само заради молбата на доктор Вейсел, за да не го огорчава. Предупреждава го да внимава как се държи с него, защото не знае с кого си има работа, но Джем не му остава длъжен и му отвръща със същото. Вижда ги Мелис.
Мелис прави тест за бременност след прилошаванията ѝ, като смята, че ако той е положителен, ще има достатъчна причина Алп да се върне при нея, каквото и да се случи.
Алп се среща с детектива си, който след направеното проучване му съобщава, че Шафак нито се е чувала, нито се е виждала с Джем през последната година. Алп вече е сигурен, че любовницата му Мелис го е излъгала и че е натопила младите лекари.
Мелис вижда Шафак в болницата и я моли да разговарят. Казва ѝ, че няма да се откаже от Алп, но младата лекарка ѝ съобщава, че не тя е била причината делото да бъде отменено, а самият той, който най-сетне е видял истинското лице на любовницата си и сега се връща там, където му е мястото - при семейството си. Мелис е шокирана, защото чак сега научава за променилото се решение на Алп. Пита Шафак дали ще му прости, а тя ѝ отговаря, че това не е нейна работа. Без да иска слушател на разговора им става Джем, който разбира, че Шафак явно е решила да се сдобри със съпруга си.
Джем и Селим вечерят в малко ресторантче край Босфора и си говорят за Шафак. Селим казва на приятеля си да не я губи, защото ако отново го направи, то след това е възможно повече да не си я върне. След чутото от Шафак обаче Джем е замислен и не знае какво да прави.
На сутринта Алп моли Шафак да се сдобрят. Тя обаче не може да му прости всичко, което ѝ е причинил, и отново му се ядосва и му казва, че прави всичко това не от любов, а от ревността си от Джем. Младата лекарка е объркана и излиза навън, но съпругът ѝ е твърдо решен да си върне съпругата отново.
Селим е в болничната стая на майка си, която се разстройва и решава да му  даде спестовната си книжка с всичките си спестявания през целия живот, за да осигури следващите години спокойния живот на сина си, въпреки че с парите не може да компенсира липсата си през детството му. Призовава го да създаде семейство и да не остава сам.
Сеза, Тайфун и останалите лекари от екипа подготвят сватба-изненада за вече възстановилата се простреляна булка, на която ще пее и екстравагантната възрастна певица. Йелда е изненадана от това, като Тайфун въодушевено ѝ обяснява за изненадата. След като дъщерята на доктор Вейсел си тръгва, той отново получава шеговити намеци от колегите си, че любовта му към нея е очевидна.
Сватбата минава и всички са повече от щастливи. Зелиш моли Джем да покани Шафак на танц, като той се съгласява и кани бившата си приятелка и състудентка да танцуват. Двамата са объркани.
На вечерта Йелда е в болничната стая на майката на Селим, чиито пулс е спрял. Жената, болна от рак на главата, е починала. Дъщерята на доктор Вейсел плаче, а в този момент при нея идва и самият Селим, който е шокиран и силно се разстройва за смъртта на майка си, като я прегръща силно и плаче.
Алп, след като е научил истината от детектива, че между Джем и Шафак не е имало никакви отношения през изминалата година, отива в хотела, за да каже на Мелис, че е разкрил лъжата ѝ и че не иска да я вижда повече. Арогантната жена обаче му се моли да остане и се оправдава, че е направила всичко това, за да не го изгуби. Той обаче е твърдо решен да я напусне, но в този момент Мелис му съобщава, че е бременна. Той е шокиран.
В двора на болницата на доктор Вейсел са Джем и Шафак, които пият чай и се наслаждават на хубавата вечер. Шафак е в добро настроение и очевидно е премислила предложението на Джем да се съберат отново, като точно когато понечва да му го каже, той я прекъсва и ѝ казва, че наистина ще е по-добре тя да се върне при семейството си, където ѝ е мястото, защото очевидно и дъщеря ѝ, и съпругът ѝ имат нужда от нея, повлиян от думите ѝ, които каза на Мелис предния ден. Шафак е шокирана и разочарована от решението му, като отново се натъжава и разстройва. Така приключва седми епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)!

В следващия епизод 8 очаквайте: Алп казва на Мелис, че връзката им е била една голяма грешка и че дори и да роди детето им, тя повече не може да продължи. Мелис се разстройва и шокира, тъй като не е очаквала такъв обрат на събитията. Шафак обаче е решена този път да отстои мнението си и съобщава на съпруга си, че за разлика от него тя не е лъжкиня, и му признава, че все още обича Джем. Междувременно Селим, с получените от майка си пари, желае да откупи обратно акциите на Алп в болницата. Йелда и Вейсел не са съгласни да го прави, тъй като не им е длъжен, но той им казва, че всички са му като семейство и затова няма къде другаде да вложи тези средства, освен в лечебното заведение. Селим и Йелда все повече и повече се сближават и дори отиват на кино. Алп е ядосан на Шафак ѝ и казва, че няма лесно да се отърве от нея. Мелис, докато е в кабинета на доктор Вейсел, припада. 
_________________________________________________________________________________

Е, това беше всичко от тазседмичното осмо издание на новата ни пролетна рубрика "Пътят на живота", в което преразказахме седмия епизод от едноименната турска медицинска драма "Hayat Yolunda". Следващият ѝ девети брой, в който ще можете да прочетете преразказ на осми епизод, очаквайте следващия петък, 15 май! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива на рубриките ни от тук

1 коментар:

Наталия каза...

Кога ще излезе лятната телевизионна програма и ще спрат ли завръщане за лятото?

Предоставено от Blogger.