Йозджан Дениз: "Искам да създам семейство и да имам деца"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 9 април, и продължава рубриката ни, в която всяка седмица публикуваме интервюта с отпадналите
състезатели от втория сезон на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2015 г.! Само след ден - утре, предстои да отпадне четвъртият участник от формата, като днес обаче ще прочетете интервю с втория, който го напусна миналия петък, 3 април - Йозджан Дениз! Той е роден на 19 май 1972 г. в столицата на Турция Анкара. В момента е на 42 години, зодия телец. Известен турски певец, актьор и сценарист е. Първо започва музикалната си кариера през 1992 г., когато е едва на 20 години, издавайки досега общо 11 албума, всеки от който превърнал се в хит. Актьорската си кариера пък стартира две години по-късно, през 1994 г., от когато започва да играе малки роли в различни филмови продукции, а през 1997 г. започва да участва и в сериали. През 2002 г. изиграва ролята, с която придобива световна популярност и се превръща в истинска звезда - тази в един от първите турски сериали, излъчен и у нас наскоро по Диема Фемили - "Имението с лозите" (Asmali Konak), партнирайки си с Нюргюл Йешилчай. След това, през 2004 г., изиграва също главна роля в друг голям хит - "Юнска нощ" (Haziran Gecesi). През 2009 г. пък пресъздава образа на главния герой в хита, показан преди няколко години у нас - "Млечният път" (Samanyolu). През 2013 г. пък се включи и в хита, излъчващ се и в момента в южната ни съседка и показан у нас - "Черна роза" (Karagul). В момента пък се снима в мелодрамата на StarTV "Денят, в който е написана съдбата ми" (Kaderimin Yazildigi Gun) с Хатидже Шендил. Актьорът е режисьор и на няколко хитови филма, последният от които "Сладко опасно" (Sevimli Tehlikeli), който наскоро направи премиерата си в турските кина и постигна небивал успех. Време е да започваме с интервюто! 

През изминалата есен стартира новият Ви сериал "Денят, в който е написана съдбата ми", говореше, че получавате по 90 000 лири на епизод...
Не разбирам защо винаги трябва да гледаме парите, те ли са най-важното в този случай? Не е ли по-важно дали сериалът ще е направен добре, дали ще е изпипан до най-малката подробност, дали ние - актьорите, ще си свършим работата отговорно, професионално и с много любов и желание? Да, естествено, че има значение колко голям хонорар получаваме, но реално погледнато парите не могат да донесат на хората истинско щастие, поне не за дълго. Лично за мен много по-важни за оценките на зрителите, които за щастие за новия ни проект за повече от добри. Ето това е реалната оценка за моята игра, както и тази на всички останали колеги, а не материалното заплащане. 

Имате десетки години опит зад гърба си, но въпреки това чувствахте ли безпокойство и напрежение преди старта на новата си поредица?
Всеки един актьор, колкото и години опит да има зад гърба си, винаги ще се интересува и вълнува силно за успеха на проектите, в които участва, независимо дали изиграва голяма или малка роля. Аз не съм по-различен и съвсем естествено преди началото също изпитвах притеснение, а не само заради това - в момента в страната ни положението със сериалите е много деликатно и за съжаление заради ниските си рейтинги много качествени продукции не биват оценени и са свалени от ефир, всички от екипа се безпокояхме силно дали това няма да се случи и с нашия, но за щастие той бе един от малкото успехи миналата есен, от което съм много горд и вече отдавна нямам никакви притеснения точно за това. 

През 2013 г. участвахте за кратко в "Черната роза", който също е много успешна продукция. Изобщо има ли сериал или филм с Ваше участие, който да се е провалил, и на какво дължите този огромен успех, който носите със себе си?
О, не знам как винаги се случва така, че всеки един проект с мое участие постига успех. Ако кажа, че е защото си върша работата съвестно и качественото, то няма да съм колегиален и прав, защото десетки мои колеги също се трудят адски много, но сериалите им не биват оценени. Така че най-вероятно съм един голям късметлия и заразявам с късмет всичко около себе си (смее се). 

Какво означава за Вас нашумялото в последно време понятие "звезда"?
За съжаление между звездите от преди 10-15 години и тези днес има огромна разлика. Общо взето в днешно време звезда може бъде всеки, трябва само да прави някаква огромна глупост или скандал, да я популяризира в социалните мрежи и интернет и най-накрая да бъде отразен и от медиите, за които това е вид печалба, тъй като за съжаление именно глупостта продава и се харесва на болшинството аудитория. Но за мен да си звезда не значи по цял ден да снимаш selfie-та и да ги качваш в социалните мрежи, както някои млади момичета правят в момента, а да си постигнал нещо, допринесло за културното обогатяване на народа и публиката, нещо значимо за цялото ни общество, да бъдеш пример и еталон за подражание. Докато в днешно време "звездите" всяка вечер гуляят по баровете, а за мен това е тотална деградация, с риск да обидя някои свои колеги, но ще ме прощават, тъй като съм прав, нали?

Тогава какво е мнението Ви за отскорошното бъркане на различни журналисти в личния живот на известните личности?
О, тази сфера също е много лошо засегнато от деградацията на нацията. В момента всички "папараци" дебнат всеки един известен човек и винаги, ама винаги за тях е най-важно от нищото да направят нещо скандално и сензационно, защото както казах и преди малко, скандалът продава най-много в днешно време. Всички т. нар. "журналисти" гледат да омаскарят и да изкарат наяве най-лошото от всяка една звезда. А според мен трябва да е точно обратното - вместо да се бъркат в личния ни живот, те да коментират например работата ни в проектите ни, как се справяме и т. н., както и с какво друго се заминаваме през свободното си време, с какви благотворителни кампании сме се захванали, общо взето - хубави неща. Това според мен е много по-полезно и приятно за четене, докато личният живота затова е и "личен" - той си е само за нас и не смятам за редно журналисти да се бъркат в него, въпреки че моментално ще ми скочат с това, че славата има своята цена и ние сме отговорни за постъпките си. Да, така е, но не до такава степен, че да ни е страх да излезем, за да не ни омаскарят, поне аз познавам такива колеги.

Казвате това, защото сте си патил от въпросните журналисти или защото сте възмутени от цялостното поведение на медиите?
Пак направихте от мухата слон. Изказвам личното си мнение на база наблюдения и собствени оценки, а сега с тези си твърдения излиза, че се оправдавам за минали свои прояви. Естествено, че съм си "патил", както казвате Вие, от това, но думите ми преди малко не бяха породени от злоба и гняв от самия случай, а от цялостната система на работа на медиите, на която всеки един от нас е свидетел.

Сами признахте, че сте си патил от това, но в какво точно...
Беше доста отдавна и поне тогава всичко беше много по-различно. Все още нямах толкова голям опит като актьор и бях участвал в малко сериали, бях по-млад и съвсем естествено със свои приятели ходехме на бар и се забавлявахме, а веднъж попрекалих с алкохола и Вашите колеги естествено веднага ме щракнаха. Но от тогава съм си взел поука и гледам да се пазя добре (смее се).

Тогава сега как предпочитате да прекарвате свободното си време?
Аз съм социална личност и обожавам контакта с хора, но подчертавам - с интелигенти личности, с които имаме общи интереси. Именно заради това често обичам да обядвам или вечерям в почивките между снимките на сериалите в малки крайбрежни морски ресторантчета, където хапвам вкусна и истинска риба и същевременно се намирам в спокойна и нормална среда, но пък кой знае, сигурно ако колегите Ви ме видят някой път, на следващия ден ще гръмнат със заглавия от сорта на "Йозджан Дениз обядва с простолюдието" или "Йозджан Дениз закъса с парите и обядва в квартални кръчми" (смее се). Поне мога да им призная, че са много изобретателни!

Известен сте и като сценарист на турски филми. И в тази ли сфера ситуацията е същата, както при тази със сериалите?
Честно казано - да. И тук най-важни са гледанията на въпросния проект, които съответно носят и приходи на създаделите си. Ако един филм е с малък интерес, то екипът му търпи финансови загуби от това и не може да си избие парите, съответно и да има някаква печалба. Ставал съм свидетел на десетки случаи, в които проектите са с перфектна режисура, актьорска игра и заснемане, но уви по незнайни причини не е гледан от много хора и съответно е провал за кината. Всъщност точно тези истински интересни, различни и качествени продукции са малко гледани, което е и най-жалкото, защото "големите" на пазара наложиха еднообразни истории с еднообразни актьори, които да се гледат и да хипнотизират публиката. Докато качествените проекти остават неоценени и се провалят, което е наистина много жалко.

Най-новият Ви филм - "Сладко опасно", обаче постигна огромен успех, ще ни разкажете ли повече за този проект?
О, той е страхотен. Умишлено събрах младите ни актьори Шюкрю Йозйълдъз и Айча Айше Туран, тъй като и двамата имат огромен потенциал, а и тези им роли ще бъдат голяма крачка за тях в кариерите им, поне за втората, тъй като първият вече е по-известен. Истински се забавлявах, докато писах историята на този филм, разказва се за изпечен крадец, от когото пропищява цял Истанбул и който винаги е на косъм да бъде хванат от полицията, но винаги по-комични или не чак толкова стечения на обстоятелствата се измъква невредим от опасността. По време на едно от бягствата си той се влюбва и това преобръща живота му. Повече няма да издавам, а ще приканя хората да гледат "Сладко опасно" в кината!

Вече сте улегнал мъж, а все още нямате семейство...
Да, и аз доста често напоследък се замислям върху това. За съжаление обаче нищо не зависи от мен, освен да продължавам да търся любовта на живота си. За мен, след толкова много години, е от изключително значение жената до мен да е умна, добра и най-вече искрена и откровена с мен. Наскоро бях прочел в жълтата преса, че не съм искал деца, и много се ядосах от това. Та кой нормален човек не иска да създаде поколение, за което да се грижи, което да възпита и на чиито успехи да се радва? Естествено, че искам да създам семейство и да си имам дечица, но всичко е съдба. Вярвам обаче, че скоро мечтата ми ще се сбъдне! 

3 коментара:

Анонимен каза...

Много благодаря за интервюто!

Unknown каза...

Ще има ли продьлжение на филма"Денят в който бе написана сьдбата ми"

маринела каза...

много ми харесва филма просто уникален филм като него несъм гледала всеки казва че не е хубав мен лично много ми харесва за разлика от моят твой живот и тои е хубав но този е на 1 място за мен пожелавам ви се такива филми да искарвате Хатидже Шендил и Йозджан Дениз благодаря за прекрасния филм които искарахте и обещавам да го гледам <3 <3 <3

Предоставено от Blogger.